jump to navigation

Αυγά Ζαρτιέρες Teokaf by Ιδιαιτέρα (3+1 συνταγές γιά αυγά) Μαρτίου 24, 2009

Posted by μούργος in Cooking, Μαγειρική, Οι θαμώνες δημιουργούν, Συνταγές, Recipes.
trackback

Αυγά «μάτια»

Υλικά:
2 αυγά
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Αντικολλητικό τηγάνι (μικρού μεγέθους)
Μπωλάκι
2 σταγόνες υγρό πλυσίματος πιάτων ή σαπούνι λαχανικών

Απλά πράματα:
1. Φοράμε ποδιά κουζίνας πάνω από τις ζαρτιέρες.
2. Πλένουμε τα προαναφερθέντα αυγά με το σαπούνι της προτιμήσεώς μας.
3. Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας (το μάτι του καλού μας ανάβει από μόνο του).
4. Σπάμε τα αυγά με σειρά προτεραιότητος στο μπωλάκι και τα αφήνουμε να γλιστρήσουν ηδυπαθώς στο ζεστό (όχι καυτό) λάδι.
5. Τα λούζουμε με το λάδι για να ψηθούν και από την πάνω μεριά.
6. Αλατίζουμε και σερβίρουμε σε πορσελάνινο πιάτο α-πα-ραι-τή-τως.

Αυγά ομελέτα

Υλικά:
4 Αυγά
Αλάτι – πιπέρι – ρίγανη – δυόσμος – βασιλικός
50 γραμμάρια έμμενταλ τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
150 Γραμμάρια μανιτάρια «κουμπάκια» κομμένα φετούλες σε γυάλινο βάζο
Αλλαντικό της προτιμήσεώς σας
Μπωλάκι και μπωλ
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αντικολλητικό τηγάνι (ελαφρώς μεγαλύτερο από το προηγούμενο)

Τα τρία πρώτα βήματα (και οι ζαρτιέρες) παραμένουν ως έχουν.
4. Σπάμε τα αυγά με σειρά προτεραιότητος στο μπωλάκι και τα αφήνουμε να γλιστρήσουν ηδυπαθώς σε μεγαλύτερο μπωλ, όπου και θα τα χτυπήσουμε με το σύρμα.
5. Αφού τα χτυπήσουμε, ρίχνουμε στο μπωλ τα υπόλοιπα υλικά,
6. και, τα ρίχνουμε στο τηγάνι, προσέχοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του
7. Μόλις πήξει ελαφρώς η ομελέτα, τη γυρίζουμε με φαρδιά σπάτουλα να ψηθεί κι από την άλλη μεριά.
8. Σερβίρουμε στο γνωστό πορσελάνινο πιάτο.

Αυγά με πατάτες τηγανητές

Υλικά:
2 αυγά
Αλάτι – πιπέρι
1 πιάτο πατάτες τηγανισμένες σε ελαιόλαδο
Μπωλάκι και μπωλ
2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αντικολλητικό τηγάνι (ελαφρώς μεγαλύτερο και ψηλότερο από το προηγούμενο)

Τα τρία πρώτα βήματα από τα αυγά μάτια, το τέταρτο από τα αυγά ομελέτα (και οι ζαρτιέρες) παραμένουν ως έχουν.
5. Αφού τα χτυπήσουμε, βάζουμε τις τηγανισμένες πατάτες στο ζεστό τηγάνι, και ρίχνουμε από πάνω τα αυγά.
6. Ανακατεύουμε κατά βούληση να ψηθούν, και
7. Σερβίρουμε σε άλλο πορσελάνινο πιάτο (τα δύο προηγούμενα είναι πιασμένα).

Αυγά βραστά σαλάτα

Υλικά:
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι – πιπέρι
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
1 Ευμέγεθες μπρίκι
νερό
Γκαζάκι – αναπτήρας ή σπίρτα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Απλά πράματα (συν μια μικρή επανάληψη για να μην ξεχνιόμαστε):

1. Φοράμε ποδιά κουζίνας πάνω από τις ζαρτιέρες.
2. Πλένουμε τα προαναφερθέντα αυγά με το σαπούνι της προτιμήσεώς μας.
3. Τοποθετούμε με προσοχή τα αυγά στο μπρίκι και μετά τα καλύπτουμε με νερό βρύσης (για τους πιο προχωρημένους υπάρχουν και νερά από την Ιαπωνία σε γυάλινο μπουκάλι)
4. Ρίχνουμε και λίγο αλάτι (για να μη σπάσουν στο βράσιμο)
5. Ανάβουμε το γκαζάκι (το μάτι του καλού μας αν δεν έχει ανάψει μέχρι τώρα, δεν πρόκειται να ανάψει σύντομα).
6. Τα βράζουμε γύρω στα 5 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίζουν να κοχλάζουν (να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες στο νερό).
7. Μόλις περάσει το πεντάλεπτο, τα αποσύρουμε από τη φωτιά, χύνουμε το καυτό νερό, και τα κρυώνουμε με παγωμένο νερό για να ξεφλουδιστούν εύκολα.
8. Τα κόβουμε φετούλες, σε πορσελάνινο πιάτο, αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λάδι και λεμόνι.

Advertisements

Σχόλια»

1. μούργος - Μαρτίου 24, 2009

η ιδιαιτερα εστειλε αυτο το ποστ χωρις φωτο.
οποτε, οποια-ος επιθυμει να το εικονογραφησει, ας στειλει οτι φωτο θελει για να ανεβει.
(θα τηρηθει αυστηρη σειρα προτεραιοτητας) 😀

Μου αρέσει!

2. renata - Μαρτίου 24, 2009

3=Τορτίγιαα! Όσο για τις ζαρτιέρες ας τις φορούν όσοι τις λιγουρεύουν 😛 😛 😛

Μου αρέσει!

3. Aura Voluptas - Μαρτίου 24, 2009

Τα αυγουλάκια της Ιδιαιτέρας είναι τσαντίλες και τσακώνονται μεταξύ τους ποιό θα πρωτοσπάσει ? Προς τί η σειρά προτεραιότητας ? Για αποφυγή παρεξηγήσεων ? 😕

Ψηφίζω την 3. Είναι πιο χορταστική ! 😀

Υ.Γ. Τα αυγά μου είχαν τελειώσει, το τηγάνι μου είναι ακόμη άπλυτο οπότε … Μούργε λαβέ !! 😆

Μου αρέσει!

4. teokaf - Μαρτίου 25, 2009

Μια παρατήρηση ουσίας γιατί κατά τα άλλα με κάλυψε ο Μούργος , γιατί οι ζαρτιέρες δεν περιλαμβάνονται στα υλικά;

Μου αρέσει!

5. faros - Μαρτίου 25, 2009

Πάει ένας τύπος στο μαγέρικο να φάει …
– Γκαρσόν φέρε μου μία μερίδα πατάτες με αυγά !
– Δεν έχουμε αυγά του λέει το γκαρσόν.

Ο τύπος σκέφτεται λίγο και λέει:
– Φέρε μου τότε μια ομελέτα με τυρί μπόλικη ντομάτα και κρεμμύδια!
– Μα, κύριε, δεν έχουμε αυγά. λέει το γκαρσόνι υπομονετικά.

– Εντάξει, εντάξει, φέρε μια γιουβαρλάκια με μπόλικο αυγολέμονο!
( Το γκαρσόνι σε πολύ έντονο ύφος_
– Είπαμε κύριος … τα αυγά … ΤΕΛΟΣ !!!

Και ο τύπος :
Τι θυμώνεις παιδί ;;;
Ααααα, φέρε τότε μια … αυγά … σκέτα !!!!!!!!!

Καλημέρα σας και χρόνια πολλά !

Μου αρέσει!

6. Кроткая - Μαρτίου 25, 2009

αφού θα σπάσουμε τα αυγά, γιατί πρέπει να τα πλύνουμε προηγουμένως?

τέτοιες συνταγές ξέρω ακόμα κι εγώ να τις κάνω πάντως!

Φάρε, γιατί λέμε χρόνια πολλά σήμερα; Τι γιορτάζουμε?

Μου αρέσει!

7. αγκνιρα - Μαρτίου 25, 2009

Χρόνια πολλά, Φάρε (Βαγγέλη σε λένε; 😆 )
Τις απολαυστικές συνταγές της Ιδιαιτέρας θα τις σχολιάσω αργότερα (εμείς σήμερα δουλεύουμε, και μάλιστα πολύ 👿 )

Μου αρέσει!

8. faros - Μαρτίου 25, 2009

κροτ: Γιορτάζουν οι Βαγγέληδες και οι Βαγγελίτσες 😀

έ, και για κάποιους την Επανάσταση του ΄21 !
(ναι, σήμερα είναι η επίσημη κρατική επέτειος)

υ.γ. εντάξει, αστική επανάσταση, όμως ήταν απαραίτητη !

Μου αρέσει!

9. Кроткая - Μαρτίου 25, 2009

α, κι εγώ που νόμιζα πως λέγαμε χρόνια πολλά για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Δεν ξέρω Βαγγέληδες.

🙂

Μου αρέσει!

10. faros - Μαρτίου 25, 2009

κροτ: Αμάν ρε κροτ στη Λάσπη είμαστε όχι στο … Κατηχητικό !!! 😆

… Λίτσες ;;;;;;;;;;;; 😕

Μου αρέσει!

11. Кроткая - Μαρτίου 25, 2009

Ξέρω μία αλλά είναι Αποστολία. 🙂

Μου αρέσει!

12. faros - Μαρτίου 26, 2009

… αυτές είναι … Λίες !!! 😀

Καλημέρα σας !

Μου αρέσει!

13. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Μαρτίου 26, 2009

Καλημέρα!
Η Ιδιαιτέρα είναι πιασμένη – ψύξη-αυχένας.
Κάθεται περήφανη, δεν γυρνάει κεφάλι δεξιά-αριστερά, βάζει θερμοφόρες, αλοιφές που βρωμάνε και καταπίνει χάπια, χωρίς αποτέλεσμα. 😦
Πρόλαβα να φωτογραφίσω μόνο τις πατάτες. Μετά έβαλα τη μηχανή μέσα σε ένα γάντι κουζίνας και την έκρυψα στο ντουλάπι να ξεχειμωνιάσει.
Διευκρίνιση: Η κολοκυθόπιτα δεν έχει αποσταλεί. Απλώς η Krot τη λιγουρεύτηκε όταν έδωσα τον κατάλογο με τις μαγειρικές του Σαββατοκύριακου και είπε να κάνει ρεζερβέ κανένα κομμάτι. 😉
@ renata: το φαϊ μου είναι αυτό. Συμφωνούμε απολύτως.
@ Aura Voluptas: Δεν είναι τσατίλες τα αυγουλάκια μου, απλώς τα σπάω ένα ένα μήπως μου βρεθεί κανένα φώλι μέσα στα υπόλοιπα.
@ teokaf: Δεν πρόλαβα να φωτογραφίσω τις ζαρτιέρες λέμε!!!
@ faros: 🙂
@ krot: τα αυγά ΠΑΝΤΑ τα πλένουμε πριν τα χρησιμοποιήσουμε, αν αναλογιστούμε από πού έρχονται… 😉

Μου αρέσει!

14. αγκνιρα - Μαρτίου 26, 2009

περαστικά, ιδιαιτέρα! Υπομονή θέλει το πιάσιμο… 😦
Έχω μια απορία: τι είναι φώλι;
Ομολογώ ότι ποτέ δεν τα πλένω τα αυγά… Αφού ψήνονται που ψήνονται, ό,τι και να έχουν «ψοφάει»! Τις μαγιονέζες με τα ωμά αυγά τις έχω κόψει προπολλού. Το πραγματικά επικίνδυνο – οι σαλμονέλλες- είναι και μέσα στο αυγό, μόνο το ψήσιμο τις σκοτώνει. Όταν το πλένεις το αυγό με το σαπούνι τρως και λίγο … χημεία μαζί! Καλύτερο το βρίσκεις αυτό;

Μου αρέσει!

15. Кроткая - Μαρτίου 26, 2009

Φάρε, αυτή που ξέρω εγώ τη φωνάζουν Λίτσα!

Ιδιαιτέρα, μα τι νόημα έχει; Αφού θα το πετάξεις το τσόφλι!

Μου αρέσει!

16. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Μαρτίου 26, 2009

@ αγκνίρα: Ευχαριστώ για τα περαστικά.
Φώλι είναι το αυγό που αφήνουμε μέσα στη φωλιά (της κότας) για να εμπνευστεί να κάνει κι άλλα αυγουλάκια και να συνεχίσει να κλωσσάει.
Είναι πολύυυυ αηδιαστικό να σου τύχει πεπαλαιωμένο φώλι… 😦
@ Κροτ & Αγκνίρα (ταυτόχρονα): Είμαι σιχασιάρα, τι να κάνω?
Υπ’ όψιν ότι χρησιμοποιώ αυγά από το χωριό, όχι τα καθαρά του σουπερμάρκετ………….

Μου αρέσει!

17. faros - Μαρτίου 26, 2009

15. krot : Για να μην μπει … σκ@@ό μέσα στο τηγάνι …
(όπως κι αν το κάνεις λίγη … βουνιά θα πέσει … αν δεν τα πλείνεις)

Αμάν ρε κροτ, ούτε από ωά ξέρεις ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

Ι.Γ. πάλι άρρωση ήσουνα ;;; περαστικά σου !

Καλό απόγευμα !

υ.γ. εκείνο τον μούργο τον είδατε πουθενά ;;;

Μου αρέσει!

18. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Μαρτίου 26, 2009

@ faros: Ευχαριστώ. 🙂
Πουθενά δεν τον είδαμε.
Πιθανολογώ ότι τέτοια ώρα ή θα εργάζεται, ή θα έχει πάρει τα βουνά και τα λαγκάδια να βγάλει φωτογραφίες.

Μου αρέσει!

19. μούργος - Μαρτίου 26, 2009

@2. renata, ρενατα, της ιδιαιτερας να το πεις.
αυτη εγραψε το ποστ 😛
.
@3. Aura Voluptas , αουρα, τα αυγα τα σπαμε ενα ενα ξεχωριστα και δεν τα ριχνουμε κατ’ ευθειαν μαζι με τα αλλα γιατι αν ενα βρεθει χαλασμενο πανε ολα.
(η δηλητηριαση απο αυγα ειναι απο τις χειροτερες και πιο επικινδυνες)
υ.γ.
ωραια φωτο εστειλεςμε το μειλ!
τεραστιο μεγεθος (5-6 kb). αυτο μονο για αβαταρ κανει(π.χ. του μπαρμπα) και οχι για εικονογραφηση 😛 😆
.
@4. teokaf, βρε ξεμωραμενε, τι εννοεις;
να χτυπησει και τις ζαρτιερες μαζι με τα αυγα; 😆
.
@5. faros, φαρε, οτι πιο συγχρονο κυκλοφορει σε ανεκδοτο (ειναι αυτο που γραφεις)
.βρε, αυτα τα ελεγαν στο κρυφο σχολειο (αντι να μαθαινουν γραμματα) 😆
.
φαρε, λασπη λεγεται το μπλογκ, οχι βαγγελης ουτε βαγγελιω
(οποτε προς τι τα χρονια πολλα; ) 😆
.
@6. Кроткая , κροτ, τα αυγα ειναι ζωντανοι οργανισμοι.
ασε που μερικες φορες τα χωριατικα εχουν και καποιες ακαθαρσιες (απο τη βρωμικη φωλια συνηθως).
οποτε τετοια αυγα καλον ειναι ν ασαπουνιζονται πριν τη χρηση.
εκτος αν το σπασουμε με δεξιοτεχνια ωστε να παρουμε μονο το περιεχομενο.
.
μα κροτ στις 25 μαρτιου ο παλιος γερμανος εδωσε το κρινο στην μπουμπουλινα (αμαν, ολα εμεις θα στα λεμε) 😆
.
@7. αγκνιρα, τι ηθελες δηλ. αγκνιρα;
να γιορταζει ολη η ευρωπη τη σημαια του γερμανου;
υπερβολικο δεν ειναι;
.
@8. faros δηλ. φαρε καποιοι την αστικη επανασταση την φωναζουν βαγγελη; 😆
.
@9. Кроткая, αγεωγραφητη εισαι κροτ (τελειως) 😛
.
@10. faros, φαρε, ενα ειδος κατηχητικου ειναι η λασπη.
συντομα αρχιζουν διαφορες προσευχες (με ελαχιστη συνδρομη μπορει καποιος να παρει απο πριν με μειλ τα λογια των προσευχων. και μη βιαστητε να με κατηγορρησετε, γιατι οποιος δεν το κανει, θα λεει αλλα αντι αλλων σε σχεση με τους συνδρομητες που θα εχουν κανει προβες απο πριν 😀 )
.
@11. Кроткая, 12. faros, θα παει μακρυα η βαλιτσα με τους εορταζοντες; 👿
.
@13. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, αααα, ιδιιατερα στην πιο κρισιμη στιγμη για τη λασπη σου συνεβη το αναπαντεχο (περαστικα).
ηδη εχω κλεισει τραπεζια στη λασπη για ολο το απριλιο.
τι θα τους δωσω;
(θα βγαλω το πλαστο απο τον καταψυκτη και θα το κανω μεριδουλες, ενα ταψι=200 κομματια.
καλα δεν ειναι; 😀 )
.
και μη γραφεις αγνωστες λεξεις στη λασπη (αμφιβαλλω αν θα βρεθει κανενας που να ξερει το φωλι)
.
λιγο υπερβολικο ειναι αυτο με τα αυγα και το σημειο εξοδου των 😆
(πλυσιμο θα προτεινα μονο στα λερωμενα)
.
@14. αγκνιρα, τα αυγα των ορνιθοτροφειων ειναι παντα καθαρα . το προβλημα ειναι με τα χωριατικα , οταν ειναι βρωμικη η φωλια.
οποτε τοτε ενα πλυσιματακι με πρασινο σαπουνι ή εστω αυτο που πλενουμε τα χερια μα ς ειναι απαραιτητο.
.
@15. Кроткая, αμαν. δεν τελειωσε αυτη η ιστορια με τα ονοματα;
(το μικρο σπιτι στο λιβαδι μου την καταντησατε τη λασπη)
.
κροτ, την αληθεια, ε;, εχεις φτιαξει ποτε αυγα;
(για ν αξερουμε ποσο να δωσουμε σημασια στα σχολια σου για την μαγειρικη 😆 )

.
@16. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, μα ιδιαιτερα, το φωλι δεν το πειραζουμε (σχεδον παντα ειναι χαλασμενο).
.
οτι βρισκουμε περνουμε απο την φωλια ε; 😛
.
@17. faros, ρε φαρε χαρα στην υπομονη σου.
παλαιυεις να εξηγησεις της κροτ για τα αυγα (τα οποια τα εχει δει μονο στο πιατο)
ασε που μαλλον πιστευει οτι αλλες κοτες τα κανουν κατευθειαν βραστα , αλλες ματια, αλλες ομελετα και παει λεγοντας 😆
.
@18. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ναι, στα βουνα και στα λαγκαδια (μετα απο καιρο).
.
ναι για φωτογραφηση -το ανεβαζω το θεμα- , αλλα και μαζεμα χορτων (3 σακουλες γεματες) και σπαραγγιων
.ηδη οι 2 εγιναν δωρο! (τα σπαραγγια τα κρατησα για παρτη μου) 😀

Μου αρέσει!

20. Кроткая - Μαρτίου 26, 2009

Τι είναι το φωλί αλήθεια?

Μούργε, ΦΥΣΙΚΑ και έχω φτιάξει αυγά! Και μάτι, και ομελέτα και ποσέ και βραστό και όλα! Άκου εκεί!

Αλλά τα αυγά που έχω εγώ είναι πάντα καθαρά! Γιατί να τα πλύνω;

Μου αρέσει!

21. μούργος - Μαρτίου 26, 2009

@20. Кроткая , το ειπε η ιδιαιτερα αλλα εσυ ως συνηθως εψαχνες το υπογειο για φαγωσιμα.
επειδη οι αλανιαρες κοτες δεν εχουν και μεγαλη σταθεροτητα με το μερος που θα αφησουν τα αυγα τους, φτιαχνουμε τη φωλια και αφηνουμε ενα αυγο μεσα για φωλι-ετσι το λενε- ωστε οταν η κοτα εχει κωλοπιλαλα για ν ακανει το αυγο της, μολις βρει τη φωλια με το αυγο μεσα, να πει: αααααα, εδω θα το αφησω που ειναι και το αλλο (καλα οι κοτες δεν διακρινονται για τον υψηλο τους δεικτη-οπως και καποιες εδω μεσα- 😆 😆 😆 )
.
ειπαμεεεεεεεε, μη τα πλενεις, δεν χρειαζονται!
αααααααααααααααααααα! 👿
.
χρυσοχερα τελικα!!!! 😆

Μου αρέσει!

22. Aura Voluptas - Μαρτίου 26, 2009

Καλέ, θα με κάνετε να ξεχάσω και τα ελληνικά μου εδώ μέσα ??? 👿

Άλλο » σπάμε τα αυγά με τη σειρά » ( το ένα μετά το άλλο ) και άλλο » σπάμε τα αυγά με σειρά προτεραιότητας » ! Δλδ τί ? Ποιά έχουν προτεραιότητα ? Δεν κολλάει . Εκτός αν περιμένουμε πάνω από τον κώλο της κότας μέχρι να βγει το αυγό, οπότε εκείνο που βγει πρώτο έχει την προτεραιότητα και τα επόμενα δεν έχουν δικαίωμα διαμαρτυρίας ! 👿 😆

Ή στέλνουμε ζαρτιέρες χορταστικές ή δε στέλνουμε καθόλου Μούργε !! Για άβαταρ Τεοκαφ θα ταίριαζαν αν της φορούσε νοσοκόμα ( με άσπρη στολή κλπ ) . Άρα δε λέει … 😈

Μου αρέσει!

23. μούργος - Μαρτίου 28, 2009

@22. Aura Voluptas, αουρα να σου εξηγησω κατι πρωτα.
οι κοτες δεν ειναι βιομηχανικα συγκροτηματα.
ενα αυγο την ημερα κανουν (και αν) 😛
.
πολλοι τις ψαχουλευουν κιολας να δουν αν εχουν αυγα 😆
.
τι χορταστικες βρε; 👿
σαν γραμματοσημο ηταν

Μου αρέσει!

24. Manolis - Απρίλιος 9, 2009

An den yparxoun zantieres den petuxainoun ta auga???

Μου αρέσει!

25. μούργος - Απρίλιος 10, 2009

@24. Manolis, με τιποτα 😛

Μου αρέσει!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: