jump to navigation

Scorzonera spp. (Άγρια φαγώσιμα χόρτα: Νο 1) Φεβρουαρίου 2, 2010

Posted by μούργος in φύση, Άγρια φαγώσιμα χόρτα, Αυτοφυή φυτά, Περιβάλλον, Φωτογραφία, αγριολούλουδα, nature, Photo, Wild Edible Plants, wildflowers.
trackback

Με μεγάλη υπερηφάνεια σας ανακοινώνουμε την έναρξη του δεύτερου μεταπτυχιακού στην Ακαδημία της λάσπης [και του μοναδικού στη μπλογκόσφαιρα]. Η παρακολούθηση του, οδηγεί στη απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος στην αναγνώριση των άγριων φαγώσιμων χόρτων (MSc. in Wild Edible Plants Identification).
Σας υπενθυμίζουμε, ότι την άνοιξη του 2008 έλαβε χώρα, με μεγάλη επιτυχία, το πρώτο μεταπτυχιακό μέσα από τα μπλογκ και μόνο από τη λάσπη. Το αναγνωρισμένο πλέον διεθνώς μεταπτυχιακό στο μάζεμα των άγριων φαγώσιμων χόρτων (MSc. in collecting pot herbs).

Και ξεκινάμε με ένα σχετικά σπάνιο φαγώσιμο χόρτο.

Scorzonera spp. (Σκορτζονέρα), Στο γένος αυτό ανήκουν περί τα 100 είδη. Ενδημικό χειμερινό φυτό της μεσογείου.
Ως επί το πλείστον είναι πολυετές φυτό, ανθοφορεί την άνοιξη και έχει πασσαλώδη ρίζα. Έχει χαρακτηριστικά γραμμοειδή φύλλα. Συλλέγεται ολόκληρο το φυτό, το οποίο τρώγεται είτε ωμό ως σαλάτα είτε βραστό μαζί με άλλα χόρτα.
Από τα είδη της Scorzonera, πιο γνωστό είναι το Scorzonera hispanica το οποίο καλλιεργείται, εκτός από το φύλλωμα του, για την ρίζα του.

Οικογένεια: Compositae
Γένος: Scorzonera spp. ή πευκάκι ή τσάπος

το σκίτσο από τη βικιπαίδεια

Advertisements

Σχόλια»

1. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Φεβρουαρίου 2, 2010

Στα χωράφια είναι δύσκολο να βρεθεί?
Σε μέρη που έχει πεύκα και σχοίνα?
Περιτό να σου πω πως μου άνοιξε η όρεξη και με βλέπω με σακούλα, μαχαιράκι και εκτύπωση των φωτό ανά χείρας το Σαββατοκύριακο. 😉

Μου αρέσει!

2. μούργος - Φεβρουαρίου 2, 2010

@1. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ιδιαιτερα αν βγεις στην αγορα μονο για σκορτζονερα θα γυρισεις με αδεια σακουλα [και το μαχαιρι καθαρο].
ειναι σχετικα σπανιο φυτο. δυστυχως η βιβλιογραφια για τα αγρια χορτα ειναι πολυ περιορισμενη και τα ειδη της σκορτζονερα παρα πολλα. εγω παντως την εχω βρει σε χωραφια εγκαταλελειμενα [και στην ηπειρο και στον ταυγετο]
αν θα εχω ορεξη και χρονο θα προσπαθησω μεσα στη βδομαδα να ανεβασω αρκετα χορτα εποχης [για να γεμισει η σακουλα]

Μου αρέσει!

3. renata - Φεβρουαρίου 2, 2010

Το ΄χω μαζέψει! 😛

Καλό μήνα! 🙂

Μου αρέσει!

4. αγκνιρα - Φεβρουαρίου 2, 2010

Καλά, συγκινήθηκα, σνιφ, σνιφ! Θα αποκτήσω ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (:evil:) το μάστερ για τα χόρτα 🙂

Λοιπόν, συγκινήθηκα (δις), διότι βλέπω ένα χόρτο που δεν έχω δει ποτέ μου (παει να πει, ανήκω τώρα στους προχωρημένους, εεε;). Αμέσως αποθηκεύεται η φωτό για να την έχω πρόχειρη για τον Απρίλιο ;-). Ρωτώ και γω σαν την Ιδιαιτέρα, που βγαίνει αυτό το χόρτο; Σε τι υψόμετρο και σε τι εδάφη; Τρως κυρίως τις ρίζες; Γιατί πολύ φύλλο δεν φαίνεται να έχει.

Συγκινήθηκα (τρις), διότι το ξαδελφάκι αυτού του φυτού το Scorzonera hispanica ή γερμανιστί Schwarzwurzel (μαύρη ρίζα) είναι από τα παλιά παραδοσιακά λαχανικά εδώ, έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να τα ξανακαλλιεργούν και εμφανίζονται τακτικα στα σούπερ μάρκετ οι ρίζες τους. Κατάμαυρες, και θέλουν ξεφλούδισμα κάτω από τη βρύση γιατί μαυρίζουν αμέσως (εξ ου και το όνομα). Είναι γευστικότατος μεζές, μοιάζει λίγο με τους ασκολύμπρους στη γεύση (τους τρώνε στην Κρήτη), αν τους ξέρετε. Εδώ τα τρώνε με άσπρη σάλτσα, εγώ τα βράζω και τους βάζω αυγολέμονο. Εδω βλέπετε πως τα συλλέγουνε. http://www.spargel-insel.com/schwarzwurzel-ernte.htm

Μου αρέσει!

5. μούργος - Φεβρουαρίου 2, 2010

@3. renata , ρενατα αν εχεις μαζεψει και τσαπο [ετσι το λενε στην ηπειρο], τοτε τι καθεσαι;
στειλε τα διδακτρα και την αλλη μερα εχεις το μεταπτυχιακο στο σπιτι σου 😀
[τι καλο μηνα λες, μαυρος και αραχνος θα ειναι. ο γιωργακης τελικα δεν βρηκε λεφτα και αποφασισε να μας γυρισει αναποδα και να μας τιναζει να πεσουν και τα ψιλα]
.
του βιομηχανους δεν μπορει να τους πειραξει. λογω παχους δεν τιναζονται ευκολα, τα λαμογια δεν μπορει να τα βρει [κρυβονται ευκολα]
.
@4. αγκνιρα .η συγκινηση εχει και ενα αλφα κοστος αγκνιρα [χωρις αποδειξη εχει εκπ[τωση]
.
σε χαμηλα και μεσαια υψομετρα κυκλοφορει αλλα δεν μπορω να πω τιποτα με σιγουρια. ειπαμε δεν κυκλοφορουν και πολλα.
την ανοιξη που θα εχει ανθοφορησει δεν θα τρωγεται.
.
για το hispanica βρηκα πολυ υλικο αλλα δεν τα εγραψα.
θεωρουνται πολυ θρεπτικα
η ριζα τρωγεται στον πρωτο χρονο του φυτου μετα σκληραινει.
στις φωτο που εχω ανεβασει υπαρχουν και νεα φυτα που βρηκα στο χωριο μου τα χριστουγεννα [φαινονται απο την τρυφερη ριζα] αλλα και μεγαλυτερα [εχουν κανει μεγαλη ριζα σκληρη]
.
αυτο που ανεβασα εγω ειναι γλυκο στη γευση και νοστιμο αλλα δεν δεν ειναι αρκετο για βραστα [μπαινει μαζι με αλλα για ποικιλια]

Μου αρέσει!

6. xamogelo - Φεβρουαρίου 2, 2010

πωπω ίσως η καταληλλότερη στιγμή για να διαβάσω τέτοια ποστ!!! ευχαριστώ!!!

Μου αρέσει!

7. κόκκινο μπαλόνι - Φεβρουαρίου 2, 2010

έλα ρε…και χάρηκα πως θα έχω να μαζεύω άλλο ένα χορταράκι…τόσο σπάνιο είναι τελικά;

Βαριέμαι να πάρω μάστερ και σιγά μη σου στείλω και λεφτά 😛

Μου αρέσει!

8. yoryia - Φεβρουαρίου 2, 2010

Καλή φάση (θα ήταν) το MSc. in Wild Edible Plants Identification, αλλά ασ’τα να πάνε, ούτε που το’χω ξανακούσει το Σκορτζονέρα, ούτε και το λατινικό όνομα.
Μάλλον δε συγκεντρώνω τα απαραίτητα μόρια για να δηλώσω συμμετοχή.

Μου αρέσει!

9. μούργος - Φεβρουαρίου 2, 2010

@6. xamogelo, χμμμμ… δεν καταλαβα ακριβως τι εννοεις;
μηπως μετα το δραματικο διαγγελμα του γιωργακη ειναι καιρος ο κοσμος να παρει σβαρνα τα βουνα για χορτα ή απλα το ποστ αυτο ειναι οτι πρεπει για ξαστερες κρυες νυχτε ςμε πανσεληνο;
.
@7. κόκκινο μπαλόνι, μπα μπα τι διαβαζω;
μπαλονι ξερεις να μαζευεις χορτα;
δεν πιστευω σαν την ιδιαιτερα που μαζευει οτι ναναι 😆
[θα δουμε τι ξερεις και απο τα επομενα ποστ]
αλλα τα λεφτα για το μαστερ και αλλα για την παρακολουθηση
ααααααααααααααααα!
ενα σκασμο εδωσα για να αναγνωρισει τη λασπη η διαμαντο σαν ανωτατο μπλογκικο ιδρυμα 👿

Μου αρέσει!

10. μούργος - Φεβρουαρίου 2, 2010

@8. yoryia, μπα μπα γιωργια καιρο ειχες να φανεις στη λασπη [θα μου πεις εδω χαθηκαμε εμεις]
.
μην απογοητευεσαι. το χορτο αυτο ελαχιστοι το γνωριζουν, οποτε δεν πιανεται.
τη συμμετοχη σου [με το αναλογο τσεκ] στειλε και ολα θα κανονιστουν 😀
μια ανασα εισαι απο το μαστερ [και τι μαστερ, δεν υπαρχει πουθενα αλλου]

Μου αρέσει!

11. faros - Φεβρουαρίου 3, 2010

Θερμή Καλημέρα ιδιαίτερα στην αγκνίρα και την … Ιδιαιτέρα !

Μετά το γλυκό, φάτε στη … μάπα τα … χορτάρια !!!
Μπράβο Μούργε !
Πήρες το μήνυμα !!!
Του χθεσινού …. GAP ντε ! 😆 😛 😀

Μου αρέσει!

12. αγκνιρα - Φεβρουαρίου 3, 2010

Καλά, στα σοβαρά τώρα, το MSc. in Wild Edible Plants Identification μπορεί κιόλας να υπάρχει σαν όρος. Ξέρετε τι πληθώρα μάστερ έχουνε βγει τα τελευταία χρόνια; Ως και μάστερ για τις … μαίες υπάρχουν!
Για να δούμε Μούργε πόσους καινούργιους λασπιώτες και λασπιώτισσες θα αποκτήσεις τώρα (με τη βοήθεια του γούγλι) 😆

Όσο για λεφτά, σιγά μη σου στείλουμε! Τόσες ενδιαφέρουσες και πολύτιμες πληροφορίες σου δίνουν καθημερινά οι ανταποκριτές της Λάσπης ανα την υφήλιο για το τι γίνεται έξω από τη Λακωνία, λίγο τόχεις; 😛

Μούργε, πάρε κανένα σκαλιδάκι μαζί σου την επομενη φορά να βγάλεις καμιά ρίζα. Σίγουρα θα είναι νόστιμη! Άμα δεν την κόψεις όλη θα ξαναβγεί το φυτό, έτσι δεν είναι;

Καλημέρα Φαρε!

Μου αρέσει!

13. μούργος - Φεβρουαρίου 3, 2010

@11. faros , αστα φαρε , μου φαινεται οτι πλεον τα χορτα θα γινουν αναρπαστα.
τοσο που σκεφτομαι να σταματησω το μεταπτυχιακο [θα τα μαθουν ολοι και θα τα ρημαξουν]
.
@12. αγκνιρα, αγκνιρα τα μεταπτυχιακα της λασπης δεν αντιγραφονται [και ν αυπαρχει φτηνη απομιμηση θα ειναι].
.
ποιες ειναι οι πολυτιμες πληροφοριες που στελνετε αγκνιρα; 👿
δελτια καιρου στελνετε μονο [σημερα χιονιζει, σημερα βρεχει κλπ κλπ]
[να στελνατε καμμια επιταγη να πω ενταξει!]
.
καλα αγκνιρα αν ειχες πολυ ελευθερο χρονο θα τα ειχες ρημαξει τα βουνα [με σκαλιστηρια, τσαπες, εργατικο προσωπικο, φορτηγο απο πισω να φορτωνει κλπ] 😛

Μου αρέσει!

14. κόκκινο μπαλόνι - Φεβρουαρίου 4, 2010

γειααα
Καλημέρα Λασπίτισσες και Λασπίτες (έλα κόσμε, «τζάμπα» είναι οι καλημέρες…φεσώστε τον).
Μούργε, φυσικά και ξέρω να μαζεύω χόρτα 8)
Από μικρή με έμαθε η μάνα μου…ζοχούς, ραδίκια κ.λ.π. Νομίζω πως δεν ξέρω όλες τις ονομασίες αλλά ξεχωρίζω μεγάλη ποικιλία βρώσιμων.
Να όμως που τελικά δεν ξέρω αρκετά…Μάστερ όμως δεν σου πληρώνω…φοργκέτ ιτ!

Μου αρέσει!

15. μούργος - Φεβρουαρίου 4, 2010

@14. κόκκινο μπαλόνι , βλεπω μπαλονι σε καιρους λιτοτητας [αυτο βεβαια δεν ειναι λιτοτητα που ειπε ο γιωργακης, αλλα ξεβρακωμα κανονικο], εσυ σκορπιζεις απλοχερα καλημερες.
αν δεν πληρωσεις για το μεταπτυχιακο να πας να κανεις παρεα στη βελγα στη ζουγκλα του αμαζονιου [επιβεβαιωμενο αυτο]
.
αν οντως ξερεις μερικα χορτα, να ζητησεις απο τη γραμματεια της ακαδημιας της λασπης εξαιρεση παρακολουθησης και φυσικα την αναλογη εκπτωση [θα πληρωσεις κανονικα και μετα θα βγει πιστωτικο σημειωμα και οταν λεμε μετα υπαρχει μια μικρη ασαφεια σε αυτο. ε, δεν μπορουμε να ειμαστε σε ολα τελειοι 😀 ]

Μου αρέσει!

16. Aura Voluptas - Φεβρουαρίου 4, 2010

Μάλλον το χάνω το μεταπτυχιακό . Δεν προλαβαίνω …

Καλημέρα όμως σε όλους τους θαμώνες 🙂

Μου αρέσει!

17. κόκκινο μπαλόνι - Φεβρουαρίου 5, 2010

καλημέρααααα

δεν κατάλαβες καλά μου φαίνεται….θα παρακολουθώ τζάμπα φυσικά, θα αναβαθμίζω με την παρουσία μου το κύρος της Ακαδημίας, και μετά μπορεί και να σε πιστοποιήσω ως ΙΕΚ. Πανεπιστήμιο δεν θα γίνεις ποτέ όμως, φοργκετ ιτ. Τα πανεπιστήμια είναι ΜΟΝΟ δημόσια

Μου αρέσει!

18. μούργος - Φεβρουαρίου 6, 2010

@16. Aura Voluptas , αουρα με μια αστεια προσαυξηση στα συμβολικα διδακτρα, παιρνεις με μειλ τα θεματα [να δω τι αλλο θα κανω]
.
@17. κόκκινο μπαλόνι τζαμπα θα παρακολουθεις την κροτ στην αυλη της λασπης ο οποια κροτ θα παρακολουθει τη γιαδικιαρογλου κοκ 😆
.
χοχοχο!
η λασπη ΙΕΚ; σιγα μην ειναι στο ιδιο υψος με τον αμαραντο και τη ντιντακτα [υπαρχουν αυτες οι σχολες ακομη;]
η λασπη μπαλονι ειναι συνομιλητης του γειλ και του ΜΙΤ [και πολλες φορες αρνουμαστε και να τους μιλησουμε]
.
και η λασπη δημοσια ειναι [αν και επρεπε να λειτουργει μονο με συνδρομες] 😛

Μου αρέσει!

19. κωστής - Φεβρουαρίου 6, 2010

Αυτά είναι!! 😀

Θα απαντήσω στο συγκεκριμένο post όταν ξεμπερδέψω με την εξεταστική (αν ακόμη βρέχει…).

Γειά σου ρε μούργε με τα άγρια χόρτα σου! Σ’ αγαπάμε!
Keep up the good work! 🙂

Καλημέρα!

Μου αρέσει!

20. Νίκος Αμάραντος Ε.Ε.Σ. - Μαΐου 4, 2010

@18. Βεβαίως υπάρχουμε, γιατί όχι άλλωστε και φέτος κλείνουμε και 50 χρόνια λειτουργίας μας σαν σχολή 🙂
Καλή συνέχεια

Μου αρέσει!

21. κωστής - Μαΐου 4, 2010

Χαχα χα! Ακούνε και οι τοίχοι τελικά εδώ μέσα! 😉

Μου αρέσει!

22. μούργος - Μαΐου 4, 2010

@20. Νίκος Αμάραντος Ε.Ε.Σ., 😆
αν δεν χακεψε καποιος το αβαταρ και το μειλ της επιχειρησης σας, ενα εχω να πω: χαιρομαι πολυ πολυ για το χιουμορ σας και σας ευχομαι ειλικρινα τα καλυτερα για τη σχολη σας [αλλωστε δεν υπαρχει κουρειο που να εχω κουρευτει που να μην εχει και τουλαχιστον ενα πτυχιο απο τη σχολη σας]
.
[απορω που το βρηκατε αυτο το χιουμοριστικο σχολιο που καναμε και «περιειχε» και τη σχολη σας]
.
@21. κωστής , οι ανθρωποι εχουν χιουμορ κωστη [και εγω απορω πως μας βρηκαν]

Μου αρέσει!

23. Νίκος Αμάραντος Ε.Ε.Σ. - Μαΐου 7, 2010

Ευχαριστούμε πολύ για τις ευχές και μεις με τη σειρά μας θα θέλαμε να ευχηθούμε καλή συνέχεια στο blog σας!

Γενικώς μας ενδιαφέρει και ψάχνουμε να δούμε, με απλό τρόπο μέσω google, τι λέει-γράφει ο κόσμος για εμάς.
Εάν τυχόν υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια να κατανοήσουμε το πρόβλημα και να το διορθώσουμε άμεσα.
Χαιρόμαστε όμως γιατί οι αναφορές είναι θετικές ή χιουμοριστικές σαν την δική σας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την φιλοξενία, χαιρετίσματα στους αναγνώστες σας!

Μου αρέσει!

24. κωστής - Μαΐου 7, 2010

Σε εντελώς χιουμοριστικό τόνο σχολίασα κι εγώ. Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκα. Και το είπα γιατί είναι η δεύτερη ‘επίσημη’ επίσκεψη που έχουμε. Η πρώτη ήταν με τον κ. Ζήση Αντωνόπουλο, που έχει το site με τις ορχιδέες.

😉

ΥΓ. Νίκο να ξέρεις ότι χαίρεται ιδιαίτερα ο Μούργος όταν έχει τέτοιες επισκέψεις. 😛

Μου αρέσει!

25. aaduck - Μαΐου 7, 2010

😯

Μου αρέσει!

26. μούργος - Μαΐου 9, 2010

@23. Νίκος Αμάραντος Ε.Ε.Σ., 🙂
.
@24. κωστής , ρε κωστη κρατας σημειωσεις με τις επισκεψεις; 😆
[και μαλλον δεν τον λενε νικο τον αποστολεα, απλα κρατησε την επωνυμια της σχολης και αφου κλεινει 50 χρονια μαλλον ειναι απιθανο να στελνει τετοια μειλ ο ιδρυτης της]
.
@25. aaduck , παπι πες ευχαριστω για τα χαιρετισματα που παιρνεις 😆

Μου αρέσει!

27. κωστής - Μαΐου 9, 2010

@26. μούργος:
Τι οικονομικός σύμβουλος της Λάσπης θα ήμουν αν δεν είχα ένα απλό βιβλίο επισκεπτών (πιθανών πελατών), στο οποίο να τους καταχωρίζω κατά την είσοδο τους. 😉

Μου αρέσει!

28. aaduck - Μαΐου 11, 2010

Ευχαριστώ!

Μου αρέσει!

29. aaduck - Μαΐου 11, 2010

Ποια χαιρετίσματα όμως;

Μου αρέσει!

30. μούργος - Μαΐου 11, 2010

@27. κωστής , τα βιβλια επισκεπτων σε μαραναν κωστη [μπορει να εισαι αχρηστος στην εισπραξη των οφειλων της λασπης αλλα απο οργανωση σκιζεις 😆 ]
.
@28. aaduck , παρακαλω!
.
@29. aaduck , καλα βρε παπι αφου δεν καταλαβες το ευχαριστω τι τοθελες; 😛
.
αυτο δεν το διαβασες;

Σας ευχαριστούμε και πάλι για την φιλοξενία, χαιρετίσματα στους αναγνώστες σας!

Μου αρέσει!

31. aaduck - Μαΐου 11, 2010

μουργάκο μου, το είδα, και γενικώς έχω μείνει άφωνη με την αναγνωρισιμότητα της Λάσπης σε όλους τους χώρους της πολιτικής, της καλλιτεχνικής, της επιχειρηματικής και της γεωπονικής ζωής.

πλην όμως, από το overdose πληροφοριών των τελευταίων μηνών, και ειδικά των τελευταιών ημερών, περνάω για μερικά δευτερόλεπτα μέσα στη μέρα φάση Πάστα Φλώρα τύπου «Γεια σου Στέλιο, ήηηρθες, πότες ήρθες;»

τη μια στιγμή είμαι και την άλλη ΠΑΜΕ αλλού!

Μου αρέσει!

32. aaduck - Μαΐου 11, 2010

ήθελα να πω:
τη μια στιγμή είμαι εδώ, και την άλλη ΠΑΜΕ αλλού!

είδες;

Μου αρέσει!

33. μούργος - Μαΐου 13, 2010

@31. aaduck , παπι αυτο κανω και εγω εδω και καποιες μερες.
εχω απο τον γεναρη που φωναζα για τον χαμο που ερχεται και πολλοι δεν με πιστευαν.
καθε μερα μου ειχαν βγει τα ματια στο διαβασμα. [εδω να κανω ενα μεγαλο υμνο για την υπαρξη του ιντερνετ]
ετσι και μετα τα προσφατα γεγονοτα φρακαρα!
και περναω για λιγο την φαση [αφου ετσι και αλλιως τα χειροτερα ερχονται] : δεν ξερω τιποτα, δεν ελπιζω τιποτα ειμαι λευτερος!

Μου αρέσει!

34. Ανταίος Χρυσοστομίδης - Ιουλίου 12, 2010

Μπορεί κάποιος να με διαφωτίσει με αυτή τη scorzonera; Στο βιβλίο του «Το πρωτόκολλο της Αιγύποτου» ο Λεονάρντο Σάσα αναφέρει κάπου ότι οι υπηρέτες σέρβιραν στους κυρίους τους «γρανίτες, scorzonere και παγωμένες κασάτες». Να υποθέσω ότι μπορεί να σερβιριστεί ως κρύο ποτό, όπως η λεμονάδα; Ή ως παγωτό; Ξέρει κανείς να απαντήσει; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μου αρέσει!

35. μούργος - Ιουλίου 17, 2010

@34. Ανταίος Χρυσοστομίδης , κ. Χρυσοστομίδη, δυστυχως δεν μπορω να σας διαφωτισω και πολυ για το ερωτημα που θεσατε.
το μονο που μπορω να σας πω ειναι οτι απο το ειδος Scorzonera hispanica τρωγεται [και] το ριζωμα της [σχημα καροτου εχει].
συνηθως τρωγεται βραστη με λαδι και λεμονι αλλα επειδη περιεχει φρουκτοζη ειναι γλυκεια στη γευση [οπως το καροτο].
να το πως αλλιως: αν μπορει να γινει κρυο ποτο το καροτο [ή και παγωτο ακομη] μπορει και η σκορτζονερα η ισπάνικα [η οποια ειναι ενδημικη της μεσογειου].

Μου αρέσει!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: