jump to navigation

Βρεττάκος – Descartes (σημειώσατε…) 22 Φεβρουαρίου, 2007

Posted by σεφ-γκρέκο in Χωρίς κατηγορία.
Tags: , , , ,
trackback

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος είχε γράψει…

«.. αγαπώ άρα υπάρχω ..»

αντιδιαστέλλοντάς το στη καρτεσιανή φιλοσοφική θεώρηση του «.. σκέφτομαι άρα υπάρχω ..». Και τα δύο σοφά, αλλά τελικά δεν μπορούν να συνυπάρξουν. Στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μας -σχεδόν ασυνείδητα- θα ακολουθήσουμε το ένα χωρίς να ενδιαφερθούμε για το άλλο.

Τι διαλέξαμε λοιπόν;
ή αλλιώς: που θα ποντάρουμε την ζωή μας;

Ό,τι ακολουθεί αφιερώνεται σε όσους διάλεξαν το «αγαπώ».

Σχόλια»

1. Βασιλική - 23 Φεβρουαρίου, 2007

…σημειωσατε
ισοπαλια!
🙂

Μου αρέσει!

2. σεφ-γκρέκο - 23 Φεβρουαρίου, 2007

Και ‘γω που ζούσα με την απατηλή ελπίδα ότι θα κερδίσουμε μια ελληνο-γαλλική αναμέτρηση…

Μου αρέσει!

3. Βασιλική - 23 Φεβρουαρίου, 2007

το μυαλο και η καρδια δεν εχει εθνικοτητα…

Μου αρέσει!

4. σεφ-γκρέκο - 23 Φεβρουαρίου, 2007

Έχεις δίκιο, μυαλό και καρδιά δεν έχουν εθνικότητα
(αλλά στην παρατήρησή μου αστειευόμουνα …)

Μου αρέσει!

5. σεφ-γκρέκο - 23 Φεβρουαρίου, 2007

Κατ΄ αρχήν οφείλω ένα link στο άρθρο σου από το οποίο παίρνω την αφορμή να συμπληρώσω τη σκέψη μου (και σε συνδυασμό με την τιμή που έκανες να ποντάρεις -έστω και στην ισοπαλία…)

Aν η αγάπη είναι «αποτέλεσμα» σκέψης (σκέφτομαι, έτσι αγαπάω) τότε την ύπαρξή μας τη βασίζουμε στο στη καρτεσιακή ρήση «cogito ergo sum». Στο excel αυτό γράφεται και ως cogito-ergo sum() -> η σκέψη/λογική καθορίζει τα συν-πλην, κάνει τη σούμα και βγάζει το αποτέλεσμα κι αν συμφέρει αγαπάμε…

Όταν η αγάπη κινείται (ακόμα και) έξω από τη λογική, ΤΟΤΕ αποτελεί υπαρξιακή θεώρηση, η οποία αγνοεί ή δεν υπολογίζει τα συν-πλην.

Σίγουρα στη ζωή μας ΔΕΝ ακολουθούμε πάντοτε ΜΟΝΟ την μία ή μόνο την άλλη αρχή (αλλού σκεφτόμαστε περισσότερο, αλλού καθοδηγούμαστε από το συναίσθημα -και κανείς δεν μπορεί να υποδείξει ή να αποδείξει το τι/πώς/πότε είναι το σωστό). Επίσης, θα πει κανείς, αρκετές φορές και οι δύο θεωρήσεις ίσως δίνουν το ίδιο «αποτέλεσμα» (αν και το «αγαπώ άρα υπάρχω» δεν απαιτεί μαθηματικές πράξεις για την εξαγωγή συμπερασμάτων και συμπεριφορών). Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι δύο θεωρήσεις ΣΥΝ-υπάρχουν -γιατί στην πραγματικότητα η ΜΙΑ μόνο από αυτές είναι η αιτία (η άλλη χρησιμοπιείται απλά ως δικαιολογία).

Τέλος, Βασιλική σε ευχαριστώ που με/μας έβαλες στη λίστα των blogs που διαβάζεις. Τα παιδιά (εντάξει, όχι και τόσο παιδιά!) που γράφουμε στη «λάσπη στ’ αστέρια» δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει να φιλοξενήσουμε blogrol. Αν τελικά το αποφασίσουμε, σίγουρα θα είσαι μέσα (δείγμα αγάπης) και ψηλά (αποτέλεσμα σκέψης -> αλφαβητική ταξινόμηση 😉 )…

Μου αρέσει!

6. simply..the best - 25 Φεβρουαρίου, 2007

υπαρχει κιαι αλλη κατηγορια που παντα παει χαμενη
«ΜΕ ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ…»

Μου αρέσει!


Σχολιάστε