jump to navigation

Ραντεβού στα τυφλά (με μια οχιά) 10 Απριλίου, 2009

Posted by μούργος in φύση, Περιβάλλον, Φωτογραφία, ερπετά, nature, Photo, Reptiles.
trackback

o1

Επικίνδυνη μεν αλλά όχι τόσο κακιά όσο έχουμε μάθει να πιστεύουμε.
———————————————————————————————————————————–
Πριν πολλά πολλά χρόνια εργαζόμουν για ένα διάστημα στη δυτική Μακεδονία.
Μια μέρα, ενώ βρισκόμουν μέσα σε ένα καπνοχώραφο, βλέπω ξαφνικά να περνά ακριβώς από δίπλα μου και να εξαφανίζεται γρήγορα μέσα στα φουντωμένα καπνά berley ένα τεράστιο «φίδι».
Για πότε έφυγα από το χωράφι και για πότε βρισκόμουν στην πλατεία του χωριού, όχι μόνο δεν το κατάλαβα εγώ αλλά ούτε και όσοι με συνόδευαν (και ήταν αρκετοί).
Με βρήκαν στο καφενείο του χωριού να αρνούμαι πεισματικά να επιστρέψω στο χωράφι για τη δουλειά. Πολύ υπομονετικά μου εξήγησαν ότι αυτό που είδα δεν ήταν φίδι αλλά ένας άκακος τυφλίτης. Μοιάζει με φίδι αλλά ανήκει στα σαυροειδή, δεν έχει δηλητήριο και τρέφεται με ποντίκια και ερπετά. Με τα πολλά με πείσανε και αφού πλέον είχα ξεπεράσει το αρχικό μου σοκ ξαναπήγαμε στο χωράφι να τελειώσουμε τη δουλειά.
Αυτή ήταν και η πρώτη μου πολύ κοντινή επαφή με «φίδι».
Ποτέ δεν θα φανταζόμουν ότι από τότε θα είχα αποκτήσει τόσο μεγάλη «εξοικείωση» με τα φίδια, μέχρι σε βαθμό βλακείας θα έλεγα, παρά το ότι ακόμη τα «φοβάμαι».
Έκτοτε έχω συναντήσει πολλά φίδια αλλά ποτέ μέχρι σήμερα από τόσο κοντά.
Σήμερα βρέθηκα «πρόσωπο με πρόσωπο» με δυο φίδια. Το πρώτο, μάλλον δεντρογαλιά, ένα φίδι τεράστιο πολύ γρήγορο, αλλά χωρίς δηλητήριο. Η αναπάντεχη συνάντηση μας, μάλλον ήμασταν και οι δυο αφηρημένοι, είχε σαν αποτέλεσμα την ξαφνική φυγή και των δυο μας προς αντίθετη φυσικά κατεύθυνση. Βέβαια εγώ ήμουν σε μέρος αρκετά δυσπρόσιτο για ανθρώπους οπότε μάλλον εγώ έκανα εισβολή στο φυσικό του χώρο (έψαχνα για ορχιδέες).
Ως εδώ όλα καλά (ας πούμε).
Αρκετή ώρα αργότερα βρίσκομαι σε απόσταση αναπνοής, ούτε μισό μέτρο, με μια οχιά αυτή τη φορά. Ένα βήμα να έκανα και θα την πατούσα. Εδώ δεν έψαχνα για ορχιδέες αλλά για σπαράγγια. 😀
Σταματάω και την παρατηρώ. Ήταν μισοκρυμμένη μέσα στα χόρτα αλλά διακρινόταν το μισό σώμα της. Τα χαρακτηριστικά καφέ ζικ ζακ στο δέρμα της με σιγούρεψαν ότι πρόκειται για οχιά.
Ήταν τελείως ακίνητη και στην αρχή την πέρασα για νεκρή (ο ηλίθιος).
Με ένα ξύλο που είχα μαζί μου αγγίζω ελαφρά την ουρά της και αμέσως ανακινήθηκε, (ηλίθια εκ μέρους μου κίνηση).
Όπα λέω και το αίμα μου μονομιάς πάγωσε. Την βγάζω πρόχειρα μια φωτογραφία- αυτή που βλέπετε- και ξαναπροσπαθώ, ο ανόητος, να την ξαναπειράξω για να πάρει καλύτερη θέση για φωτογράφηση. Η μεγάλη ανοησία μου: ποτέ δεν ενοχλούμε (και μάλιστα δις) μια οχιά που βρίσκουμε στο δρόμο μας. Απομακρυνόμαστε ήσυχα και με αργές κινήσεις και την αφήνουμε και αυτή στην ησυχία της.
Με την δεύτερη ενόχληση η οχιά (ευτυχώς γιά μένα) εξαφανίστηκε μέσα στα χόρτα και εγώ αφού δεν είχα πλέον ορατότητα για το που πήγε την έκανα γρήγορα με γοργά πηδηματάκια. 😆

o2

o3
—————————————————————————————————-
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η οχιά, αν και το πιο επικίνδυνο και δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα, δεν είναι τόσο «κακό» φίδι όσο θέλουμε να πιστεύουμε.
Το βασικότερο από όλα είναι ότι δεν είναι επιθετικό. Θα επιτεθεί μόνο αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει.
Και πάλι την επίθεση θα την κάνει μόνο αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει και δεν έχει χρόνο να διαφύγει, δηλ. η επίθεση είναι το έσχατο όπλο της. Έτσι και αλλιώς τον περισσότερο χρόνο της τον περνάει κάπου κρυμμένη και ακίνητη. Αν δεν ίσχυε αυτό, εμένα θα μου την είχε σφυρίξει σήμερα (βέβαια συνέβαλε και το γεγονός ότι οι οχιές αυτή την περίοδο δεν είναι πολύ δραστήριες λόγω του πρόσφατου ξυπνήματος από τη χειμερία νάρκη).
Και ο τρόπος που επιτίθεται είναι αστραπιαίος. Εκτινάσσεται σε απειροελάχιστο χρόνο προς το θύμα, δαγκώνει και τραβιέται πάλι γρήγορα πίσω. Οι 2 μικρές οπές στο σημείο του δαγκώματος σημαίνει ότι η οχιά μάλλον έχει αφήσει και δηλητήριο.

Οικογένεια: Viperidae (Βιπερίδες)
Γένος : Vipera
Είδος: Vipera ammodytes, Οχιά η κερασφόρος (αλλιώς: έχιδνα, όχεντρα, αστρίτης, κουρκούλης κ.α.)

Η οχιά είναι το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα. Είναι ιοβόλο, έχει δηλ. αδένες με δηλητήριο που το διοχετεύουν μέσα από 2 μεγάλα μπροστινά δόντια που έχουν γι΄ αυτό τον σκοπό.
Η οχιά δραστηριοποιείται και την ημέρα και τη νύχτα (ειδικά αν έχει πολλή ζέστη) και τρέφεται με ποντίκια, μικρά ζώα, πουλιά και ερπετά.
Μόνο τα ποντίκια, στη διάρκεια ζωής ενός φιδιού, μπορεί να φτάσουν και τα 1000 που θα καταλήξουν να γίνουν γεύμα του.
Το μήκος της μπορεί να φτάσει τα 90 εκατοστά, το δε θηλυκό είναι μεγαλύτερο από το αρσενικό (η δικιά μου ήταν σίγουρα πάνω από 70 εκατοστά).

Οι οχιές αναγνωρίζονται σχετικά εύκολα :
1. Λόγω των αδένων που έχει με το δηλητήριο, τα μάγουλα της οχιάς είναι ελαφρά φουσκωμένα και έτσι το σχήμα του κεφαλιού της είναι τριγωνικό.
2. Ένα κέρατο που υψώνεται στο μπροστινό μέρος της κεφαλής.
3. Το πολύ χαρακτηριστικό σχέδιο ζιγκ-ζαγκ που έχει σε όλο το σώμα της.

o4

Εδώ, κάποια άλλη φορά, οχιά (ή μήπως είναι ο ακίνδυνος λαφίτης ή λαφιάτης;) σκοτωμένη που την έφερε κάποιος αγρότης στην πλατεία του χωριού.
updated
Και όμως ΔΕΝ είναι οχιά. Πηγαινετε ΕΔΩ για περισσότερες πληροφορίες (ενα ελληνικό και εξαιρετικό σαιτ για τα ερπετά)

o5

Πάντως βρήκα πολύ ωραία σπαράγγια. 😀

Σχόλια»

1. renata - 10 Απριλίου, 2009

Θα το φας το κεφάλι σου καμιά ώρα με τις @#$*ορχιδέες! :O

Μου αρέσει!

2. teokaf - 10 Απριλίου, 2009

Είναι η μόνη φορά που θα μ ακούσετε ( θα με διαβάσετε για την ακρίβεια ) που θα πω καλή κουβέντα για ποστ του γελοίου υπέργηρου Σάιλοκ. Επειδή όμως έχω μεγάλη αρρώστια με τα φίδια το μόνο που μπορώ να πω είναι εύγε Μούργο.

Μου αρέσει!

3. faros - 10 Απριλίου, 2009

Μπρρρρρ , μας ανατρίχιασες … !!!

Εντάξει, δεν λέω, πολύ περιγραφικός και κατατοπιστικός, αλλά πείραζε ρε φίλε μου να βρεις στο δρόμο σου κανά λαγουδάκι καμιά χελωνίτσα … οχιά βρήκες να … βρεις ;;;;

Παρ΄όλα αυτά, καλησπέρα !

Μου αρέσει!

4. μούργος - 10 Απριλίου, 2009

@1. renata , ρενατα, σπαραγγια εψαχνα 😆
.
η πλακα ηταν οτι πολυ αργοτερα , οταν εφτασα σπιτι συνειδητοποιησα την μεγαλη βλακεια μου
.
@2. teokaf , βρε οχια διμουτσουνη μιλα καθαρα τι θες.
αρχισες τα καλα λογια επειδη δεν κατεθεσα το δωρο πασχα ακομη;
.
μπαρμπα, εγω αρρωστια με τα φιδια δεν εχω καθολου απλα πλεον δεν τρομοκρατουμαι τοσο πολυ.
φταινε πολλα για την κακη εικονα που εχουμε για ολα τα φιδια (με τη θρησκεια πρωτη πρωτη)
.
@3. faros , φαρε ουτε εγω δεν χαρηκα καθολου για την γνωριμια.
σιγουρα θα προτιμουσα λαγο (ειναι λιγο δυσκολο, περα του οτι τους εξοντωσει κανονικα οι κυνηγοι)

Μου αρέσει!

5. Anna - 10 Απριλίου, 2009

Να προσέχεις;) Εχω δει και εγώ φίδι. Το θέμα είναι ότι τα κοιτάμε σα χαζοί. Δεν φοβάσαι την πρώτη φορά. Το κοιτάς λες και βλέπεις ντοκυμαντερ. Ηταν μικρούλι αυτό που είχα δει εγω.
Αλλά και εσύ με τη μηχανή για φωτο. Δεν πας καλά. Μια η κουκουβάγια, μια αυτό αρχίζω να αμφιβάλλω αν κοιμάσαι ανάποδα. χιιχιχιιχιιχι

Μου αρέσει!

6. teokaf - 10 Απριλίου, 2009

Οι περισσότεροι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν τα φίδια σε πολύ μεγάλη εκτίμηση ( Αρχαίοι Αιγύπτιοι, Μάγιας, Ινδοί ) και αυτό ήταν φυσιολογικό μια και ήταν πάντα οι φύλακες άγγελοι της σοδειάς του αγρότη.
Μόνο οι Εβραίοι ( μια και ήταν κατά βάση κτηνοτρόφοι και δεν είχαν φυτική γεωργική παραγωγή και τα φίδια ήταν εχθροί των κοπαδιών των αιγοπροβάτων) και κατά συνέπεια αργότερα οι χριστιανοί μια και στηριζόντουσαν στην Βίβλο τα είχαν σαν προσωποποίηση του κακού.
Ο λαός όμως είχε πάντα άλλη γνώμη. Και γι αυτό πάντα υπήρχε η δοξασία πως αν σκοτώσεις το φίδι του σπιτιού είναι μεγάλη κακοτυχία.
Το πρώτο που μαθαίνει κάποιος που ασχολείται με την γεωργία είναι πως το φίδι είναι απ τα πλέον χρήσιμα ζώα σ αυτόν το πλανήτη.

Μου αρέσει!

7. Yoryia - 11 Απριλίου, 2009

Χαχα, αντί να το βάλεις στα πόδια κάθησες να βγάλεις φωτογραφία?
Κακή στρατηγική επιβίωσης.

Μου αρέσει!

8. faros - 11 Απριλίου, 2009

Σκέψου, λέει, να της άρεσε το φωτογραφίζειν (θηλυκό δεν ήταν το φίδι ; ) και να φώναζε και την … οικογένεια ;;; 😛 😛 😛

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο !

Μου αρέσει!

9. Zambia - 11 Απριλίου, 2009

Εξαιρετικό ποστ, μα καλύτερα που τη συνάντησες εσύ κι όχι εγώ.
Ο μόνιμος εφιάλτης μου όταν είμαι στην εξοχή.
Κάποτε πάγωνα και στη θέα τους ,τη φωτογραφική.
Τη σελίδα στην εγκυκλοπαίδεια, που μικρή χάζευα, τη γύριζα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Μην τυχόν και ακουμπήσει το χέρι μου…
…Να το κοιτάξω;

Την καλημέρα μου.

Μου αρέσει!

10. Liakada - 11 Απριλίου, 2009

Πες του τα βρε φαρε να αγιάσει το στόμα σου Πασχαλιάτικα!
Εχω τσουρέκι απο κει πέρνα να κεραστείς!
Παλιομουργο παρα το ότι τα τρέμω αλλα και τα σιχαινομαι τα φίδια επειδη είσαι απο κει που είσια και μόνο πέρνα να κεραστείς κι εσυ!
Καλο Πάσχα εύχομαι!!

Μου αρέσει!

11. faros - 11 Απριλίου, 2009

Πότε πρόλαβες κι έκανες τσουρέκια βρε Λιακάδα ;;;

Νωρίς νωρίς, … έπιασες δουλειά !!!

Ας είναι, καλοφάγωτα και Καλό Πάσχα … (θα το πούμε αρκετές φορές ακόμα) !

Μου αρέσει!

12. Aura Voluptas - 11 Απριλίου, 2009

Ούτε μια στιγμή δεν ανησύχησα . Σιγά μη δάγκωνε ( ή έστω απειλούσε ) η οχιά το Μούργο ! Της ήρθε η μουργίλα στη μύτη και την έκανε . Το απόλυτο φιδοκτόνο . 😈

Ωραίο σπαράγγι indeed ! 😛

Μου αρέσει!

13. Liakada - 11 Απριλίου, 2009

Λογω αφιξεων Φαρε,,
Τόσο νωρίς! Μπας και νομίζεις οτι θα κάνω αυτή τη δουλειά ξανά μεγαλοβδομαδιάτικα? Τη βδομάδα αυτή δεν έχει δουλειές! Μονο προσευχές !! pppp

Μου αρέσει!

14. faros - 12 Απριλίου, 2009

Αύρα, να πεις … φιδοδιώχτης ναι … 😀

Λιακάδα, καλέ το κατάλαβα, εμ, πως! 😀

Μια πολύ θερμή Καλημέρα !

Μου αρέσει!

15. fvasileiou - 12 Απριλίου, 2009

Μούργο μου, τα φίδια δεν τα μπορώ!
Και στα Γιάννενα και στο χωριό όλο και θα βρούμε 2-3 κατά την διάρκεια του καλοκαιριου -για την Λευκωσία δεν ξεύρω ακόμα, είμαι νέος εκεί.

Και κάτι άσχετο: Τα σπαράγγια πώς τα μαγειρεύεις;

Μου αρέσει!

16. μούργος - 12 Απριλίου, 2009

@5. Anna, Αννα, πεστο νεανικη απερισκεψια 😆
.
καλα που τη θυμηθηκες την κουκουβαγια (αυτο και αν ηταν σοκ)
.
@6. teokaf, μπαρμπα ειναι οι αγιες μερεςε που ερχονται γι’ αυτο θα πω απλως: πολυ σαφης η εξηγηση για το μισος για τα φιδια στη χριστιανικη θρησκεια
.
@7. Yoryia το εμαθα το μαθημα γωργια: ποτε δεν κανουμε γκιλι γκιλι σε μια οχια που αναπαυεται 😆
.
@8. faros, ρε φαρε αυτο περιμενα και εγω , οχι να τσατιστει και να φυγει (δεν λες καλα που εφυγε 😆 )
.
@9. Zambia, ζαμπια απολυτα φυσιολογικη η αντιδραση (ετσι μεγαλωσαμε).
παντως μπορεις να εισαι λιγο πιο χαλαρη (δεν συμβαινει και τοσο ευκολα)
την εξηγηση την δινει ο τεοκαφ παραπανω
.
@10. Liakada, με συγχωρεις λιακαδα ανοιξη εχουμε και ολα τα ζωντανα του θεου ειναι ξυπνια (δεν κατοικουμε μονοι μας στη γη)
κακως τα τρεμεις παντως
(πιο πιθανο ειναι καποιος να τρακαρει με το αυτοκινητο παρα με φιδι, δεν τα τρεμεις ομως τα αυτοκινητα ε;)
καλο πασχα και σενα!
.
@11. faros, ειδες φαρε; οχι σαν τις ανεπροκοπες της λασπης που περιμενουν πως και πως και πως ενα κομματι πιτα απο την ιδιιατερα για να φανε 😆
.
@12. Aura Voluptas, ξερω ξερω αουρα, για την οχια ανησυχησες ε; 😛
.
μεγαλη η χαρη της οχια που με αφησε να μαζεψω τα σπαραγγια (δεν τρωει τετοια)
.
@13. Liakada, χμμμμ, πολλες αμαρτιες πρεπει να εχεις λιακαδα (και η κασιανη μονο μια μερα προσυχηθηκε) 😆
.
@14. faros , φαρε και τις οχιες διωχνω, μονο την κλικα της λασπης (μη λεμε ονοματα καταλαβαινεις ε;) δεν μπορω να ξεφορτωθω (α, και τον μπαρμπα επισης )
.
@15. fvasileiou, φωτη ουτε εγω τρελλενομαι που τα βρισκω αλλα αυτος ο φοβος που εχουμε ολοι της χριστιανικης θρησκειας ειναι υπερβολικος και αδικος για αυτα και ειναι κριμα γιατι απο το φοβο πολλοι σκοτωνουν οτι φιδι βρουν (κινδυνευουν ή οχι)
και υπ’ οψιν ολα τα φιδια προστατευονται απο διεθνεις συνθηκες (και η οχια)
.
με τα σπαραγγια ακολουθω την απλη πεπατημενη
βραστα με μπολικο λεμονι και λαδι (ετσι κρατανε και το αρωμα τους , ενω στην ομελετα το χανουν απο τα αυγα)

Μου αρέσει!

17. silia - 13 Απριλίου, 2009

Άνοιξη στην ύπαιθρο , χωρίς φίδια , δεν λέει …
Έζησα (στα νιάτα μου) δυο χρόνια , πάνω στην Πίνδο σε ένα χωριό των Γρεβενών . Εκεί μου λέγανε πως εκτός από την οχιά , υπάρχει κι άλλο δηλητηριώδες φίδι . Οι λεγόμενη σαΐτα , ένα πολύ μικρό φίδι , που δεν ξεπερνάει τα 10 εκατοστά (by the way , Μούργο , πώς το ξεστόμισες αυτό το «η δικιά μου ήταν σίγουρα πάνω από 70 εκατοστά» ;… μ’έπιασαν τα γέλια , Μεγαλοβδομαδιάτικα… έλεος πια … ) … Τί λέγαμε ;… α, για την σαΐτα … Αυτό το μικρό φιδάκι λοιπόν ζει ομαδικά και όταν βρεθεί σε κίνδυνο πετάγεται και σε τσιμπάει ακόμα και στο πρόσωπο … φόβος και τρόμος , μου λέγανε οι ντόπιοι … Λες να με δούλευαν ;.
———————————
Άσχετο : Ωραία πλακάκια πολυτελείας , έχει η πλατεία του χωριού …
Άσχετο Νο 2 : Και το σπαράγγι σου (αυτό της φωτογραφίας καλέ) σαν φίδι μοιάζει .
—————————–
Καλό Πάσχα να έχουμε .

Μου αρέσει!

18. Liakada - 14 Απριλίου, 2009

Με το δίκιο μου τις τρέμω..
Οι οχιές είναι σαν όλα τα φίδια..
Με δάγκωσε μια κάποτε..
Από τότε τις αποφευγω στο διάβα μου
Ξέρεις τι εστί οχιά? Φίδι θηλυκό!

Μου αρέσει!

19. Liakada - 14 Απριλίου, 2009

Λες να αγιάσω? χαχαχ
… δεν μ αφήνει ο πειρασμός..
Μ¨ολις τώρα μασουλάω ενα κομματάκι σοκολάτας

Μου αρέσει!

20. μούργος - 14 Απριλίου, 2009

@17. silia, Σιλια, δεν σε κοροιδευαν καθολου.
η σαιτα ειναι επιθετικη και μαλιστα μας λεγανε οτι οταν συμβει κατι τετοιο, καλο ειναι να πεταξεις καποιο αντικειμενο απο πανω του-αν εχεις- ή ρουχο για να αποπροσανατολιστει και φυγει.
η σαιτα δαγκωνει, εχει δοντια, οπως και η δεντρογαλια ΑΛΛΑ δεν ειναι ιοβολα, δηλ. δεν εχουν καθολου δηλητηριο
.
ε, για τα πλακακια, ειναι καινουργια η πλατεια
.
τα σπαραγγια βγαινουν μεσα σε πετρες και βατα οποτε εχει συμβει και αυτο-μου εχουν πει- να πιασει καποιος φιδι κατα λαθος.
εγω παντα χτυπαω πρωτα με ενα ξυλο και μετα βαζω το χερι για να κοψω το σπαραγγι
(αλλη παρομοιωση περιμενα για το σπαραγγι 😆 )
.
καλο πασχα να περασεις! 🙂
(ειμαι στο τρεξιμο αυτο τον καιρο λογω αδειας)
.
@18. Liakada , α, λιακαδα εχεις δυσαρεστη εμπειρια.
παντως γλυτωσες ε; (μα και εγω τα αποφευγω, δεν κανω τον γενναιο, τα φοβαμαι)
.
@19. Liakada , λιακαδα και μονο που επισκεπτεσαι συχνα τη λασπη θα αγιασεις σιγουρα 😀

Μου αρέσει!

21. αγκνιρα - 20 Απριλίου, 2009

Μούργο, το διάβασα πρώτο-πρώτο γυρίζοντας και ένα πράγμα σου λέω: είσαι ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΣ που κοιμότανε η οχιά (γιατί αλλιώς δεν εξηγείται που δεν σε δάγκωσε…).
Πέρυσι τον Οκτώβριο πήγα να κόψω μια γκορτσιά και μου λέει ο γιος μου που στεκότανε δίπλα «κοιτα μαμά, ένα φιδάκι!». Ήτανε 20 εκ. δίπλα στο χέρι μου το φιδάκι αυτό και ήταν οχιά, με το κερατάκι της ωραιότατο! Ευτυχώς έκανε ήδη ψύχρα και μισοκοιμώταν…
Γυρίζοντας σπίτι πήγα κατευθείαν στον οπτικό για καινούργια γυαλιά και σου συνιστώ να κάνεις το ίδιο 😀

Μου αρέσει!

22. alex - 23 Απριλίου, 2009

Συνιστώ μεγαλύτερη προσοχή! Αν την πατήσεις το κεφαλάκι της λειτουργεί πολύ γρήγορα.Άκου:Μπορεί να δαγκώσει 3ΦΟΡΕΣ ΕΝΑ ΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΚΑΛΠΑΖΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μου αρέσει!

23. μούργος - 27 Απριλίου, 2009

@21. αγκνιρα, δεν ξερω ποιος ηταν ποιος τυχερος. εγω ή η οχια.
μπορει και να εμενε ξερη απο το σοκ μολις με εβλεπε 😆
υ.γ.
ευτυχως δεν λες τιποτα.
.
@22. alex , εγινε alex, θα ειμαστε πιο προσεκτικοι την αλλη φορα 😛
.
3 φορες ενα αλογο που καλπαζει; πολυ δεν ειναι; -εκτος αν κανει σημειωτον το αλογο- 😆
.
παντως αν την πατησει καποιος στο κεφαλι, μαλλον η οχια την εβαψε !

Μου αρέσει!

24. alex - 27 Απριλίου, 2009

οχι ειναι πολυ γρηγορα τα αντανακλαστικα της οχιας!και να σε ρωτησω?ΧΑΖΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙΑ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ??? ΤΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΑΛΛΑ ΤΙΣ ΛΕΣ ΚΙΟΛΑΣ!!!ακου του οτι εφυγε στα χορτα και δεν σε δαγκωσε πολυ σου ειναι τυχερε!τωρα ειναι που γεννανε κιολας

Μου αρέσει!

25. αγκνιρα - 27 Απριλίου, 2009

Χμ, Αλεξ, είχα την εντύπωση ότι οι οχιές γεννάνε τον Αύγουστο και όχι τώρα, όπως τα άλλα φίδια. Είναι και τα μόνα φίδια που δεν γεννάνε αυγά (ίσως γιαυτό να γεννάνε αργότερα). Έτσι τουλάχιστον γράφουν τα τεφτέρια μου…
Αυτό με τα αντανακλαστικά εγώ το πιστεύω πάντως. Πρέπει να έχεις λέει απόσταση από την οχιά που να ισοδυναμεί δυόμιση φορές το μέγεθός της για να μην σε πετύχει. Άντε τώρα να παίρνεις μέτρο και να μετράς το φίδι κάθε φορά που το βλέπεις…..

Μου αρέσει!

26. teokaf - 27 Απριλίου, 2009

Είναι αλήθεια γύρισε το έγραψαν και οι εφημερίδες :
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1008298&lngDtrID=253

Μου αρέσει!

27. renata - 27 Απριλίου, 2009

Τεο, twelve points!! 😆 😆 😆

Μου αρέσει!

28. μούργος - 27 Απριλίου, 2009

@24. alex, ενταξει αλεξ , πλακα εκανα.
το ειχα διαβασει για την ταχυτητα της οχιας (θελει 1/3 του δευτερολεπτου για να ολοκληρωσει την επιθεση)
.
παντως αυτη την εποχη οι οχιες δεν εχουν «ξυπνησει» καλα αρα ουτε γεννανε τωρα αλλα οπως λεει και η αγκνιρα παρακατω πολυ αργοτερα (πρεπει να ζευγαρωσει πρωτα).
αυτη την περιοδο με τις εναλλαγες της θερμοκρασιας που υπαρχουν πρωτα πρωτα τις ενδιαφερει η θερμορυθμιση του σωματος τους. δηλ. ειναι βασικο να κρατανε το σωμα τους σε μια θερμοκρασια, οποτε δεν ασχολουνται και ουτε μπορουν με εχθρους ιδιαιτερα.
.
@25. αγκνιρα, ετσι ειναι αγκνιρα.
ολα τα φιδια γεννανε αργα-πρωτα να γινει η πραξη (sic) 😆 –
λεγεται οτι μαλλον τα αυγα σπανε μεσα στην οχια και βγαινουν κατευθειαν τα μικρα
.
@26. teokaf, αρε μπαρμπα χαρα ποπυ θα πηρες με την ειδηση
(βρηκες κανα συγγενη; )
.
@27. renata, δινετε θαρρος στον σκατογερο και μετα αντε να ελεγχθει (τα ιδια τραβανε και οι νοσοκομες στο γηροκομειο)

Μου αρέσει!

29. alex - 29 Απριλίου, 2009

να σου πω ενα πιο επικυνδηνο ειδος οχιας :η κουφοχια ειναι περιεργο το χρωμα της και την περνας για σαπιο ξηλο την πατας και τσαφ!!!!στην εκανεεεεεεεεεεεεεεε

Μου αρέσει!

30. alex - 29 Απριλίου, 2009

αγκιναρα? παρατσουκλι δεν ειναι? αν ειναι παρατσουκλι να με λες Rudolf
χαχαχα

Μου αρέσει!

31. αγκνιρα - 30 Απριλίου, 2009

όχι αγκιναρα, αγκνιρα παρακαλώ!

Μου αρέσει!

32. αγκνιρα - 30 Απριλίου, 2009

τέο, μ’ έκαψες τελικά με την λεγασθένεια σου…:evil:

Μου αρέσει!

33. alex - 2 Μαΐου, 2009

σορυ αγκιναρα δεν καταλαβα καλα

Μου αρέσει!

34. alex - 2 Μαΐου, 2009

ολα τα φιδια θελουν καποια συγκεκριμενη θερμοκρασια στο σωμα τους και ολα τα ερπετα (με την βοηθεια του ηλιου)

Μου αρέσει!

35. αγκνιρα - 2 Μαΐου, 2009

αλεξ, το νικ μου είναι αγκνιρα και όχι το προσφιλές φυτό με τα αγκάθια!

Μου αρέσει!

36. μούργος - 3 Μαΐου, 2009

alex, ιναφ με την οχια και το αστειο σου με το νικ της αγκνιρας
αν δεν θελεις να γινεις σπαμ στη λασπη που φιλοξενει τα σχολια σου, φροντισε να εισαι πιο ευγενικος με ατομα που δεν γνωριζεις.
εδω ειναι μπλογκ που ανηκει σε καποιον και οχι η πλατεια ομονοιας.

Μου αρέσει!

37. alex - 4 Μαΐου, 2009

ενταξει βρε πλακα εκανα! ωωωωωωωωωω !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μου αρέσει!

38. μούργος - 4 Μαΐου, 2009

@37. alex , δεκτη η εξηγηση σου alex.
για να καταλαβεις τι συμβαινει εδω , υπαρχει τακτικος θαμωνας στη λασπη που καποιες φορες την αποκαλει ετσι, οπως και εμενα αλλιως.
αυτα ειναι αποδεκτα γιατι πλέον γνωριζουμε τις προθεσεις οσων ερχονται τακτικα.
εσυ χωρις να σε ξερει κανεις, με μονα σχολια αυτα για την οχια, κατευθειαν εκανες (και συνεχισες) ενα αστειο μαλλον ακομψο.

Μου αρέσει!

39. alex - 5 Μαΐου, 2009

τι αστειο?

Μου αρέσει!

40. alex - 5 Μαΐου, 2009

νομιζα οτι ειναι παρατσουκλι και ειπα αν ειναι παρατσουκλι να με λετε Rudolf ! μου λες που ηταν το αστειο γιατι δεν βρηκα τιποτα αστειο εγω ?!?!?!

Μου αρέσει!

41. μούργος - 5 Μαΐου, 2009

alex, ξεκολλα λεμεεεε!! 😛

Μου αρέσει!

42. Liakada - 5 Μαΐου, 2009

Δεν με βλέπω να αγιάσω σύντομα Μουργο μου… θα αργήσω μάλλον! χεχεχ επισκέπτομαι αραιά και που τη λάσπη..!
Μ αρέσει όμως! .

Μου αρέσει!

43. Liakada - 5 Μαΐου, 2009

Ξέχασα να ευχηθώ καλό μήνα!

Μου αρέσει!

44. μούργος - 5 Μαΐου, 2009

@42. Liakada, χμ… δηλ. το οτι θα αγιασεις το εχεις σιγουρο ε; 😛
.
να ερχεσαι οποτε γουσταρεις
.
καλο μηνα 🙂

Μου αρέσει!

45. alex - 6 Μαΐου, 2009

αγκιναρα αυτο με το μετρο δεν το καταλαβα .τι με εχεις? τα τρεμω και εγω

Μου αρέσει!

46. alex - 8 Μαΐου, 2009

😛

Μου αρέσει!

47. alex - 8 Μαΐου, 2009

:|o|:

Μου αρέσει!

48. alex - 8 Μαΐου, 2009

😥

Μου αρέσει!

49. Κωστής - 2 Ιουνίου, 2009

Χαχα, δε το πιστεύω! Μου χει τύχει να περάσει οχιά κάτω από τα πόδια μου, όταν στηριζόμουν σε ένα συρματόπλεγμα, στη γωνία ενός χωραφιού, ενώ μάζευα σπαράγγια. Για πότε πήδηξα μέσα στο ποταμάκι κ πότε ανέβηκα απ την άλλη πλευρά ούτε εγώ κατάλαβα! Πάντως δε με πείραξε… (αν με είχε πειράξει ίσως να μην έγραφα τώρα).

Η δεντρογαλιά που ανέφερες παραπάνω, όταν βρεθεί σε κίνδυνο κάνει ένα θόρυβο σαν σφύριγμα (αρκετά ανατριχιαστικό)… παρόλα αυτά ακίνδυνο φίδι, εκτός αν έχετε κοτέτσι και συνειδητοποιήσετε μια μέρα ότι οι κότες γεννάνε αισθητά λιγότερα αυγά.

Τελικά έχουμε ίδια γούστα μούργε… χόρτα, σπαράγγια (βρυές μαζεύεις; την ίδια περίοδο βγαίνουν), λουλούδια, …κ.λπ. Μήπως ψαρεύεις κιόλας ή μαζεύεις μανιτάρια;

Μου αρέσει!

50. μούργος - 2 Ιουνίου, 2009

@49. Κωστής , ελεος κωστη, δεν σε προλαβαινω.
χειμαρρος! πηρες σβαρνα τα ποστ και αφηνεις σχολια.
σιγα σιγα λεμεεεεεεε!
.
απλα δεν αισθανθηκε κινδυνο γι’ αυτο δεν σου τη σφυριξε.
.
εχω βρει πολλες φορες δεντρογαλια και εχω ακουσει το σφυριγμα.
δαγκωνει και η δεντρογαλια-ειναι νευρικο φιδι- αλλα δεν ειναι επικινδυνο γιατι εχει δηλητηριο στα πισω δοντια -οπισθογλυφο- οποτε ειναι πρακτικα αδυνατο να κανει εκχυση σε δαγκωμα σε ανθρωπο (σε μικρο παιδι υπαρχει μια πιθανοτητα)
.
ιδια γουστα κωστη μεχρι ενος σημειου. δηλ. δεν ψαρευω και δεν τρωω ψαρια, δεν μαζευω οβριες και δεν ξερω απο μανιταρια αν και μου αρεσουν παρα πολυ.
.
εχεις πολλες γνωσεις σε πολλα πραγματα και η λασπη μετα χαρας θα φιλοξενησει ποστ σου για τετοια θεματα π.χ. μανιταρια και αλλα.

Μου αρέσει!

51. Кроткая - 2 Ιουνίου, 2009

Ναι, ναι, γλύψε Μούργο!
«Θα φιλοξενήσει η Λάσπη μετά χαράς»:
-με το αζημίωτο φυσικά!
-τους θαμώνες τους ρώτησες Μούργο;

Μου αρέσει!

52. μούργος - 2 Ιουνίου, 2009

@51. Кроткая , τελικα το αποφασισα: κροτ θα σε κανω σπαμ 👿
δεν μπορει καθε φορα που μου ανοιγεται η τυχη μου για να βγαλω κανα φραγκο να μου κανεις τετοιο σαμποταζ
(οι τιμες προς τον κωστη θα ειναι τιμες γνωριμιας, ητοι εξαιρετικα χαμηλες 😀 )
.
και δεν καταλαβα;
οταν ανεβαινουν τα δικα σου αθλια ποστ ρωταω τους θαμωνες;
(εχε χαρη που λογω φωτογραφιων σου ξεπουλαω σε δραμαμινες 😆 )

Μου αρέσει!

53. Кроткая - 3 Ιουνίου, 2009

Έχω λαϊκό έρεισμα εγώ ρε!
Δοκίμασε να ρωτήσεις μια φορά! Σιγά μην πουν όχι!
[που ούτε και για τον κωστή θα πούμε βέβαια, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες, σωστά;]

Μου αρέσει!

54. αγκνιρα - 3 Ιουνίου, 2009

Μούργε, και σήμερα θα τρέχεις στα μπλογκ και δεν θα προφταίνεις να διαβάσεις σχόλια 😛 Πρέπει όμως οποσδήποτε να κάνω μια μικρή ένσταση: Η δενδρογαλιά δεν είναι οπισθόγλυφο, είναι άγλυφο. Δυστυχώς τα διάφορα τεφτέρια μου είναι στην Ελλάδα και δεν μπορώ να ξανακοιτάξω. Αλλά έπειδή έχουμε πολλά φίδια στο κτήμα τα έχω ψάξει πολύ. Οπισθόγλυφο είναι πχ. το γατόφιδο telescopus falanx (πάλι δεν είμαι σίγουρη για το λατινικό όνομα), το οποίο δυστυχώς (για το φίδι το ίδιο) μοιάζει πολύ με οχιά αλλά δεν είναι (το έχω δει από κοντά), και έτσι το ξεκάνουνε και αυτό οι ντόπιοι όπου το δούνε, αν και εντελώς ακίνδυνο για τον άνθρωπο.

Μου αρέσει!

55. αγκνιρα - 3 Ιουνίου, 2009
56. μούργος - 3 Ιουνίου, 2009

@53. Кроткая , εγω ειπα πρωτος να σεβομαστε τις διαδικασιες.
και οι διαδικασιες ειναι σαφεις: με καθε τροπο (κυριως ανεντιμο) η λασπη προσπαθει να υφαρπαξει χρηματα απο αφελεις θαμωνες της (νεους και παλιους).
θα τα γκρεμισουμε ολα τωρα;
δεν θα αφησουμε καμμια αξια ανεγγιχτη; 👿
.
@54. αγκνιρα, αααα, δεν αντεχω , οτι προλαβω τελικα (να εβγαζα και κανα φραγκο να ελεγα κομματια να γινει)
.
μαλλον δικιος εχει καπου το ειχα διαβασει αλλα μαλλον μπερδεψα τα φιδια
.
@55. αγκνιρα , εξαιρετικη φωτο (την επομενη φορα που θα το συναντησω θα το φιλησω στο στομα-χωρις γλωσσα, μην υπερβαλλουμε κιολας 😆 – )

Μου αρέσει!

57. alex - 5 Ιουλίου, 2009

Η ΔΕΝΤΡΟΓΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΗΤΡΙΟ ΑΛΛΑ ΤΟ ΔΑΓΚΩΜΑ ΤΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΝΑΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΕ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΥΓΟΥΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΦΙΔΙ ΑΛΛΑ ΤΟ MAMPA THΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ (ΕΝΑ ΕΙΔΟΣ ΚΟΜΠΡΑΣ) ΑΝ ΣΕ ΔΑΓΩΣΕΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΚΑΛΗΜΕΡΑ (ΟΥΤΕ ΤΟ»ΚΑ» ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ)

Μου αρέσει!

58. alex - 12 Ιουλίου, 2009

ΠΟΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ?

Μου αρέσει!

59. alex - 22 Ιουλίου, 2009

και εγω ειχα δει οχια 2 φορες απο κοντα μια στο χωριο μου και μια εξω απο το σπιτι μου

Μου αρέσει!

60. Ηλίας - 3 Σεπτεμβρίου, 2009

Καλησπέρα
Το τελευταίο σκοτωμένο φίδι πριν τα σπαράγγια είναι ένας Έρυξ ή Λουρίτης – Eryx jaculus. Από δηλητηριώδη φίδια υπάρχουν 5 είδη Οχιάς σε όλη την ελληνική επικράτεια και άλλες 2 Κολουβρίδες με ασθενές δηλητήριο. Μπορείτε να μάθετε τα πάντα γι’αυτά στο http://www.herpetofauna.gr καθώς και για τους διάφορους μύθους που ακούγονται για τα ερπετά.

Μου αρέσει!

61. μούργος - 3 Σεπτεμβρίου, 2009

@60. Ηλίας , Ηλια, ευχαριστουμε πολυ για τις πληροφοριες. 🙂
παει τζαμπα ο καυμενος ο λουριτης.
το σαιτ σου εκπληκτικο. θα το συμβουλευομαι συχνα

Μου αρέσει!

62. Λήσταρχος - 2 Δεκεμβρίου, 2011

Είσαι τυχερός γιατί πέτυχες την οχιά σε «άσχημη μέρα». Είμαι από Λέσβο και έχω έρθει πολλές φορές τετ α τετ με φίδια. Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες μέρες όταν ξυπνήσουν από χειμέρια νάρκη ή όταν έχουν πρόσφατα γεννήσει που είναι ζαλισμένες. Τότε είναι λιγότερο επικίνδυνες και κυριολεκτικά μπορείς να περάσεις για εκατοστά από δίπλα τους ή να τις ακουμπήσεις και να μη κινηθούν. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι όταν αναγνωρίσεις μια οχιά το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να απομακρυνθείς ψύχραιμα. Πριν καμιά 10ρια χρόνια για ένα μικρό διάστημα είχε κλείσει το εργοστάσιο που παρήγαγε αντίδοτα και τα προμήθευε σε όλα τα Βαλκάνια και για κάποιες εβδομάδες σε αρκετά νοσοκομεία δεν υπήρχαν αντίδοτα.. Δηλαδή αν στην καθόταν καμιά οχιά τότε κλαύτα χαράλαμπε…

Μου αρέσει!

63. Λήσταρχος - 2 Δεκεμβρίου, 2011

Α και κάτι ακόμα σχετικά ενδιαφέρον. Το σκοτωμένο φίδι μοιάζει με τυφλίτη τουλάχιστον έτσι τα λένε εδώ οι ντόπιοι. Είναι από τα πιο ωφέλιμα φίδια προς τον άνθρωπο. Κηνυγούν και σκοτώνουν μανιωδώς ποντίκια και οχιές και γενικά οι αγρότες τα εκτιμούν πάρα πολύ. Βέβαια έχουν αποδεκατιστεί τώρα τελευταία λόγω ανθρώπινης βλακείας. Μια φορά μόνο έχω δει από κοντά.

Μου αρέσει!

64. Ηλίας - 3 Δεκεμβρίου, 2011

Καλημέρα Λήσταρχε. Δεν χρησιμοποιούνται αντίδοτα για δήγματα ελληνικών φιδιών και κάθε χρόνο συμβαίνουν πολλές δεκάδες περιστατικά δηλητηριωδών δηγμάτων χωρίς να έχουμε θανάτους. Μπες στο http://www.herpetofauna.gr για να μάθεις περισσότερα για την επικινδυνότητα και για τα ελληνικά είδη γενικώς.

Μου αρέσει!

65. μούργος - 4 Δεκεμβρίου, 2011

@62.63, Λήσταρχος, λησταρχε, καλυτερα απο μενα τα ξερει ο ηλιας που σου απανταει, πηγαινε στη σελιδα που σου προτεινει, εχει γινει καταπληκτικη δουλεια για τα ερπετα της ελλαδας.
.
ωφελιμος δεν ειναι μονο ο τυφλιτης [που δεν ειναι φιδι αλλα σαυρα χωρις ποδια] αλλα και η οχια. αυτη να δεις ποντικια που τρωει.
και αν θες να μαθεις τι φιδι ειναι στη τελευταια φωτο πατα το λινκ κατω απο τη φωτο.
.
@64. Ηλίας, θενκς για το σχολιο ηλια.
.
ενα περιστατικο το καλοκαιρι που περασε
ξυπολητος με σορτσακι βρεθηκα ξανα στο μισο μετρο με μεγαλη οχια που δεν την προσεξα. αντι να μου επιτεθει, γυρισε και χωθηκε στη ριζα μιας συκιας και τοτε την καταλαβα.

Μου αρέσει!

66. Ηλίας - 4 Δεκεμβρίου, 2011

@65. Πράγματι δεν επιτίθενται έτσι εύκολα οι οχιές, πρέπει να τις πατήσεις ή να τις πιάσεις για να πανικοβληθούν 😉 Όμως κι εσύ μην κυκλοφορείς ξυπόλυτος σε τέτοια μέρη 🙂

Μου αρέσει!

67. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2011

@66. Ηλίας, ηλια, απο την ανοιξη μεχρι το φθινοπωρο κυκλοφορουσα μονιμως στο κτημα με κατι γαλοτσες μεχρι το γονατο.
ετσι δουλευα χωρις να εχω αγχος για φιδια. [που εχει πολλα η περιοχη μια και προκειται για ενα εγκαταλελειμμενο κτημα στο βουνο που προσπαθω να το συμμορφωσω]
ε, ολο αυτον τον καιρο μονο ενα σαπιτη, μια δεντρογαλια και αρκετα κονακια ειχα βρει.
μια φορα κυκλοφορησα στο κτημα ετσι για λιγα λεπτα -ειπα να ξαλαφρωσω απο περιττα υγρα στη φυση 😆 – και βρηκα την οχια.
[ηταν το κακο ταιμινγκ]

Μου αρέσει!


Σχολιάστε