jump to navigation

Digitalis L. (πολύ όμορφη, πολύ δηλητηριώδης και πολύ φαρμακευτική) 4 Ιουλίου, 2009

Posted by μούργος in Art, Insects, φύση, Έντομα, Αυτοφυή φυτά, Περιβάλλον, Τέχνη, Φωτογραφία, αγριολούλουδα, nature, Photo, wildflowers.
trackback

DIG4

Η digitalis ή δακτυλίτιδα είναι ένα από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά φυτά.
Ενδημικό φυτό της Ευρώπης και της δυτικής Ασίας αλλά πλέον είναι διαδεδομένο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο γένος Digitalis L. ανήκουν περί τα 25 είδη με 7 από αυτά να απαντώνται στην Ελλάδα.
Σε αυτό το ποστ θα δείξουμε 2 από αυτά (και τα μοναδικά που αυτοφύονται στην Πελοπόννησο). Βέβαια, συναντήσαμε και μια Digitalis με κρεμ άνθη την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσω (όποιος ξέρει ας βοηθήσει). Άλλες δυο Digitalis που φωτογράφησα στα βουνά της Ηπείρου θα γίνουν ποστ κάποια άλλη φορά.
Είναι πολυετής ή διετής πόα με βλαστό όρθιο χωρίς καμία διακλάδωση και μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο ύψος. Ανθίζει φτιάχνοντας αυτές τις εντυπωσιακές ταξιανθίες τύπου βότρυ από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο.
Είναι δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα μέρη του, μέχρι τις ρίζες και τα σπόρια. Μάλιστα η τοξικότητα του δεν μειώνεται καθόλου ακόμη και μετά την αποξήρανση του φυτού. Φτάνει η κατανάλωση ελάχιστων γραμμαρίων φύλλων για να επιφέρουν τον θάνατο.
Αλλά η δηλητηριώδης δακτυλίτιδα είναι και ένα από τα πιο σπουδαία φαρμακευτικά φυτά της γης. Είναι ισχυρό καρδιοτονωτικό (αυξάνει τη δύναμη συστολής του καρδιακού μυός), χάριν στα γλυκοσίδια (63 τον αριθμό) που περιέχει με σπουδαιότερα από αυτά τη διγοξίνη και τη διγιτοξίνη.
Συλλέγονται τα φύλλα λίγο πριν την ανθοφορία του από τα οποία παρασκευάζονται καρδιοτονωτικά φάρμακα. Δεν αναφέρεται πουθενά χρήση αυτής από τους αρχαίους. Η χρησιμότητα της αποδείχθηκε για πρώτη φορά από τον άγγλο γιατρό William Withering το 1775. Λίγα χρόνια αργότερα ο γερμανός χημικός Oswald Schmiedeberg, (θεωρείται ο πατέρας της φαρμακολογίας), απομόνωσε από την δακτυλίτιδα τη πρώτη καθαρή γλυκοσίδη σε κρυσταλλική μορφή, που την ονόμασε διγιτοξίνη. Αργότερα μπήκαν στο κόλπο οι φαρμακοβιομηχανίες αφού είδαν ότι υπάρχει πολύ ψωμί στο φυτό αυτό έτσι σιγά σιγά ανακαλύφτηκαν και τα 63 γλυκοσίδια που περιέχονται στο φυτό και φυσικά προχώρησαν στην τεχνητή σύνθεση αυτών στο εργαστήριο.
Τα τελευταία χρόνια ερευνώνται οι αντικαρκινικές ιδιότητες της δακτυλίτιδας.
Προσοχή, επειδή οι δοσολογίες που χρησιμοποιούνται στην ιατρική είναι απειροελάχιστες πολύ εύκολα αυτό το φάρμακο μπορεί να γίνει ένα θανατηφόρο δηλητήριο. Γι αυτό, η χρήση αυτού του φυτού είναι αποκλειστική ευθύνη των γιατρών ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
Αν κατά τύχη περάσει η Σίλια από αυτό το ποστ θα ήταν η πιο κατάλληλη να μας πει για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της δακτυλίτιδας.
Οι μέλισσες σπάνια το επισκέπτονται εν αντιθέσει με τα έντομα που βλέπετε στις φωτο που προφανώς δεν τα επηρεάζει καθόλου η τοξικότητα του φυτού.
===========================================================================

Οικογένεια: Scrophulariaceae
Γένος: Digitalis, Διγιτάλις
Είδος: Δακτυλίτιδα, Digitalis, Χελιδονόχορτο, κορακοβότανο, Foxglove (γάντι της αλεπούς)
Το λατινικό όνομα Digitalis προέρχεται από τη λέξη Digitabulum, η οποία σημαίνει «δακτυλήθρα».

1. Digitalis ferruginea L.
Η Digitalis ferruginea είναι διετής ή πολυετής πόα με ύψος που μπορεί να φτάσει το 1,2 μ. Άνθη καφε κόκκινα, σε σχήμα κύπελου, τα οποία σχηματίζουν πυκνή ταξιανθία. Φύλλα εναλλασσόμενα λογχοειδή.
2. Digitalis laevigata subsp.graeca
Η Digitalis laevigata subsp.graeca είναι πολυετής πόα με ύψος που μπορεί να φτάσει μέχρι το 1 μ. Τα άνθη διατάσσονται σε επιμήκη βότρυ, χρώμα πιο ανοιχτό από την Digitalis ferruginea. Φύλλα επιμήκη-λογχοειδή. Βαλκανικό ενδημικό είδος.
Θα τις βρούμε σε δασικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε μεσαία υψόμετρα.

DIG1

DIG2

DIG3

DIG5

DIG6

DIG7

DIG8

DIG9

DIG10

DIG12

DIG13

DIG15

DIG16

DIG18

DIG19

DIG20

DIG22

Digitalis και η κίτρινη εμμονή του Vincent Van Gogh

Ο Βαν Γκογκ έπασχε από μια σειρά πολύ σοβαρών ασθενειών. Μια από αυτές ήταν και η επιληψία. Ο διάσημος τότε γιατρός Gachet λέγεται οτι του χορηγούσε digitalis για την θεραπεία της επιληψίας του. Αν και δεν είναι καταγεγραμμένο πουθενά το γεγονός αυτό, ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες του «το πορτραίτο του Doctor Gachet», απεικονίζει τον γιατρό του πίσω του ένα βάζο με λουλούδια που δεν είναι άλλα από ανθισμένες δακτυλίτιδες.
Μια από τις όχι πολύ συνηθισμένες παρενέργειες της digitalis είναι η διαταραχή της αντίληψης των χρωμάτων (ο πάσχων βλέπει περισσότερο το κίτρινο χρώμα δηλ. σαν να έχει ένα κίτρινο φίλτρο μπροστά στα μάτια του, ξανθοψία). Έτσι, λέγεται ότι η λεγόμενη κιτρίνη περίοδος του ζωγράφου μπορεί να επηρεάστηκε και από τη θεραπεία με δακτυλίτιδα που έκανε εκείνη την περίοδο (τοξικότητα από τη χρήση). Εκείνη την εποχή η δακτυλίτιδα χρησιμοποιούταν και για πολλές άλλες παθήσεις πέραν της καρδιάς.
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της κιτρίνης περιόδου του ήταν και τα κίτρινα φωτοστέφανα, όπως π.χ στον πίνακα του «Starry Night», άλλη μια πιθανή παρενέργεια της θεραπείας του με την δακτυλίτιδα.

DIG-VAN

Starrynight

======================================================================================
Ανεβάζω στο ποστ ενα σχόλιο που άφησε η φιλη Σιλια (και μαζί κάποιες φωτο από ενα «συλλεκτικό» κιτ για καρδιοπαθείς.
Οι φωτο ανήκουν στη Σίλια (και την ευχαριστούμε θερμά που μας τις «έδειξε».
=================================================================================
Φίλε μου , Μούργο
Το να σας αναλύσω από ιατρική σκοπιά το θέμα των καρδιοτονωτικών γλυκοσιδών (διγοξίνη – διγιτοξίνη) θαρρώ πως θα είναι πληκτικό , δυσνόητο και από μια άποψη ίσως και … επικίνδυνο , (το να αναλύεις ένα καθαρά ιατρικό θέμα σε κάποιους που δεν έχουν τις δρώσες έννοιες και γνώσεις Φυσιολογίας πχ. ή Παθολογοανατομίας , για να το κατανοήσουν , μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη αντίληψη και αποσπασματική κατανόηση , πράγμα , που μπορεί να είναι και επικίνδυνο) .
Θα πω λοιπόν , πως η διατύπωση σου για τις καρδιοτονωτικές γλυκοσίδες , ήταν άριστη για να καταλάβουν όλοι οι φίλοι , για τί μιλάμε και δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο .
Επειδή όμως , για έναν γιατρό , το θέμα είναι πολύ … γαργαλιστικό (οι γιατροί ως γνωστόν , είναι ξενέρωτα άτομα) , θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω κάτι σ’ αυτήν την ομολογουμένως όμορφη ανάρτηση σου … όχι όμως σαν γιατρός , αλλά σαν Anna-Silia , δηλαδή σαν μια Διαδικτυακή περσόνα των ιστολογίων (και όχι μόνο) που ασχολείται κυρίως με …. Αναμνήσεις … Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της … παρελθοντολογίας που με δέρνει , ….. ορίστε 8 φωτογραφίες , ενός παλιού … πολύ παλιού αντικειμένου , που έφτασε στα χέρια της μάνας μου το 1927 (η μάνα μου ήταν νοσοκόμα) και που είναι ένα μεταλλικό σετ (βραστήρας – σύριγγα – δυό βελόνες για υποδόρια ένεση – μεταλλικές «τρίχες» για να μην βουλώνουν από τον βρασμό οι βελόνες – βαμβάκι – και δυό φιαλίδια το ένα με μικροσκοπικές ταμπλέττες άνυδρης Διγοξίνης και το άλλο , άνυδρης Μορφίνης , ταμπλέττες που τις διέλυαν με λίγο βρασμένο νερό , και τις κάνανε ενέσεις) . Το σετ το χρησιμοποιούσαν άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (το έχεις εξηγήσει άριστα , τι ακριβώς είναι) . Η Μορφίνη , είχε ευρεία χρήση στις καρδιακές παθήσεις και την έχει ακόμη (είναι το φάρμακο εκλογής στην οξεία στηθάγχη ή στο έμφραγμα του μυοκαρδίου σαν αναλγητικό και ηρεμιστικό… Ως γνωστόν ο Ιπποκράτης , είχε ονομάσει το όπιο απ’ όπου βγαίνει και η μορφίνη «το δώρο των θεών προς τον άνθρωπο» ) .
Το συγκεκριμένο σετ , ανήκε σε μια μεγάλη προσωπικότητα του Ελληνικού (και όχι μόνο) ιατρικού χώρου , του Νικόλαου Γ. Μακκά καθηγητή της Ιατρικής και Φαρμακολογίας , που το είχε δωρίσει στον μαθητή του Βασίλειο Π. Καραγεώργη καρδιοχειρουργό που ήταν και … εργοδότης της μάνας μου , και μετέπειτα …νονός μου . Ο νονός μου το χάρισε στην μητέρα μου κι εκείνη μου το έδωσε για δικό μου , όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο ….
Είναι ένα αντικείμενο μεγάλης αξίας (όχι χρηματικής …. αλλά συναισθηματικής) και το λατρεύω .
Σου χαρίζω τις φωτογραφίες του και για μια ακόμη φορά θέλω να σου πω , πως έχεις ένα πανέμορφο και πολύ ενδιαφέρον μπλογκ .
LGIM0007
syr001
syr002
syr007
syr009
syr010
syr011
syr012

Αν επιμένεις , εσύ ή κάποιος άλλος φίλος της Λάσπης , να σας γράψω και κάτι από την Φαρμακολογία των καρδιοτονωτικών γλυκοσιδών , θα προσπαθήσω να το κάνω , όσο πιο λιτά και κατανοητά , θα μπορέσω .
Συγγνώμη για το «σεντόνι» .
======================================================================================

Υ.Γ.
Σε αυτό το ποστ επιτρέπεται το κάπνισμα.
😛
Παρακαλούνται οι μη καπνίζοντες να κάθονται κοντά στο υπερσύγχρονο σύστημα εξαερισμού του ποστ.
Ένα σκασμό λεφτά δώσαμε να βάλουμε εξαερισμό στα ποστ της λάσπης.
Ας ελπίσουμε ότι οι μη καπνίζοντες θα το εκτιμήσουν και θα στείλουν άμεσα τις συνδρομές τους. 😀

Fan.

Σχόλια»

1. renata - 4 Ιουλίου, 2009

Για την καρδιά ήξερα πως παλιά δινόταν. Φυτρώνει σ’ άλλα χρώματα? Γιατί κάτι μου θυμίζει!

Όσο για τον ανεμιστήρα, χρειαζότανε και πριν, ειδικά άμα τη εμφανίσει σου! 😛 😛 😛

Μου αρέσει!

2. An-Lu - 4 Ιουλίου, 2009

Φαρμακερή κούκλα η δακτυλήθρα!!!!!
Ερώτηση χαζής γοργόνας: Δηλαδή το μέλι από μέλισσες που έχουν επισκεφτεί τη digitalis είναι τοξικό ή δεν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση;

Μου αρέσει!

3. faros - 4 Ιουλίου, 2009

Φαίνεται δεν παρακολουθείς τα τεκταινόμενα …
Αλλιώς, δεν θα έκανες τόόόόόσα έξοδα …
Έδωσες τόσα λεφτά για έναν … εξαερισμό που σε λίγους μήνες θα είσαι αναγκασμένος να πετάξεις !!!
Δεν το ξέρεις (προφανώς), δεν ρώταγες καυμένε ;;;
Από 1/1/2010 θα υπάρχει ΓΕΝΙΚΗ απαγόρευση καπνίσματος ΠΑΝΤΟΥ και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ !

υ.γ. μου κάνει εντύπωση πως εσύ ένας επιστήμονας και μάλιστα της Μαμάς Φύσης δεν ξέρεις τις βλαβερές – ολέθριες συνέπειες του κανπνίσματος και σε σένα και στους γύρω σου …

΄σπέραααα !

Μου αρέσει!

4. αγκνιρα - 4 Ιουλίου, 2009

Μούργε, ευχαριστώ για το πολύ ενδιαφέρον ποστ! Αυτό το λουλούδι υπάρχει εδώ στα βουνά σε μωβ, το έχω δει πολλές φορές. Καινούργιο αυτό για τον Βαν Γκογκ, δεν το είχα ξανακούσει. Και μάλιστα τώρα που έχει μια πολύ σημάντική έκθεση του στην Βασιλεία (όποιος είναι εδώ κοντά και ενδιαφέρεται, αξίζει τον κόπο, σας δίνω το λινκ, είναι στα γερμανικά), με έργα του που σπάνια βλέπει κανείς (νομίζω ότι ήταν κάπου στην Ρωσία καταχωνιασμένα, αν θυμάμαι καλά). http://www.vangogh.ch/ausstellung/einfuehrung.html

Μια μικρή ερώτηση: Λες ότι δείχνεις δύο είδη στις φωτό, εμένα μου φαίνονται όλες το ίδιο φυτό. Ποιο είδος είναι ποια φωτό; Και που είναι η διαφορά; Εγώ δεν την βλέπω.

Υ.Γ. ευχαριστώ για τον εξαερισμό (κυρύσσω επισήμως ανακωχή – ας τα βρουν οι άλλοι θαμώνες μεταξύ τους 😉 )
Υ.Γ. Μακάρι ναμουν και γω στον Ταύγετο να μάζευα ρίγανη και ας έβρεχε (εξάλλου όταν βρέχει δεν έχει φωτιές, αρα καλό είναι). Καμιά φορά θα μου πεις σε ποιο φαράγγι την μαζέυεις, εεε;

Μου αρέσει!

5. renata - 4 Ιουλίου, 2009

Αγκνίρα, κι όσοι είμαστε μακριά? 😦 Αυτοί που δείχνειι το το σάιτ είναι φοβεροί. Πάντως εγώ προτιμώ τους γαλάζιους του. 🙂

Μου αρέσει!

6. αγκνιρα - 4 Ιουλίου, 2009

ρενάτα, στοχω ξαναπεί: η ελβετία αξίζει ένα ταξιδάκι, ιδίως άνοιξη-καλοκαίρι. Και όχι μόνο για τις σοκολάτες και τα ψώνια, όπως πολλοί νομίζουν. Αυτή τη στιγμή λόγου χάριν έχει και άλλες καλές εκθέσεις. Και Ιούνιο-Ιούλιο ανθίζουν τα λουλούδια στις Άλπεις, ιδανικά για οδοιπορείες… Και τόσο ακριβά δεν είναι πλέον (σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη που το έχει παρατραβήξει με το ευρώ).

Μου αρέσει!

7. μούργος - 4 Ιουλίου, 2009

@1. renata, ρενατα ειναι πολλα τα ειδη και τα χρωματα, στην ευρωπη ειναι ευρεως διαδεδομενη η κοκκινη.
πουλιεται και σαν καλλωπιστικη με διαφορα χρωματα.
καλα, το τι δηλητηριωδη φυτα εχουν μπει σε σπιτια σαν καλλωπιστικα δεν λεγεται
.
αν υπαινισσεσαι κατι σχετικα με την αναγκαιοτητα του ανεμιστηρα, εχω να πω οτι οτι ο μπαρμπας ερχεται συχνα στη λασπη και αεριζεται 😆 (δεν τον αφηνουν στο γηροκομειο)
.
@2. An-Lu , δεν ειναι καθολου αφελης η ερωτησις σου λου. την ιδια απορια ειχα και εγω. αλλα ετσι και αλλιως στη δακτυλιτιδα σπανια πηγαινει αλλα το ειχα ψαξει οταν εβλεπα μελισσες να πηγαινουν στη ντατουρα (ειχα ανεβασει σχετικο ποστ που τωρα ειναι αδυνατον να ψαξω) και διαβασα οτι απο ερευνες δεν βρεθηκαν υπολειματα απο δηλητηριο
υπ’ οψιν τα ανθη της ντατουρας ειναι εξ ισου δηλητηριωδη με το υπολοιπο φυτο.
.
@3. faros, ρε φαρε η λασπη δεν κανει τσιγγουνιες.
γι’ αυτο το εξαμηνο επρεπε να λαβουμε τα μετρα μας.
αν απαγορευτει τελειως θα το κλεισουμε το μαγαζι (ή θα βγουμε στην παρανομια . θα κανουμε τη λασπη ενα καταφυγιο οπου θα ερχεται ο καθε κυνηγημενος καπνιστης.
.
φαρε ξερεις πολλα πραγματα στη ζωη που να ειναι πολυ ενδιαφεροντα και να μη κανουν κακο;
και επιτελους μην εισαι τοσο απολυτος με τον καπνο.
ειναι μια μικρη απολαυση της ζωης (τελικα παπας επρεπε να γινεις: οτι αρεσει και ευχαριστει ειναι αμαρτια) 😛
.
@4. αγκνιρα, ναι αυτο ειναι αγκνιρα. στην ευρωπη ειναι το προφυρο πολυ διαδεδομενο
δες εδω:

μακρυα παντως απο αυτο.
χμ… πολυ ωραια εργα εχει η εκθεση.
.
αγκνιρα αν γινοταν τεστ παρατηρητικοτητας εσυ θα κοβοσουν.
μα καλα δεν βλεπεις καμμια διαφορα;
ενα φυτο εχει πολυ πυκνη ταξιανθια με ανθη και το αλλο πολυ αραιη ενα ανθος εδω ενα παραπερα.
επισης το χρωμα διαφερει ελαφρα
διαφερουν και στα φυλλα αλλα στις φωτο μπορει να μη φαινεται καλα.
.
αγκνιρα ποτε δεν αναγραφω ακριβεις τοποθεσιες στο ιντερνετ
αλλα φετος την επαθα γιατι εκει που μαζευα πηγαν κατι ξυπνιοι πριν απο μενα ετσι επρεπε να βρω αλλου.
ανεβηκα πολυ ψηλα σημερα αλλα ηρθε η καταρακτωδης χειμωνιατικη βροχη, το κρυο και οι κεραυνοι ετσι ….
.
@6. αγκνιρα, χμμμ.,. τι ειχες πει αγκνιρα; τη σοφιτα την εχεις καθαρισει; 😆

Μου αρέσει!

8. Кроткая - 4 Ιουλίου, 2009

Μούργε, πολλές άγνωστες λέξεις πάλι.
Πάντως, είναι χρήσιμο το ποστ. Θα μαζέψω τέτοιες ντιγκιτάλις και θα σου φτιάξω ένα ρόφημα. 🙂
Λαϊκά πώς λέγεται; Δεν έχει κοινό όνομα;
Μάπα ο εξαερισμός: οι μυρωδιές από τις αηδίες που ετοιμάζεις στην κουζίνα ακόμα εδώ είναι.
Πού είναι η Ιδιαιτέρα που όταν μαγειρεύει μοσχοβολάει ο τόπος!!

Φάρε, και το αλκοόλ έχει βλαβερές συνέπειες, αλλά μια χαρά τα κατεβάζεις τα τσιπουράκια, ε; 😛

Αγκνίρα, φοβερή η έκθεση! Πολύ ωραία! Θέλωωωω!!!
Τώρα που το σκέφτομαι, αρχές Σεπτέμβρη θα περνάμε από τα μέρη σου, αλλά το Μπάζελ μας πέφτει εκτός διαδρομής. Η Ζυρίχη όμως όχι και τόσο! Πεθύμησα κι ένα καφεδάκι στην όμορφη λίμνη σας! Χμμμμ…. 😀
[εμείς δε ζητιανέυουμε σοφίτες, σαν τον τσιφούτη το Μούργο! Λίγο από το χρόνο σας και την καλή σας παρέα μόνο!]
Επιβεβαιώνω πάντως πως η Ελβετία είναι από τις ομορφότερες χώρες που έχω δει, ειδικά από πλευράς φύσης. Προσφέρει όμως και πολύ ωραία φεστιβάλ (μοθσικής κυρίως -τώρα δεν έχετε και το Τζαζ στο Μοντρέ;), πολύ ενδιαφέροντα μουσεία και εκθέσεις, ΤΕΛΕΙΟ ΦΑΓΗΤΟ και διάφορα διασκεδαστικά πανηγύρια στα χωριά της!!
Και όχι δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, αν ξέρεις ή αν ψάξεις. Είναι λίγο υπερβολές τα περί ακρίβειας της Ελβετίας, ειδικά για τους τουρίστες. Αν βέβαια πληρώνεις ενοίκιο, ε, ναι, εκεί, τα θες τα λεφτά σου -από όσο θυμάμαι.
(Εγώ, το ξαναλέω, έχω μετανιώσει που έφυγα).

Μου αρέσει!

9. teokaf - 5 Ιουλίου, 2009

Ως συνήθως ανακρίβειες της κακιάς συμφοράς:
Ρε τι κουφά είναι αυτά που λες για τον Βαν Γκονγκ, που τα ξέρεις εσύ αυτά;
Η αλήθεια είναι άλλη φίλοι της λάσπης και μόνο από ένα και μοναδικό στόμα μπορεί να τα ακούσετε. Το δικό μου φυσικά.

Το κωλόπαιδο με είχε ρουφήξει σαν την βδέλλα ( μην μπερδευτείτε από το, ρουφήξει σαν την βδέλλα, δεν μιλάω για τον Μούργο. Αν μίλαγα γι αυτόν η πρόταση θα ήταν Ο σκατόγερος με είχε ρουφήξει σαν την βδέλλα). Για τον αδερφό μου τον Βίνσεντ μιλάω. Τι ταξίδια, τι εμβάσματα, τι θεραπείες. Το άτομο ήταν για κλωτσιές ( Θεός να τον συγχωρέσει). Δούλευα σαν σκύλος και αυτός έπαιζε με τα χρώματα ( καμιά φορά τα έτρωγε κιόλας ). Και ο γελοίος χρειαζόταν και ένα κάρο. Φτιάξε αγόρι μου του έλεγα κάτι στρωτό να μην καταναλώνουμε ένα σκασμό χρώματα, τίποτε αυτός ήθελε να έχει αδερφό τον ιδιοκτήτη της Μπένζαμιν Μουρ. Και για να μου την σπάσει έτρωγε και μερικά ( ακούς Ιδιαιτέρα, αυτές είναι συνταγές όχι φτιάχνουμε μια πίτα και περιμένουμε να γίνουμε διάσημοι, φτιάξε μπουρεκάκια με πράσινο του κοβαλτίου και μετά τα λέμε).

Τώρα για τις ανακρίβειες. Που καταλαβαίνει ο πάσας ένας πως θα αποκαλυφθούν από το πλέον κατάλληλο να μιλήσει στόμα.

Πρώτον ο κύριος στον πίνακα δεν είναι γιατρός, είναι ένας φίλος μας ο Μήτσος που ερχόταν και πίναμε κανένα ουζάκι που και που. Το ποτήρι είναι με το ουζάκι. Βέβαια πίνοντας από αυτό το ποτήρι μας ήρθε 4-5 φορές και μετά τον χάσαμε.
Δεύτερον η εμμονή με το κίτρινο χρώμα του Βίνσεντ είχε να κάνει με το ότι όλοι ήμαστε οπαδοί της Αριανάρας ΟΛΕ. Μετά έγινε ο άθλιος οπαδός του Θρύλου και άλλαξε χρώμα ( τι άσχετοι είναι αυτοί οι κριτικοί Θεέ μου, το ίδιο λάθος έχουν κάνει και με τον Πικάσο, η γαλάζια περίοδος του είναι γιατί ήταν οπαδός της Μπάρτσα )

Αφού η αλήθεια έλαμψε τώρα μπορώ να πω πως το πόστ αυτό ειναι απ τα καλύτερα που έχει ανεβάσει ο γελοίος εξηνταβελόνης.

Ο ανεμιστήρας δεν δουλεύει , και όπως σωστά αναφέρει η Ρενάτα για να γλυτώσουμε απ την βρώμα του σηπόμενου βρακιού ( και των εντός αυτού οργάνων) του Μούργου χρειάζεται τουρμπίνα Μπόινγκ 747

Τεό

Μου αρέσει!

10. κωστής - 5 Ιουλίου, 2009

Πολύ ενδιαφέρον post και πολύ όμορφες φωτογραφίες. Καλά… Αυτά για τον Βαν Γκογκ που τα βρήκες;;

Συμφωνώ με τον Φάρο, μη το βάζετε κάτω παιδιά, δε θα περάσει το τσιγάρο στη Λάσπη – υπάρχει νόμος. Πιείτε κρασάκι του θεού! 😀

Ρε μούργε; Αγόρασες εξαερισμό χωρίς να μου το πεις; Δεν είναι καν περασμένος στα βιβλία; Αν περάσει καμιά ΣΔΟΕ μας έκλεισε… (και πλέον γίνεται να καταγγείλεις ανώνυμα…). Το τιμολόγιο γρήγορα! 😛

@3. renata:
Χαχαχαχαχα! 😀 (Μην παίρνεις θάρρος όμως – το τσιγάρο θα κοπεί! 😛

@4. αγκνιρα: Όχιιιι! 😦 Μην εγκαταλείπεις τον αγώνα! Δε θα περάσει το κάπνισμα στη Λάσπη!

@9. teokaf:
Χαχαχαχαχα χαχα χα! 😆 😆 Κλασσικό post Teo! 😀 Τουρμπίνα Boeing 747 λέει…. LOL! 😀 😛

Καλημέρα σας! 😀

Μου αρέσει!

11. αγκνιρα - 5 Ιουλίου, 2009

Μούργε, εντάξει, κάτι ψιλοδιαφορές βλέπω, αλλά άλλο η φωτό, άλλο να τα δεις τα φυτά μπροστά σου. Τελικά οι μπάμπουρες είναι αυτοί που βοηθάνε στην αναγνώριση (αυτές που έχουν το ζουζούνι είναι το ένα είδος, αυτές που δεν το έχουν, το άλλο 😀 ).

Η ιστορία με τη ρίγανη (που σου την «κλέψανε») μου θυμίζει κάτι από τα παιδικά μου χρόνια (θα το πω κι εγω σαν τον Κωστή :lol:): Πηγαίναμε με τον πατέρα μου κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο φαράγγι και μαζεύαμε αβρωνιές (μια εκλεκτή λιχουδιά, που σίγουρα θα μας πει ο Μούργος ότι είναι επικύνδινη καθότι δηλητηριώδης, και να προσέχουμε να μην τρώμε πολύ). Ε, μια χρονιά, εκεί που είχαμε μαζέψει 4 τεράστια μάτσα, εμφανίζεται ένας χωρικός ουρλιάζοντας με ένα δίκανο (ή κατι παρόμοιο τέλος πάντων) και απειλώντας ότι θα μας ρίξει αν δεν τσακιστούμε να ξεκουμπιστούμε από το φαράγγι «του». Και ότι αλλοίμονό μας αν μας ξαναέβλεπε. Να διευκρυνήσω ότι δεν επρόκειτο για χωράφι, αλλά για γκρεμό της κακής ώρας, θέλουν υγρασία και σκιά αυτά τα φυτά, χωνόσουνα μέσα στην ζούγκλα για να τις βρεις τις αβρωνιές. Ε και βέβαια ο πατέρας μου δεν ξανατόλμησε να πάει και κοπήκανε οι αβρωνιές…(κλαψ). Στην αγορά ήταν και είναι πανάκριβες….
Γιαυτούς που δεν ξέρουνε τι πράγμα είναι οι αβρωνιές, βρήκα μια συνταγή με φωτό σ ενα μπλογκ των γειτόνων μας :mrgreen: (εγώ τουλάχιστον δεν την καταλαβαίνω την συνταγή, αλλά οι φωτό μοιάζουν με το φαγητό που κάναμε στο σπίτι μας :lol:)

Κροτ, πες το εγκαίρως όταν θα επισκεφτείς το χωριό μου, εντάξει;

Τεο λολ!

Μου αρέσει!

12. αγκνιρα - 5 Ιουλίου, 2009

ώχ, ξέχασα τον λινκ http://ozlemaki.blogspot.com/2008/03/sarmak.html

Μου αρέσει!

13. Кроткая - 5 Ιουλίου, 2009

Αγκνίρα, τέλειο το τούρκικο βλογ, μ’έπιασε μια πείνααααα!!! 🙂

Θα σου στείλω μέηλι σχετικά, μόλις τα σχέδια οριστικοποιηθούν! 🙂

Μου αρέσει!

14. faros - 5 Ιουλίου, 2009

Ακολουθώντας τη συμβουλή του Κωστή … δεν το βάζω κάτω !
Έχω την αισιόδοξη άποψη ότι μια μέρα θα πιστείτε όλοι σας και θα κόψετε το ρημαδοτσίγαρο …
Στατιστικά, 20.000 άνθρωποι στην μικρή Ελλάδα «χάνονται» εξ αιτίας του …
Η άποψη … «μακρυά από μένα» … δεν ισχύει !

Έστειλα προχθές ένα γράμμα στον αβραμό να κάνει την εξής ρύθμιση:
Το καλοκαίρι να επιτρέπεται το τσιγάρο … μέσα και το χειμώνα έξω !!!
Ελπίζω να γίνει σύντομα δεχτή !!!

και …
1. Σιγά μην γινόμουν … παπάς … μικρός πήγαινε για … άγιος, αλλά με κόψανε στα … θαύματα !!! 😀
2. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι μου αρέσει και πολύ μάλιστα η παρανομία, αλλά όταν είναι για καλό σκοπό !
Δεν είναι όλες οι παρανομίες αποδεχτές … :mrgreen:
3. Απόλαυση το … τσιγάρο ;;; Αμάρ ρε μούργε !!! Θα … κρεμάσουν τις απολαύσεις και θα … κρεμάσουν και το τσιγάρο ;;;
Τζάμπα εντελώς θα πάει … 😆 😆 😆
4. Το ποτό (με μέτρο και με ρέγουλο) αγαπητή κροτ και λοιποί φίλοι συνλασποθαμώνες μου, επιστημονικά αποδεδειγένο αυτό, όχι μόνο δεν έχει βλαβερές συνέπεις – αντίθετα ακόμα και ένα (αριθ. 1) τσιγάρο έχει – αλλά κάνει και καλό !
5. Τέλος, σιγά να μην ασχοληθώ με τις … καυκαλήθρες του μούργου ή αυτούς τους … ντεμοντέ καλλιτέχνες τύπου Βαν … 😛

… ΄σπέρααααα !

Μου αρέσει!

15. silia - 5 Ιουλίου, 2009

Σου έστειλα ένα σχόλιο , που επειδή είχε πολλά λινκ , προφανώς έπεσε στα σπαμ .
Περιμάζεψέ το σε παρακαλώ , αν το βρεις και ανάρτησέ το , γιατί πιστεύω , ότι θα το βρεις κι εσύ και οι άλλοι φίλοι της Λάσπης , αρκετά ενδιαφέρον .

Μου αρέσει!

16. silia - 5 Ιουλίου, 2009

Φίλε μου , Μούργο
Το να σας αναλύσω από ιατρική σκοπιά το θέμα των καρδιοτονωτικών γλυκοσιδών (διγοξίνη – διγιτοξίνη) θαρρώ πως θα είναι πληκτικό , δυσνόητο και από μια άποψη ίσως και … επικίνδυνο , (το να αναλύεις ένα καθαρά ιατρικό θέμα σε κάποιους που δεν έχουν τις δρώσες έννοιες και γνώσεις Φυσιολογίας πχ. ή Παθολογοανατομίας , για να το κατανοήσουν , μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη αντίληψη και αποσπασματική κατανόηση , πράγμα , που μπορεί να είναι και επικίνδυνο) .
Θα πω λοιπόν , πως η διατύπωση σου για τις καρδιοτονωτικές γλυκοσίδες , ήταν άριστη για να καταλάβουν όλοι οι φίλοι , για τί μιλάμε και δεν θα προσθέσω τίποτε άλλο .
Επειδή όμως , για έναν γιατρό , το θέμα είναι πολύ … γαργαλιστικό (οι γιατροί ως γνωστόν , είναι ξενέρωτα άτομα) , θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω κάτι σ’ αυτήν την ομολογουμένως όμορφη ανάρτηση σου … όχι όμως σαν γιατρός , αλλά σαν Anna-Silia , δηλαδή σαν μια Διαδικτυακή περσόνα των ιστολογίων (και όχι μόνο) που ασχολείται κυρίως με …. Αναμνήσεις … Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της … παρελθοντολογίας που με δέρνει , ….. ορίστε 8 φωτογραφίες , ενός παλιού … πολύ παλιού αντικειμένου , που έφτασε στα χέρια της μάνας μου το 1927 (η μάνα μου ήταν νοσοκόμα) και που είναι ένα μεταλλικό σετ (βραστήρας – σύριγγα – δυό βελόνες για υποδόρια ένεση – μεταλλικές «τρίχες» για να μην βουλώνουν από τον βρασμό οι βελόνες – βαμβάκι – και δυό φιαλίδια το ένα με μικροσκοπικές ταμπλέττες άνυδρης Διγοξίνης και το άλλο , άνυδρης Μορφίνης , ταμπλέττες που τις διέλυαν με λίγο βρασμένο νερό , και τις κάνανε ενέσεις) . Το σετ το χρησιμοποιούσαν άτομα με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (το έχεις εξηγήσει άριστα , τι ακριβώς είναι) . Η Μορφίνη , είχε ευρεία χρήση στις καρδιακές παθήσεις και την έχει ακόμη (είναι το φάρμακο εκλογής στην οξεία στηθάγχη ή στο έμφραγμα του μυοκαρδίου σαν αναλγητικό και ηρεμιστικό… Ως γνωστόν ο Ιπποκράτης , είχε ονομάσει το όπιο απ’ όπου βγαίνει και η μορφίνη «το δώρο των θεών προς τον άνθρωπο» ) .
Το συγκεκριμένο σετ , ανήκε σε μια μεγάλη προσωπικότητα του Ελληνικού (και όχι μόνο) ιατρικού χώρου , του Νικόλαου Γ. Μακκά καθηγητή της Ιατρικής και Φαρμακολογίας , που το είχε δωρίσει στον μαθητή του Βασίλειο Π. Καραγεώργη καρδιοχειρουργό που ήταν και … εργοδότης της μάνας μου , και μετέπειτα …νονός μου . Ο νονός μου το χάρισε στην μητέρα μου κι εκείνη μου το έδωσε για δικό μου , όταν πέρασα στο Πανεπιστήμιο ….
Είναι ένα αντικείμενο μεγάλης αξίας (όχι χρηματικής …. αλλά συναισθηματικής) και το λατρεύω .
Σου χαρίζω τις φωτογραφίες του και για μια ακόμη φορά θέλω να σου πω , πως έχεις ένα πανέμορφο και πολύ ενδιαφέρον μπλογκ .







Αν επιμένεις , εσύ ή κάποιος άλλος φίλος της Λάσπης , να σας γράψω και κάτι από την Φαρμακολογία των καρδιοτονωτικών γλυκοσιδών , θα προσπαθήσω να το κάνω , όσο πιο λιτά και κατανοητά , θα μπορέσω .
Συγγνώμη για το «σεντόνι» .

Μου αρέσει!

17. μούργος - 5 Ιουλίου, 2009

η ωρα ειναι 2.30 το βραδυ που μπαινω στη λασπη.
απελευθερωνω μονο ενα πολυ ενδιαφερον σχολιο της φιλης Σιλιας (αυριο θα το προσθεσω στο ποστ μαζι με τις φωτο και ελπιζω να μην εχει αντιρρηση) και βεβαια το ευχαριστω ειναι περιττο μεταξυ φιλων (πως αλλιως να ονομασεις καποιον που σου χαριζει φωτο απο το προσωπικο του αλμπουμ)
τα λεμε αυριο! 🙂 (οι μπυρες στο στομαχι μου δεν μου επιτρεπουν περισσοτερα) 😀
υ.γ.
Σιλια, δεν νομιζω οτι χρειαζονται περισσοτερες εξηγησεις για τις φαρμακευτικες χρησεις της δακτυλιτιδας (και συμφωνω απολυτα με τη λογικη σου. εγω το εφαρμοζω στα γεωπονικα θεματα, ποσο μαλλον σε ιατρικα)
εγω για να γραψω αυτες τις 5 αραδες διαβασα δεκαδες σελιδες κυριως ιατρικου περιεχομενου και περισσοτερο ζητησα τη βοηθεια σου μη τυχον εγραψα κατι που μπορει να ειναι λαθος

Μου αρέσει!

18. faros - 6 Ιουλίου, 2009

Μια θερμή Καλημέρα και πολλές ευχές για μια Καλή Βδομάδα !

υ.γ. τι να γράψει κανείς όταν … συνδιαλέγονται δυο επιστήμονες …

Μου αρέσει!

19. Кроткая - 6 Ιουλίου, 2009

Φάρε, ακόμα και πολλοί γιατροί παραδέχονται πως 1-2 τσιγάρα την ημέρα δεν βλάπτουν.
Αλλά όπως και να’χει, τι λες εσύ για μικρές ποσότητες, που κατεβάζεις νταμιτζάνες???

Σίλια, ευχαριστούμε πολύ για τα δώρα! 🙂

Μου αρέσει!

20. κωστής - 6 Ιουλίου, 2009

@18. faros:
+1

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Μου αρέσει!

21. μούργος - 6 Ιουλίου, 2009

@8. Кроткая , κροτ ευχαριστω αλλα δεν θα παρω 😛 (μονο τσαι του βουνου πινω )
.
καλα, τα ονοματα που αναφερω στο ποστ: » Χελιδονόχορτο, κορακοβότανο, Foxglove » σου φαινονται για επιστημονικα; 👿
.
ο εξαερισμος ειναι οτι πιο συγχρονο κυκλοφορει και ειναι ειδικα σχεδιασμενο για μπλογκ (εγω ζητησα να ανακυκλωνει τον αερα της κουζινας. ειναι κριμα να χανονται τετοιες μυρωδιες . ο πελατης θα «ακουσει» ολες τις μυρωδιες της κουζινας και θα θελει να παραγγειλει και αλλα ορεκτικα) 😀
.
χμχ… και γω πεθυμησα ενα καφεδακι στη ομορφη λιμνη της ελβετιας 😀 (αφου θα εχω ριξει ενα γερο υπνο στη σοφιτα)
.
@9. teokaf, ρε μπαρμπα αμα σου βαλουνε εσενα τουρμπινα απο μποιγκ 747 τωρα θα σε ψαχνουν πανω απο τον ειρηνικο (γερος ταξιδευει ανεξελεγκτα πανω απο τους τυφωνες του ειρηνικου. ας τον λυπηθει ο θεος και ας τον παρει κοντα του (ή εστω μακρυα του πχ. σε κανα σκουπιδοντενεκε).
.
αρχισες παλι τις βλακειες με τις μεγαλες μορφες της ανθρωποτητας; (θεωρει οτι ολοι υπηρξαν φιλοι του)
ο μπαρμπας συμβουλευε τον ναπολεοντα στις μαχες του, ο μπαρμπας αναψε το σπιρτο στο σωρο με τα ξυλα κατω απο την ζαν νταρκ, ο μπαρμπας επιασε απο το χερι τον χριστοφορο κολομβο και τον εβγαλε στη γη της αμερικης-εκεινες τις μερες ο κολομβος ειχε ενα βασανιστικο κοψιμο και δεν μπορουσε να περπατησει καλα-,ο μπαρμπας ηταν αυτος που αν δεν μιλουσε μαζι του ο αινσταιν δεν εκανε βημα στην ερευνα του κοκ
.
@10. κωστής, κωστη το υλικο το βρηκα απομαγνητοφωνοντας τις συνομιλιες του ζωγραφου με τον μπαρμπα (κιτρινη αλεπου τον προσφωνουσε)
.
αμαν ρε κωστη μαιμου ειναι ο εξοπλισμος (τζιπσι στην σαντα μπαρμπαρα αττικης τον κατασσκευαζουν)
οποτε θα ερθει συντομα εικονικο τιμολογιο απο αλλου
.
@11. αγκνιρα, μικρες ειναι οι διαφορες αγκνιρα και γι αυτο στον τιτλο του ποστ βαζω το γενος (που περιεχει και τα δυο ειδη)
.
οι οβριες πανακριβες;
για κοιτα που εγω τις προσπερνω αδιαφορα (τα σπαραγγια μου αρεσουν περισσοτερο)
.
οι οβριες γινονται ακινδυνες αν βρασουν ενα χερι και πεταχτει το πρωτο νερο
.
καλα αυτο το αισθημα ιδιοκτησιαςπου εχω δει στα μερη σας (και απο τις δυο πλευρες του ταυγετου) δεν το εχω δει πουθενα αλλου.
μου εχουν πει τρομακτικα πραγματα (εχει κυνηγηθει κοσμος γιατι μαζευε χορτα, ριγανη κ,λ,π,)
.
@12. αγκνιρα, φοβερο σαιτ. ειναι τουρκικο και εχει και την ελληνικη ονομασια
.
@13. Кроткая και γω θα στειλω μειλ μολις δω φωτογραφιες της σοφιτας 😀
.
@14. faros , φαρε ξερεις ποσοι ανθρωποι χανονται απο αλκοολ; (δεν υπαρχει συγκριση και ρωτα κανα γιατρο που δουλευει σε νοσοκομειο)
να μη πω για το αλκοολ και ποσο ευθυνεται για βια, ξυλοδαρμους, και αλλα.
.
ρε φαρε για το θεο σου με την χριστιανικη ιδεοληψια σου για το τσιγαρο.
βρες μου μια επιστημονικη μελετη που να λεει οτι ενα τσιγαρο την ημερα ειναι βλαβερο (ουτε για 5 δεν θα βρεις) και εγω αυριο κοβω το καπνισμα 😛
.
@15. silia , ηταν πολλα τα λινκ αρη (κουρκουλος) 😆
σχολιο απελευθερωθηκε
.
@16. silia, στο ειπα και παραπανω Σιλια: ευχαριστουμε πολυ για το σχολιο και τις φωτο απο το πακετακι με τα φαρμακα 🙂
.
@18. faros , ρε φαρε, δεν κοβεις το δουλεμα λεμεεεε 😛
.
@19. Кроткая , κροτ ο φαρος μιλαει πλεον για το τσιγαρο σαν φανατικη καλογρια του μεσαιωνα 😆
===================================================
.
η νικοτίνη προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης, μίας ουσίας που μοιάζει με ορμόνη, αλλά είναι νευροδιαβιβαστής. Η ντοπαμίνη συνδέεται με το αίσθημα της ικανοποίησης και της απόλαυσης του σεξ ή του καλού φαγητού.
============================================
το κάπνισμα είναι εξάρτηση (από την νικοτίνη) και οφείλουμε να το διαχειριστούμε ως τέτοια (όπως οποιαδήποτε άλλη ουσία, π.χ. το αλκοόλ ή το χασίς). Δεν είναι απλώς ‘συνήθεια’ που πρέπει να κοπεί γιατί ‘κάνει κακό’.
=========================================
Και σίγουρα τα βραχυπρόθεσμα θετικά του τσιγάρου (χαλαρώνει, δίνει “δουλειά” στα χέρια, κάνει τις ευχάριστες στιγμές ακόμα πιο απολαυστικές. σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές, είναι “δεμένο” με τον καφέ ή το ουίσκι και αναπόσπαστο “επιδόρπιο” μετά από κάθε γεύμα ή μετά το σεξ) είναι αρκετά.
===============================================
ΤΑ «ΘΕΤΙΚΑ» ΤΟΥ ΤΣΙΓΑΡΟΥ, Η ΓΙΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΕΣΤΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΨΕΤΕ…

Βοηθά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων, δυσάρεστων και οδυνηρών καταστάσεων.
Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης σας.
Σας χαλαρώνει.
Το βλέπετε σαν διάλειμμα στη δουλειά.
Σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα σε στενάχωρες στιγμές.
Νοιώθετε ότι σπάει η ανία σας σε περιόδους πλήξης.
Δίνει «δουλειά» στα χέρια σας.
Σας βοηθάει να μην παχύνετε.
Κάνει τις ευχάριστες στιγμές ακόμα πιο απολαυστικές.
Σας γλιτώνει από τα συμπτώματα απεξάρτησης.
Σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές.
Είναι «δεμένο» με τον καφέ ή το ουίσκι σας και αναπόσπαστο «επιδόρπιο» μετά από κάθε γεύμα ή μετά το σεξ.
============================================
ολα αυτα φαρε απο αντικαπνιστικα σαιτ 😛

Μου αρέσει!

22. κωστής - 6 Ιουλίου, 2009

@μουργος & αγκνιρα:
Ισχύει ότι οι βριές είναι δηλητηριώδεις;;; Γιατί όποτε μαζεύαμε τις τρώγαμε σούπα (ΧΩΡΙΣ να πετάμε το νερό απ’ το πρώτο – και μοναδικό – βράσιμο)….. . Μάλιστα γίνεται κόκκινο το νερό αν ρίξεις λεμόνι.

Πάντως είναι απ’ τα αγαπημένα μου χορταρικά, και μαζεύω σαν τρελός όταν είναι η εποχή (όπως και σπαράγγια).

Μου αρέσει!

23. κωστής - 6 Ιουλίου, 2009

Όσο γι αυτό που λέει ο μούργος για το αλκοόλ ισχύει. Η μητέρα μου δούλευε στην αντικαρκινική εταιρία παλιά, και τώρα στο Αιγινήτειο νοσοκομείο με αλκοολικούς και χρήστες και μου ‘χει πει αρκετά. 😕

Ισχύει ότι το αλκοόλ είναι πιο καταστροφικό απ’ το τσιγάρο, βέβαια το τσιγάρο, πάρα πολλές φορες, βλάπτει περισσότερο τον μη καπνιστή από αυτόν που το καπνίζει. 😛

Anyway… ^^,

Μου αρέσει!

24. μούργος - 6 Ιουλίου, 2009

@22. κωστής, εμ. τωρα εξηγουνται ολα κωστη 😛
(ετρωγες πολλες οβριες; )
===========================================
Edible Parts: Leaves.

Young shoots – cooked. A decidedly bitter flavour. An asparagus substitute, it is best if the water is changed once whilst cooking. See notes at top of the page regarding possible toxicity.
he whole plant is poisonous due to its saponin content. Although toxic, saponins are very poorly absorbed by the body and so tend to pass through without causing harm. They are also broken down by thorough cooking. Saponins are found in many plants, including several that are often used for food, such as certain beans. It is advisable not to eat large quantities of food that contain saponins. Saponins are much more toxic to some creatures, such as fish, and hunting tribes have traditionally put large quantities of them in streams, lakes etc in order to stupefy or kill the fish[K]. The toxic effect of this plant is not caused by saponins, but by calcium oxalate crystals which are found mainly in the fruit.

Μου αρέσει!

25. Кроткая - 6 Ιουλίου, 2009

Μούργε, έχε χάρη που έγραψες όλα αυτά τα ωραία για το κάπνισμα και δεσμεύομαι να μη σου την πω για τα επόμενα πέντε σχόλια!!

Αγκνίρα, άμα έρθει και ο Μούργος, θα γελάσουμε πολύ! Λέω να τον βάλω στο πορτ μπαγκαζ, τι λες? Ε, και άμα φτάσουμε Ζυρίχη, στον αφήνω να τον φυλάξεις στη σοφίτα, ε;

Μου αρέσει!

26. teokaf - 6 Ιουλίου, 2009

Ρε καραγκιόζηδες καπνιστές που μου θέλετε και επιστημονική μελέτη για το κάπνισμα θα σας παραθέσω μονάχα την επιστημονική μελέτη του Μπάρμπα Μήτσου απ την πλατεία Εξαρχείων που συνέγραψε το πόνημα : Το κάπνισμα και τα αφροδίσια νοσήματα. Ή μήπως θέλετε το πασίγνωστο πλέον σύγγραμμα του Μπάρμπα Γιάννη του κανατά απ τις Τζιτζιφιές : Η επιστημονική θεώρηση του καπνίσματος, ο τροπικός του καρκίνου και τα αγάλματα των νησιών του Πάσχα.

Τα παίξατε θεριακλήδες μου; άλλη φορά μην ανοίγετε το στόμα σας λέγοντας μπούρδες. Αν με προκαλέσετε θα σας αραδιάσω και άλλα 254 συγγράμματα που θα σας κάνουν να κόψετε το κάπνισμα. Με την προϋπόθεση πως γνωρίζετε ανάγνωση και η νικοτίνη δεν σας έχει καταστρέψει το οπτικό νεύρο ( Απ το σύγγραμα το Μπανιστήρι, η πίσσα και το ταξίδι του Αμούτζδεν στον Ν Κώλο).

Και αν υπάρχει κάποιος απ όλους που έχει επιστημονική γνώση για να μιλάει για τσιγάρο είναι μόνο ο υπογράφων καθ ότι έχει δουλέψει και 2 χρόνια σε Καπνοβιομηχανία σαν υπεύθυνος γεωπόνος της Βιομηχανίας.

Εξ άλλου αφελείς καπνιστές της κακιάς ώρας θα αρκούσε μια φωτογραφία του Μούργου για να δείτε τα αποτελέσματα της πίσσας, της νικοτίνης του CO2. Και αναφέρομαι μόνο στο εξωτερικό της εμφάνισης του και όχι στο μέγεθος του εγκεφάλου του, που πλέον χρειάζεσαι ηλεκτρονική ζυγαριά για να μετρήσεις τα νανογραμμάρια που του έχουν μείνει. Η αλήθεια είναι πως γεννήθηκε έτσι , σε μια απομονωμένη κούνια στο ΠΙΚΠΑ ( μόνο σκεφτείτε πως κανένας δεν έπαιζε το μικρό Μούργο γιατί τους φαινόταν χαζός) , αλλά δεν το λέω και το χρησιμοποιώ σαν επιχείρημα πως και καλά φταίει το κάπνισμα) .

Μου αρέσει!

27. teokaf - 6 Ιουλίου, 2009

Και για να σας αποδείξω το πόσο μπούρδες είναι αυτά που λέει ο γελοίος εξηνταβελόνης για τα θετικά του τσιγάρου τα καταρρίπτω χαλαρά ένα ένα.

Βοηθά στην αντιμετώπιση στρεσογόνων, δυσάρεστων και οδυνηρών καταστάσεων ( όχι δεν ισχύει επ ουδενί απλά σε κάνει να θέλεις να καπνίσεις περισσότερο, χαρακτηριστική περίπτωση ο Μούργος που κάπνιζε γιατί ήταν συνέχεια στην τσίτα μπας και ηρεμήσει αλλά το πρόβλημα λύθηκε όταν του είπα να σπάσει όλους τους καθρέφτες του σπιτιού του για να μην βλέπει την ανεκδιήγητη φάτσα του)
.
Βελτιώνει την ικανότητα συγκέντρωσης σας ( γι αυτό μπορεί να σας τα πει καλύτερα ο Φάρος, γι πες μας ρε Φάρε όταν καπνίζουν σε μια συγκέντρωση γίνεται μεγαλύτερη; Αμ δε, θα το είχε βρει ο Μπιρσίμ εδώ και χρόνια) .

Σας χαλαρώνει ( όσο χαλαρό είναι ένα πτώμα, βλέπε Μούργο που είναι πλέον ίδιος ο Ραμσίς ο β , εννοώ την μούμια του όπως είναι τώρα, εσύ Κροτ που το έχει δει πες την αλήθεια για την ομοιότητα .

Το βλέπετε σαν διάλειμμα στη δουλειά ( εκτός και αν δουλεύεται στο δημόσιο οπότε είναι διάλειμμα μέσα στο διάλειμμα) .

Σας κάνει να νοιώθετε καλύτερα σε στενάχωρες στιγμές ( τρίχες παιδιά και την πίπα της Ειρήνης να καπνίσεις δεν νιώθεις καλύτερα, υπάρχουν όμως κάτι άλλες πίπες που όντως κάνουν δουλειά) .

Νοιώθετε ότι σπάει η ανία σας σε περιόδους πλήξης ( Μπα για δες το παρακάτω μου σχόλιο και θα καταλάβεις πως έσπαγε την ανία του ο Μούργος).

Δίνει “δουλειά” στα χέρια σας.( τώρα τι να πω γι αυτό; πως η δουλειά που έχουν τα χέρια του Μούργου από μικρό παιδί ήταν αυτό που του φώναζε η μάννα του; Μη Μουργάκο θα γίνεις χαζός και θα στραβωθείς, η μάνα τελικά είχε απόλυτο δίκιο και για τα δύο)

Σας βοηθάει να μην παχύνετε (Μπουαχαχαχαχαχαχαχα δηλαδή είναι καλύτερα να είσαι σαν το Αι Γιάννη τον θεονήστικο όπως είναι ο Μούργος; Ελεοοοοοος Η Μπιάφρα και το Νταρφούρ στην Σπάρτη, φχαριστώ δεν θα πάρω)
.
Κάνει τις ευχάριστες στιγμές ακόμα πιο απολαυστικές. ( Γεα Ράιτ , θυμάμαι τότε με την Σίντι Κρόφορντ αφού το κάναμε 24 ώρες συνεχώς στο Μαλιμπού έλεγα συνέχεια τι φταίει τι φταίει και δεν περνάω καλά , μετά έκανα ένα σέρτικο Λαμίας και είπα τον Χριστό Φαντάρο , βρε δεν αφήνουμε τις μ@λ@κίες λέω εγώ).

Σας γλιτώνει από τα συμπτώματα απεξάρτησης ( γιατί είσαστε εξαρτημένος, ναι το ίδιο ισχύει και για την ηρωίνη, αυτός αλήθεια που έγραψε τον δεκάλογο του γύφτου πρέπει να έχει γεννηθεί σε τεκέ και να ξεχωρίζει με δυσκολία τ @ρχίδι@ απ τα μύδια)

Σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα στις κοινωνικές συναναστροφές ( ναι αν κρίνω απ αυτές του Μούργου όλα τα έντομα και η πανίδα του δάσους θα γίνουν φίλοι σας, φυσάς τον καπνό πάνω τους ζαβλακώνονται και τα τραβάς φωτογραφίες) .

Είναι “δεμένο” με τον καφέ ή το ουίσκι σας και αναπόσπαστο “επιδόρπιο” μετά από κάθε γεύμα ή μετά το σεξ ( τον καφέ τον έχει κόψει γιατί κοστίζει, το ουίσκι δεν το ξεχωρίζει απ το τζιν, το γεύμα του είναι καυκαλίθρες και όσο για το σεξ απλά θα του έλεγα να πλένει τα χέρια του πριν το κάνει γιατί θα του κάνει εκδορές, τα συμπεράσματα δικά σας) .

Μου αρέσει!

28. faros - 6 Ιουλίου, 2009

Μόλις γύρισα από κηδεία ενός φίλου και συντρόφου που 50 και κάτι έχασε τη μάχη με την επάρατο …

Αφήστε τα … δεν έχω όρεξη …

Θέλετε να πάθετε καρκίνο ;;;
Με γεια σας και χαρά σας !!!

Δεν θα κάτσω να σκάσω κιόλας !!!

Μακάρι να έχετε δίκιο εσείς οι καπνιστές … γιατί σας έχω συμπαθήσει τόσο πολύ όλους … κι ας μην σας ξέρω …

Μακάρι να είστε γεροί και δυνατοί σαν τον … Ταύγετο !

Γεια, τα λέμε, αύριο !

Μου αρέσει!

29. Кроткая - 6 Ιουλίου, 2009

Φάρε, συλληπητήρια και εσύ να είσαι καλά. 🙂

Μου αρέσει!

30. μούργος - 6 Ιουλίου, 2009

@23. κωστής, τωρα κωστη ομιλεις πιο λογικα (εμεις οι καπνιστες ειμαστε λιγο ευαισθητοι )
.
@25. Кроткая, αμαν κροτ, δεν ειμαι λαθρομεταναστης
αααααα
(αρνουμαι να βαλω σμαιλις νευριασμενο γιατι η wordpress τα αλλαξε και τα παραμορφωσε)
.
@26. teokaf, χα!
σαν απαντηση ενα μονο σας λεω: αυτη η καπνοβιομηχανια εκτοτε πνεει τα λοισθια
υ.γ.
ρε μπαρμπα μου εξηγεις κατι: σας μεγαλωσαν το χρονο στο ιντερνετ καφε του γηροκομειου;
δεν εξηγειται αλλιως αυτη η γλωσσοδιαρροια που σε εχει πιασει (ή μηπως σου επιτρεπουν να σερφαρεις ενω σου κανουν τα απανωτα βασανιστικα κλυσματα λολ )
.
@27. teokaf α ρε μπαρμπα ποσο προβλεψιμος εισαι.
οταν διαβασα αυτον τον καταλογο , οταν εφτασα στο «δινει δουλεια στα χερια» με επιασαν τα γελια και λεω τωρα ο μπαρμπας θα αρχισει να λεει τα δικα του (και ετσι εγινε)
.
εσυ μπορει να περασες καλα αλλα τη ρωτησες και τη σιντι πως περασε; (ενα πακετο εκανε μετα για να συνελθει απο το σοκ)
.
@28. faros, φαρε συλληπητηρια για τον φιλο σου.
(φαρε για τη ζωη το πιο ωραιο το εχει πει ο τζον λενον : ζωη ειναι αυτο που σου συμβαινει ενω εσυ κανεις αλλα σχεδια)
@

Μου αρέσει!

31. teokaf - 7 Ιουλίου, 2009

Ρε γελοίε εξηνταβελόνη Σάυλοκ δεν συμβαίνει τίποτε απ όλα αυτά που γράφεις, απλά θα κάνω να γράψω καμιά 10 μέρες οπότε είπα να βγάλω το άχτι μου πάνω σου ( έχουν πάθει τα χέρια μου αγκύλωση απ την Σίντη)
Να περνάτε καλά.

Μου αρέσει!

32. faros - 7 Ιουλίου, 2009

Καλημέρα σας !

Μου αρέσει!

33. αγκνιρα - 7 Ιουλίου, 2009

Καλημέρα σας, καλημέρα σας! Ο ένας έχει εθισμό στο τσιγάρο, η άλλη στον καφέ 😉

Μούργε και Κροτ, θάχε πλάκα να συναντιώμασταν όλοι για καφέ στην λίμνη της ΖΥΡΙΧΗΣ (ποια λίμνη της Ελβετίας, βρε Μούργε, μια λίμνη έχει η ελβετία όλη κι όλη; 👿 ). Και Μούργε, η σοφίτα είναι πλέον οριστικά κατειλλημένη (ο γιος μου την κατέλαβε), άργησες 😛

Κωστή και Μούργε, η νοστιμάδα των αβρωνιών ενέκειται στο ότι είναι θεόπικρες (άμα τις βράσεις και πετάξεις το νερό θα γίνουνε νερόβραστες). Δεν νομίζω ότι τις βράζαμε και πετούσαμε το νερό παλιά (στην Κρήτη). Προφανώς όταν δεν τρως πολλές δεν δηλητηριάζεσαι. Είναι ενδιαφέρον και συναρπαστικό, πόσα «δηλητηριώδη» φυτά χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα… (η αβρωνιά, ο στίφνος, τα ωμά κουκιά, υπάρχουν άραγε και άλλα;)

Μούργε, και γω το βρήκα συναρπαστικό το τούρκικο μπλογκ, κυρίως γιατί τα περισσότερα φαγητά που δείχνει είναι παραδοσιακά κρητικά! Τόσο, που αναρωτήθηκα αν πρόκειται για κανέναν απόγονο Τουρκοκρητικού…

Τεο 26, 27: 😆 😆 Εντυπωσιάστικα, τι τους δινουνε αλήθεια στο γεροκομείο;

Ta kainourgia smileys tis wordpr einai xalia! 👿

Μου αρέσει!

34. κωστής - 7 Ιουλίου, 2009

Καλημέρα φάρε! Να ζήσεις και να τον θυμάσαι τον φίλο σου. Τα θερμά μου συλλυπητήρια. 😦

@μουργος:
Δεν πρέπει να λέμε για το ίδιο φυτό (χόρτο) βασικά. Αν λέγεται Young Shoot(s), τότε με το λίγο που έψαξα στο google δεν βρήκα καμία εικόνα όμοια με αυτά που λέμε εμείς στο χωριό μου βριές. Μπορεί να είναι τοπική ονομασία (κλεμμένη λίγο). Θα το ψάξω περισσότερο και θα επανέλθω.

ΥΓ: Εννοείται ότι του χρόνου την άνοιξη θα postάρω για βριές (και σπαράγγια). – Επίσης κράτα μου δύο θέσεις για το φθινόπωρο, για μανιτάρια και άγρια χόρτα! :p

Καλή σας μέρα!

Μου αρέσει!

35. κωστής - 7 Ιουλίου, 2009

@33. αγκνιρα:
Όντως χάλια είναι 😕 😦 😉 👿 😆 🙂 😀 😛

Μου αρέσει!

36. Кроткая - 7 Ιουλίου, 2009

εμένα μ’αρέσουν τα καινούρια σμάιλυς, έχουν πλάκα! 😆
μόνο που δεν κουνιούνται όπως παλιά! 😦

Μου αρέσει!

37. αγκνιρα - 7 Ιουλίου, 2009

εμένα μ’ αρέσανε τα διαβολάκια (σνιφ) όσο για αυτά τα δύο 🙂 😦 βλέπετε καμιά τεράστια διαφορά; Ή μήπως χρειάζομαι καινούργια γιαλιά; 😆 Αυτό τι λέει άραγε :mrgreen:

Κωστή, young shoots υποθέτω ότι είναι τα νεαρά βλαστάρια (το αγγλικό όνομα ξέχασε να το κάνει copy-paste o Moύργος…). Το λατινικό όνομα είναι κάτι με βρυωνία.. (Vryonia…). Για πες, πως τις κάνατε σούπα; Και κατα που πέφτει το χωριό σου (μην πεις όνομα γιατί θα μας κυνηγάει ο Μούργος);

Μου αρέσει!

38. κωστής - 7 Ιουλίου, 2009

Το έχω αναφέρει στο παρελθόν. Μεσοχώρια Ν. Εύβοιας είναι το χωριό. Όσο για τη σούπα…. τις βράζαμε σε νερό, χωρίς τίποτα ιδιαίτερο και τις τρώγαμε σούπα με λεμονάκι. 🙂 Όταν βάζεις λεμόνι εντωμεταξύ, κοκκινίζει το ζουμί. Ψάχνοντας στο google εικόνες από ‘οβριές’ βλέπω ότι μιλάμε για το ίδιο φυτό. Χμμμ… θα πρέπει να το ψάξω αρκετά το θέμα…

Πάντως η σούπα είναι πεντανόστιμη ρε γ4μώτο…… 😦

Μου αρέσει!

39. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 7 Ιουλίου, 2009

@Αφεντικό:
Το τραπέζι (του Σαββάτου) ματαιώθηκε. ΣΤΟΠ.
Φωτογραφίες, γιοκ. ΣΤΟΠ.
Θα πέσει πείνα στη Λάσπη. ΣΤΟΠ.
Καλά, θα βρω τίποτε άλλο απαράδεκτο να φωτογραφίσω. 🙂
Ωραίες οι δαχτυλίθρες, πανέμορφα και τα μούσια που έχουν τα λουλουδάκια, το πιάσαμε το νόημα.
Η καινούρια φωτογραφική σκίζει!
Κανένα καινούριο ποστ κατά προτίμηση με νερά θαλασσινά (χωρίς τη γνωστή πέτρα με το μάτι) έχουμε?
👿

Μου αρέσει!

40. Кроткая - 7 Ιουλίου, 2009

Αχ, Ιδιαιτέρα, αχ! κλαψ!

😦
😥

Μου αρέσει!

41. faros - 8 Ιουλίου, 2009

Καλημέρα σε όλους σας !

Μου αρέσει!

42. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 8 Ιουλίου, 2009

@Krotkaya: Συμφωνώ, κλαψ!
@Φάρο: Αγωνιστική Καλημέρα Φάρε!

Σήμερα βρήκαμε το μαγαζί κλειστό από μέλη του «πάμε» που είχαν απεργία (για εμάς? χωρίς να το ξέρουμε?) 😯

Τέλος, πάντων, αγωνιστήκαμε για κανένα μισάωρο, παρκάραμε αλλού τα αυτοκίνητα, και το χειρότερο όλων, δεν προλάβαμε να πάμε να πιούμε ούτε έναν αγωνιστικό καφέ, γιατί αποφασίσανε να φύγουνε τα παιδιά, και φύγανε.

Τι να πω, δεν καταλαβαίνω, γιατί, ως γνωστόν, εγώ είμαι από χωριό. 😉

Μου αρέσει!

43. κωστής - 8 Ιουλίου, 2009

Καλημέρα σας!

Το σαββατοκύριακο θα πάω στο χωριό μου. Έχω δανειστεί μια φωτογραφική μηχανή μιας φίλης, και ελπίζω να καταφέρω να τραβήξω τίποτα ενδιαφέρον (κατά προτίμηση με νερά θαλασσινά – που λέει και η Ιδιαιτέρα).

😀

Μου αρέσει!

44. κόκκινο μπαλόνι - 8 Ιουλίου, 2009

Μόνο για καλημέρα ήρθα και για να πω πως σιχαίνομαι τα καινούρια smilies! γκρρρρρρρρρρ 😡 👿

Μου αρέσει!

45. faros - 8 Ιουλίου, 2009

Ιδιαιτέρα Γραμματέα: Απολογούμαι … Να με συγχωρείς. Πράγματι δεν αναφέρθηκα καθόλου γι αυτήν την Απεργία. Που έχει να κάνει με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Είδες ;;;
Βγήκα εγώ στη σύνταξη και σας … ξέχασα !!!
Δεν θα ξαναγίνει, το υπόσχομαι !

Δεν θέλων να σε «διορθώσω», μα, δεν είναι «πάμε» είναι Π.Α.ΜΕ.
Πανεργατικό Αγωνιστικό ΜΕτωπο !

Τέλος πάντων, ο καθένας αγωνίζεται σύμφωνα με τα πιστεύω του και την συγκρότησή του και τα βιώματά του … διαλέγεις και παίρνεις …
Αρκεί να αγωνίζεσαι.

Καλό απόγευμα !

Μου αρέσει!

46. αγκνιρα - 8 Ιουλίου, 2009

Καλημέρα σας κι από μένα!
Κωστή, καλό μπανάκι!
Μπαλόνι, κι εμένα μου τη δίνουνε 👿
Δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά διαδηλωσούλα στα γραφεία της γουορλντπρες;
Φάρε, τι προτείνεις;

Μου αρέσει!

47. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 8 Ιουλίου, 2009

@Φάρο:
Δεν έκανα λάθος καλέ μου, επίτηδες το έγραψα χαζά. 🙂
Με τον ίδιο τρόπο αγωνιζόμαστε…
Αλλά, απ’ ότι είδα, οι «αγωνιστές» του ΠΑΜΕ «αγωνίστηκαν» αλλιώς σήμερα, εξ’ ου και το σχόλιό μου.
Καλό απόγευμα!

Μου αρέσει!

48. faros - 8 Ιουλίου, 2009

46 αγκνιρα: Να μην τα χρησιμοποιούμε ! Σαμποτάζ που λέμε χε χε χε χε !!!!

47 Ι.Γ. : Αν πω ότι σε … κατάλαβα … ψέματα θα πω !
Εγώ ξέρω ότι οι αγωνιστές του ΠΑΜΕ δεν είναι «αγωνιστές», αλλά ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ … ήμουν και εγώ ένας μικρός κόκος …
Πάντως, εμένα, με κάλυψε η φωτό έξω από την νεστλε του «Ρ» (σ.1 και κυρίως σ.9)

υ.γ. επίσης με καλύπτει απόλυτα (στο σχόλιό σου) η δεύτερη φράση σου !

Μου αρέσει!

49. μούργος - 8 Ιουλίου, 2009

@31. teokaf, καταλαβα μπαρμπα. θα στεναξει το καζινο του λουτρακιου (να δω μονο ποιος θα σε πηγαινοφερνει απο τα λουτρα στο καζινο καθε βραδυ)
καλες διακοπες μπαρμπα (να τις χαρεις γιατι ποτε δεν ξερεις ποτε ειναι οι τελευταιες )
.
@33. αγκνιρα , καλα ντε μη φωναζεις αγκνιρα (δεν ηξερα ποια λιμνη εννοουσε η κροτ και το γενικευσα λιγο )
.
πολλα φυτα τρωγονται σε λογικες ποσοτητες αλλιως (ακομη και τα βλητα εχουν παρενεργειες)
.
παει η σοφιτα ;
.
υπογειο εχει το σπιτι;
.
τα σμαιλις ειναι για κλωτσιες λεμεεεεε
.
@34. κωστής, αμαν ρε κωστη με τις αμφιβολιες σου
το επιστημονικο ονομα απο τις οβριες ειναι tamus communis
.
κρατησεις θεσεων για ποστ δεχομαστε αφου δοθει προκαταβολη 20%
.
@36. Кроткая , τι πλακα εχουν βρε κροτ.
χαλια λεμεεεεεε
το νευριασμενο σμαιλις το εχουν λες και ο διαολος εχει κατσει και εχει πιει 3 κιλα κρασι με το φαρο
.
@37. αγκνιρα, που θα παει θα το βρει το φυτο ο κωστης χοχο
.
@38. κωστής , αν δεν πετας το νερο πρεπει να τρως οβριες με πολυ μετρο.
.
@39. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, χμμμμμμ παλι στα ξηροκαρπια θα πεσουμε.
.
θαλασσα απο βδομαδα ιδιαιτερα
τρεχουμε πολυ αυτον τον καιρο.
και η καινουργια μηχανη μου την δινει (δεν την εμαθα καλα ακομη και βγαζω αισχος φωτο. πεθυμησα την κανον μου)
.
@40. Кроткая , μπα, απο τη λασπη περιμενατε να ντερλικωσετε αγαπητη μου; (εμ, το τζαμπα ειν αι παντα καλο)
.
@42. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, δεν καταλαβα καλα ιδιαιτερα;
ειχατε προκυρηγμενη απεργια ή μπηκαν και κανανε καταληψη τα μελη του ΠΑΜΕ;
.
@43. κωστής, κωστη οχι παλι χελωνες ε; (δηθεν ταχα μου πηγαν στη θαλασσα για μπανακι)
.
@44. κόκκινο μπαλόνι, ολοι εδω στη λασπη μπαλονι μισουμε θανασιμα τα καινουργια σμαιλις (εκτος απο την κροτ που τα βρισκει εξοχως διασκεδαστικα)
οταν σας ελεγα εγω οτι ειναι βελγα με αποπαιρνατε!
.
@45. faros, φαρε δεν ηταν για σενα προσωπικα το σχολιο της ιδιαιτερας (το οποιο δεν καταλαβα και πολυ καλα)
.
@46. αγκνιρα , τι αλλο θα δουμε;
μηπως να κλειναμε και τα μπλογκ προειδοποιητικα;
.
@47. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς , και παλι δεν το πιανω ιδιαιτερα (αλαλ δεν βαριεσαι ετσι και αλλιως στο φαρο τα λες)

Μου αρέσει!

50. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 9 Ιουλίου, 2009

@ Μούργο & Φάρο:
Απλά ήρθαν και έκαναν κατάληψη, ίσα ίσα για τη φασαρία.
Παρέμειναν μία ώρα περίπου, βαριόταν και που ήρθαν δηλαδή.
Γι’ αυτό ξύνισα λιγάκι.
Καλημέρα!

Μου αρέσει!

51. κωστής - 9 Ιουλίου, 2009

@49. μουργος (#43):
Πλάκα πλάκα, όντως! Θα τραβήξω βιντεάκια (και φωτογραφίες) τις χελώνες με την Olympus που δανείστηκα. Πιστεύω θα είναι καλύτερα από κινητό. 😛

Θα σου στείλω mail από Δευτέρα! 😀

Καλή σας μέρα!
(το καινούριο post θα το δω από σπίτι – έχω φραγή στη δουλειά)

Μου αρέσει!

52. αγκνιρα - 9 Ιουλίου, 2009

Σύντομη καλημέρα (έχω δουλειάααα…).
Βρήκα πως θα σαμποτάρουμε τα σμάιλις χρησιμοποιώντας τα έτσι:
; – ) (με κενή απόσταση ανάμεσα στα σημάδια, το πιάσατε;)

Μου αρέσει!

53. κωστής - 9 Ιουλίου, 2009

: D

= ]

x ]

(^^,)

Μου αρέσει!

54. Кроткая - 9 Ιουλίου, 2009

👿
μου τη δίνουν τα καινούρια σμάιλυς τελικά, αλλά και να τα βάζω με κενά δε μου αρέσει.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ!

Μου αρέσει!

55. μούργος - 13 Ιουλίου, 2009

@50. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, χμμ… σωστα ξυνισατε ιδιαιτερα
.
@51. κωστής, ωχ!
.
@52. αγκνιρα, αγκνιρα πολυ επαναστατικη σε βρισκω :Ρ
.
@54. Кроткая, κροτ αλλαξε αμεσως αβαταρ (τον ραν ταν πλαν να βαλεις) λολ

Μου αρέσει!

56. Кроткая - 13 Ιουλίου, 2009

μπα, δε θέλω να μοιάζω στο Μούργο….

Μου αρέσει!

57. μούργος - 13 Ιουλίου, 2009

@56. Кроткая, σε καλο σου κροτ.
γελαααααασαμεεεεεεεεε! :Ρ

Μου αρέσει!


Σχολιάστε