jump to navigation

Τα κόκκινα φύλλα του φθινοπώρου (ένα ποστ ενάντια στο ρομαντισμό) 5 Δεκεμβρίου, 2009

Posted by μούργος in φύση, Αυτοφυή φυτά, Μουσική, Περιβάλλον, Φωτογραφία, Music, nature, Photo, Video.
trackback

Τα φύλλα των δέντρων το φθινόπωρο κοκκινίζουν από ντροπή; Είναι άλλο ένα εντυπωσιακό εφέ της φύσης ώστε να την κάνει ακόμη πιο ελκυστική στα μάτια των ανθρώπων ή μήπως γιατί το ζήτησαν κάποια στιγμή κάποιοι ευαίσθητοι και μελαγχολικοί και η φύση δεν τους χάλασε το χατίρι;
Χμμμ, προφανώς τίποτα από όλα αυτά, γιατί οι νόμοι της φυσικής επιλογής είναι σαφείς και απόλυτοι: ποτέ δεν μπορεί να συμβεί στη φύση επικράτηση χαρακτηριστικών που δεν προσφέρουν κάποιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα ή αλλιώς: αν δεν υπάρχει λόγος δεν συμβαίνει. Έτσι, τα φύλλα αλλάζουν χρώμα το φθινόπωρο για πολύ συγκεκριμένους πρακτικούς λόγους, για τους οποίους ακόμη δεν έχουμε σίγουρη απάντηση, μιας και είναι θέμα αναζήτησης πολλών επιστημόνων. Ήδη από τον Αριστοτέλη έχουμε καταγραφή αυτής της συμπεριφοράς των φύλλων κάποιων φυλλοβόλων δέντρων.
Κατ’ αρχήν να πούμε ότι, για ότι χρώμα βλέπουμε στη φύση, (στα φύλλα των δέντρων και των φυτών, σε καρπούς κ.λπ.), ευθύνονται οι χρωστικές που περιέχουν. Πολλές από αυτές υπάρχουν και στον άνθρωπο. Οι πιο κοινές χρωστικές των φύλλων είναι οι χλωροφύλλες, οι ανθοκυανίνες και τα καροτενοειδή. Και οι τρεις είναι ολόκληρες ομάδες χρωστικών. Οι χλωροφύλλες μας δίνουν το πράσινο χρώμα, οι ανθοκυανίνες μας δίνουν τα χρώματα και τις αποχρώσεις του ροζ, μπλε, μωβ, πορφυρού και κόκκινου χρώματος [να γιατί έχουν τέτοιο χρώμα τα κεράσια, οι φράουλες, το ερυθρό κρασί κ.α.] και τα καροτενοειδή προσδίδουν το κίτρινο, το πορτοκαλί, το καφέ και τις αποχρώσεις τους [να γιατί έχουν τέτοιο χρώμα τα καρότα, οι μπανάνες, το καλαμπόκι, ο κρόκος από τα αυγά κ.α.]. Έτσι για το χρώμα που βλέπουμε εμείς εξαρτάται από το ποια χρωστική υπάρχει εκείνη τη στιγμή σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Η αλλαγή του χρώματος στα φύλλα συμβαίνει μόνο στα φυλλοβόλα δέντρα και όχι στα αειθαλή τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ρίχνουν τα φύλλα τους και παράγουν καινούργια.

Κάθε φύλλο είναι και ένα μικρό εργοστάσιο παράγωγης τροφής. Αυτό λειτουργεί με τη βοήθεια της χλωροφύλλης που δεσμεύει την ηλιακή ενέργεια και τη μετατρέπει σε τροφή [απλά σάκχαρα], απελευθερώνοντας οξυγόνο (φωτοσύνθεση). Είναι η σημαντικότερη φυσικοχημική διαδικασία που συμβαίνει στον πλανήτη και βασική προϋπόθεση για τη ύπαρξη ζωής. Επειδή αυτή η δουλειά γίνεται κυρίως από τις πράσινες χλωροφύλλες, φυσικό είναι να είναι πράσινα τα φύλλα. Σε αυτή τη διαδικασία βοηθούν και τα καροτενοειδή τα οποία συνυπάρχουν στα φύλλα με τις χλωροφύλλες αλλά εμείς δεν τα βλέπουμε αφού το ποσοστό τους είναι γύρω στο 33% και όλο το υπόλοιπο 67% είναι χλωροφύλλες. Αν για οποιοδήποτε λόγο σταματήσει η λειτουργία αυτού του εργοστασίου π.χ. αν κόψουμε ένα φύλλο, αρρωστήσει ένα φύλλο κ.λ.π. τότε σταματά και η δράση της χλωροφύλλης και τότε εμφανίζονται τα καροτενοειδή ή αλλιώς το φύλλο κιτρινίζει.
Αλλά δεν κοκκινίζει. Κοκκινίζει μόνο το φθινόπωρο γιατί τότε κάνουν την εμφάνιση τους [δημιουργούνται] οι ανθοκυανίνες. Υπάρχουν και περιπτώσεις να εμφανίζονται ανθοκυανίνες και στην αρχή της βλάστησης κάποιου δέντρου την άνοιξη. Όσοι ξέρετε το πουρνάρι θα έχετε δει τα τρυφερά φύλλα να είναι κοκκινωπά στην αρχή.
Τα νεκρά φύλλα φαίνονται καφέ από την ύπαρξη τανινών και την απουσία χρωστικών, δηλ. ανθοκυανινών και καροτενοειδών.
Συνύπαρξη σε ίσο ποσοστό καροτενοειδών και ανθοκυανινών προσδίδουν ένα χρυσαφί χρώμα στα φύλλα.
Το φθινόπωρο, στα φυλλοβόλα δέντρα, σταματά η λειτουργία όλων αυτών των μικρών εργοστασίων, σταματά η παραγωγή τροφής, η ηλιακή ενέργεια είναι πολύ μειωμένη, η χλωροφύλλη διασπάται και τότε κάνουν την εμφάνιση τους τα καροτενοειδή και οι ανθοκυανίνες [οι οποίες δημιουργούνται με τη βοήθεια των σακχάρων που υπάρχουν στα φύλλα τα οποία έφτιαξαν οι χλωροφύλλες]. Ακόμη την εμφάνιση τους επηρεάζει το ph και η οξύτητα του εδάφους. Όσο πιο φωτεινός είναι ο ήλιος το φθινόπωρο, όσο πιο δροσερές είναι οι νύχτες χωρίς παγωνιά, τόσο πιο μεγάλη είναι η παραγωγή των ανθοκυανινών και τόσο πιο λαμπερό και εντυπωσιακό είναι και το κόκκινο χρώμα των φύλλων των δέντρων. Και το επιστημονικό ερώτημα είναι: γιατί δημιουργούνται οι ανθοκυανίνες; Γιατί θα έπρεπε να κοκκινίζουν τα φύλλα; Έτσι και αλλιώς θα κιτρίνιζαν από την παρουσία των καροτενοειδών που προϋπάρχουν στα φύλλα. Γιατί λοιπόν ένα δέντρο να ξοδεύει πόρους για τη δημιουργία κόκκινων χρωστικών τη στιγμή που σύντομα τα φύλλα θα πέσουν;

Προφανώς αυτός είναι ένας αμυντικός μηχανισμός των δέντρων, αλλά άμυνα σε τι;
Οι θεωρίες είναι παρά πολλές με επικρατέστερες τις παρακάτω:
1. Οι ανθοκυανίνες προστατεύουν τα φύλλα λειτουργώντας σαν φίλτρο από τη υψηλή ένταση του φωτός σε συνδυασμό με χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου-φωτοπροστατευτικός ρόλος
Πριν πέσουν τα φύλλα -δηλ. αποκοπούν από το δέντρο- θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων που υπάρχουν σε αυτά σε μόνιμα σημεία -ιστούς- του δέντρου, ώστε αυτά να είναι διαθέσιμα όταν θα χρειαστούν για την παραγωγή νέου φυλλώματος την άνοιξη. Η μεταφορά των θρεπτικών στοιχείων γίνεται μέσω των νεύρων τα οποία πολλές φορές παραμένουν πράσινα και μετά τον μεταχρωματισμό, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς.
Επιπλέον οι ανθοκυανίνες λειτουργούν σαν εξουδετερωτές των ελεύθερων ριζών. Είναι πλέον ευρέως γνωστό τελευταία η αντιοξειδωτική δράση αυτών των χρωστικών σε τρόφιμα όπως τσάι, κόκκινο κρασί κ.λπ.
2. Ως αμυντικός μηχανισμός των φύλλων απέναντι στα έντομα που θα τα επιλέξουν ως ξενιστές δηλ είτε για να τραφούν είτε για να εναποθέσουν τα αυγά τους. Η εξήγηση της απώθησης των εντόμων δεν έχει διασαφηνισθεί, λέγεται ότι πιθανόν το κόκκινο χρώμα έχει συνδεθεί στη φύση με δυσάρεστη γεύση ή τοξικότητα έτσι λειτούργει σαν ένα σήμα προς τα παράσιτα να μη τα επισκεφτούν.
Έχει ειπωθεί ακόμη ότι το κόκκινο χρώμα μειώνει το καμουφλάζ των εντόμων στο φύλλωμα από τα πτηνά που είναι οι κυριότεροι εχθροί τους.

Τέτοια δάση φυλλοβόλων κυριαρχούν στη βόρεια Αμερική. Στο Vermont και γενικότερα στη βορειοανατολική πλευρά της Αμερικής, τη λεγόμενη Νέα Αγγλία, μια μεγάλη πηγή εσόδων από τουρισμό είναι από τις επισκέψεις ανθρώπων, (τους λεγόμενους leaf peepers), που θέλουν να θαυμάσουν το θέαμα –η αλλαγή του χρώματος ολοκληρώνεται σε 2 εβδομάδες περίπου-. Ακόμη, έντονο κόκκινο χρώμα θα δούμε στα δάση του Καναδά, και στην ανατολική Ασία. Πιο περιορισμένο είναι το θέαμα στην Ευρώπη, κυρίως βόρεια, αλλά και στα δάση της βόρειας Ελλάδας θα δει κάποιος τέτοιους μεταχρωματισμούς.

Για τους ρομαντικούς, ένα πολύ γνωστό τραγούδι, το «Autumn Leaves», που έχει ερμηνευθεί από παρά πολλούς. Τα λόγια είναι του ποιητή Ζακ Πρεβέρ.

Edith Piaf – Autumn Leaves (Les Feuilles Mortes)
[youTube=http://www.youtube.com/watch?v=n2s2tPORlW4]

Eartha Kitt – Autumn Leaves 1965
[youTube=http://www.youtube.com/watch?v=5sE1nVPAsGY]

Yves Montand – Les Feuilles Mortes
[youTube=http://www.youtube.com/watch?v=JWfsp8kwJto]

Frank Sinatra – Autumn Leaves – Lyrics
[youTube=http://www.youtube.com/watch?v=HcfVy3vGkus]

Σχόλια»

1. renata - 5 Δεκεμβρίου, 2009

Επιμορφωτικό το ποστ, αλλά και μόνο την τρίτη φωτογραφία απ΄το τέλος να ΄χες μόνο φτάνει!

Μου αρέσει!

2. renata - 5 Δεκεμβρίου, 2009

Nymfaio 21a

Μου αρέσει!

3. αγκνιρα - 5 Δεκεμβρίου, 2009

Πολύ ωραίο ποστ, Μούργε, και πολύ ενδιαφέρον! 🙂 Ακούς συγχρόνως και το ωραίο τραγουδάκι, τέλεια!!!! 🙂 🙂
(Μόνο αυτό το χιόνι, βρε παιδί μου, δεν ταιριάζει κα-θο-λου! Έχεις ξαναδεί ποτέ σου μπλε ουρανό και κόκκινα φύλλα και να χιονίζει; Βγάλτο και βάλτο όταν θαχεις κάνει ποστ κανένα έλατο :razz:)

Μου αρέσει!

4. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2009

@1. renata , εμ, ρενατα κλεισμενος 3 μερες σπιτι κατι επρεπε να κανω [και το ποσο διαβασα για ν αγραψω αυτες τις αραδες δεν λεγεται]
μου αρεσε πολυ και σαν θεμα , ουτε και εγω ηξερα τις λεπτομεριες που γραφω]
.
οι φωτο δεν λενε και πολλα , εχω μερες να φωτογραφισω [ηθελα να βγαλω καποιες φωτο απο δασος αλλα δεν το επιχειρησα να παω. στο βουνο κανει κρυο τωρα, οποτε αστο ειπα]
.
@2. renata, δεν ειναι και ασχημη 😛 [εξαιρετικη ειναι]
.
θελω να παω στο βερμοντ 👿
.
ο κωστης που ειναι διπλα 👿 γιατι δεν παει; [ακους κωστη;]
.
@3. αγκνιρα, τα ειπαμε αγκνιρα, η λασπη ειναι μια ανεξαντλητη πηγη γνωσης [λασπι-παιδεια]
.
το χιονι δεν το βγαζω αγκνιρα γιατι πρεπει να δικαιολογησω τα υψηλα κοινοχρηστα που θα σας χρεωσω για αυτο τον μηνα [στο φουλ η θερμανση λογω χιονιου] 😀

Μου αρέσει!

5. faros - 6 Δεκεμβρίου, 2009

Είναι κι αυτό μια εξήγηση …
Μπορεί και τα φύλλα να κοκκινίζουν για να μπορέσει το δέντρο ή το φυτό να … βγάλει περσότερα !!!

Είναι σίγουρο ότι η Φύση δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εντυπωσιάζει …
Όσο κι αν λέμε ότι βρέθηκαν απαντήσεις, άλλο τόσο είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολλά κενά ακόμη.

Γενικά, εντυπωσιακό ποστ, που θα διαβαστεί ξανά και ξανά !

Θερμή Καλημέρα !

Μου αρέσει!

6. μούργος - 6 Δεκεμβρίου, 2009

@5. faros , φαρε για ξαναδιαβασε το ποστ πιο προσεκτικα λεμεεε!
1. τα φυλλα κοκκινιζουν σε φυλλοβολα δεντρα [αυτα που θα βγαλουν την ανοιξη ξανα]
.
2. απαντησεις δεν βρεθηκαν λεμεεεε [υποθεσεις ειναι ολες, σε πειραματικα δεδομενα αλλα οχι τοσα πολλα ωστε να γινουν βεβαιοτητα]

το θεμα ειναι αρκετα πιο πολυπλοκο , ανεβασα λιγες πληροφοριες γιατι αλλιως θα γινοταν πολυ επιστημονικο το κειμενο

Μου αρέσει!

7. αγκνιρα - 6 Δεκεμβρίου, 2009

Αα, κάτι άλλο: αυτό με την βελανιδιά τόχω προσέξει και εγώ. Το ότι δηλαδή κοκκινίζει την άνοιξη, ενώ αντιθέτως το φθινόπωρο δεν είναι και πολύ εντυπωσιακό δέντρο, είναι μαλλον μουντή και τα φύλλα ξεραίνονται γρήγορα. Επίσης βγάζει φύλλα σχεδόν τελευταία (το είδος που έχουμε εδώ τουλάχιστον), τα χάνει όμως και περίπου τελευταία.
Γιατί άραγε βγαίνουν κοκκινωπά τα φύλλα;

Και άλλη ερώτηση (είδες πως προβληματίζονται οι θαμώνες σου με τα εκπαιδευτικά σου πόστ; :grin ) :
Πώς το λένε στα ελληνικά αυτό το κωνοφόρο που είναι φυλλοβόλο και έχει μικρές λεπτές βελόνες;
Γίνεται ωραιότατο το φθινόπωρο, κατακίτρινο. Αυτό εννοώ http://www.flickr.com/photos/leica-r6/3669180453/in/set-72157620716213592/ Υπάρχει και στην Ελλάδα, τόχω δει αλλά δεν θυμάμαι που.

Μου αρέσει!

8. faros - 7 Δεκεμβρίου, 2009

Αμάν ρε μούργε !!!

Έχασες την αίσθηση του χιούμορ ;;;;;;;;;;;;;;

Εγώ σχολίασα στη βάση της απάντησής σου για το χιόνι στο μπλογκ σου !!!

Που το πήγες εσύ … 😀

Θερμή Καλημέρα !

Μου αρέσει!

9. Aura Voluptas - 7 Δεκεμβρίου, 2009

Ααααα ! Πολλή ύλη αυτή τη φορά και δεν προλαβαίνω να την αφομοιώσω . Μην ξαναρρωστήσεις, δε συμφέρει . 👿

( θα το ξαναδιαβάσω με την ησυχία μου αργότερα – πρώτη μέρα στο γραφείο μετά από πολλές μέρες, με δουλειά που είναι στο κέντρο-καρακέντρο και μετά τα μεσημεριανά νταβαντούρια κι ένα κάρο ακυρώσεις-αναβολές εξαιτίας τους, βαριέμαι να διαβάζω για ανθοκυανίνες – άντε να περάσει η ώρα για να φύγω … )

Συμφωνώ με Ρενάτα για τις φωτογραφίες . Οι υπόλοιπες είναι θολοπειραγμένες . 😆

Μου αρέσει!

10. Кроткая - 7 Δεκεμβρίου, 2009

Κάτσε μισό λεπτό: οι χλωροφύλλΕΣ????? Δλδ δεν είναι ΜΙΑ η χλωροφύλλη?!

Επίσης, άλλη ερώτηση, για να καταλάβω: τα φύλλα κοκκινίζουν όταν σταματάνε να δουλεύουν, σωστά;
Άρα:
ή που τα φύλλα κοκκινίζουν όταν το φυτό πέφτει σε χειμερία νάρκη
ή που τα φύλλα είναι κομμουνιστικά στοιχεία και απεργούν!!!

Πάντως, τέτοια δάση έχουμε κι εμείς εδώ, αλλά και η βόρεια Γαλλία, οι σκανδιναβικές χώρες και η κεντρική Ευρώπη. Τα πιο ωραία τα έχω δει στην Τσεχία, το Σλοβακία και τη Σουηδία! 🙂

Μου αρέσει!

11. μούργος - 7 Δεκεμβρίου, 2009

@7. αγκνιρα , για το κοκκινισμα στα τρυφερα φυλλα δεν εγραψα γιατι θα μεγαλωνε πολυ το ποστ [η πιο πιθανη υποθεση ειναι η προστασια απο εντομα π.χ. αφιδες]
.
αγκνιρα τα τελευταια 50 χρονια εχει γινει τετοια διασπορα σε δεντρα και φυτα σε ολο τον κοσμο και επιπλεον εχουν γινει τοσες βελτιωσεις σε αγρια φυτα προς πωληση δηλ. νεα ειδη και ποικιλιες που πλεον σποραδικα βλεπεις οτιδηποτε. οπως π.χ. αειθαλη δεντρα που κοκκινιζουν τα φυλλα τους τον χειμωνα κ.λ.π.
.
αυτο το δεντρο δεν το ξερω , ε, δεν ειμαι και ο θεος να τα ξερω ολα [ενα βημα παρακατω παντως ειμαι ]
.
@8. faros, ε πεστο ρε φαρε [ειπα και γω ο πιο επιμελης της λασπης να κανει τετοιες ερωτησεις]
.
@9. Aura Voluptas, παει χαλασες και συ αουρα καπως ετσι ερχεται ο κατηφορος, αδιαφορια στην αρχη, αρα το επομενο βημα ειναι να βρουμε συριγγες πεταμενες στη λασπη 😆 ]
ασε που το οτι τα βλεπεις ολα θολα ενισχυει τους παραπανω φοβους μου
.
@10. Кроткая, καλα κροτ αρχιζω να υποψιαζομαι οτι εχετε συννενοηθει να διαβαζετε με κληρωση τα ποστ μου [για την κλικα μιλαω]
.η αουρα αδιαβαστη, αρα σε σενα επεσε ο κληρος , οποτε ειπες να κανεις και καποιες ερωτησεις για ξεκαρφωμα
τελος παντων, απαντω
1. ναι, το γραφω οι χλωροφυλλες ειναι ολοκληρη ομαδα απο χρωστικες , τωρα γιατι συνηθως γραφετε στον ενικο δεν ξερω [πιθανον γιατι ολες αυτες που υπαρχουν στα φυτα ειναι αποχρωσεις του πρασινου]
2. οταν το εργοσταστιο κλεισει το φθινοπωρο δεν πεφτει για υπνο αμεσως το φυτο [πρεπει να μεταφερει και τα τελευταια εμπορευματα που υπαρχουν στα φυλλα σε πιο ασφαλες μερος γιατι τα φυλλα θα πεσουν-και αυτο το γραφω-
ε, τοτε γινονται κοκκινα τα φυλλα
3.τα κοκκινα φυλλα οχι μονο κουμμουνια δεν ειναι αλλα προθυμα τσιρακια του εργοδοτη -δεντρου- αφου φτιαχνονται αρον αρον για να προστατευουν τη μεταφορα των ουσιων στονκορμο και τις ριζες αλλα και να προστατευσουν το ιδιο το δεντρο
3.τα πιο θεαματικα δαση -μες πολλα φυλλοβολα δηλ.- ειναι στην αμερικη και ασια και αυτο εχει εξηγηση που παει στην εποχη των παγετωνων [δεν το ανεπτυξα και αυτο γιατι θα παρατραβαγε το ποστ]
στην βορεια αμερικη υπαρχουν περι τα 800 ειδη και 50 ποικιλιες βαλανιδιας ενω στην ευρωπη στο υπερθεαμα αυτο συμμετεχουν μονο 50 ειδη και 3 ποικιλιες βελανιδιας [οποτε φανταζεσαι τι γινεται απο ποικιλια χρωματων στην αμερικη]
ακομη εξαρταται απο τον καιρο του φθινοπωρου και την εποχη που τυχαινει να τα δει καποιος [αν ειναι στο πικ του μεταχρωματισμου ειναι πιο ωραια]
.
απο ευρωπη μονο οι σκανδιναβικες χωρες εχουν μεγαλυτερη ποικιλια
.
και γω εχω δει λεμεεεε [αμαν και συ, σαν τον κωστη μας εχεις σπασει τα νευρα]
.
στην ηπειρο, τη μακεδονια και τη θρακη 🙂
ααααα, και στο βερμοντ εχω δει [μη το ξεχασω]
…….απο φωτογραφιες 😀

Μου αρέσει!

12. faros - 8 Δεκεμβρίου, 2009

Μια Θερμή Καλημέρα !

υ.γ. χαίρομαι που τελικά το … κατάλαβες … 😀

Μου αρέσει!

13. Кроткая - 8 Δεκεμβρίου, 2009

lolllllll

Εντάξει μούργε, ευχαριστούμε που μοιράζεσαι τη σοφία σου με μας!!

Μου αρέσει!

14. κωστής - 8 Δεκεμβρίου, 2009

Χιονίζει στη Λάσπη!!! 😀

Αυτό ήταν το post που ήθελες να κάνεις και σε πρόλαβα ε;
Η φωτογραφία με τις τσουκνίδες και το πλανατόφυλλο είναι ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! 😀

Κι εδώ βρίσκεις κάτι φύλλα κατακόκκινα, σαν ψεύτικα…

Την καλησπέρα μου! 😛

Μου αρέσει!

15. αγκνιρα - 8 Δεκεμβρίου, 2009

😯 τσουκνίδες; Πού;

Μου αρέσει!

16. κωστής - 8 Δεκεμβρίου, 2009

Το πλανανόφυλλο στηρίζεται σε τσουκνίδες! 😀
Αν και είμαι σίγουρος ότι 99.9% το κάρφωσε ο μούργος πάνω, ή τελοσπάντων του άλλαξε λίγο την φορά της φάτσας του… 😛

Μου αρέσει!

17. faros - 9 Δεκεμβρίου, 2009

😆 😆 😆

Καλημέρα σας …

Μου αρέσει!

18. fvasileiou - 9 Δεκεμβρίου, 2009

Ενάντια στο ρομαντισμό το κείμενο, γιατί οι φωτογραφίες, χαϊδεύουν το πίσω μέρος της καρδιάς μας.
Για να μη μιλήσω για την μουσική…

Μου αρέσει!

19. faros - 10 Δεκεμβρίου, 2009

Καλημέρα σας !

Μου αρέσει!

20. faros - 11 Δεκεμβρίου, 2009

Πάλι … μόνος κι έρημος … βολταίρνω …

Καλημέρα μου, καλημέρα Φάρε !!! 😀

Μου αρέσει!

21. κωστής - 12 Δεκεμβρίου, 2009

Καλημέρα και από μένα!
Τι έγινε που πήγε ο μούργος; Που πήγατε όλοι;

Μόνο ο φάρος έχει μείνει….

@faros:
Φάρε σου ‘χω πει. Όνομα και πράγμα! Κύματοδαρμένος, μόνος και έρημος, συνεχίζεις να δίνεις το παρόν! 😀

υγ: Είμαι στη κοσμάρα μου τις τελευταίες μέρες… 🙄

Μου αρέσει!

22. faros - 12 Δεκεμβρίου, 2009

Κωστή:
Να ήσουν μόνο εσύ !!!

Να δεις σε ποια … κοσμάρα βρίσκονται ο GAP και η … παρέα του!!!
(και κάποιοι άλλοι !!! )

Τώρα, για τους άλλους τι να πω, μπορεί να … χόλιασαν !!! 😆

Εγώ, τι να κάνω εγώ, προσπαθώ … έτσι είμαι μια ζωή …

Μούργε και λοιποί, Καλημέρα και Καλό Σαββατοκύριακο !

Μου αρέσει!

23. μούργος - 13 Δεκεμβρίου, 2009

μισο να μαζεψω τη σκονη και τις αραχνες και μετα αφηνω σχολιο [τωρα ποιος και ποτε θα το διβασει ειναι αλλη ιστορια]
υ.γ.
η πανεμορφη ιδεα μου για τα κοινοχρηστα πρεπει να τρομαξε πολυ τους φραγκοφονιαδες θαμωνες της λασπης και την εκαναν με μικρα πηδηματακια
[να φυγετε , να πατε αλλου…… 😆 😆 ]

Μου αρέσει!

24. μούργος - 13 Δεκεμβρίου, 2009

@12. faros , ε, καποια στιγμη θα το επιανα ρε φαρε 😛
.
@13. Кроткая, ναι κροτ αλλα αυτο το μοιρασμα σοφιας πρεπει καποια στιγμη να το μαθω να το ελεγχω [αν και ανεξαντλητη, το ξερω, αλλα μη ξεμεινουμε κιολας 😛 ]
.
@14. κωστής , ελεγα για φωτο μονο κωστη αλλα με επιασε η ιωση και εκανα και κειμενο [τι κειμενο δηλ. πραγματεια ειναι, ενα μικρο διαμαντι ειναι].
.
το λεμε κωστη στο αμερικα εχει πολυ κοκκινο πραμα [ατιμη κοινωνια που αλλοι τα βλεπουν λαιβ και αλλοι απο το ιντερνετ]
.
υ.γ.
κωστη , χωρις παρεξηγηση αλλα μηπως θα πρεπει να προσεχεις περισσοτερο τι σε κερνανε οι διαφοροι στα κλαμπ της νεας υορκης; 😆
[για την τσουκνιδα το λεω]
.
@15. αγκνιρα, αμαν βρε αγκνιρα, τις ωραιοτατες τουκνιδες εσυ δεν τις βλεπεις; [αν μας πει οτι τις βλεπει και σε χρωμα ροζ, τοτε μαλλον θα πρεπει να ανησυχησουμε 😆 ]
.
@16. κωστής , οτι πεις κωστη! [αλλαξε κλαμπ λεμεεεεεε]
.
ε, ναι αλλαξα τη φορα γιατι οταν το πλατος της φωτο ειναι μεγαλο τοτε οι φωτο παραμορφωνονται λογω του θεματος του μπλογκ που εχω .
και οριζοντια ειναι πολυ καλυτερη η φωτο 👿
.
@17. faros , ρε φαρε ο κωστης βλεπει ροζ τσουκνιδες εσυ γιατι γελας ετσι; [μπας και και ειπε καμμια βλακεια ο αλεξις;]
.
@18. fvasileiou, φωτη ειναι πολυ ντελικατοι οι θαμωνες και ειπα να το ισσοροπησω λιγο το πραγμα 😉
.
@19. faros, μπα φαρε τωρα ΣΟΥ μιλας και στον πληθυντικο; 😆
.
@20. faros 😆 [φαρε μαλλον η ιδεα μου για τα κοινοχρηστα τους χαλασε 😆 ]
.
@21. κωστής , κωστη αστα να πανε , και μεις στην κοσμαρα μας ειμαστε [και ας μην ειμαστε στη νεα υορκη 👿 ], οταν δεν τρεχουμε με τη #$%@δουλεια και με την #$%#ιωση.
και μεχρι να φυγω για χριστουγεννα εστι θα παει το πραγμα [δυσκολοι καιροι για πριγκηπες μουργους]
.
@22. faros , φαρε εχουμε ακομη να δουμε απο το γιωργακη πραγματα κια θαμματα
ειμαστε τοσο για κλαμματα σαν λαος που μονο να γελασουμε μπορουμε [αλλιως πρεπει να παρουμε τα βουνα]

Μου αρέσει!

25. Aura Voluptas - 13 Δεκεμβρίου, 2009

Εντάξει Μούργε, το πήραμε το μήνυμα …

Ο Μούργος από εδω και πέρα θα μπαίνει στη Λάσπη κάθε Κυριακή βράδυ, θα κάνει ένα ξεσκόνισμα τύπου » όσα βλέπει η πεθερά » και θα ξαναεξαφανίζεται .
Που σημαίνει ότι θα τον » δούμε » την άλλη Κυριακή και μετά το 2010, στο λεβητοστάσιο δεν ξέρουμε πως να μπούμε και με το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται … καταλαβαίνετε !

Άντε γεια ! 👿

Μου αρέσει!

26. μούργος - 13 Δεκεμβρίου, 2009

@25. Aura Voluptas, αουρα λαμπικο την εκανα την λασπη [αλλωστε δεν χρειαστηκε και πολυς χρονος με το πλιατσικο που εχετε κανει εδω μεσα 👿 ]
που παλια που ηθελα 2 μερες να γυαλισω τα χρυσα κηροπηγια, τα κρυσταλινα ποτηρια και τις πανακριβες πορσελανες.
παει, πλαστικα θα βαλω στη λασπη και ας λενε οτι θελουν οι οικολογοι
.
τρεχω αουρα πολυ [πολλα απογευματα δουλευω μεχρι αργα και οχι σε γραφειο ε;, εξω στο κρυο και στο αγιαζι]
.
αν δεν σας φτανει η ζεστη απο τα καλοριφερ [που δουλευουν σαν και μενα, μερα νυχτα δηλ], να πατε να κοψετε ξυλα στο δασος ααααααααααααα! 👿

Μου αρέσει!

27. αγκνιρα - 13 Δεκεμβρίου, 2009

μπα; Ο Μούργος; 😯
Απορείς που δεν πατάει κανένας στο μαγαζί, ένα μέτρο χιόνι έχει μαζευτέι, τους σταλακτίτες από το κρύο και τα νερά που τρέχουνε από το καλοριφέρ (που το πληρώνουμε κιόλας :evil:) δεν τάδες; Και τώρα που τέλειωσε και το κονιάκ (ελιές δεν έφτιαξες ακόμα), εξαφανίστηκε και η Ιδιαιτέρα μας, τι να φάμε και τι να πιούμε πλέον; Ααααααψούυυυυ! (είδες, κρύωσα κιόλας!) :mrgreen: Το σπα που σου ζητήσαμε, εγώ και η άουρα, τι γίνεται; Τόφαγε η μαρμάγκα;

Μου αρέσει!

28. αγκνιρα - 13 Δεκεμβρίου, 2009

άουρα, ξέρω τι θα κάνουμε: θα φτιάξουμε με τα έπιπλά της λάσπης μια ωραία φωτίτσα να ζεσταθούμε, θάναι πολύ ρομαντικά! 😆

Μου αρέσει!

29. Aura Voluptas - 13 Δεκεμβρίου, 2009

Αχ, ναι ! 😀

( να κρατήσουμε όμως και καμιά πολυθρονίτσα για να καθόμαστε … )

Μου αρέσει!

30. faros - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Καλημέρα και Καλή Βδομάδα !

Μου αρέσει!

31. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 14 Δεκεμβρίου, 2009

@Λάσπη:
Καλημέρα!
@ Αγκνίρα:
Δεν εξαφανίστηκα απλώς, διπλώς εξαφανίστηκα!
Μέχρι μελομακάρονα έφτιαξα (τα οποία έγιναν θεϊκά βεβαίως – βεβαίως) αλλά, όπως τα έβαλα στην πιατέλα, εκεί έμειναν.
Δεν τα τρώει κανείς (άλλος εκτός από εμένα) κι εγώ δεν περνάω ούτε από δίπλα, γιατί μετά θα γίνω σαν ντουλάπα. 🙂
Θέλει να βοηθήσει κανείς?????
(Κάποτε, μάλλον το απόγευμα, θα τα στείλω με μέηλ στο αφεντικό να δούμε και λίγο από γιορτές εδώ μέσα)

Μου αρέσει!

32. αγκνιρα - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Μελομακάρονα; 😯 Τρε-λλαί-νο -μαι 😀
Γιατί δεν τρώει κανείς τα γλυκά σου Ιδιαιτέρα μου, δίαιτα κάνουνε;
Αστους και φέρτα εδώ καλύτερα, αλλά ΜΗΝ τα στείλεις στον Μούργο 👿 Καλύτερα με έρ-κούριερ και συστημένο το πακέτο (Παραλήπτης, γράψε: «Λάσπη, c/o αγκνιρα ή άουρα»). Εκεί που δηλώνουνε το περιεχόμενο γράψε: «παλιά παπούτσια» (ή παρεμφερές), παραπλανητικό είναι μην τύχει και ενδιαφερθεί κανένας Μούργος για το πακέτο.
Καλημέρα! 😀

Μου αρέσει!

33. Кроткая - 14 Δεκεμβρίου, 2009

ΖΗΤΩ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑΣ!

Ευτυχώς που προέκυψαν αυτά, γιατί αλλιώς έχει πέσει ταφόπλακα στη Λάσπη!

Αν και… κάπου πήρε το μάτι μου την πρωτευουσιάνα!! 🙂

Μου αρέσει!

34. renata - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Μελομακάρονα? Σλουρρρπ…. Γεια στα χέρια σου, Ιδιαιτέρα! 😀
Σε πεθυμήσαμε (και τις συνταγές σου βεβαίως βεβαίως)! 🙂

Μου αρέσει!

35. Aura Voluptas - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Μελομακάρονα άκουσα ! Nice !! 😀 😀 😀

Μου αρέσει!

36. μούργος - 14 Δεκεμβρίου, 2009

καλα , το εχω ξαναπει αλλα μια επαναληψη δεν κανει κακο:
μονο με τη λεξη ξεφτιλα θα μπορουσα να χαρακτηρισω τους ελαχιστους απομειναντες θαμωνες της λασπης.
εξαφανιστηκαν μολις ακουσαν για κοινοχρηστα και εμφανιστηκαν στο πιτς φυτιλι μολις ακουσαν για προσφορα μελομακαρονων απο την ιδιαιτερα [οι αστεγοι της αθηνας περισσοτερη αξιοπρεπεια εχουν]
.
@27. αγκνιρα, μα αγκνιρα το σπα το εχω παραγγειλει [τα μαστορια με καθυστερουν]
γι’ αυτο εξαφανιζονται ολοι οι περαστικοι που ερχονται στη λασπη [θελει κοτσια να αντεξει καποιος τοση παρανοια]
.
@28. αγκνιρα, δεν ειναι ικεα αγκνιρα τα επιπλα [πανακριβα ειναι] 👿
ελεοςςςςςς!
[το πλαστικο θα το επεκτεινω και στις καρεκλες, τοσοι γυφτοι περνανε εξω απο τη λασπη που πουλανε εξαιρετικες καρεκλες και χαλια]
βεβαια γυφτοι ειναι και μεσα στη λασπη αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια 😛
.
@29. Aura Voluptas, αμα σου καψω ολα τα γιουτουμπια με την μπους και τους αλλους που ανεβαζεις τοτε θα καταλαβεις τι σημαινει να σου καταστρεφουν την ιντερνετικη σου περιουσια 👿
.
@30. faros, ποια καλη βδομαδα ρε φαρε .
εδω οι μαγισσες ετοιμαζονται να κανουν μπουρλοτο τη λασπη και εσυ μες την καλη χαρα εισαι
.
@31. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς , ααααα, ιδιαιτερα στη λασπη να τα στειλεις [και γω θα τα στειλω στις αρκουδες που πεινανε]
.
γιατι δεν τα τρωνε; δεν σου πετυχαν; 😛
.
στειλε ιδιαιτερα γιατι εδω οι αλλες ετοιμαζονται γι αποκριες [θελουν να αναψουν φωτιες με τα πολυτιμα επιπλα της λασπης.
μασκαραδες ηδη υπαρχουν ]
.
@32. αγκνιρα, εγω τα θελω για τις φουκαριαρες τις αρκουδες αγκνιρα [να νοιαζομαστε και τον αλλον αυτες τις αγιες μερες]
.
@33. Кроткая , καλα το ποσο γρηγορα εμφανιζεσαι οταν ακους για φαι ειναι αξιο θαυμασμου [και χλευης επισης]
.
η πρωτευουσιανα θελησε να κανει πανηγυρικη εμφανιση [να διαβαστει οπως λεμε :για τα πανηγυρια], στη λασπη αλλα εχασε τον δρομο σαν αλλη κοκκινοσκουφιτσα [και να πεις οτι ειναι και ξανθεια; 😆 ]
τελος παντως το θεωρω αδυνατο να μπορεσει να βρει το δρομο για το νεο ποστ. στον ξενωνα θα κατσει [αν βαλει και ενα κοκκινο φωτακι θα συγκινηθει γιατι θα θυμηθει την παλια της δουλεια 😆 😆 ]
.
@34. renata , ε καλα ρενατα μη χτυπιεσαι. καταλαβαμε τι πεθυμησες , οτι γραφεις στην παρενθεση μονο!
τα αλλα ειναι ευγενειες [περιττες στη λασπη]

Μου αρέσει!

37. αγκνιρα - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Χλέμπουραααααααα! Οι αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος 👿
(χλαπ, χλουπ, σλουρπ, ααααχ, καλά ήτανε τα μελομακάρονα. Ευχαριστώ Ιδιαιτέρα μου! 😆 :razz:)

Μου αρέσει!

38. Кроткая - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Αγκνίρα, άσε καλέ και κανένα ψιχουλάκι για μας!

Μούργε, δλδ εννοείς πως είμαι κοιλιόδουλη;;;;;; Εγώ?!?!?!?! :8O:

Μου αρέσει!

39. αγκνιρα - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Ευχαρίστως, Κροτ, σας έχω φυλαγμένα, για το Μούργο τόπα 😛

Μου αρέσει!

40. renata - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Αγκνίρα,μπράβοοο! 🙂

Χλέμπουρας είναι το πραγματικό του. Μην κοιτάς που δω μέσα συστήνεται ως μούργος! 😉 😆

Μου αρέσει!

41. μούργος - 14 Δεκεμβρίου, 2009

@35. Aura Voluptas , αουρα ΔΕΝ ειναι εδω το συσσιτιο για απορους λογω γιορτων.
τα μελομακαρονα θα εχουν μια συμβολικη τιμη 😀
.
@37. αγκνιρα, τι να τους κανει το φαι που τους δινουν.
αυτη την εποχη οι αρκουδες εχουν αναγκη απο παλλα σακχαρα λιγο πριν κοιμηθουν για το χειμωνα [και τα μελομακαρονα ειναι οτι πρεπει, ιδιαιτερα μονο μελι ε; ]
αλλα που να προλαβουν οι κακομοιρες απο το μπουλουκι πεινασμενων της λασπης
.
@38. Кроткая , κοιλιοδουλη εσυ;
τι λες τωρα κροτ;
οχι βεβαια [το οτι ειτε θεατρο πας , ειτε σε συναυλια και πως παντα καταφερνεις να συζητας για φαγητο -αφου ξεπεταξεις στα γρηγορα την κριτικη για το θεαμα η το εργο- ειναι τελειως , μα τελειως συμπτωματικο] 😛
.
@39. αγκνιρα, καλα αγκνιρα εσυ εισαι ετοιμη να σκοτωσεις για ενα μελομακαρονο [και μαζεψετα απο τις τσεπες σου, προεξεχουν λεμεεεεεεε] 😆
.
@40. renata δηλ. για να καταλαβω ρενατα. το μουργος ειναι καλυτερο απο το χλεμπουρας; 😆

Μου αρέσει!

42. renata - 14 Δεκεμβρίου, 2009

Είναι κατά τι καλύτερο! 😛 😛 😛

Μου αρέσει!


Σχολιάστε