jump to navigation

Butterfly effect 14 Μαΐου, 2012

Posted by μούργος in Insects, Άποψη, φύση, Έντομα, Περιβάλλον, Φωτογραφία, nature, Photo.
trackback

(ή γιατί για όλα φταίει ο Αλέξης)

Μια πεταλούδα στάθηκε στο χέρι μου.
Το πέταγμά της,
μετά από λίγα δευτερόλεπτα,
άνοιξε με ορμή το κουτί της Πανδώρας (κάλπη).

Αντιγράφω από τη βικιπαίδεια:
Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα». Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα:

μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Μερικές φορές, το φαινόμενο της πεταλούδας παρερμηνεύεται στην κοινή αντίληψη. Για παράδειγμα, η ιδέα ότι κάτι τόσο ασήμαντο όσο μια πεταλούδα μπορεί να «προκαλέσει» έναν τυφώνα (ή να τον αποτρέψει) έχει θεωρηθεί από κάποιους ως επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι ένα «ασήμαντο» άτομο, μια «περιθωριακή» ιδέα ή ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας. Ωστόσο, η ουσία της συμπεριφοράς ενός χαοτικού συστήματος είναι ότι, στην πράξη, είναι απρόβλεπτη σε «βάθος χρόνου».

Συνεπώς, ενώ πράγματι ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία της ιστορίας, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξη του συστήματος χωρίς το γεγονός και άρα, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ενέργειές μας ώστε να πετύχουμε ένα επιθυμητό σημαντικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου – μπορούμε να προγραμματίζουμε αποτελεσματικά μόνο μέχρι τον χρονικό ορίζοντα που χαρακτηρίζει το σύστημα. Η γνώση ότι ένα ασήμαντο γεγονός οδήγησε σε κάτι «μεγάλο» μπορεί, μερικές φορές, να αποκτηθεί εκ των υστέρων, αν και συνήθως ακόμη κι αυτό είναι αδύνατον.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η πεταλούδα δεν θα μπορούσε να «προκαλέσει» από μόνη της τον τυφώνα, παρά μόνο χάρη στις ατμοσφαιρικές συνθήκες που συνυπήρχαν με την επέμβασή της. Η άμεση αιτία ενός τυφώνα είναι αναγκαστικά «μεγάλη», κάτι που κάνει την βραχυπρόθεσμη μετεωρολογική πρόβλεψη δυνατή. Αν η πεταλούδα κινήσει τα φτερά της την «λάθος» στιγμή, είναι εξίσου πιθανό να αποτρέψει έναν τυφώνα που αλλιώς θα συνέβαινε (ή να οδηγήσει σε κάτι τελείως διαφορετικό). Για να «προκαλέσει» έναν τυφώνα, πρέπει να δράσει σε μια ακριβώς υπολογισμένη στιγμή – κάτι που ακριβώς είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

Σχόλια»

1. AndreasPap - 15 Μαΐου, 2012

Πώς και εξαφανίστηκες, ο λόγος είναι ότι πανηγύριζες για την είσοδο του συντρόφου Νίκου στη Βουλή ή σκάλιζες την περιβόητη φάρμα; Άντε να δούμε τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Μου αρέσει!

2. silentcrossing - 15 Μαΐου, 2012

Και μόλις διάβασα το πιο πολιτικό σχόλιο των ημερών…

Μου αρέσει!

3. Stavrula - 15 Μαΐου, 2012

Λάλησες μόνος στα βουνά. Μια πεταλούδα με πρόβλημα στις κεραίες σε πλησίασε και το ΄κανες μέγα θέμα. 😛

Μου αρέσει!

4. αγκνιρα - 15 Μαΐου, 2012

Θα στραβολαίμιασες σίγουρα για να την βγάλεις, εε; 😛

Μου αρέσει!

5. μούργος - 15 Μαΐου, 2012

@1. AndreasPap, εγω εξαφανιστηκα ή εσυ παραδοπιστε; [που σε επομενη ζωη ολη μερα, καθε μερα θα σκαλιζεις ολο το θεσααλικο καμπο για τιμωρια].
.
περα απο τη φαρμα εχουμε και αλλες υποχρεωσεις. τρεχω για τη κυβερνηση προσωπικοτητων του τσαλαπετεινου
http://tsalapetinos.blogspot.com/2012/05/blog-post_12.html
[αυτη τη διαθεση που εχω για προσφορα πρεπει να μαθω να την ελεγχω, δεν θα μου βγει σε καλο]
.
@2. silentcrossing, σαιλεντ παλι μεγκα εβλεπες; [για να βρισκεις καλο το ποστ μου]
εγω παντως το λεω απο καιρο, αν δεν κατεβασουν διακοπτη τα αθλια ιδωτικα καναλια στις δημοσιες συχνοτητες δεν προκειται να δουμε προκοπη ποτε, αυτα εξεθρεψαν και στηριξαν ολη αυτη την αλητεια που ζουμε σημερα .[τον εμετο τους -και μονο- μας δειχνουν]
.
@3. Stavrula , ρενατα, δεν λαλησα απο τα βουνα, δυστυχως τις μερες των εκλογων εκανα την μεγιστη ανοησια να δω καποιες φορες τους ιδωτικους τηλεοπτικους βοθρους που ξεχειλισαν και ρεουν ακαταπαυστα στις δημοσιες συχνοτητες.
.
η πεταλουδα εντυπωσιαστηκε απο το σκουρο μπλε χρωμα του πουκαμισου γιατι τετοιο χρωμα εχει και αυτη στην εξω πλευρα των φτερων της, συν οτι καθομουν ακινητος για να βγαλω μια σαυρα που μου εκανε ντροπες πισω απο κατι πετρες
.
@4. αγκνιρα, αγκνιρα καθολου, δεν γυρισα καθολου το κεφαλι για να μην την τρομαξω [η μηχανη μας μπορει να βγαλει και στο πλαι φωτο αφου η οθονη περιστερεφεται αλλα τι στα λεω χαραμιζεται στα χερια σου αυτη η μηχανη που εχεις 😛 ]

Μου αρέσει!

6. silentcrossing - 16 Μαΐου, 2012

[ντεν έκο τηλεόραση γκαρντιά μου-από το 2007-και αυτή είναι η καλύτερη απόφαση που έχω πάρει στη ζωή μου!]

Μου αρέσει!

7. μούργος - 20 Μαΐου, 2012

@6. silentcrossing, οκ σαιλεντ καλα κανεις και δεν εχεις τιβι
αλλα τουλαχιστον πηγαινεις στους γειτονους να βλεπεις τις ειδησεις; [δεν γινεται να μενεις στα μαυρα σκοταδια απο ενημερωση]
.
[σε μια καλυτερη κοινωνια του μελλοντος η τρ@μη, η στ@η, ο τσιμ@ς και οι λοιποι, θα ειναι κορδελιαστρες στα περιχωρα της βομβαης]

Μου αρέσει!

8. faros - 1 Ιουνίου, 2012

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ !

Μου αρέσει!

9. teokaf - 7 Ιουνίου, 2012

Τα συμπεράσματα απ το υπέροχο αυτό Ποστ

1. Πολιτικό σχόλιο από τον Μούργο:
Θα δείτε έμπρακτα πως το φαινόμενο της πεταλούδας ισχύει. Περιμένετε σεισμούς λιμούς και επιστροφή στο τάλαντο. Την τελευταία φορά που έκανε πολιτικό σχόλιο ( πάντα εύστοχο ) ήταν όταν υπερθεμάτισε υπέρ του Κίτσου Τζαβέλα και εναντίον του Αλί Πασά ( το λάθος του ήταν πως μίλαγε Ελληνικά στον Κίτσο και συγκεκριμένος δεν καταλάβαινε Χριστό). Τα αποτελέσματα του σχολίου και της παρέμβασης κατάληξαν στο γνωστό άσμα ‘ Στην στεριά δεν ζει το ψάρι’ και μετά βουρ για τον γκρεμό.

2. Πολιτικό σχόλιο από τον Μούργο :
Πάντα στο σωστό timing, λίγο πριν αρχίσει τις παραστάσεις του Δελφινάριο για να συμπεριληφθεί σε ατάκες του Ψάλτη.

3. Πολιτικό σχόλιο απ τον Μούργο:
Νομίζω πως το επόμενο που μπορούμε να περιμένουμε είναι και ένα επιστημονικό σχόλιο πάνω στην γραμμική γραφή β και πως συνδέετε με τον Δίσκο της Φαιστού ( μην ακούω βλακείες πως δεν ξέρει μπιτ από αρχαιολογία γιατί θα σας πω πως το ίδιο ισχύει και για την πολιτική ( ο Μαύρος ο λύκος, επειδή έχει αγοράσει εδώ και 50 χρόνια ένα βιβλίο με συνταγές για ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα νομίζει πως φτιάχνοντας ιμάμ έχει γίνει αυθεντία στην πολιτική)

4. Το σχόλιο για το φαινόμενο της πεταλούδας πολύ πετυχημένο. Όσον αφορά την πεταλούδα του έχω εμπιστοσύνη, όσον αφορά για τα φαινόμενα έχω τις αμφιβολίες μου. Τώρα όταν τα μπλέκει και τα δύο τόσο όμορφα, φτιάχνει νοήματα που δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε ο Οπενχάιμερ με τον Αινστάιν μαζί.
Έξυπνη η παράθεση της βικιπαίδειας , αλλά δυστυχώς δεν έχει τίποτε στο θέμα : πολιτική και πως να καταλάβω τι γίνεται γιατί έχω χάσει τον μπούσουλα τα τελευταία 120 χρόνια του βίου μου. Ας ψάξει και στην ξενόγλωσση έκδοση και με ένα copy paste και μετάφραση θα την λύσει και αυτή την λεπτομέρεια.

5. Η μεταφορά του στα βουνά και στα λαγκάδια έχουν σαν αποτέλεσμα όπως βλέπετε να κόψει την χαλάουα και το μπικίνι να έχει γίνει πατατούκα από μαλλί μοχέρ. Όταν ήταν κοντά στον πολιτισμό και έκανε που και που κάτι ξεπέτες στην Συγγρού πρόσεχε τον εαυτό του αλλά τώρα οι πελάτες εκεί που είναι, τον θέλουν όπως τον γέννησε η μάννα του ( τριχωτό και δυσώδη ) για να μοιάζει με τις ανταγωνίστριες ( τοπική ράτσα κατσίκας που είναι πολύ παιχνιδιάρα).

6. Όπως πάντα οι φωτογραφίες υπέροχες ( τι τα θες τα σχόλια, δεν είδες τι έπαθε η Κανέλη) . Η σιωπή είναι χρυσός, και νομίζω με τόσα πολλά ενεχυροδανειστήρια που έχουν ανοίξει θα την πουλήσεις σε πολύ καλή τιμή.

7. Οι φωτογραφίες και το τζιν υπέροχα ( ξέρω πως ψωνίζει πάντα από Marlboro classic και άνω και όχι από τα τοπικά πανηγύρια) .

Μου αρέσει!

10. μούργος - 12 Ιουνίου, 2012

@8. faros , γεια σου, φαρε χαθηκαμε ε; [μας πηραν παραμαζωμα τα γεγονοτα]
.
@9. teokaf ρε μπαρμπα ακομα ζεις ή παιζεις στην ταινια του ρομερο;
δεν πιστευω να περιμενεις απαντηση [τον γιωργακη, τον τσιμα και λιγο απο τρεμη που εχεις μεσα σου να τους σκοτωσεις οσο το δυνατον πιο γρηγορα. σαν αλιεν θα σε κατασπαραξουν]

Μου αρέσει!

11. faros - 16 Ιουνίου, 2012

Όχι … δεν μας πήραν …

Εγώ δεν χάθηκα …
Τα είπαμε πολλές φορές ! 😀

Μια Θερμή Καλημέρα και Καλό Βόλι ! 😀

Μου αρέσει!

12. μούργος - 18 Ιουνίου, 2012

@11. faros , γεια σου φαρε!
δυσκολοι καιροι.για λασπη. μας πηραν το κοπιραιτ.
πλεον κυκλοφορει παντου ανεξελεγκτη.
[εγω χαθηκα αλλα ποτε δεν ξεχασα τους παλαι ποτε θαμωνες του μαγαζιου, περα τα πολιτικα γεγονοτα που κυριαρχουν εχουμε και το τρεξιμο με τη δουλεια συν το τρεξιμο με το κτημα στο βουνο που κοντευει να γινει ζουγκλα, οποτε…]

Μου αρέσει!


Σχολιάστε