jump to navigation

Κάππαρη η ακανθωτή (και τα γκουρμέ μπουμπούκια της) 20 Ιουνίου, 2009

Posted by μούργος in φύση, Αρωματικά φυτά, Αυτοφυή φυτά, Περιβάλλον, Φωτογραφία, αγριολούλουδα, nature, Photo, wildflowers.
trackback

CAP1

Αυτοφυής ενδημικός θάμνος της μεσόγειου και της μέσης ανατολής με πάνω από 200 είδη που πλέον μπορούμε να τον βρούμε σε πολύ περισσότερες περιοχές του πλανήτη. Κάποια είδη της, στην Ανατολή και την Ασία, γίνονται δέντρα.
Φυτό λαχανευόμενο, αρτυματικό, μελισσοτροφικό, υψηλής διατροφικής αξίας και με πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες.
Αειθαλής, πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία, με ξυλώδεις, συνήθως έρποντες ή αναρριχητικούς βλαστούς και μικρά αγκάθια στις μασχάλες των φύλλων.
Θα το βρούμε σε πέτρινους τοίχους, πετρώδεις ή βραχώδεις τοποθεσίες, ακαλλιέργητα χωράφια και αλλού. Εγώ τη βρήκα σε ένα υπαίθριο παρκινγκ στα μισά της εθνικής οδού Κορίνθου-Τριπόλεως. Πως έφτασε μέχρι εκεί πάνω μόνο αυτή ξέρει, καθ’ ότι συνήθως τη βρίσκουμε κοντά σε παραθαλάσσιες και άνυδρες περιοχές. Είναι γνωστό πάντως ότι κάππαρη μπορεί να βρει κανείς στα πιο απίθανα σημεία αρκεί να υπάρχει ηλιοφάνεια μια και της αρέσει πολύ. Αν και θεωρητικά η κάππαρη πολλαπλασιάζεται με σπόρο ή με μόσχευμα, πρακτικά είναι πολύ δύσκολο να γίνει αυτό. Στη Σύρο όπου είχα βρεθεί κάποτε για δουλειά και όπου βρίσκεις εκλεκτής ποιότητας κάππαρη με ιδιαίτερο άρωμα, μου είχαν πει ότι το σπόρο τον μεταφέρουν τα μυρμήγκια και γι’ αυτό μπορούμε να δούμε τακτικά φυτρωμένη κάππαρη ανάμεσα από πέτρες σε τοίχους, ακόμη και σε πολύ μεγάλο ύψος από την επιφάνεια της γης. Λογικό ακούγεται αν και η μεταφορά αυτή των σπορών της κάππαρης μπορεί να γίνει και με τον αέρα.
Φυτό γνωστό από την αρχαιότητα , (μέχρι και στη βίβλο αναφέρεται), υπήρξε δημοφιλές ορεκτικό των αρχαίων ελλήνων όπως και δημοφιλές φαρμακευτικό φυτό (χρησιμοποιούσαν τις ρίζες και τα μπουμπούκια του φυτού). Ο Διοσκουρίδης, ο Θεόφραστος και άλλοι την αναφέρουν πολλές φορές στα συγγράμματα του.
Ακόμη και αν ξεραθεί το φυτό το καλοκαίρι, οι χυμοί του διατηρούνται εσωτερικά. Αυτό της το γνώρισμα, οι ισπανοί το χρησιμοποιούν για να κάνουν αντιπυρικές ζώνες.
Παράγει άνθη μεγάλα και εντυπωσιακά, ερμαφρόδιτα, λευκά ή και ροζ τα οποία ανθίζουν μόνο για μια μέρα και τα οποία στη συνέχεια σχηματίζουν τον καρπό της κάππαρης με το περίεργο σχήμα σαν μικρά αγγουράκια που είναι γεμάτα σπέρματα. Ξεκινά την ανθοφορία από το Μάιο και παράγει καρπούς μέχρι το Σεπτέμβριο. Τα άνθη της, πριν ανοίξουν, δηλ. όταν είναι ακόμη κλειστά μπουμπούκια ή αλλιώς οφθαλμοί συλλέγονται και αφού μπουν σε νερό για λίγες μέρες (με καθημερινή αλλαγή του νερού), τοποθετούνται σε κλειστό γυάλινο βάζο με νερό και αλάτι ή και ξύδι και έχουμε την κάππαρη τουρσί, ένα ιδιαίτερο σε γεύση (ελαφρά πικάντικο) όσο και εκλεκτό έδεσμα που συνοδεύει πολλά πιάτα και κυρίως σαλάτες. Όσο πιο κλειστά και πιο μικρά είναι τα μπουμπούκια που συλλέγουμε τόσο υψηλότερης ποιότητας και άξιας είναι.
Σε μερικές περιοχές της Ελλάδας καταναλώνουν και τους καρπούς της κάπαρης καθώς και τα τρυφερά φύλλα και βλαστούς μαζί με τα μπουμπούκια της, κάνοντας τα πρώτα τουρσί.
Αν κατά τύχη έχουμε στην αυλή μας φυτό κάππαρης τότε μπορούμε να του κάνουμε αυστηρό κλάδεμα το χειμώνα ώστε την άνοιξη να δώσει πολλούς νέους βλαστούς (άρα και μπουμπούκια).

Οικογένεια: Capparaceae Καππαριδίδη
Γένος: Capparis καππαρίδες
Είδος: Capparis spinosa, κάππαρη

CAP2

CAP3

CAP4

CAP5

CAP6

CAP7

CAP8

CAP9

CAP10

CAP11

CAP12

CAP13

CAP14

Σχόλια»

1. αγκνιρα - 20 Ιουνίου, 2009

ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ για το ωραίο και χρησιμότατο ποστ 🙂 🙂
Ωστε έτσι, τα μυρμήγκια κουβαλάνε τους σπόρους, τώρα εξηγούνται πολλά πράγματα (έχω κάνει άπειρες προσπάθειες να τη φυτέψω). Και τη συμβουλή για το κλάδεμα θα την ακολουθήσω ( έχω μια και μονάκριβη στο κτήμα, και θέλω επιτέλους να φτιάξω τουρσί!)
Αυτό για την ζώνη κατά της φωτιάς πολύ ενδιαφέρον και να το έχουμε υπόψη μας. Αλλά αφού δεν μεταφυτεύονται, πως να τις βάλω γύρω γύρω στο σπίτι; 😦
Καλό σου βράδυ 🙂 (κορίτσια, μετα από τέτοιο ποστ, πως να του πω κακή κουβέντα; 😉 )

Μου αρέσει!

2. Aura Voluptas - 20 Ιουνίου, 2009

αγκνιρα μου έπεσες θύμα παραπλάνησης … 😦

Το πραγματικό ποστ που κρύβεται πίσω από αυτό το ποστ έχει ως εξής :

» Εκεί που οδηγούσα στην εθνική οδό Κορίνθου-Τριπόλεως, κάπου στα μισά, κατάλαβα ότι δεν έπρεπε ( ο βλάκας ) να πιω 4 καφέδες από το πρωί διότι με έπιασε ακατάσχετη ανάγκη για πιπί ( κατούρημα για τους λιγότερο διακριτικούς ) .

Σταμάτησα λοιπόν σε ένα υπαίθριο πάρκινγκ κι έκανα πιπί μου κάτω από μια ταμπέλα . Η ανακούφιση ήταν τόση που σήκωσα το κεφάλι μου ψηλά, για να διαπιστώσω πάραυτα ότι από πάνω μου ανέμιζε μια κάππαρη ! ( από τη φωτό μπορείς να υπολογίσεις ΚΑΙ το ύψος μου )

‘ Φανταστικό ! σκέφτηκα . Ευκαιρία να καθυστερήσω το ποστ του Κωστή για το New York New York, που θα μου έπαιρνε τη δόξα, και να ανεβάσω ένα άσχετο για την κάππαρη . Μα είμαι τζίνιους ! ‘

Πήγα το λοιπόν στο αμάξι, πήρα τη μηχανή και άρχισα να φωτογραφίζω σαν τρελλός όποιο καππαροτιδήποτε έβλεπα μπροστά μου .

Στο τέλος βέβαια, εννοείται ότι δεν μπόρεσα να αντισταθώ στον πειρασμό και να φωτογραφίσω και τα καινούργια μου παπούτσια για τη δεκαετία 2009-2019, που δε θα βγάλω από τα πόδια μου από εδώ και πέρα . Πολύ μου αρέσουν ! Αχ !

Καλά … Κωστή … περίμενε εσύ ! Μουα χα χαα χααααα !!!! » 👿

Κατάλαβες αγκνιρα μου ??? 😦

Μου αρέσει!

3. Кроткая - 20 Ιουνίου, 2009

Aura, 😆 😆 😆 😆 😆

Μούργε, ετοιμάσου, έχω απορίες:
1. Έχουν τα φυτά μασχάλες; Κάνουν και χαλάουα;
2. Στην Καππαριδίδη, από ψεύδισμα έβαλες δύο «δι» ή αυτοί που την ονόμασαν ήταν τραυλοί;

Επίσης, με εντυπωσιάζει αυτή η ορολογία της βιολογίας και τη γεωπονίας:
«Φυτό λαχανευόμενο, αρτυματικό, μελισσοτροφικό»
«αυστηρό κλάδεμα » : δλδ το μαστιγώνεις κιόλας;
Μα πού πατε και τα βρίσκετε?!?!

Α, ωραία παπουτσάκια, με γεια! Από πού τα έκλεψες? (σιγά μην πλήρωνες!)

Κατά τα άλλα, δε μου αρέσει η κάππαρη.

Μου αρέσει!

4. Aura Voluptas - 20 Ιουνίου, 2009

Krot @ 12 + 7267345551123 points για το σχόλιο !!! 😆

Αχ Κροτ, λαχανεύεται το φυτό, λαχανεύεται . Κρίση ταυτότητας περνάει .

Κι εγώ την κάππαρη στο » τσακίρ κέφι » την τρώω και κάτω από ειδικές συνθηκές ( κλιματολογικές, ψυχολογικές, αστρολογικές κλπ κλπ ) . 👿

Μου αρέσει!

5. faros - 21 Ιουνίου, 2009

Ρε Μούργε μας, αυτό δεν είναι το φυτόν «Κάππαρη η ακανθωτή» αυτό είναι η … «Μαγική Φασολιά» που οδηγεί στον … έβδομο ουρανό, εκεί που υπάρχει η μαγική χώρα, με την μαγική χρυσή χήνα που κάνει τα χρυσά αυγά !!!

Και ενώ έχει φτάσει τα 400 μέτρα (δες πρώτη φωτό, για του λόγου το αληθές) ύψος, εσύ – χαιρέκακα προφανώς – το ονομάζεις και … θάμνο !!! 😕 😕 😕

Δεν πιστεύω να ανέβηκες, να βρήκες κανένα χρυσό αυγό και με αυτό να αγόρασες την … καινούργια σου φωτομηχανή ;;; 😀

Αααα και, μούργε, καλοκαίριασε πια πέταξε τα παπούτσια και φόρεσε κανένα σαντάλι … να … ξεμυρίσουν και οι … ποδάρες σου … 😆 😆 😆

Μια θερμή Κυριακάτικη Καλημέρα σε όλους !

Μου αρέσει!

6. αγκνιρα - 21 Ιουνίου, 2009

😆 😆 Άουρα και Κροτ!
Φάρε, όχι, έλεος, μην του λες να βάλει σαντάλια ή φλιπ-φλοπ (κοινώς: σαγιονάρες)! Μπορείς να φανταστείς το θέαμα; Εγώ όχι, γιατί θα λυποθυμίσω…

Η τελευταία αυτή φωτό λοιπόν πολύ με προβληματίζει. Την ξανακοίταξα και είμαι πεπεισμένη ότι πρόκειται για ΚΟΛΠΟ 👿 Έχει βάλει δηλαδή μερικές φωτογραφίες τη μια πάνω στην άλλη! Για κοιτάξτε προσεκτικά τις πτυχές του τζιν κάτω-κάτω!
Μούργε, τι μας πουλάς πάλι, τρομάρα μου, που σου είπα και καλό λόγο γιατί συγκινήθηκα με την κάπαρη! 😛

Μου αρέσει!

7. αγκνιρα - 21 Ιουνίου, 2009

Τι χρώμα που έχει ο ουρανός (σας)….. κλαψ, κλαψ

Μου αρέσει!

8. renata - 21 Ιουνίου, 2009

Aura, you ruuuuuuule!

Στη Ρόδο προτιμούν να τρώνε μόνο τους τρυφερούς βλαστούς της τουρσί (σλουρπ!) κι όχι τα μπουμπούκια.

Έβγαινε όταν παλιά μέσα στον κήπο μας (στο 1 μέτρο βγάζει γλυφό νερό, 5 τετράγωνα απ΄τη θάλασσα). Σιγουρεύτηκα μόλις είδα το λουλούδι της.

Μου αρέσει!

9. Кроткая - 21 Ιουνίου, 2009

Aura, κρίση ταυτότητας, χα χα χα!
Εμ, άμα έχει ένα βλαμμένο γύρω του να το πρήζει με τις φωτογραφίες, πώς να μην πάθει ψυχολογικά;

Φάρε, όχι μη! ΜΗ! Μη βγάλει τα παπούτσια του, θα γίνει η Λάσπη θάλαμος αερίων!!!

Αγκνίρα, ναι, είδες πώς μας δουλεύει ο απαίσιος;

Μου αρέσει!

10. κωστής - 21 Ιουνίου, 2009

Θα συμφωνήσω με την αγκνιρα… τέλειο post! 😀 Γενικά ότι έχει να κάνει με φυτά, χόρτα, ζώα, ψάρια… κ.λπ. είναι η αδυναμία μου. Έχω πετύχει παλιότερα στην Εύβοια κάπαρη, άλλα δεν ήξερα τι πρέπει να κάνω ώστε για να γίνει τουρσί, και την άφησα ήσυχη…

@2. Aura Voluptas:
Χαχαχα χα χα (μούργε μη με χρεώσεις, κατά λάθος μου βγήκε…)! Aura η πραγματικότητα, για την φωτογράφιση της κάπαρης, δεν είναι για να καθυστερήσει το post μου (δεν είναι και τίποτα τρομερό άλλωστε…), αλλά για να αποθανατίσει το καημένο φυτό, πριν το ταξίδι του για τον άλλο κόσμο, καθώς δε πρόσεξε ότι έκανε πιπί πάνω του, με αποτέλεσμα η αμμωνία που θα περάσει στις ρίζες του, να το εξοντώσει.

@3. Кроткая:
Το παθαίνει αυτό με τα σαρδάμ, όταν πίνει μπύρες… (εξού και το κ@τ0ύρημ4…).

@4. faros:
Ο Jack και η φασολιά εννοείς; Το αγαπημένο μου παραμύθι όταν ήμουν μικρός.

Καλησπέρα σε όλους! 😀

Μου αρέσει!

11. faros - 21 Ιουνίου, 2009

κωστής: Τι ακριβώς εννοείς με το «ΟΤΑΝ» ήσουν μικρός ;;;; 😕 😕 😕

Ρε κροτ, ας τα βγάλει όταν πάει για φωτό στο … βουνό … αμάν πια … καλοκαιράκι είναι … 😀

Καλησπέρα σας !

Μου αρέσει!

12. κόκκινο μπαλόνι - 21 Ιουνίου, 2009

Μούργο, πάλι φοτοσοπιές κάνεις και μας τις πασάρεις για κανονικές!!! Ελεος πιαααααααααααααα!!
ρε βάλε το ποστ του παιδιού που το έχει στείλει τόσο καιρό!!!
όσες κάπαρες κι αν βάλεις το national geographic δε θα σε βάλει λέμε!!! το παραπλανητικό μέιλ με αποστολέα το national geographic στο έστειλα εγώ και τσίμπησες, ψωνάρααααα 😆
υ.γ. Κορίτσια, γερά!!!! (Aura rulezzzz 😉 )

Μου αρέσει!

13. αγκνιρα - 21 Ιουνίου, 2009

@Κωστή, αααα, λες να έκανε πάνω ΤΗΣ πιπί ο αθεόφοβος; 👿
Ε, πάει τότε, δεν ζει πλέον το καημένο το φυτό 😦 Μια κάππαρη λιγότερο σ’ αυτόν τον άπονο ντουνιά…)

Μούργο, μια πού γράφεις τόσα για την κάππαρη, δεν μας λες και πώς το φτιάχνεις το τουρσί,

Ρενάτα, πώς τους τρώτε τους βλαστούς; Με το κρέας ή σκέτους για μεζέ;

Μου αρέσει!

14. renata - 21 Ιουνίου, 2009

Αγκνίρα, εγώ τρώω τα μπουμπούκια τους (αυτά βρίσκω στα σουπερ-μάρκετ).
Έχω φίλη Ροδίτισσα. Τα βάζουν ως ορεκτικό στο τραπέζι.

Μου αρέσει!

15. κωστής - 21 Ιουνίου, 2009

@11. faros:
Εννοώ όταν ήμουν σε ηλικία που διάβαζα παραμύθια. 😛 Πριν τρεις μέρες είχα γενέθλια παρεμπιπτόντως. 😀 Τι έπρεπε να πω βρε φάρε; Όταν ήμουν βρέφος;;! ^^,

Μου αρέσει!

16. faros - 21 Ιουνίου, 2009

Δεν ξέρω, κωστής, αλλά εγώ ακόμα διαβάζω (και μου αρέσουν πάρα πολύ) και βλέπω στην τιβι παραμύθια !
Λες να είμαι ακόμα … μικρός ;;;;;;;;

Εσύ σήμερα, τι διαβάζεις ;;;

Καλό σας βράδυ !

Μου αρέσει!

17. μούργος - 21 Ιουνίου, 2009

@1. αγκνιρα, κοιτα μη τα παρεις πισω αυτα που εγραψες αγκνιρα! 👿
===========================================
η καππαρη ανθοφορει σε ετησιους βλαστους στην τρεχουσα βλαστηση πραγμα που σημαινει οτι πριν τον χειμωνα κοβουμε ολους τους βλαστους πολυ αυστηρα (αφηνουμε 10-15 ποντους απο καθε βλαστο) ετσι ωστε την ανοιξη να πεταξει νεους βλαστους οι οποιοι θα ανθοφορησουν
==========================================
η καππαρη πολλαπλασιαζεται πολυ δυσκολα με σπορο γιατι ο σπορος της περιβαλεται απο ενα περιβλημα πολυ σκληρο και ανθεκτικο ωστε ειναι πολυ δυσκολο να μπει η υγρασια μεσα και να βλαστησει ο σπορος (αν θελεις να δοκιμασεις κανε τα εξης:
βαλε το σπορο μεσα σε αρκετα χλιαρο νερο για μια μερα. μετα βαλτον στο ψυγειο για 2 μηνες τυλιγμενους σε βρεγμενο πανι.
οταν τους βγαλεις τους βαζεις για μια μερα παλι στο νερο και μετα τους φυτευεις σε ελαφρυ χωμα.
το ψυγειο χρειαζεται γιατι ο σπορος της καππαρης εχει αναγκη απο μια περιοδο ψυχους
τωρα αν θελεις να το δοκιμασεις με μοσχευματα πρπει να κοψεις το χειμωνα χοντρα κλαδια (οχι απο νεα βλαστηση, ουτε περσινη) τουλαχιστον 1,5 εκατοστα καλα και γερα χωρις αγκαθια και να τα βαλεις σε νερο για 2-3 μερες.
μετα τα φυτευεις -βεβαια συστηνεται να βαλεις και ορμονη ριζοβολιας-
οι πιθανοτης επιτυχιας ειναι μικρη αλλα που ξερεις!
καλλιεργουνται αρκετα ειδη καππαρης σε ισπανια, νοτια γαλλια, τουρκια και νομιζω και στην κρητη.
αυτοι αν δεν κανουν τα παραπανω αγοραζουν απο εταιρειες τα φυτα που τα παρασκευαζουν in vitro

Μου αρέσει!

18. κωστής - 21 Ιουνίου, 2009

@16. faros:
Χαχα χα βγάλε το «ς» απ’ το κωστής!! 😛 Κι εγώ διαβάζω παραμύθια ακόμη η αλήθεια είναι. Και αν πετύχω κάποιο καλό σε dvd (τηλεόραση δε βλέπω – μόνο ποδόσφαιρο), θα το νοικιάσω να το δω.

Σήμερα τι διαβάζω; Χμμ… δε διαβάζω και πολλά η αλήθεια είναι. Αλλά πριν κάποια χρόνια διάβαζα Tolkien (πριν βγουν οι ταινίες και γίνει ‘μόδα’…). Αν σ’ αρέσουν τα παραμύθια, διάβασε το ‘The Hobbit’. Θα σ’ αρέσει πολύ…

ΥΓ: Μιας και μιλήσαμε για φυτά… τα καρπουζάκια μου βγάλανε άνθη 😀 😀 😀

Μου αρέσει!

19. μούργος - 21 Ιουνίου, 2009

@2. Aura Voluptas αν και πιστευω οτι δεν θα προλαβω τα χαρεκακα χαχανα απο τον υπολοιπο συρφετο , να δηλωσω τα εξης:
1. την καππαρη τη βρηκα ερχομενος αποο την πατριδα προσφατα που πηγα για τις εκλογες
2. ναι, σταματησα για ψιλο (τοσες ωρες ταξιδι ειναι) 🙄
3. την ειδα οταν γυριζα να μπω στο αυτοκινητο γαι να φυγω
4. τα παπουτσια μου ειναι διετιας και πολυ εκλεκτα (τιμπερλαντ) 😀
5. την τελευταια φωτο την εβαλα για να σας δωσω την χαρα να βγαλετε τη χολη σας 😛
6. το ποστ του κωστη θα ανεβει δευτερα (400 μειλ εχει στειλει , θελει δουλεια λεμεεεεεεεε) 👿
.
@3. Кроткая, η εκπληξη δεν ειναι που εχεις αποριες -σιγα που δεν θα ειχες- αλλα που διαβασες το κειμενο.
ευγε κροτ, μαλλον φετος περνας την ταξη 😛
.
λαχανευομενο λεγεται ενα φυτο που το συλλεγουμε νωπο και ή ετσι ή μαγειρεμενο το τρωμε
αρτυματικο λεγεται ενα φυτο οταν το προσθετουμε σε μικρες ποσοτητες για να δωσουμε στο φαγητο καποιες ιδιοτητες που εχει το φυτο
μελισσοτροφικο λεγεται οταν το επισκεπτονται οι μελισσες για να το τρυγησουν
ναι εχουν μασχαλες και τα φυλλα , οπως εχουν και στοματια οπου αναπνεουν και τοσα αλλα οργανα
ενταξει; 👿
.
@4. Aura Voluptas, αλλα αντ’αλλα της παρασκευης το γαλα 😛
.
η καππαρη απο τις κυκλαδες εχει εξαιρετικο αρωμα
.
@5. faros , φαρε η φαντασια σου ξεπερναει και αυτης ενος μικρου παιδιου.
ακι ολα αυτα απο την πρωτη φωτο ε;
(δεν συχναζεις τυχαια στη λασπη)
.
τα παπουτσια ειανι εκπληκτικα φαρε (η τεχνολογια εχει προχωρησει πολυ στη απορροφηση των οσμων) δεν μυριζουν να τα φοραει κανεις συνεχεια ολη τη μερα και μετα απο πολυ εντονη δραστηριοτητα
.
@ 6. αγκνιρα, δεν αντεξες αγκνιρα ουτε 4 σχολια ε; 👿
η τελευταια φωτο ειναι μια φωτογραφια που της εβαλα ενα χαζο εφφε της στιγμης
.
@7. αγκνιρα, γιατι στην ελβετια τι χρωμα εχει; μπεζ; 😛
.
@8. renata , και στη συρο το κανουν ρενατα
.
@9. Кроткая, ελεος λεμεεεεεεεε
αν βγαλω τα παπουτσια μου θα μυριζουν ανθισμενα λειβαδια 😀
.
@10. κωστής, η καππαρη ειναι ισως το πιο ανθεκτικο και σκληραγωγημενο φυτο της μεσογειου, οποτε και να την εβρεχα μια χαρα θα ηταν 😛
.
αυτα τα χαχανα κωστη μαλλον θα τα πληρωσεις (ολες μαυρες θα ειναι οι φωτο σου απο την νεα υορκη 😆 )
και φυσικα διαστασεων 1Χ1
.
@11. faros, ρε φαρε ειπαμε ειναι μικρος ο κωστης αλλα οχι και τοσο
.
@12. κόκκινο μπαλόνι, μπαλονι ο κωστης αργησε να στειλει τα δεοντα στη λασπη οποτε θα επρεπε να περιμενει.
ποστ σε ενα απο τα καλυτερα μπλογκ της μπλογκοσφαιρα θα ανεβασει, δηλ στη λασπη 😀 οποτε τι ειναι μια μικρη καθυστερηση μπροστα σε αυτη την φημη που θα του ανοιξει νεους οριζοντες και προοπτικες (κωστη να το βαζεις στο βιογραφικο σου)
.
@13. αγκνιρα, δεν εχω κανει αλλα γινεται πολυ απλα και ευκολα (το γραφω αγκνιρα 👿
.
@14. renata , ρενατα αυτα που τρως ειναι απο τουρκια (απο εκει αγοραζουν ολες οι ελληνικες εταιρειες)
οταν πας σε νησι αγορασε απο εκει (τεραστια η διαφορα)
.
@15. κωστής, ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ 🙂
(δεν σε ρωταω ποσα κλεινεις γιατι θα μου ανεβει η πιεση)
.
@16. faros, φαρε βλεπεις παραμυθια στην τιβι;
(το ξερεις βεβαια οτι τα περισσοτερα ειναι καπιταλιστικα δημιουργηματα. π.χ. ο καλος αρχοντας που θα δωσει και ενα ξεροκοματο στους δουλους του , η καλη βασιλοπουλα που θα πεταξει και ενα κομματι παντεσπανι απο το μπαλκονι στους φτωχους κλπ κλπ 😆 )

Μου αρέσει!

20. μούργος - 21 Ιουνίου, 2009

@18. κωστής, αν ΤΩΡΑ βγαλανε τα καρπουζια σου ανθη κωστη τοτε εισαι πολυ τυχερος
(θα εισαι ο μοναδικος που θα εχεις καρπουζια το φθινοπωρο 😆 )

Μου αρέσει!

21. αγκνιρα - 21 Ιουνίου, 2009

@Μούργoς: σμακ! 😳
Θα δοκιμάσω και τους σπόρους και τα μοσχέυματα (ορμόνες και ιν βίτρο όχι!). Αν δεν πιάσουν, δεν πειράζει. (Θα κλέψω από του γέιτονα :lol:)

Μου αρέσει!

22. Кроткая - 21 Ιουνίου, 2009

ΠΑΝΤΑ τα διαβάζω τα κείμενα, Μούργε! άάάάντε πια! το κάνω μπας και πάω στον παράδεισο!

Κωστή, αν έχεις γεννηθεί μετά το 1985, θα πληρώσεις διπλά στη Λάσπη. Είπαμε, θέλουμε να καταστρέψουμε το Μούργο, αλλά δε θα μας χαλάνε και την πιάτσα τα (σχεδόν) ανήλικα!!! α, μα ,πια!

Φάρε, όχι να μη βγάλει τα παπουτσια! Είδες τι λέει; Τα φοράει όλη μέρα και κάνει έντονες δραστηριότητες (δε-θέλω-να-ξέρω-ποιες!). Θα πεθάνουμε όλοι εδώ μέσα!

«αν βγαλω τα παπουτσια μου θα μυριζουν ανθισμενα λειβαδια» : εννοείς εκτάσεις με θειούχα κοιτάσματα?

Μου αρέσει!

23. κωστής - 21 Ιουνίου, 2009

@22. Кроткая:
1984 – Άρα πληρώνω κανονικά τη συνδρομή μου. 😛 😛

Gooood night! ^^,

Μου αρέσει!

24. Aura Voluptas - 21 Ιουνίου, 2009

Yes ! Yes ! Το πέτυχα ! Για πιπί είχες σταματήσει . Μόνο στη δεκαετία έκανα ένα λαθάκι . Ήταν η 2007-2017 ! 👿

( τώρα τα τσεπώνεις κι από την Timberland κάνοντας γκρίζα διαφήμιση παλιοκαπιταλιστή ??? Φάρε τ’ακούς ??? Αίσχοοοοςςςς ! )

Κωστή, Happy Birthday ετεροχρονισμένα ! 🙂

Κροτ, πές τα !!! 😈
Υπάρχει βέβαια λόγος που ο Μούργος δεν βγάζει τα παπούτσια .

Το βγάλσιμο το χρησιμοποιεί σε ειδικές περιστάσεις, σαν ένα είδος νάρκωσης, για να φωτογραφίζει ζωάκια .

Ο Μούργος … βγάζει τα παπούτσια … το ζωάκι μαστουρώνει … και ποζάρει ανυποψίαστο ! Σατανικόοο ! 😯

Μου αρέσει!

25. αγκνιρα - 22 Ιουνίου, 2009

Εκ των υστέρων κι από μένα, Κωστή, να ζήσεις! 🙂
Και καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

Μου αρέσει!

26. κωστής - 22 Ιουνίου, 2009

@24. Aura Voluptas & 25. αγκνιρα:
Σας ευχαριστώ πολύ! 😀

@μούργος:
Μούργε εσύ που ξέρεις τα πολλά… Η καρπουζιά μου η μία, έχει βγάλει 4 μπουμπούκια και μάλιστα σήμερα το πρωί, το ένα άνθισε. Μου είπε ένας συνάδελφος στη δουλεία, όταν μου τα δέσει καρπουζάκια, να αφήσω το ένα μόνο, γιατί θα τα ρίξει. Ισχύει;; Τί να κάνω ω υπέρτατε μούργε;;!! 😕
(Η ερώτηση απευθύνεται και σε όποιον άλλο κατέχει από… καρπούζια).

Καλημέρα Λάσπη! 😀

Μου αρέσει!

27. faros - 22 Ιουνίου, 2009

Ξέρεις, μούργε, εμένα μου αρέσουν τα παραμύθια που ένας φτωχός π.χ. τσαγκάρης καταφέρνει και … κουτουπώνει την βασιλοπούλα !!! 😀 😀 😀
Ή μια φτωχή χωριατοπούλα παντρεύεται το γέρο και … ξεμωραμένο βασιλιά και μετά τον ταράζει στο … κέρατο !!! 😆 😆 😆

Κωστή: Έγινε ! Και αφού σου εύχονται κι άλλοι … ετεροχρονισμένα, να το κάνω κι εγώ: Χρόνια πολλά, ό,τι ποθείς στην αγκαλιά σου να το βρεις !

Αύρα, πριν το … κάνεις και εσύ (προφανώς άθελά σου) … νόμιζα ότι μίλαγε για … ταμπούρλα !!!
Το αγγλικό σου το … πρόδωσε !!!

Καλημέρα σας ω ΚΟ της Λάσπης και Καλή Βδομάδα σε όλους !

Μου αρέσει!

28. κωστής - 22 Ιουνίου, 2009

@27. faros:
Φάρε σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου! Δε θα μετανιώσεις για το Hobbit. Και εάν σου άρεσε ο άρχοντας των δαχτυλιδιών, είναι μια καλή ευκαιρία να μάθεις τι είχε γίνει λίγα χρόνια πριν (στην ιστορία…). Αν και δυστυχώς, οι ταινίες απείχαν πολύ από το βιβλίο… 😕

Μου αρέσει!

29. αγκνιρα - 22 Ιουνίου, 2009

@ Φάρε, που τα βρίσκεις αυτά τα παραμύθια (ρωτάω μην τύχει και τα πετύχει πουθενά ο ανήλικος γιος μου :lol:)

@Κωστή: Η καρπουζιά …. ρίχνει τα παιδιά της; (Θυμάμαι μια σκηνή από μια ελληνική σειρά όπου φώναζε μια κυρά: «μη, θα το ρίξω το παιδί!» Και τους κρατούσε όλους σούζα στην οικογένεια :grin:)
Έτσι και σένα η καρπουζιά; 😆

Μου αρέσει!

30. κόκκινο μπαλόνι - 22 Ιουνίου, 2009

@Κωστή
Χρόνια πολλά Κωστή!!! Και καλή επιτυχία με τις εξετάσεις!
@Μούργο
Βρε, πόσα πήρες από το παιδί;;; Κωστή, για αναγνωσιμότητα από μη θαμώνες αμφιβάλλω, αλλά εμείς θα το διαβάσουμε το ποστ!
@Αγκνιρα (29)
χαχαχαχαχχαχαχαχαχχαχαχαχαχχαχαχαχαχαχχαχαχαχα

Μου αρέσει!

31. κωστής - 22 Ιουνίου, 2009

@29. αγκνιρα:
Χαχαχα, ναι, με κρατάει σούζα για να πω την αλήθεια… Της δίνω υπερβολική προσοχή. :p

Μου αρέσει!

32. κωστής - 22 Ιουνίου, 2009

@30. κόκκινο μπαλόνι:
Σε ευχαριστώ πολύ μπαλόνι! Δε μου πήρε πολλά (σώβρακα), ο μούργος… Ελπίζω να τα βγάλω από τις διαφημίσεις, όμως. 😀

Γελάς με αυτά που’ πε η Αγκνιρα ε;; Γελάτε με την καρπουζιά μου;; 😛 Καλααααα….. Γι αυτό και θα τα φάω μόνος μου! 🙄

Μου αρέσει!

33. faros - 22 Ιουνίου, 2009

Κωστή, με συγχωρείς, ο άρχοντας των δαχτυλιδιών είναι παραμύθι ;;;; 😕 😕 😕
Με πλήγωσες τώρα … Εγώ νόμιζα ότι ήταν αλήθεια !
Ειδικά ο Hobbit … και φυσικά τα έχω όλα τα σχετικά βιβλία !

αγκνίρα: Μη φοβάσαι, δεν κινδυνεύει να τα βρει ο υιός σου ο κανακαρέας … Δεν κυκλοφορούν εκεί που … κατοικοεδρεύετε …
Πάντως αν θέλεις να σου τα στείλω … 😆 😆 😆

υ.γ. έ, μερικά, τα βγάζω και … μόνος μου …

Καλησπέραααααααααα !

Μου αρέσει!

34. κωστής - 22 Ιουνίου, 2009

33. faros:
Ο άρχοντας όχι! Το Hobbit όμως είναι παραμύθι (λίγο μεγάλο). Όλα τα σχετικά βιβλία;; Λάτρης του Tolkien; Πολύ + Φάρε! 🙄

Χμμμ… απάντησα λάθος πάλι, ε;; Ναι αλήθεια είναι Φάρε μου! Παραμύθι είναι… και υπάρχουν στην πραγματικότητα όλοι οι ήρωες… 😀 😀 😀

Μου αρέσει!

35. fvasileiou - 22 Ιουνίου, 2009

Εδώ στην Κύπρο τρώμε πολλή κάππαρη. Εμένα μου αρέσει πολύ σαν τουρσί: ιδανικός τσιπουρομεζές, αν και τσίπουρο δεν έχουμε. Την μασουλώ και νοσταλγώ. Και πνίγω τη νοσταλγία στην… ΚΕΟ 😉

Μου αρέσει!

36. κωστής - 22 Ιουνίου, 2009

@35. fvasileiou:
Στην υγειά σου φίλε από την Κύπρο! 😀

Όσο για το τσίπουρο μην ανησυχείς, θα σου στείλει ο μούργος, που έχει κλέψει το μισό κελάρι του Φάρου… 😛 😆

Μου αρέσει!

37. μούργος - 22 Ιουνίου, 2009

@21. αγκνιρα , καλα αγκνιρα και να ηθελες να κανεις ιν βιτρο δεν μπορεις εσυ. ειναι εργαστηριακη μεθοδος
.
@22. Кроткая , κροτ και που τα διαβαζεις! 😛 😆
.
@23. κωστής , 👿
.
@24. Aura Voluptas, αμαν βρε αουρα , ετοιμη εισαι να ανοιξεις σαμπανια εισαι που βρηκες το λογο (λες και υπαρχουν πολλοι) 😛
.
@26. κωστής , αν και θα το κανει μονη της η καρπουζια , αλλα αν πεσεις σε καμμια βλαμμενη , τοτε ναι, μονο ενα καρπουζι μπορει να μεγαλωσει ανετα μια καρπουζια (και μολις το δεσει κοψε τις κορφες απο το φυτο για να ασχοληθει με το μεγαλωμα του καρπουζιου και οχι για να περταξει και αλλα βλασταρια)
.
@27. faros , φαρε δεν σε αναγνωριζω, δηλ. βαζεις το προλεταριατο να ξεχνασει τα πραγματικα ταξικα του προβληματα προκειμενου να φυστικωσει τη βασιλοπουλα 😆
.
@28. κωστής , μη μας πεις κωστη οτι εμαθες και τη γλωσσα τους ;
.
@29. αγκνιρα, αυτη ειναι η σκοτεινη πλευρα του φαρου 😆
.
του τα ειπα και γω αγκνιρα για το καρπουζι
.
@30. κόκκινο μπαλόνι , μπαλονι αν με πιασεις απο τη μυτη θα σκασω.
2 μερες ασχολουμαι με το ποστ του κωστη ψαχνοντας αναμεσα σε αμετρητα μειλ να βγαλω ακρη 9αν απει νεα υορκη 2 μηνες πρεπει να με φιλοξενησει για να πατσισει 👿
.
@32. κωστής (κωστη διαβασε το σχολιο στο μπαλονι 👿 -που θελεις και ποσοστα-)
.
τι θα φας μονος βρε ερμε;
αυτο το καρπουζι θα ειναι ετοιμο τα χριστουγεννα 😛 😆
.
@33. faros, φαρε αληθεια τωρα, εχεις διαβασει τα βιβλια του τολκιν; 😕
.
@35. fvasileiou , φωτη στην κυπρο πρεπει να υπαρχει υπερπαραγωγη απο καππαρη (μαλιστα μια εξηγηση για το ονομα της καππαρης λεγεται οτι ειναι η κυπρος)
καλα να περνας εκει (η νοσταλγια ειναι ωραιο συναισθημα)
.
@36. κωστής, κωστη τσιπουρο απο τον φαρο μονο στη σαμοθρακη σερβιρεται (και εγω δεν εχω παει ΑΚΟΜΗ)

Μου αρέσει!

38. κωστής - 23 Ιουνίου, 2009

@37. μούργος (#32):
Καλά χριστούγεννα….. 😆

Μου αρέσει!

39. faros - 23 Ιουνίου, 2009

Πρώτον: Την παροιμία που λέει: Τι ΄ναι ο πόνος, μπρος στα κάλλη» την ξέρεις ;;; Την ξέρεις …
Έτσι πάει :
Τι ΄ναι τα ταξικά προβλήματα, προκειμένου να «φυστικώσεις» τον ταξικό σου αντίπαλο ;;;

Δεύτερο: … όχι φίλε μου … όχι … απλά τα έχουν (από παλιά) τα παιδιά μου …

Μου αρέσει!

40. Кроткая - 23 Ιουνίου, 2009

Κωστή, τζίζους! 1984!
σαν του Όργουελ??

Μου αρέσει!

41. μούργος - 23 Ιουνίου, 2009

@38. κωστής, αλλοι θα καθαριζουν τη γαλοπουλα και συ θα καθαριζεις τα κουκουτσια απο το καρπουζι 😆
.
@39. faros, ελπιζω φαρε να περασει απο εδω η Σιλια και να διαβασει τα σχολια σου γιατι στο μαγαζι της εισαι πολυ μετρημενος 😛
.
ειπα και γω (δεν παει στο στυλ σου)
.
@40. Кроткая , εγω δεν τολμω να πω τιποτα 😐

Μου αρέσει!

42. κωστής - 25 Ιουνίου, 2009

Εκεί που περπατούσα λοιπόν σε έναν δρόμο της Χαλκίδας σήμερα (και συγκεκριμένα σε αυτόν που οδηγεί από τα ΚΤΕΛ στην Λιανή Άμμο), τσουγκρίστηκα με κάπαρη και μάλιστα όχι μόνο μια. Μακάρι να ήταν εκτός δρόμου σε καθαρότερο σημείο, και να μην βιαζόμουν να πάω να γράψω εξετάσεις να καθόμουν να μάζευα… 😕

Μούργε θέλω να μου πεις αν μπορείς (και ξέρεις) αναλογίες νερού, αλατιού και ξυδιού, γιατί την επόμενη φορά που θα πετύχω κάπαρη ΘΑ έχω χρόνο και θα μαζέψω! 😀 😀

Μου αρέσει!

43. capparis - 17 Ιανουαρίου, 2011

Πουλάμε φυτά κάππαρης.
Όποιος ενδιαφέρεται ας δει περισσότερες πληροφορίες εδώ:
http://capparis-spinosa.blogspot.com/

Μου αρέσει!

44. kalantzianastasia - 3 Ιουνίου, 2015

Reblogged στις anastasiakalantzi50.

Μου αρέσει!


Σχολιάστε