Ρενατοκούλουρα Πασχαλινά (φτιάχνει η Ιδιαιτέρα) 15 Απριλίου, 2009
Posted by μούργος in Cooking, Μαγειρική, Οι θαμώνες δημιουργούν, Παράδοση, Συνταγές, Recipes.trackback
Βήμα 1ο:Την προηγούμενη μέρα:
Βάζουμε κοντομάνικο, και μαζεύουμε στο τραπέζι της κουζίνας μετρημένα τα:
Υλικά:
• 650 γραμμάρια ζάχαρη
• 300 γραμμάρια βούτυρο (πρόβειο – γίδινο από Ήπειρο)
• 3 βανίλιες ή 3 κουταλιές σούπας εκχύλισμα βανίλιας με σποράκια
• 30 γραμμάρια αμμωνία
• 1φλυτζανάκι του καφέ γάλα
• 1 ½ φλιτζανάκι του καφέ χυμό πορτοκαλιού
• 12 αυγά
• 1 πρέζα αλάτι
• 1 κόκκινη φαρίνα
• 1 συσκευασία αλεύρι μπλε για όλες τις χρήσεις
• 2-3 κουταλιές της σούπας από το ίδιο βούτυρο σε μικρό μπωλάκι
Βγάζουμε το βούτυρο από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους των αυγών και χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.
Χτυπάμε και το βούτυρο με τη ζάχαρη να γίνουν αφρός και προσθέτουμε τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα και μέχρι ο αφρός να πάρει ένα ωραίο αχνοκίτρινο χρώμα σαν χνουδωτό κοτοπουλάκι.
Βάζουμε σε ένα (τεράστιο) μπωλ – καλύτερα λεκάνη – το αλεύρι, τη βανίλια, το αλάτι, και το γάλα.
Ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μεγάλο φλιτζάνι, και κρατώντας το πάνω από τη λεκάνη με το αλεύρι, ρίχνουμε στην πορτοκαλάδα την αμμωνία. Το μίγμα θα αφρίσει, και θα ξεχειλίσει στη λεκάνη με το αλεύρι.
Ανακατεύουμε ελαφρώς και ενσωματώνουμε στο αλεύρι πρώτα το μίγμα βούτυρο – κρόκοι – ζάχαρη και μετά τη μαρέγκα με απαλές κινήσεις.
Όταν τελειώσουμε με τη ζύμη, τη βάζουμε στο ψυγείο να «σφίξει» για τουλάχιστον 3 ώρες χωρισμένη σε 3 δόσεις γιατί είναι πολύ μαλακή καθώς έχει αρκετό βούτυρο και πολλά αυγά. Μόνο όταν είναι κρύα, μπορούμε εύκολα να δώσουμε σχήμα στα κουλουράκια, αλλιώς κολλάνε στα χέρια.
Στρώνουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με λαδόχαρτο,
Πλάθουμε:
Κουλουράκια σε διάφορα σχήματα:
Πλεξούδες,
Γράμματα, (π.χ. Ρ for Ρενάτα, Κ for Krotkaya, M for Mourgos, κ.ο.κ.)
Στρογγυλά,
Ό,τι άλλο σχήμα μας τη δώσει εκείνη την ώρα να φτιάξουμε. (π.χ. ζαρτιέρες)
αφού πρώτα βουτυρώσουμε τις παλάμες μας, παίρνουμε με ένα κουταλάκι του γλυκού ζύμη για κάθε ένα κουλουράκι.
Δεν ξεχνάμε να βουτυρώνουμε τα χέρια μας κάθε δύο κουλουράκια γιατί η ζύμη κολλάει τρελλά!
και αφού τοποθετήσουμε αραιά τα κουλουράκια και φουρνίσουμε την πρώτη λαμαρίνα, εκμεταλλευόμαστε το χρόνο ψησίματος για να γεμίσουμε τη δεύτερη.
Disclaimer: Τα κουλουράκια απλώνουν τρελά στο ταψί και τα σχήματα δεν θα έχουν τεράστια επιτυχία – σαν φώκιες ξαπλωμένες στην παραλία θα είναι – αλλά θα γίνουν πεντανόστιμα. Εναλλακτικά ρίχνουμε επιπλέον καμιά εκατοστή γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις να σφίξει λίγο η ζύμη.
Τα ψήνουμε στους 170ο C στην επιλογή «με αέρα» και στη δεύτερη θέση από πάνω, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να πάρουν αχνορόδινο χρώμα.
Συνεχίζουμε ακάθεκτες μέχρι να πιαστούμε από την κούραση, να τελειώσει – επιτέλους – η ζύμη και να έχουμε απόθεμα κουλουριών για πολύυυυυυ κόσμο.
Βήμα 2ο: Μία (1) Ρενάτα καλεσμένη για καφέ και κουλουράκια την επόμενη μέρα. 🙂
Καλό Πάσχα!
Επόμενη πασχαλινή συνταγή: γουμίδια στο τηγάνι. 🙂
Ιδιαιτέρα, σ΄ευχαριστώώώώώ! 😀
Κάπως έτσι φτιάχνουμε κι εμείς τα κουλουράκια αλλά χωρίς πορτοκάλι και με λίγο αλεύρι πιο πολύ! 😉 Το χτύπημα (μαρέγκα) και το δάρσιμο των κρόκων (όχι του Μούργου δυστυχώς) εγώ το κάνω, που ΄χω υπομονή (ΝΑΙ, ΕΧΩ!!!) Επίσης βοηθάει αν σκέφτεσαι κάτι που σε ζορίζει-τσαντίζει. π.χ. Εγώ που ξύπνησα δεύτερη μέρα διακοπών απ΄τις 8 έφτιαξα μαι μαρέγκα όνειροοο! 😉
Αύριο μέχρι το βράδυ θα έχω ανεβάσει φωτο (στο δικό μου μπλογκ) και τα δικά μας! 😀
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
… γουμίδια …;;;…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
γουμίδια;;;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ρε γελοίε μια που θα πας στην στάνη σου για δες μια έκθεση που μου φάνηκε καλή ( Χώρος σύγχρονης τέχνης Αμυμώνη Τοσίτσα 16) μια Ιφιγένεια Καμπέρη μου άρεσε.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Εντάξει, το Ρ σημαίνει Ρενάτα, τα υπόλοιπα από το Ρ Ν Μ Κ τί σημαίνουν ;;;
π.χ. Ρενάτα Να Μούργος Κάθεται ;;; 😆
Σήμερα Κόκκινη Πέμπτη είναι ρεεεεεεεεε (εγώ έβαλα αυγά στο μπλογκ μου) και σεις μου μοστράρετε κουλουράκια ;;;
Εντάξει, εντάξει, μέχρις εδώ μυρίσανε όμως ! 😀
Καλοφάγωτα !
Μια Κόκκινη Καλημέρα !
(λόγω της ημέρας μη … σουφρώνουν τα μούτρα τους μερικοί, μερικοί) 😛
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
@renata: Παρακαλώ Ρενάτα! 🙂
Εγώ πάλι, που βαριέμαι (σώπα!) τα βάζω στο μίξερ. 😉
@silia: γουμίδια ;;; 😯
@teokaf: γουμίδια ;;; 😯
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
@ Faros:
Μ = Μούργος
Κ = Κροτ
Λ = Λάσπη
Α = Αστέρια
Ν = ο μικρός μου γυιός
Ρ = Ο μεγάλος μου γυιός
Ρ = Ρενάτα 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλό Πάσχα Λάσπη! 🙂
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ιδιαιτέρα, κι εγώ με το μίξερ χειρός τα χτυπάω, απλά το φχαριστιέμαι! 😉
Καλό Πάσχααα! 😀
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Φ δεν έχει όμως … Φ όπως Φάρος 😀
Ρ = Ριχάρδος ;;; (ο λεοντόκαρδος ;;; ) !
Πάντως δύο γράμματα τα βρήκα χε χε 😆
Τα Αστέρια που κολλάνε ;;;
Τελικά, καμιά σας, έβαψε αυγά ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Φάρε, κατακόκκινααααααααα! 😉
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Kαλησπέραααα !! Τέλεια μέρα ( και ΔΕΝ δουλεύωωω !! ) 🙂
Φάρε, εγώ μόλις τώρα ξεκινάω να βάφω . Το πρωί έβρασα τ΄αυγά, μετά τρεχάματα και τώρα αρχίζει η κόκκινη μάχη . Κάθε χρόνο μέχρι και τα πλακάκια της κουζίνας βάφονται κόκκινα χα χα χαα !
Ρενάτα, καλοτσούγκριστα ! 😉
Τα κουλούρια τα είδα βιαστικά, φαίνονται τέλεια, το βράδυ τα υπόλοιπα, θα τελειώσει η μέρα και θα μείνω με μπεζ αυγουλάκια !
Αλλά … γουμίδια ??? 😯
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
@1. renata , επιτελους τα μπλογκ βρηκαν τον προορισμο τους.
εμπρος συντροφοι και συντροφισσες για νεους αγωνες.
κουλουρια για ολο το λαο.
η κοκκινη ροζα εβαφε κοκκινα αυγα πανω σε ενα κοκκινο τραπεζι
τι λεω; δεν ειμαι καλα. 😯
φευγωωωωωωωωωω 😀
.
@2. silia , αγαπητη μου Σιλια επειδη φανταζομαι που πηγε το προστυχο μυαλο σας, αυτο ειναι φαγητο, δεν ειναι (σταυρο)γουμιδια 😆
.
@3. teokaf, ρε μπαρμπα, σταματα να κανεις τον αντιλαλο της Σιλιας (ελα προσπαθησε, πες τη δικη σου σκεψη, ενα γραμμα εστω 😆 )
.
@4. teokaf , επιτελους, η λασπη απεκτησε και τον Ιολα της.
ηταν κατι που της ελειπε.
ρε μπαρμπα που τα βρισκεις ολα αυτα τα νεα ταλεντα; 😆
.
@5. faros, ρε φαρε, δεν λες καλα που εχουμε κουλουρια.
αν δεν εστελνε τις φωτο η ιδιιατερα, χριστουγεννιατικο δεντρο θα ανεβαζα (δεν ειναι και πολυ στο πνευμα των ημερων αλλα δεν θα το ελεγες και εντελως ασχετο 😆 )
.
αμαν ρε φαρε με τις κοκκινες καλημερες σου 👿
(μεχρι και το υψηλο θρησκευτικο συναισθημα των θαμωνων της λασπης εκμεταλλευεσαι για να περασεις το μηνυμα σου 😆 )
.
@6. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, βρωμικα μυαλα ιδιαιτερα.
τη συνταγη θα τη βρω στο ιντερνετ και θα την ανεβασω στα σχολια (ετσι και αλλιως σημερα την κανω, οποτε αν τα στειλεις για ποστ θα ανεβουν σε καποια αλλη θρησκευτικη γιορτη. των αγιων παντων ειναι καλα; 😆 )
.
@7. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ααααααα, Ιδιαιτερα, χοντρο με εκανες (και δεν ειμαι) 👿
.
τον μπαρμπα δεν τον εκανες; (καταλαβα , καηκε ο φουρνος 😆 )
.
@8. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, καλο πασχα ιδιαιτερα (και περαστικα στον μικρο) 🙂
.
@9. renata, ρενατα, ποσες μερες τα χτυπας τα κουλουρια;
φημες λενε οτι βγαινεις στο μπαλκονι και τα χτυπας κατω οπως τα χταποδια, δεν πιστευω να αληθευουν, γινονται σκληρα ετσι 😆
.
καλο πασχα! 🙂
.
@10. faros , παντως ρενατος αποκλειεται φαρε 😆
.
χα! κατι ειπες τωρα. τα ειπαμε φαρε, ανεπροκοπες ειναι.
(μπορει να εμφανισθει η αουρα και να πει
1. προχθες αγορασα τα αυγα
2.χθες τα επλυνα
3. σημερα τα εβρασα
4. το απογευμα θα τα παω κομμωτηριο για βαφη 😆
.
@11. renata, ρενατα τα χτυπησες και αυτα κατω; (με τη φορα που εχεις παρει με το ζυμαρι) 😆
.
@12. Aura Voluptas , αουρα με τρομαζεις.
πως γινεται να φαβονται κοκκινα τα πλακακια της κουζινας;
βρε , μπας και σφαζεις τις κοτες για να παρεις τα αυγα τους;
(πουλανε και ετοιμα) 😆
.
βιαστικα βιαστικα τα ειδες τα κουλουρια αλλα 4 τα χουφτωσες και τα εβαλες στη τσεπη 😛
.
για την απορια θα ανεβασω συνταγη
.
@
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Γουμίδια: Μία ξεχωριστή νοστιμιά
Πρόκειται για νόστιμους μεζέδες που αποτελούν ένα παραδοσιακό πιάτο της Ηπείρου. Η συνταγή που σας παραθέτουμε είναι από το φυλλάδιο «Ηπειρώτικες γεύσεις» που εξέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων.
Για να μαγειρέψουμε τα Γουμίδια θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
-1 συκωταριά αρνίσια
– 1 κεφαλάκι αρνίσιο
– 4 σκόρδα
– 1 κιλό κρεμμύδια
– 1 ματσάκι μαϊντανό
– 1 ματσάκι άνηθο
– Λίγο δυόσμο
– ½ κιλό λάχανα ή σπανάκι
– 200 γραμμάρια βούτυρο
– Αλάτι-πιπέρι
– ½ κιλό κρασί άσπρο
EKTEΛΕΣΗ
Αφού ζεματίσουμε τη συκωταριά την κόβουμε σε κομματάκια. Παράλληλα βράζουμε το κεφαλάκι και κρατάμε το ζωμό. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο και όλα μαζί τα τσιγαρίζουμε με το βούτυρο και τα σβήνουμε με το κρασί. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό από το κεφαλάκι και τρεις κουταλιές βούτυρο.
Περίπου στα μισά του βρασίματος ρίχνουμε χονδροκομμένα τα χορταρικά. Όταν βράσουν και μείνει λίγος ζωμός, ξεψαχνίζουμε το κεφαλάκι και ρίχνουμε το κρέας στο μείγμα. Αν θέλουμε κόβουμε με αυγολέμονο.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Συνταγή για το παραδοσιακό κοκορέτσι
ΥΛΙΚΑ
Για να φτιάξουμε κοκορέτσι για 10-12 μερίδες θα χρειαστούμε:
* Τρεις συκωταριές με τα γλυκάδια τους
* 4-5 κιλά έντερα
* 2-3 μπόλιες
* Αλατοπίπερο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Τεμαχίζουμε τις συκωταριές σε ένα μεγάλο μπολ, σε κομμάτια στο μέγεθος μίας μεσαίας λεμονόκουπας.Την αλατοπιπερόνουμε με αρκετό αλατοπίπερο και την αφήνουμε για 2-3 ώρες.
Παράλληλα πλένουμε τα έντερα βάζοντάς τα κάτω από άφθονο νερό μέχρι να καθαρίσουν καλά. Προσοχή δεν τα γυρίζουμε.Στη συνέχεια παίρνουμε μία σούβλα τετράγωνη (για να μην γλιστράει το γέμισμά μας) κατά προτίμηση ανοξείδωτη.
Την πλένουμε καλά με νερό και λεμόνι.
Αρχίζουμε να περνάμε τα κομμάτια της συκωταριάς φροντίζοντας να εναλλάσσονται τα υλικά μας. Βάζουμε για παράδειγμα πρώτα το συκώτι ύστερα το πνευμόνι, μετά την καρδιά και στη συνέχεια το γλυκάδι.
Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι τη σπλήνα καλό είναι να την πετάμε. Άλλωστε οι κτηνίατροι απαγορεύουν πλέον στα σφαγεία να συμπεριλαμβάνουν τη σπλήνα στις συκωταριές που αγοράζουμε, τηρώντας πιστά οδηγίες της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όταν ολοκληρώσουμε το γέμισμα της σούβλας με τα παραπάνω υλικά, τυλίγουμε τη σούβλα με τις μπόλιες.
Οι μπόλιες βοηθούν αφενός να τυλιχθούν καλύτερα στη συνέχεια τα έντερα και αφετέρου κατά το ψήσιμο να διαχέεται το λίπος της στο κοκορέτσι, ώστε να μην ξεραίνεται.
Αφού τυλίξουμε τις μπόλιες αρχίζουμε το τύλιγμα των εντέρων ως εξής:
Ξεκινάμε το τύλιγμα κάνοντας έναν κόμπο στη μία πλευρά της σούβλας.
Στη συνέχεια απλώνουμε το έντερο προς την αντίθετη πλευρά της σούβλας και επιστρέφουμε στην αρχική.
Αυτή τη διαδρομή την επαναλαμβάνουμε για 4-5 φορές.
Έπειτα γυρίζουμε το έντερο και τυλίγουμε περιμετρικά το κοκορέτσι μέχρι να καλυφθεί κατά μήκος του όλο το εσωτερικό.
ΠΩΣ ΤΟ ΨΗΝΟΥΜΕ
Το κοκορέτσι σε αντίθεση με το αρνί σούβλας το βάζουμε να ψηθεί σε απόσταση από τη φωτιά.Φροντίζουμε η σούβλα να μην περιστρέφεται γρήγορα.Το ψήνουμε για τουλάχιστον τρεις ώρες, μέχρι να διαπιστώσουμε ότι έχει βγάλει όλα τα υγρά του.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Μπακλαβάς Γιαννιώτικος
Ο μπακλαβάς (Baklava) είναι ένα γλύκισμα που συναντάται σε πολλές κουζίνες της Μέσης Ανατολής και των πρώην Οθωμανικών χωρών. Το γλύκισμα φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φυστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.Τον διασημότερο και καλύτερο μπακλαβά στην Ελλάδα θα τον βρείτε σε πολλά ζαχαροπλαστεία των Ιωαννίνων, μερικά από τα οποία μετρούν 100 χρόνια ζωής.
ΥΛΙΚΑ
– 9 φύλλα μπακλαβά
– 300 γρ. αμύγδαλα ή καρύδια (ψίχα)
– 6 αυγά
– 180 γρ. Ζάχαρη
– 3 κουταλιές της σούπας παξιμάδι
– 3 κουταλιές της σούπας γεμάτες βούτυρο γάλακτος
– Για το σιρόπι: 600 γρ. ζάχαρη, 500 γρ. νερό, λίγος χυμός λεμονιού.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοπανίζουμε στο γουδί τα αμύγδαλα ή τα καρύδια και το παξιμάδι.Χτυπάμε σε λεκάνη τους κρόκους με τα 180 γρ. ζάχαρη, ώσπου να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτουμε λίγη-λίγη την αμυγδαλόψιχα, το παξιμάδι και τελευταία τ’ ασπράδια χτυπημένα μαρέγκα. Αφού τα χτυπήσουμε όλα μαζί καλά, προσθέτουμε 1 κουταλιά βούτυρο και τα δουλεύουμε λίγο ακόμα.
Απλώνουμε σε τραπέζι τρία φύλλα, που τα βουτυρώνουμε ένα-ένα. Χωρίζουμε τη γέμιση στα τρία, παίρνουμε το ένα μέρος και το απλώνουμε κατά μήκος στα τρία βουτυρωμένα φύλλα. Γυρίζουμε λίγο τις άκρες από τα φύλλα για να μη φύγει η γέμιση και κάνουμε ένα ρολό, όχι πολύ σφιχτό (πρέπει να είναι απαλό, γιατί φουσκώνει).
Κάνουμε έτσι τρία ρολό συνολικά, τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, ρίχνουμε λίγο βούτυρο από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο. Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό καλά και το κόβουμε κομμάτια.
Με τα 600 γρ. ζάχαρη και τα 500 γρ. νερό, βράζουμε πέντε λεπτά το σιρόπι, προσθέτουμε στο τέλος λίγο λεμόνι και σιροπιάζουμε το μπακλαβά.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Η βασιλόπιτα
H βασιλόπιτα αποτελεί αρχαίο έθιμο που έχει τις ρίζες του από τα ρωμαϊκά σατουρνάλια (γιορτές του Κρόνου =Χρόνου). Κατά τη χριστιανική παράδοση, προέρχεται από το θαύμα του Αγίου Βασιλείου για την επιστροφή μέσα σε πίτες των κοσμημάτων που έδωσαν οι κάτοικοι της Καισάρειας για την πληρωμή των φόρων.
Ο τρόπος της ετοιμασίας της, αλλά και το τελετουργικό της κοπής της στο οικογενειακό τραπέζι συνέβαλλε διαχρονικά στην ενότητα της οικογένειας και την αρμονία με τη φύση (Από τα πρώτα χρόνια οι χριστιανοί την έφτιαχναν από το στάρι που είχαν σπείρει οι ίδιοι, το στάρι που είναι η βάση της ανθρώπινης τροφής και γι’ αυτό συνδέεται και με τόσους θρησκευτικούς συμβολισμούς, αφού γίνεται Σώμα και Αίμα του Χριστού στη Θεία Μετάληψη, πρόσφορο, άρτος κ.τ.λ. Ως γνωστό η Εκκλησία ευλογεί καθημερινά τα τρία σημαντικότερα τρόφιμα, «τον σίτον»=στάρι, «τον οίνον»=κρασί και «το έλαιον»=λάδι).
YΛΙΚΑ
– 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα φρέσκο Δωδώνης
– 2 κουταλάκια γλυκού μαγιά
– 4 αυγά
– 1 φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος Δωδώνης
– 1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1 φακελάκι μαχλέπι κοπανισμένο
– Ξύσμα ενός λεμονιού
– 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
– 1 κιλό αλεύρι
– Λίγα αμύγδαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε μισό φλιτζάνι γάλα χλιαρό και μέσα διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε μισό φλιτζάνι αλεύρι, και το ανακατεύουμε για να γίνει μείγμα. Το σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τ΄ αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει ( 1 ώρα περίπου ).
΄Όταν φουσκώσει, χτυπάμε στο μίξερ τη ζάχαρη με τους κροκούς. Ρίχνουμε το υπόλοιπο γάλα, τ΄ ασπράδια μαρέγκα, το βούτυρο λιωμένο, το μαχλέπι, και το ξύσμα λεμονιού. Ζυμώνουμε ρίχνοντας λίγο το αλεύρι, ώστε η ζύμη να μη γίνει πολύ σφιχτή. Την πλάθουμε σε μπάλες και τη βάζουμε μέσα σε μια λεκάνη. Τη σκεπάζουμε πάλι με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες περίπου, ώστε να γίνει διπλάσια σε όγκο.
Ζυμώνουμε τη ζύμη για 5 λεπτά και την τοποθετούμε σε βουτυρωμένο λαδόχαρτο μέσα σε ταψί στρογγυλό μεγάλο ή σε δύο μικρά. Τ΄ αφήνουμε σε χλιαρό μέρος 2 ώρες περίπου, σκεπασμένα ώστε να διπλασιαστούν σε όγκο.Πριν τα βάλουμε στο φούρνο, χτυπάμε 1 κρόκο αυγού και 1 κουταλάκι νερό και τ΄ αλείφουμε ελαφρά με πινέλο. Από πάνω με ασπρισμένα αμύγδαλα μπορούμε να σχηματίσουμε τη νέα χρονολογία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C για μια ώρα περίπου.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Bατραχοπόδαρα
Τα βατραχοπόδαρα είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που με την πάροδο των χρόνων έγινε περισσότερο ‘τουριστικό’. Το φαγητό αυτό, που σερβίρεται υπό τη μορφή μεζέ, είναι ιδιαίτερα συνδεμένο με τα Ιωάννινα. Τόσο στο Νησί των Ιωαννίνων όσο και στα εστιατόρια περιμετρικά της λίμνης Παμβώτιδας συναντά κανείς πολλά εστιατόρια που το προβάλλουν ως ένα από τα σπεσιαλιτέ του μαγαζιού τους.
Αν δεν έχετε δοκιμάσει βατραχοπόδαρα μέχρι σήμερα με την σκέψη ότι δεν θα είναι νόστιμα, ή έχετε τυχόν επηρεαστεί από την ταινία ‘… φίλα τον βάτραχό σου’, όταν τολμήσετε να το κάνετε θ’ αλλάξετε γνώμη.
Η γεύση του θυμίζει κατά πολύ τη γεύση από τα πόδια άγριων πουλιών κι αν ξεπεράσετε την ιδέα ότι πρόκειται για πόδια βατράχου θ’ απολαύσετε ένα νόστιμο και τονωτικό γεύμα. Μάλιστα υπάρχει και μία φήμη ότι η κατανάλωση βατραχοπόδαρων έχει και θεραπευτικές ιδιότητες ,για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με ρευματοπάθειες.
Για να τα φτιάξετε στο σπίτι σας θα χρειαστείτε τα εξής υλικά:
– ¼ κιλού βατραχοπόδαρα
– 3 αυγά
– 1 κούπα σιμιγδάλι
– Λίγο αλάτι
ΠΡΟΕTΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Χτυπάμε τα αυγά σε ένα βαθύ πιάτο. Βάζουμε στο τηγάνι τόσο λάδι, όσο χρειάζεται για να καλυφθούν τα βατραχοπόδαρα. Όταν ‘κάψει’ καλά παίρνουμε ένα – ένα τα πόδια τα ‘πανάρουμε’ στο σιμιγδάλι και το αυγό και τα τηγανίζουμε για περίπου 4 λεπτά, ενώ τα γυρνάμε και από την αντίθετη πλευρά.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
παραδοσιακή λαγάνα
Περίπου 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
– 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
– 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
– 1 κ.σ. αλάτι
– 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
– 2 κ.σ. ζάχαρη
– Λίγο σουσάμι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Διαλύουμε τη μαγιά στο ζεστό νερό, ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, να γίνει πηχτός χυλός, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη κι αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 12 ώρες.Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το αλάτι και κάνουμε στο κέντρο ένα βαθούλωμα. Ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη, το λάδι, τη μαγιά και δύο κούπες χλιαρό νερό.
Ζυμώνουμε παίρνοντας το αλεύρι από τριγύρω, ώσπου να δημιουργηθεί μία ζύμη μάλλον μαλακιά, ελαστική και εύπλαστη. Χωρίζουμε σε μπάλες (όσες θέλουμε, ανάλογα με το μέγεθος της λαγάνας που θέλουμε να φτιάξουμε). Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πιέζουμε κάθε μπάλα με τον πλάστη, επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και πλάθουμε χοντρές πίτες. Στη συνέχεια τις βάζουμε στα ταψιά που θα βάλουμε στο φούρνο (όσες χωράνε στο κάθε ταψί). Τις σκεπάζουμε και τις αφήνουμε να φουσκώσουν, ώσπου να διπλασιασθούν σε όγκο.
Πατάμε με τα δύο ακροδάκτυλα σε διάφορα σημεία, κάνοντας βαθιές ουλές σ’ όλη την επιφάνεια. Τις αλείφουμε με λίγο νερό και τις πασπαλίζουμε με σουσάμι. Μετά τις βάζουμε στο φούρνο που έχουμε προθερμάνει, στους 200° Κελσίου για 15′-20′.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Γαλατόπιτα Γιαννιώτικη
ΥΛΙΚΑ*
– 2 λίτρα γάλα
– 6 αυγά
– 2 φλιτζάνια σιμιγδάλι ψιλό
– 1 κουταλάκια του γλυκού βανίλια σκόνη
– 1 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
– 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
– 5 φύλλα κρούστας
– 4 κουταλάκια του γλυκού κανέλλας σκόνη για το φύλλο
– 4 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη για το φύλλο
– ½ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο για να αλείψουμε το φύλλο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε το γάλα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Σε ένα μπολ χτυπάτε τη ζάχαρη με 4 από τα αυγά και προσθέτετε τη βανίλια. Βγάζετε το σιμιγδάλι από τη φωτιά και προσθέτετε αργά το μείγμα με τα αυγά ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει. Βάζετε το μείγμα πάλι σε σιγανή φωτιά και ανακατεύετε μέχρι να γίνει πηχτό και κρεμώδες. Το βάζετε στην άκρη.
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε την κανέλλα σε σκόνη και τη ζάχαρη για το φύλλο. Αλείφετε ένα μεγάλο ταψί με βούτυρο και απλώνετε δύο φύλλα στο ταψί, με τις άκρες τους να κρέμονται έξω από το ταψί. Τα αλείφετε με βούτυρο. Απλώνετε ένα τρίτο φύλλο στο ταψί και το πασπαλίζετε με δύο κουταλάκια του γλυκού του μείγματος κανέλλας και ζάχαρης. Κάνετε το ίδιο με τα υπόλοιπα φύλλα. Απλώνετε το κρεμώδες μείγμα στο ταψί πάνω από τα φύλλα και διπλώνετε προς τα μέσα τις άκρες των φύλλων. Χτυπάτε τα δύο τελευταία αυγά και τα περιχύνετε πάνω από το κρεμώδες μείγμα.
Ψήνετε σε μέτριο φούρνο για περίπου 45 λεπτά [ή μέχρι να αρχίσει να κάνει μια ελαφριά καφέ κρούστα. Προσοχή μη σας καεί]. Αφού βγάλετε τη γαλατόπιτα από το φούρνο, την αφήνετε 2-3 ώρες να κρυώσει και τότε την κόβετε σε ορθογώνια κομμάτια και τα βάζετε στο ψυγείο. Τα αφήνετε 5-6 ώρες να κρυώσουν πολύ καλά.Καλή επιτυχία!
*Για 24 κομμάτια
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλά μούργε … έγραψες !!!
Άκου … κομμωτήριο για τη βαφή των αυγών !!!
Αυτό αλήθεια δεν το σκέφτηκα, φαντάσου τη σκηνή :
Πάει μια κότα στο κομμωτήριο και λέει :
– Παρακαλώ ένα φιλαριστό και βάψιμο αυτών των … αυγών !!!
Και η κομμώτρια (ή κομμωτής σήμερα πια) :
– Έγινεεεεεεεε, σχέδια θέλεις ;;;;
😆 😆 😆 😆 😆
υ.γ. με αδικείς, εγώ δεν εκμεταλλεύομαι τίποτα … απλά …
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
@21. faros, φαρε, γινεσαι υπερβολικος με το «παει μια κοτα στο κομμωτηριο……..»
(ή δεν εννοεις θαμωνα της λασπης; 😆 )
.
» με αδικεις» λες
οτι μπορουμε κανουμε φαρεεεεεε 😆
====================================
καλο πασχα σε ολους και τα λεμε του (απιστου) θωμα.
πολιουχος της λασπης ειναι 😀
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Καλό Πάσχα σε όλους και Μούργο κάνε καμιά σπατάλη και φέρε κανένα γουμήδι καθώς κατεβαίνεις μην αρχίσουν οι θαμώνες τις λάσπης τα γ@μήδια.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ελπίζουμε (όλη η Λάσπη δηλαδή) ότι «η απειλή τα ξαναλέμε του Θωμά» να είναι ένα μεγάλο ψέμα !!!
Και τι θα κάνουμε εμείς μόνοι μας χωρίς μούργο τόσες μέρες ;;;
Εντάξει, εγώ θα είμαι Σαμοθράκη, οι επίλοιποι όμως ;;;;
υ.γ. υπερβολικός … τσ τσ … το καταδύναμη !!!
Καλό Πάσχα !
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Σιγά μην τους κάνω και ανταύγειες !!!! 👿
Τα αυγά πέτυχαν ( όπως κάθε χρόνο ), η βαφή δεν πιτσίλισε και πολύ φέτος, αυτά που λένε για διακοπές Πάσχα κλπ είναι μούφα ( ψόφια είμαι ), το μπλογκ έγινε τσελεμεντές εξαιτίας του παροξυσμού του Μούργου, τα κουλούρια της Ιδιαιτέρας είναι υπέροχα ( αλλά δε θα τα φτιάξω ), για τα γουμίδια προτιμώ να δώσει ο Μούργος διευθύνσεις εστιατορίων στα Γιάννενα για να πάω να τα δοκιμάσω,
Καλη Ανάσταση σε όλους ! 😎
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
Ευχαριστώ για τις ωραίες συνταγές, Ιδιαιτέρα και Μούργο, καινούργιες δοκιμασμένες ιδέες από εκλεκτούς μάγειρες (μαγείρισσες) και ζαχαροπλάστες (-τριες) είναι ευπρόσδεκτες 🙂 (εκτός από τα βατραχοπόδαρα…).
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
πω
πω
πωωωω….
τι έχασα?!?!
αφήσατε κανένα κουλουράκι και για μένα?
το Κ ηταν δικό μου ρεεεε!!!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
@ Μούργο:
Δεν έχω βρώμικα μυαλά (συνέχεια).
Τα γουμίδια (χωρίς το @ που βάζει ο Τεο) είναι πεντανόστιμα.
Τα δικά μας δεν πρόλαβαν να βγουν από την κατσαρόλα. 😉
Όσον αφορά στα κουλούρια, ε, όχι και χοντρό.
Αφρατούλη ίσως.
Ρενάτα, Άουρα, Αγκνίρα, Κροτ και λοιπές κοπιάστε κατά Αθήνα μεριά να το κάψουμε!
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
απαντω συνολικα σε ολους και σας αντευχομαι ολοθερμα:
καλο πασχα 😆 😆
.
@25. Aura Voluptas, αουρα, διεθυνσεις εστιατοριων δεν δινουμε (αν δεν μας στειλουν το κατι τις τους πρωτα 😀 )
.
@26. αγκνιρα, ευχαριστω και ευχαριστω εισαι μονο αγκνιρα.
κανα ευρωπουλο για τη συνδρομη στη λασπη τιποτα; 👿
.
@27. Кроткая, κροτ, τα Κ κουλουρακια εγιναν αναρπαστα και δεν καταλαβαινω το γιατι (αντιθετα τα Ν,Ζ και Π μας εμειναν απουλητα.
αν θες γινεται και παραγγελια -με συμβολικη τιμη , εννοειται- 😀
.
@28. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ιδιαιτερα, παντως αν υπαρχει η θεα της χοληστερινης , θα βλεπει τα φαγητα σου και θα ειναι περηφανη 😆
.
ουτε αφρατουλης ειμαι -ακου αφρατουλης! 👿 –
.
την κροτ μη την καλεις. (θα το καταλαβεις μολις διαβασεις το ποστ της )
Μου αρέσει!Μου αρέσει!