jump to navigation

Μια νυχτερίδα (και άλλη μια) 9 Μαρτίου, 2013

Posted by μούργος in animals, φύση, Ζώα, Περιβάλλον, Φωτογραφία, nature, Photo.
trackback

b1

Πετάτε, αλλά δεν έχουν φτερά και ούτε είναι πουλιά. Για τις νυχτερίδες ο λόγος, που αν και ανήκουν στα θηλαστικά πολλοί τις νομίζουν πτηνά. Είναι τα μοναδικά θηλαστικά που μπορούν να πετάξουν χάριν των μπροστινών τους άκρων, των οποίων τα δάχτυλα ενώνονται με μεμβράνη, έτσι κουνώντας τα μεμβρανώδη δάχτυλα τους πετάνε, και γιαυτό και ο Αριστοτέλης ονόμασε την τάξη τους χειρόπτερα.
Τα χειρόπτερα είναι μια από τις μεγαλύτερες τάξεις θηλαστικών, με πάνω από 1.200 είδη σε όλο τον κόσμο και 27 από αυτά στην Ελλάδα, μόνο τα ποντίκια τις ξεπερνάνε με πάνω από 4.000 είδη. Κυκλοφορούν στη γη πολύ πριν από τον άνθρωπο. Ανήκουν στα πιο παρεξηγημένα είδη στον πλανήτη και έχουν κυνηγηθεί άγρια από τους ανθρώπους. Για τους αρχαίους κινέζους, τους Ατζέκους και τους Ίνκας ήταν σύμβολα καλοτυχίας, όπως και για τους τσιγγάνους, οι οποίοι εισήγαγαν και το παραμύθι με το κοκαλάκι της νυχτερίδας και την τύχη που το συνοδεύει. Αντίθετα, λαοί της Ευρώπης και της Ασίας τις θεωρούσαν σύμβολα κακοτυχίας, ήρθε και ο Στόκερ με τον δράκουλα του και τα αιμοδιψή βαμπίρ του και έδεσε το πράγμα. Επί τη ευκαιρία βαμπίρ είναι ένας είδος νυχτερίδας που ζει στη λατινική Αμερική και της αρέσει να γλύφει αίμα θηλαστικών.
Είναι νυχτόβιες, τη δε ημέρα αράζουν σε σκοτεινά μέρη, σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, υπόγεια αλλά και σοφίτες, σπηλιές και σπήλαια, ορυχεία, κουφάλες δέντρων κ.λ.π. Τρώνε κυρίως έντομα, στην Ελλάδα όλα τα είδη είναι μόνο εντομοφάγα. αλλά και φρούτα, ασπόνδυλα αλλά και μικρά σπονδυλωτά.
Έχουν αρκετούς φυσικούς εχθρούς, όπως αρπακτικά πτηνά, τη κουκουβάγια, το γεράκι, φίδια κ.α., αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός της είναι ο άνθρωπος και οι δραστηριότητες του. Τα αγροτοχημικά, η καταστροφή βιοτόπων όπως βαλτότοπων και δασών, αποτελούν μεγάλη απειλή για τους χώρους που φωλιάζουν και για την επάρκεια της τροφής των.
Ζουν μέχρι 30 χρόνια και σαν θηλαστικά που είναι γεννάνε 1-3 μικρά το καλοκαίρι, ενώ το ζευγάρωμα γίνεται το προηγούμενο φθινόπωρο και στον ενδιάμεσο χειμώνα αποσύρονται σε σκοτεινά μέρη και πέφτουν σε χειμερία νάρκη. Να σημειώσουμε ότι τα μικρά τα μεγαλώνουν με πολύ στοργή.
Οι νυχτερίδες δεν είναι καθόλου επιθετικές, αντίθετα φοβούνται τους ανθρώπους και είναι πολύ ωφέλιμες στον άνθρωπο και στη γεωργία, καταναλώνοντας τεράστιες ποσότητες από νυχτόβια έντομα. Χαρακτηριστικά, μια νυχτερίδα μπορεί να φάει σε μια νύχτα πάνω από 3.500 κουνούπια. Κάποια είδη από αυτές τρώνε και νέκταρ από λουλούδια βοηθώντας στην επικονίαση των φυτών.
Αν και δεν είναι τυφλές, έχουν χαμηλή όραση και τα αυτιά τους είναι το κυρίως όργανο για προσανατολισμό. Διαθέτουν ένα μοναδικό τρόπο να προσανατολίζονται και να αντιλαμβάνονται το χώρο και τα αντικείμενα του, εκπέμποντας υπερήχους, ήχοι σε υψηλή συχνότητα, οι οποίοι αντανακλώμενοι προς αυτήν, της δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τι υπάρχει γύρω της. Έτσι αντιλαμβάνονται και τα έντομα που κυνηγούν.
Όλα τα είδη της Ελλάδας είναι προστατευόμενα σύμφωνα με την εθνική αλλά και τη κοινοτική νομοθεσία, όπως η Σύμβαση της Βέρνης και της Βόννης το 1979, η Οδηγία 92/43/ΕΟΚ και η EUROBATS, (Συμφωνία για την Προστασία των Πληθυσμών των Ευρωπαϊκών χειροπτέρων) το 1991.

Για τις νυχτερίδες του ποστ, την πρώτη τη βρήκα στο εγκαταλελειμμένο υπόγειο του σπιτιού στο κτήμα, όπου μπήκα το φθινόπωρο να το καθαρίσω και εκεί που μετακινούσα πράγματα, πετάχτηκε η κακομοίρα τρομαγμένη.
Τη δεύτερη νυχτερίδα τη βρήκα στην εθνική οδό Ιωαννίνων Άρτας, θύμα τροχαίου, προφανώς το σύστημα sonar της χάλασε με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με διερχόμενο αυτοκίνητο.
Τι είδος είναι η κάθε μια μη με ρωτήσετε, χαμός γίνεται με τα είδη των νυχτερίδων, κάθε ένα έχει και διάφορα χαρακτηριστικά, προσπάθησα αλλά άκρη δεν έβγαλα.
Τις νυχτερίδες αυτές τις θυμήθηκα τις προάλλες που βρήκα μια νυχτερίδα στο κτήμα μου, αργά το απόγευμα να κάνει επίμονες βόλτες γύρω από το παλιό σπίτι. Προφανώς, ξύπνησε από το λήθαργο και ήθελε τις βόλτες της για να ξεμουδιάσει.

b2

b3

b4

b5

b6

b7

Σχόλια»

1. silia - 9 Μαρτίου, 2013

Ρε συ … αν είναι να τρώει 3.500 κουνούπια τη βραδιά να πάρω μια νυχτερίδα , αντί για κίτρινο Bygon , που μου φέρνει και βήχα …
Εκτός αυτού , εγώ τα βαμπίρ τα … ερωτεύομαι (δεν ξέρω , αν ποτέ σας το ανέφερα αυτό)

Μου αρέσει!

2. Stavrula - 9 Μαρτίου, 2013

Μολόγα το! Κράτησες κοκκαλάκι.

Μου αρέσει!

3. μούργος - 10 Μαρτίου, 2013

@1. silia, κατ΄αρχην σιλια γιατι μπαιγκον; τα σπρει με σιτρονελα κανουν εξαιρετικη δουλεια [και οι αποικιακες σιτες ακομη καλυτερη]
.
ενταξει οι νυχτεριδες κανουν και αυτες εξαιρετικη δουλεια αλλα δεν ειναι και για κατοικιδια. δεν παυουν να ειναι αγρια θηλαστικα και οπως ολα τα αλλα κουβαλανε και καποιες αρρωστιες [πχ λυσσα], αρα δεν ειναι και οι πιο καταλληλες για γκουτσου γκουτσου και γκιλι γκιλι στο λαιμο και στα αυτακια.
.
τωρα να σου πω οτι καθολου δεν με παραξενεψε καθολου η λατρεια σου προς τα βαμπιρ θα με πιστεψεις;
[πελατης της λασπης και φυσιολογικος δεν χωρανε στην ιδια προταση 😛 ]
.
@2. Stavrula, αμαν ρενατα με κοψοχολιασες με αυτο το «μολογα», προς στιγμην σκεφτηκα οτι σου χακαρε το λογαριασμο ο δενδιας 😛
.
και φυσικα δεν κρατησα κανενα κοκκαλακι. δεν ειμαι τσιγγανος 👿
[εμεις οι γυφτοι παρεξηγουμαστε οταν μας λενε τσιγγανους 😛 ]

Μου αρέσει!

4. AndreasPap - 10 Μαρτίου, 2013

Η νεκρή νυχτερίδα δεν είναι θύμα τροχαίου όπως το παρουσιάζεις. Είναι η νυχτερίδα που βρέθηκε στο υπόγειό σου και μόλις είδε με ποιον συγκατοικούσε τόσο καιρό αυτοκτόνησε. Μου έστειλε γράμμα έχω αποδείξεις!

Μου αρέσει!

5. Z. - 11 Μαρτίου, 2013

Τι εκπληκτικό θηλαστικό!
Εύγε Μούργο για την αφιέρωση αυτού του post στις απανταχού νυχτερίδες.
Η δική σου είναι πανέμορφη.

Οικογενειακώς τις λατρεύουμε, μας επισκέπτονται το σούρουπο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και εμείς χαιρόμαστε να τις παρακολουθούμε να πλανάρουν μπροστά μας και να καταπίνουν ζουζούνια και κουνούπια.

Είναι η εποχή που ξυπνάνε όλα όσα πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Εχτές είδα μικρές σαύρες και σε λίγο θα δω και τα γνωστά φίδια, χελώνες, σκαντζόχοιρους…

Z.

Μου αρέσει!

6. bibliothekarios - 11 Μαρτίου, 2013

Για μια ακόμη φορά εξαιρετικά διαφωτιστικό το κείμενο- ωστόσο θα πρέπει να αρχίσεις να το εμπλουτίζεις και με καμιά φωτογραφία….

υγ: στην αρχή νόμισα πως ήταν φωτογραφία από το εσωτερικό του μπλογκ; «νυχτερίδες κι αράχνες γλυκειά μου…» http://youtu.be/vgvRDFvvZhE

Μου αρέσει!

7. μούργος - 11 Μαρτίου, 2013

@4. AndreasPap, ε, πως να μη συμπαθησει κανεις τις νυχτεριδες.
σε τετοιους καιρους με τα σμαρτφον, το ιντερνετ, το σκαιπ και τα λοιπα , η νυχτεριδα επιμενει να γραφει γραμματα.
[ανδρεα, δειξε το σχολιο στο γιατρο σου, ισως χρειαστει αλλαγη θεραπειας, μαλλον τα παλια χαπια δεν σεν πιανουν 😛 ]
.
@5. Z. , ειπαμε συμπεθαστατες οι νυχτεριδες και κριμα που απειλουνται και τα λοιπα και τα λοιπα, αλλα οχι να την πουμε και πανεμορφη υπερβολικη σε βρισκω, οπως και το οτι μαζευετε οικογενειακως στο μπαλκονι τα ζεστα βραδυα του καλοκαιριου και μετρατε τα κουνουπια που τρωνε. [φανταζομαι συντομα σας παιρνει ο υπνος μετρωντας]
.
@6. bibliothekarios, χμμμ καταλαβα, ηταν τοσο εκτυφλωτικο το κειμενο που σε εμποδισε να δεις και τις υποφωτισμενες φωτο.
γιωργο, ξαναδιαβασετο βαριεστημενα και ισως δεις και τις φωτο 😛
.
ηταν να μπει τιτλος στο ποστ το ασμα αυτο αλλα επρεπε να βρω και αραχνες και ποιος εψαχνε στα αρχεια
.
τωρα που το σκεφτομαι αυτο το ποστ επρεπε να το αφιερωσω στη παξιμαδοκλεφτρα αουρα που εχει νυχτεριδα στο αβαταρ της

Μου αρέσει!

8. αγκνιρα - 14 Μαρτίου, 2013

Κούκλα (η ζωντανή). Και μένα πολύ μ’ αρέσουν 🙂 . Σπάνια έχει κανείς την τύχη να τις δει ζωντανές κι από κοντά.
Τώρα την άλλη καλύτερα να μην την έβαζες (τι νεκροφιλία βρε παιδί μου κι αυτή 😛 )

Μου αρέσει!

9. μούργος - 19 Μαρτίου, 2013

@8. αγκνιρα, μαλιστα, τι λες τωρα αγκνιρα, μονο κουκλα; [πες παν(κ)ουκλα καλυτερα!
ελεος λεμε, συμπαθεστατες τις λες απο μακρυα, απο κοντα δεν βγαινει καλη λεξη!
.
το θυμα του τροχαιου τοβαλα για να δειξω απο κοντα τα εξαισια αυτια της, την κουκλιστικη μυτουλα της και τα λαγνα χειλη της! [ε μα πια, με τιποτα δεν ειστε ευχαριστημενοι] 👿

Μου αρέσει!


Σχολιάστε