jump to navigation

Σαλαμάνδρα, το αμφίβιο με τα κίτρινα πουά 19 Μαΐου, 2011

Posted by μούργος in φύση, Βουνά, Ολύτσικα, Περιβάλλον, Φωτογραφία, ερπετά, Mountains, nature, Photo, Recipes, Reptiles.
trackback

Μια από τις πολλές δουλειές στο αγρόκτημα ήταν και ο καθαρισμός από πολλά παράταιρα δέντρα ανάμεσα από τα οπωροφόρα. Έτσι το αλυσοπρίονο έπιασε φωτιά και ταυτόχρονα με τον καθαρισμό μάζεψα και τα ξύλα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Εκεί που παλεύαμε με ένα πουρνάρι που φούντωσε δίπλα σε ένα παλιό και ετοιμοθάνατο αμπέλι, και αφού το καταφέραμε, διακρίνω στο χώμα μια σαλαμάνδρα σκονισμένη και γεμάτη πριονίδια από τα κομμένα ξύλα, να προσπαθεί να απομακρυνθεί από το εργοτάξιο. Προσπάθησα με το ζόρι να την βγάλω λίγες φωτο, είχε και τα χάλια της η κακομοίρα και εν τέλει την άφησα να κρυφτεί κάτω από μια τεράστια πέτρα. Και εδώ να δηλώσω ότι είναι από τα ελάχιστα ζώα που έχω βρει που αρνιόταν επίμονα τη δημοσιότητα και το φακό, γιατί τα περισσότερα τα λες ξεκάθαρα ψωνάρες, (όπως το θέμα από το επόμενο ποστ).

Η σαλαμάνδρα, Salamandra salamandra , όπως και οι τρίτωνες, ανήκουν κανονικά στα αμφίβια, δηλ πιο συγγενείς είναι με τα βατράχια παρά με τις σαύρες. Η ουρά που παραμένει στο σώμα της, σε σχέση με τους βατράχους που την αποβάλουν, την κάνει να μοιάζει με σαύρα. Η σαλαμάνδρα είναι αμφίβιο του βουνού, το μήκος της μπορεί να φτάσει και τα 25 cm και θα την βρούμε σε όλα τα δροσερά ορεινά δάση της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι τα χρώματα της. Μαύρο γυαλιστερό με κίτρινες κηλίδες. Όπου βλέπετε έντονα χρώματα σε πανίδα, το πιο πιθανό είναι να είναι δηλητηριώδες, όπου το χρώμα δεν είναι άλλο παρά μια προειδοποίηση προς τους επίδοξους θηρευτές της. Αδένες στο δέρμα της εκκρίνουν τοξικές ουσίες, όπως νευροτοξικά αλκαλοειδή κ.α., οπότε καλό είναι να αποφεύγετε να την πιάσετε για να της κάνετε χαριτωμενιές. Είναι μοναχική και συνήθως κρύβεται μέσα σε κοιλότητες από δέντρα και βράχους. Συνήθως κυκλοφορεί μετά από βροχή, αγαπά τη δροσιά και την υγρασία, αλλά δεν την λες και ιδιαίτερα ευκίνητη μιας και περπατάει πολύ αργά με τα κοντά της πόδια.
Από την αρχαιότητα ακόμη κυκλοφορούν πολλοί μύθοι και δοξασίες για τη σαλαμάνδρα και τη φωτιά και μάλιστα αποκαλείται και σαλαμάνδρα της φωτιάς ή το ζώο της φωτιάς ή fire salamander. Ο λόγος προφανής. Όταν ο κόσμος έκοβε ξύλα για τη φωτιά, πολλές φορές η σαλαμάνδρα που κρυβόταν μέσα σε αυτά, στις κουφάλες τους δηλ, δεν προλάβαινε να φύγει, και όταν τα ξύλα έπεφταν στη φωτιά, η κακόμοιρα έβγαινε και προσπαθούσε να φύγει. Να φανταστείτε μέχρι ότι δημιουργείται και από τη φωτιά λέγανε.
Θεωρείται σπάνιο είδος με προτεραιότητα προστασίας πρωτεύουσα.

Σχόλια»

1. τσαλαπετεινός - 19 Μαΐου, 2011

Πολύ εντυπωσιακή η σαλαμάντρα! Με εντυπωσίασε -δεν έχω δει ποτέ από κοντά- πέρα από την εμφάνισή της, το σεμνό του χαρακτήρα της. 😉

Μου αρέσει!

2. Aura Voluptas - 19 Μαΐου, 2011

«Το ημερολόγιο του Μούργου : Πως Περνάω Στο Αγρόκτημα» είναι εξαιρετικά βαρετό . 👿

Από τ’ολότελα όμως, καλή κι η Παναγιώταινα …

( οι υποφωτισμένες προσπάθειες του ανάξιες αναφοράς )

Μου αρέσει!

3. silentcrossing - 19 Μαΐου, 2011

Α, τώρα μάλιστα! Αυτό είναι ζώο, σεμνό και ταπεινό και ταιριάζει και με το ντεκόρ! Αγαπώ αυτή τη σαλαμάνδρα!

Μου αρέσει!

4. μούργος - 19 Μαΐου, 2011

@1. τσαλαπετεινός, συμφωνω τσαλαπετεινε. αξιες οπως η σεμνοτητα ειναι πλεον αγνωστη λεξη ακομη και τα ζωντανα της φυσης.
.
@2. Aura Voluptas, ε, οχι και παναγιωταινα η εξαισια αυτη [και κυριως σεμνη και χαμηλοβλεπουσα] σαλαμανδρα 👿
.
oso για τα περι υποφωτισμου αν και ειναι αναξια απαντησης, να πω οτι συνηθως οι φωτο απο τις σαλαμανδρες ειναι εξαιρετικες στο ιντερνετ γιατι οταν βγαινουν μετα τη βροχη το γυαλιστερο μαυρο δερμα της γραφει πολυ ωραια. εγω τη βρηκα σκονισμενη και στεγνη και το μαυρο γυαλιζε περιεργα στον ηλιο.
.
@silentcrossing, περα απο τη πλακα οντως ειναι συμπαθης και εντυπωσιακη. [επειδη κινειται αργα και τοτε δεν το ηξερα, νομισα οτι ειχε πληγωθει]

Μου αρέσει!

5. τσαλαπετεινός - 19 Μαΐου, 2011

Μήπως πρέπει να της βρούμε ένα όνομα της προκοπής;
Φοβάμαι ότι θα της μείνει το Παναγιώταινα.

Μου αρέσει!

6. μούργος - 19 Μαΐου, 2011

@5. τσαλαπετεινός 😆

Μου αρέσει!

7. τσαλαπετεινός - 19 Μαΐου, 2011

Λόλα;

Μου αρέσει!

8. μούργος - 24 Μαΐου, 2011

@7. τσαλαπετεινός , xmmm τσαλαπετεινε, δεν την βρηκα στην τρουμπα τη σαλαμανδρα, στο βουνο τη βρηκα.
ακου λολα!

Μου αρέσει!

9. τσαλαπετεινός - 24 Μαΐου, 2011

Από το lol που έγραψες σκέφτηκα το lola. Εκτός από αυτές τις Λόλες πάντως της Τρούμπας υπήρχε και η άλλη που της λέγανε «Λολα, να ένα μήλο».

Στο μεταξύ σου μάζεψα μερικά χελιδόνια…αλλά δεν τα πήρες είδηση.

Μου αρέσει!

10. μούργος - 24 Μαΐου, 2011

@9. τσαλαπετεινός, τσαλαπετεινε η αλλη λολα και η παρεα της μιλαει οπως ακριβως ο γιωργακης [ειδα στον καναλιωτη ενα εκπληκτικο κειμενο του γιωργακη.
και αυτος ο ανθρωπος μας κυβερναει]
.
ερχομαι απο εκει!

Μου αρέσει!

11. Χαμένο Ρούχο - 19 Ιουνίου, 2011

Τα φύλλα είναι κόκκινα,
φύλλα του φθινοπώρου
κι η σαλαμάντρα αστραφτερή
και κάλτσα του διαβόλου..
Δεν τη χωράει ο Κίσσαβος,
δεν τη χωράει ο τόπος
κι αν της μιλάς για σύνεση
χαμένος πάει ο κόπος.
Κίτρινα φοράς και μαύρα που λέει κι Θανάσης ο Παπακωνσταντίνου!

Μου αρέσει!

12. μούργος - 21 Ιουνίου, 2011

@11. Χαμένο Ρούχο, τη δαινομοποιει λιγο την ακακη και ντροπαλη σαλαμανδρα, αλλα ο θανασης παπακωνσταντινου ειναι αγαπημενος καλλιτεχνης και τον συγχωρουμε.

Μου αρέσει!

13. Maslarinos Athanasios - 19 Μαΐου, 2012

Μαιος 2012. Αργη και καυνιστη στο δασος πανω απο το Παλιο Καστανοχωρι Νιγρητας, μια ομορφη σαυρα, μαυρη με κιτρινες βουλες λιγο πριν ξεσπαση μπορα με σφοδρη χαλαζοπτωση, μαλλον εψαχνε μερος να προφυλαχτει. Δεν την αγγιξα απλως τη θαυμασα και τελος τη φωτογραφισα και το βραδυ στο Ιντερνετ εμαθα οτι ειναι ΣΑΛΑΜΑΝΔΡΑ. Πολυ παραξενα ζωακι και αν και εγεινα 59 πρωτι μου φορα την ειδα. Θα πεοτεινα στα Αρειανα να τη παρουν για Μασκωτ της ομαδας τους, τους παει καταπληκτικα. Απηθανος συνδιασμος του μαυρου-κιτρινου.

Μου αρέσει!

14. μούργος - 20 Μαΐου, 2012

@13. Maslarinos Athanasios. ειναι που ειναι πολυ ντροπαλη [γι’ αυτο δεν βρισκεις ευκολα στη φυση]
χμμμ για μασκωτ ομαδας μαλλον δεν κανει κ. θαναση, περπαταει πολυ αργα!

Μου αρέσει!

15. Voula - 25 Νοεμβρίου, 2012

την ειδα απο κοντα στα μονοπατια του Πυλιου πριν λιγες μερες ,ηταν μια γλυκα……δε ειχα ξαναδει ποτε…

Μου αρέσει!

16. Αλέξιος - 1 Απριλίου, 2013

Ναι,αλλά γιατί η Σαλαμάνδρα είναι αμφίβιο και όχι ερπετό;

Μου αρέσει!

17. μούργος - 2 Απριλίου, 2013

@16. Αλέξιος, αλεξιε γιατι εκει ανηκει, εκει ειναι το σοι της λεμε

Μου αρέσει!

18. Αγγελικη μακρη .μονο η φύση με παρηγορεί.. - 11 Οκτωβρίου, 2015

Την είδα στο πλανήτερο ,τρελάθηκα από την χαρά μου…Ζωγραφος γλύπτρια γαρ…

Μου αρέσει!

19. μανος - 3 Δεκεμβρίου, 2020

βρήκε ο πατήρας μου μια τέτεια στο χωριό μου και την έχουμε ακόμα τι να την κόνουμε να την αφήσουμε εκκεί που την βρήκε ή να πάρουμε κάπου τηλέφωνο να ενημερώσουμε, γιατί είναι σπάνιο είδος.

Μου αρέσει!


Σχολιάστε