jump to navigation

«Αφήστε 100 κολοκυθιές να ανθίσουν» Μούργος Τσε Τουνγκ 17 Αυγούστου, 2014

Posted by μούργος in Garden, Κηπευτικά, Φωτογραφία, Photo.
trackback

k1

Η λάσπη με υπερηφάνεια ρίχνει για άλλη μια φορά άπλετο φως σε ιστορικά γεγονότα. Στο παρόν ποστ θα αναφερθούμε στη ιστορία της επίμαχης φράσης που είπε ο Μάο Τσε Τουνγκ, κηρύσσοντας έτσι την έναρξη της πολιτιστικής επανάστασης στην Κίνα. Aν διαβάσει κανείς διαγώνια τα ημερολόγια του Μάο Τσε Τουνγκ, πολύ γρήγορα θα διαπιστώσει την μεγάλη αγάπη που έτρεφε για το αγρόκτημα του και ιδιαίτερα για τις κολοκυθιές που ήταν, εκτός από το αγαπημένο του φυτό, η αγαπημένη του τροφή, είτε ως κυρίως πιάτο, είτε ως ορεκτικό είτε ως γλυκό. Κατά συνέπεια, οι κολοκυθιές καταλάμβαναν ένα αξιοσημείωτο χώρο στο αγρόκτημα του και η σπορά ήταν πάντα το γεγονός της χρονιάς. Την άνοιξη του 1956 οι εργάτες του αγροκτήματος του Μάο, κάτω από την αυστηρή επίβλεψη του επιστάτη Λου Τσο, ο οποίος σημειωτέον ήταν και το τρίτο μάτι του Μάο στο αγρόκτημα, καθισμένοι γύρω από ένα στενόμακρο τραπέζι επιχειρηματολογούσαν, καλύτερα τσακωνόντουσαν για το ποιες ποικιλίες κολοκυθιάς θα φύτευαν εκείνη την χρονιά. Πολλοί επέμεναν να φυτευτούν μόνο αυτές που κάνουν πορτοκαλί κολοκύθια, γιατί και θα συμβόλιζαν χρωματικά την επανάσταση, αλλά και γιατί κάνουν ωραία κολοκυθόσουπα που πολύ άρεσε στο Μάο, άλλοι υπερασπιζόντουσαν τα κίτρινα κολοκύθια, κάποιοι άλλοι τα πράσινα, κάποιοι πιο ακραίοι μιλούσαν για κόκκινα και πάει λέγοντας. Η κουβέντα είχε ανάψει για τα καλά και δεν ήθελε πολύ να πιαστούν στα χέρια. Την κατάσταση δεν μπορούσε να ελέγξει ούτε ο συνήθως βλοσυρός και απόμακρος Λου Τσο, ο ρουφιάνος που λέγαμε του Μάο, ο οποίος στη αρχή παρακολουθούσε με τα χαρακτηριστικά σχιστά μάτια του τους εργάτες να συζητούν, [χμμ εντάξει, κακώς το κάνω θέμα, όλοι σχιστά μάτια είχαν], στη συνέχεια όμως παρασυρμένος από τη διαμάχη μπήκε και αυτός σε αυτή την ατέρμονη συζήτηση που δεν φαινόταν να έβγαζε πουθενά. Απορροφημένοι από τις φωνές τους δεν είχαν προσέξει ότι ο Μάο είχε έρθει στο κτήμα και παρακολουθούσε τα τεκταινόμενα. Σε μια στιγμή, με τη δυνατή και επιβλητική φωνή του φωνάζει: «Αφήστε 100 κολοκυθιές να ανθίσουν». Με το που τον ακούνε παγώνουν όλοι και μένουν για λίγα λεπτά αμίλητοι. Κάποιος στο βάθος ψιθυρίζει με τρεμάμενη και γεμάτη θαυμασμό φωνή: ρε παιδιά τι είπε τώρα ο δάσκαλος, [δάσκαλο τον έλεγαν]. Όλοι γρήγορα συμφωνήσαν ότι η φράση αυτή ήταν από τις δυνατές ατάκες του δάσκαλου, ενώ ταυτόχρονα λύθηκε και ο γόρδιος δεσμός με τις κολοκυθιές, θα τις φύτευαν όλες τις ποικιλίες. Μόλις όμως ξεμπέρδεψαν με τα του κτήματος, αμέσως άρχισαν μια ιδεολογική συζήτηση σχετικά με τη φράση που εκστόμισε ο μεγάλος δάσκαλος. Ρε παιδιά, είπε ένας, αυτή η φράση ενδέχεται να μείνει στην ιστορία και να γίνει γνωστή και έξω από τα όρια της Κίνας, δεν νομίζετε ότι είναι λίγο περιοριστική η λέξη «κολοκυθιές»; Πετάγεται ένας άλλος και αναφέρει την αρνητική εικόνα που έχει το συγκεκριμένο φυτό στη δύση, ως μέτριας θρεπτικής αξίας καρπός και έτσι συμφωνήσαν όλοι να αναλάβει ο έμπιστος Λου Τσο να μεταφέρει στο δάσκαλο τις αντιρρήσεις που είχαν για τη λέξη.
Τον βρήκε να τρίβει κολοκύθι για να φτιάξει κολοκυθόπιτα, ήταν από τις ασχολίες που άρεσε να τις κάνει μόνος του γιατί τον ξεκούραζε από τις ιδεολογικές αναζητήσεις που είχε όλη τη μέρα. Ο Λου Τσο ξεκίνησε να του απαριθμεί τα επιχειρήματα γιατί πρέπει να αλλάξει η λέξη «κολοκυθιές» και να μπει κάποιο άλλο φυτό, ο Μάο ήταν απορροφημένος από το σκάλισμα του κολοκυθιού και συνήθως εκνευριζόταν όταν τον διέκοπταν, οπότε του πετάει ένα: καλά, καλά κάντο λουλούδια, και εξαφανίσου, δεν βλέπεις ότι έχω δουλειά και βιαστικά συμπλήρωσε: μη ξεχάσεις να ενημερώσεις και τον εκπρόσωπο τύπου για την διόρθωση, γιατί αύριο είχα σκοπό να την ανακοινώσω και κάπως έτσι έμεινε η φράση που ξέρουμε όλοι.

Η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τη τεκμηρίωση του κειμένου είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου. 😛

k2

k3

k4

k5

k6

k7

k8

k9

k10

k11

k12

k13

k14

k15

k16

Σχόλια»

1. Τσαλαπετεινός - 17 Αυγούστου, 2014

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, ένας ιστορικός που ξέρει να κάνει τη δουλειά του με επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα, θα τα καταφέρει και θα αποκαλύψει τελικά την αλήθεια. Μπράβο Μούργο!

Γλυκό του κουταλιού να κάνεις!

Μου αρέσει!

2. bibliothekarios - 18 Αυγούστου, 2014

Όλα σε αυτό τον αγρό πρέπει να είναι μικρά τελικά – γιατί και οι κολοκύθες σου μικρές δείχνουν. Πάντα οι ωραίες ιστορίες συνόδευαν τα μικρά μεγέθη. Έστω…

Μου αρέσει!

3. Кроткая - 18 Αυγούστου, 2014

χαχαχαχαχα Βιβλιοθηκαριε καλο! 🙂

νταξει οφειλουμε ομως να παραδεχτουμε την ευρηματικοτητα και την εκπληκτικη φαντασια του Μουργου!

Μου αρέσει!

4. faros - 18 Αυγούστου, 2014

Σιγά ….

Εδώ, ούτε μία δεν πρόκειται να ανθίσει, θα ανθίσουν … 100 ;;;;;;;;;;;;;

Είπαμε …

Αλλά …

Μου αρέσει!

5. Stavrula - 19 Αυγούστου, 2014

Τι στο Μάο σε βάρεσε; Πόσες ελεεινές δικαιολογίες ακόμα θα βρεις για να μας δείξεις ό,τι παράγει ο κήπος σου (?) ; Τςςςςς….

Μου αρέσει!

6. μούργος - 8 Σεπτεμβρίου, 2014

@1. Τσαλαπετεινός, οπως πολυ σοφα εγραψες για το ποστ τσαλαπετεινε, τα ιδια ισχυουν και για τα σχολια [αργω πολυ να απαντησω γιατι ειναι καλοδουλεμενα 😛 ]
.
@2. bibliothekarios, βιβλιοθηκαριε προφανως οταν λες μεγαλη κολοκυθα εννοεις τον βενζελο [ε, τετοιο μεγεθος δεν εχω, τι να κανουμε] 😛
.
@3. Кроткая, ωραια εισαι κροτ, χαχανιζεις σε ενα απο τα πιο σοβαρα ιστορικα ποστ μου. παντα τετοια ησουνα! 😛
.
τα καλα λογια τα εκλαμβανω ως ενδειξη ζαλαδας απο τη θαλασσοταραχη [σε βλεπω που διακοπευεις και αγριευομαι, εγω δεν πηγα πουθενα φετος]
.
@4. faros , δεν εχεις δικιο φαρε, ανθισμενες κολοκυθες εχουμε ενα σωρο στην πολιτικη
.
@5. Stavrula, αααααααα, αυτο τον κηπο εχω αυτον θα σας δειξω, αμα ειχα τους κηπους της βαβυλωνας αυτους θα σας εδειχνα.
αμαν πια! 👿

Μου αρέσει!

7. Καναλιώτης - 11 Σεπτεμβρίου, 2014

κολοκύθια ρίγανη και κολοκύθια τούμπανα μαζί

Μου αρέσει!

8. Sonora - 23 Σεπτεμβρίου, 2014

Μπράβο κ.Μούργο εξαιρετική συλλογή σπόρων και εικόνων.

Μου αρέσει!

9. μούργος - 28 Σεπτεμβρίου, 2014

@7. Καναλιώτης, ειδες καναλιωτη που ειχαν δικοι οι εργατες; [τον εσωσαν λεμεεεε] 😛
.
@8. Sonora, μονο μπραβο; [λιγο ειναι] 😛

Μου αρέσει!

10. Sonora - 7 Νοεμβρίου, 2014

Εντάξει κ.Μούργο όχι μόνο μπράβο,είστε υπέροχος φωτογράφος και αφηγητής

Μου αρέσει!

11. μούργος - 21 Δεκεμβρίου, 2014

@10. Sonora, τωρα ειναι πολυ καλυτερα! 🙂

Μου αρέσει!


Σχολιάστε