jump to navigation

Εμείς, πότε θα γίνουμε τζιτζίκια; 6 Ιουλίου, 2014

Posted by μούργος in Insects, φύση, Έντομα, Μουσική, Περιβάλλον, Φωτογραφία, Music, nature, Photo, Video.
trackback

tt1

Έφτασε η στιγμή να αποκατασταθεί στα μάτια του κόσμου ο παρεξηγημένος και δήθεν τεμπέλης τζίτζικας, ο οποίος στην προηγούμενη ζωή του ζει βαθειά μέσα στο χώμα και βγαίνει μόνο για ένα καλοκαίρι για να ζήσει και αυτός την ομολογουμένως θορυβώδη ζωή του.
2.500 είδη τζιτζικιών κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο και 6 από αυτά στην Ελλάδα. Η εμφάνιση του και κυρίως ο ήχος του κάθε χρόνο είναι συνώνυμο του ελληνικού καλοκαιριού. Συνήθως θα τον βρούμε σε κορμούς δέντρων, κολώνες κλπ. αλλά δύσκολα θα το εντοπίσουμε αφού το χρώμα του, μαύρο με αποχρώσεις καφέ και κίτρινου, μοιάζει με το χρώμα των κορμών των δέντρων. Διαθέτει μια δυνατή προβοσκίδα για να εισχωρεί στους βλαστούς των δέντρων για να τραφεί από τους χυμούς του.

Ο τζίτζικας έχει ένα περίεργο κύκλο ζωής. Το θηλυκό γεννάει τα αυγά του το καλοκαίρι μέσα σε τρύπες που κάνει σε μαλακούς βλαστούς από δέντρα, μάλιστα όταν έχουμε μεγάλο πληθυσμό τζιτζικιών μπορεί να προκαλέσουν και ζημιές στα δέντρα. Τέλος καλοκαιριού βγαίνουν οι νύμφες και εισχωρούν μέσα στο έδαφος που μπορεί να φτάσουν και τα 2,5 μέτρα βάθος, πάντα όμως κοντά στις ρίζες για να τρέφονται από τους χυμούς των και έτσι μπορούν να ζήσουν και 4 χρόνια πριν βγουν από το έδαφος και γίνουν τα ενήλικα τζιτζίκια που βλέπουμε εμείς. Γι’ αυτό το παλιό «δέρμα» του τζιτζικιού θα το βρούμε πάνω σε χόρτα που βρίσκονται κοντά στο έδαφος, όπου ανεβαίνουν εκεί οι νύμφες για να ακολουθήσει η διαδικασία να βγει το ενήλικο έντομο. Κάποια άλλα είδη στην Αυστραλία και τη λατινική Αμερική μπορεί να ζήσουν σαν νύμφες μέσα στο χώμα ακόμη και 17 χρόνια.

Το τζιτζίκι είναι ίσως το πιο θορυβώδες έντομο. Τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας το αρσενικό και μόνο αυτό παράγει ένα πολύ χαρακτηριστικό ήχο από μια κοιλότητα που έχει ανάμεσα από τον θώρακα και την κοιλιά του και η οποία χωρίζεται στα δυο από μια λεπτή μεμβράνη. Κάθε φορά που δονείται η μεμβράνη αυτή παράγεται και ο ήχος που ξέρουμε. Και εννοείται ότι όλη αυτή η φασαρία γίνεται για την αναπαραγωγή. Τα αρσενικά τζιτζίκια κάνουν επίδειξη δύναμης στα θηλυκά του στυλ κοιτά τι ήχο κρύσταλλο βγάζω κούκλα μου.
Ο ήχος που βγάζει φτάνει στα 80 ντεσιμπέλ ένταση, όση ένταση βγαίνει και σε ένα δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας, σε μερικά δε είδη φτάνει και τα 120 που είναι σαν να κάθεσαι δίπλα στα ηχεία σε μια ροκ συναυλία και που είναι και το όριο πόνου για το ανθρώπινο αυτί.
Κάνει τόση φασαρία που ούτε το ίδιο την αντέχει και γι’ αυτό όταν ξεκινά την εκκωφαντική συναυλία του απομονώνει το ακουστικό του νεύρο, δηλ βάζει τα ακουστικά του πρώτα και μετά αρχίζει το πρόγραμμα.
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη τα τζιτζίκια τα τρώνε, όπως στη Ασία, Αφρική και λατινική Αμερική. Και οι αρχαίοι έλληνες ενίοτε τα τσιμπολογούσαν.

Οικογένεια: Cicadidae
Γένος: Cicada
Είδος: Cicada plebeja ή τζιτζίκι ή τζίτζικας ή τέττιξ

tt2

Ένα υπέροχο τραγούδι του Κ. Βήτα, αφιερωμένο εξαιρετικά σε όλους.

Κ.ΒΗΤΑ – Το τζιτζίκι / Cicada

Σχόλια»

1. Stavrula - 7 Ιουλίου, 2014

Δε μας τα ‘πέ καλά ο Αίσωπος. Γιατί εμείς χειραγωγούμαστε απο μικροί να γίνουμε μυρμήγκια γμτ;

Οι φωτογραφίες εννοείται ένα μάτσο χάλια! 😛

Μου αρέσει!

2. silia - 7 Ιουλίου, 2014

Την επόμενη φορά, να ανεβάσεις και ένα παρόμοιο με… κατσαρίδες, σαρανταποδαρούσες και άλλα παρόμοια… μαμούνια.
—————————–
Το άσμα, τέλειο!

Μου αρέσει!

3. Кроткая - 7 Ιουλίου, 2014

αρχισαν παλι τα μαθηματα?

Μου αρέσει!

4. bibliothekarios - 7 Ιουλίου, 2014

Σε λίγο θα μας πείτε εσείς οι κομμουνισταί πως το Ζάλογγο ποτέ δεν υπήρξε, ούτε κρυφό σχολειό και πως ο κακός ο λύκος συμβολίζει το αρσενικό που παραβιάζει την παρθενία της κοκκινοσκουφίτσας…. Σκέτη αποδόμηση λέμε

Μου αρέσει!

5. silentcrossing - 7 Ιουλίου, 2014

επειδή μέχρι το φθινόπωρο θα τελώ σε μόνιμες διακοπές κάτω απ’ τα αλμυρίκια θα είμαι καλός μαζί σου και δεν θα σε μαλώσω που τα έπρηξες τα καημένα τα τζιτζικάκια με την κάμερα.
τζι τζι!

Μου αρέσει!

6. Τσαλαπετεινός - 8 Ιουλίου, 2014

Τυχερός είσαι που τα βρήκες πάνω σε πρασινάδες. Τα δικά μου κάθονται σε κορμό ελιάς και δεν τα ξεχωρίζεις με το μάτι. Στήνεις αυτί για να τα δεις.

Σάιλεντ, κράτα μια σκιά στο διπλανό αλμυρίκι

Μου αρέσει!

7. μούργος - 9 Ιουλίου, 2014

@1. Stavrula, xmm μηπως γιατι ετσι ειμαστε πιο χρησιμοι για το συστημα;
.
ρενατα: αστειρευτη πηγη χολης [δωσε και σε μενα μπαρμπα ενα πραμα] 😛
.
@2. silia, σιλια μαλλον μου εδωσες μεγαλη ιδεα. οταν αποφασισω να ξεκουμπιστει ολος αυτος ο συρφετος που συχναζει στη λασπη ολο τετοια ποστ θα ανεβαζω.
.
@ 3. Кроткая, μιλαμε πολυ θρασος ε;.
δεν φτανει που μου κατεστρεψες μια λαμπρη καριερα στο διαδικτυο, εσυ και οι αλλοι, ονομα και μη χωριο, δεν φτανει που πηγαν χαραμι ολες οι επενδυσεις που εκανα στη λασπη εν οψη αυτων των προοπτικων και τωρα κρυβομαι απο διαφορους πιστωτες που με κυνηγανε για να παρουν τα λεφτα που τους χρωσταω [εφαρμοσα τακτικη επιχορηγησης πασοκ, τους ειπα οτι θα τους πληρωσω απο τα μελλοντικα κερδη της λασπης], μουρθες παλι τωρα να καταστρεψεις και το νεο κυκλο μαθηματων της λασπης.
.
η λασπη ειναι μια νεα πολλα υποσχομενη start-up ανερχομενη επιχειρηση που μονο σοβαρους πελατες δεχεται [καταλαβαινεις οτι εσυ δεν εχεις καμμια θεση σε αυτο το νεο σχημα, ουτε στο κιλικειο δεν μπορω να σε βαλω γιατι θα μου τρως και τα εμπορευματα]
.
@4. bibliothekarios, γιωργο θα μας τρελλανεις; ενταξει για το ζαλογγο και το κρυφο σχολειο αλλα οχι και παρθενα η κοκκινοσκουφιτσα; [τα ζωντανα του δασους εχουν παρα πολλα να πουν για τα κατορθωματα της]
μα καλα και συ δεν σε υποψιασε το γεγονος οτι καθε μερα στο δασος χωρις βρακι να μαζευει σκυφτη αγριοφραουλες; ουτε οτι οι αγριοφραουλες βγαινουν μονο μια μικρη περιοδο του χρονου. αυτη ολο το χρονο χειμωνα καλοκαιρι στο δασος για αγριοφραουλες.
εισαι λιγο ναιφ σε αυτα ε; 😛
.
@5. silentcrossing , δεν μας εφτανε η βελγα με τις αποριες της εχουμε και τον σαιλεντ με τις τοποθετησεις του [συγκεκριμενα κατω απο τα αρμυρικια] 👿
.
απο που να διαφυλαξει κανεις τα ευαισθητα νευρα του!
.
@ 6. Τσαλαπετεινός, xmmm τσαλαπετεινε για την ακριβεια δεν τον βρηκα εκει, τον επιασα και σηκωτο τον πηγα και τον εβαλα πανω στο φυλλο απο αμπελι, αφου του εξηγησα σεμνα να κατσει ησυχα λιγα λεπτα για τις φωτο και οτι οτι σε πολλες περιοχες του πλανητη τα τρωνε τα τζιζτικια. [μονο που δεν μου χορεψε κλακετες]
.
θεοι του ολυμπου και γω θελω να κατσω ολο το καλοκαιρι κατω απο ενα αρμυρικι

Μου αρέσει!

8. μούργος - 9 Ιουλίου, 2014

να ενημερωσω τους σοβαρους και μετρημενους θαμωνες της λασπης [κροτ και λοιποι -δηλαδη ΟΛΟΙ- βγεΙτε για λιγο εξω απο το μπλογκ], οτι ο κωστης μου εστειλε μηνυμα στο φεισμπουκ οτι εχει φωτογραφησει τα 4 απο τα 6 ειδη τζιτζικιων της ελλαδας και θα μου στειλει τις αναλογες φωτο για να το τις ανεβασω.
μετα θα ξεχυθει στην επαρχια, στα βουνα και τα λαγκαδια ως αλλος ιντιανα τζοουνς να βρει και τα υπολοιπα 2 για να κλεισει το σετ.

Μου αρέσει!

silia - 9 Ιουλίου, 2014

@ 8.μούργος
Πάει… σάλταρε και ο μικρός Κωστής!

Μου αρέσει!

9. μούργος - 9 Ιουλίου, 2014

@silia , εμ βεβαια σιλια, ο κωστης μελετηρος και σοβαρος θαμωνας της λασπης σας ενοχλει, σας χαλαει την πιατσα, αλλα αυτα που ξερατε να τα ξεχασετε [εκτος απο τις ανεκτιμητες γνωσεις που σας προσφερε η λασπη]
.
[μεταξυ μας τωρα, ε ναι σαλταρε λιγο, ακου να ψαχνει ολα τα ειδη τζιζτικιων, απογραφη κανει; μη κοιτας που δεν του λεω τιποτα γιατι ειναι και ο ρουφιανος της λασπης, ολα μου τα μεταφερει]

Μου αρέσει!

10. Καναλιώτης - 9 Ιουλίου, 2014

Το τραγούδι πολύ καλό. Προφανώς δεν το έγραψες εσύ.

Μου αρέσει!

11. μούργος - 13 Ιουλίου, 2014

@10. Καναλιώτης, το προφανως μου αρεσε! 😛

Μου αρέσει!

12. Καναλιώτης - 11 Σεπτεμβρίου, 2014

το «προφανώς» υπάρχει γιατί …τις φωτογραφίες τις τράβηξες ΠΡΟΦΑΝΩΣ εσύ!!!

Μου αρέσει!


Σχολιάστε