jump to navigation

Δε Βίλατζ Πίπολ (by Ιδιαιτέρα) 17 Ιανουαρίου, 2009

Posted by μούργος in animals, Cooking, fruits, φρούτα, φύση, Άνθρωποι, Αυτοφυή φυτά, Ζώα, Οι θαμώνες δημιουργούν, Περιβάλλον, nature.
trackback

i1

Μετά το πρωινό, τα θηλυκά ανοίγουν φύλλο και ετοιμάζουν γέμιση για σπανακοτυρόπιτα, ενώ τα αρσενικά επιδίδονται σε ασχολίες ανάλογες της ηλικίας τους.

Κοινώς, παίζουν ηλεκτρονικά οι μικροί και ενημερώνονται από τον ημερήσιο τύπο οι μεγάλοι, πιάνοντας ζωτικό χώρο στο τραπέζι και αναγκάζοντας την τρελή με τη μηχανή να κάνει μέρος της φωτογράφησης στο μπαλκόνι.

aa

Και καλά, την πίτα την ψήσαμε, τη φάγαμε κιόλας, κάναμε και μια χειμωνιάτικη βόλτα στα χωράφια.

Περάσαμε από το ποτάμι,

και σταματήσαμε στο πρώτο χωράφι, αυτό με τις μανταρινιές και τις ελιές, κάτω από το λόφο του Άη Λιά.

Παρ’ ότι είναι τέλος Δεκεμβρίου, όλα είναι ανθισμένα εξαιτίας του αίθριου καιρού.
Κι έχει και διάφορα άγνωστα σε μένα φυτά που όμως μια φωτογένεια την έχουν. Μη σου πω και δύο.

cc

ee

i3

i4

Και μανιτάρια έχει, αμέ!

i5

Φεύγουμε και πάμε στα ακτινίδια:

i6

i7

i9

Όπου εκτός από ακτινίδια βρίσκουμε και τα ραδίκια – γίγας διαμέτρου 70 – 80 εκατοστών.
Αυτά τα ραδίκια δεν τρώγονται. Μεγαλώνουν τόσο, εξαιτίας των φαρμάκων που «καίνε» όλα τα υπόλοιπα ζιζάνια κάτω από τις ακτινιδιές. Για τα άλλα είναι δηλητήριο, γι’ αυτά λειτουργούν σαν αυξητικές ορμόνες.
——————————————————————————————————————————————-
Μια απαραίτητη διευκρίνηση από τον μούργο
Το φυτό στη φωτο είναι ζωχός και όχι ραδίκι.
Το μέγεθος του είναι φυσιολογικό, πολλές φορές έχω βρει πολύ μεγαλύτερους ζωχούς.
Οι ζωχοί αν βρουν πρόσφορο έδαφος, πολύ υγρασία και δροσερή θερμοκρασία (είναι χειμωνιάτικο φυτό) αναπτύσσονται πάρα πολύ, (έτσι και αλλιώς αυτή την εποχή δεν έχουν πολλά άλλα φυτά για να το συναγωνιστούν).
Άρα δεν είναι θέμα φυτοφαρμάκων ή ζιζανιοκτόνων ή λιπασμάτων σε αυτή την περίπτωση.

———————————————————————————————————————————————–

i10

Υπάρχουν ανεμομείκτες διάσπαρτοι στα χωράφια για να μην παγώνουν τα δέντρα, όμως χρειάζονται πετρέλαιο για να δουλέψουν και δεν βάζει κανείς, γιατί απλούστατα δεν συμφέρει…

i8

Μετά πάμε στο πρώην χωράφι με πορτοκαλιές και νυν κρανίου τόπο:
Μαχαιριά στην καρδιά είναι…

bb

Οι πορτοκαλιές του γείτονα.

ff

i2

Οι περισσότερες πορτοκαλιές είναι ανθισμένες όλο το Δεκέμβριο, αν είναι δυνατόν, λόγω της ζέστης!

Και πρόβατα είχε με σκουλαρικάκι, τα οποία έτρεχαν σαν παλαβά.

i11

Δε θα κάνω καμία απολύτως σύγκριση με το πώς ήταν τα χωράφια της παιδικής μου ηλικίας σε σχέση με το τώρα από άποψη ποιότητας ή περιποίησης, γιατί θα αρχίζω να βρίζω άσχημα και δεν το θέλω.
Θα πω όμως ότι είναι άδικο τόσοι νέοι άνθρωποι να είναι άνεργοι και να κάθονται στην επαρχία και να μην είναι εκ των πραγμάτων δυνατόν να ασχοληθούν με τη γεωργία και να έχουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, λόγω πολιτικών επιλογών. Φάρε, δικό σου!!!

Σχόλια»

1. renata - 17 Ιανουαρίου, 2009

Πολύ καλός τίτλος, Ιδιαιτέρα! Τι πίτα ήτανε? Μας αφήσατε με απορίες!

Για το ζοχό φοβάμαι πως θα συμφωνήσω με το μούργο!

Μου αρέσει!

2. Кроткая - 17 Ιανουαρίου, 2009

αυτά που είναι σαν μπουρεκάκια στην τέταρτη φώτο τι είναι;

αυτό το τελευταίο σου σχόλιο, δεν αγγίζει μόνο το Φάρο. Κι εγώ εκνευρίζομαι. Και χωρίς να θέλω να προλάβω το Φάρο, πρόκειται για κεντρική και σκόπιμη πολιτική της ΕΕ.

Αλλά ας μην πολιτικολλογούμε εδώ!

____________________________________
Μούργε, αν της Ιδιαιτέρας έκανες 1 μήνα να το ανεβάσεις (τέλος Δεκεμβρίου αναφέρει στην αρχή ότι το έγραψε), το δικό μου να το περιμένω κατά το Πάσχα?

Μου αρέσει!

3. μούργος - 17 Ιανουαρίου, 2009

@1. renata , χα! αυτο σου ελειπε ρενατα. να διαφωνεις με το προφανες! 😛
.
@2. Кроткая , το εγραψα και στο προηγουμενο ποστ.
αυτη η μανια σου να ρωτας αν τρωγετε οτι ανεβαινει στη λασπη!!
.
ναι βρε, ενα μηνα εκανα.
η ιδιαιτερα εγραφε στο κτημα με τα ακτινιδια, στη συνεχεια με δορυφορικη ληψη τα στελνε στη λασπη και εγω εκανα το ποστ.
αιντε αιντε……….
. στη θεση σου δεν θα ανυπομονουσα να ανεβει το ποστ.
εκανα κειμενο (που πολυ θα το χαρεις) 😈
.
ειναι σχεδον ετοιμο (κατι τελευταιες πινελιες 😆 ) και θα ανεβει η αυριο βραδυ ή δευτερα

Μου αρέσει!

4. Кроткая - 17 Ιανουαρίου, 2009

εννοείς ότι έχεις λογοκρίνει το ποστ μου?!?!?!?!

θα μου πει κάποιος και τι είναι τα μπουρεκάκια;

Μου αρέσει!

5. renata - 17 Ιανουαρίου, 2009

μανιταρια ειναι

Μου αρέσει!

6. faros - 17 Ιανουαρίου, 2009

Πολύ καλό … ίσως για αυτό άργισε να το ανεβάσει ο Μούργος.

Μου άρεσε (και τα σχόλια που συνοδεύουν τις φωτό) !

Για μένα Ιδιαιτέρα, και σ΄ευχαριστώ για την «πάσα» η γεωργία είναι σαν τον πολιτισμό μιας χώρας !

Εδώ, παρατήσαμε τον πολιτισμό μας, γεμίσαμε … αμερικανιές του χειρίστου είδους, στη γεωργία θα κολόναμε ;;;

Τέλος πάντων, ας ακούσω τη συμβουλή της κροτ, το μόνο αρνητικό σ΄αυτό το ποστ βρίσκω ότι είναι η ανάρτησή του στη … Λάσπη !!! 😆

Είχες δεν είχες μούργε την ανέβασες την … στάθμη της Λάσπης !!! 😀

α, ξέχασα (τα ωραία σε κάνουν και ξεχνάς … ) , την καλησπέρα μου !

Μου αρέσει!

7. αγκνιρα - 17 Ιανουαρίου, 2009

Καλό, Ιδιαιτέρα, αλλά καταθλιπτικώτατο… Όμως προχθές διάβασα κάπου ότι πουλάνε το λάδι για 2 ευρώ το κιλό οι αγρότες στην Ελλάδα 😦 . Πώς να ζήσει άνθρωπος με αυτά τα λεφτά; Εδώ στο σούπερμάρκετ κοστίζει μισό κιλό βιολογικό λάδι από την Ελλάδα γύρω στα 10 με 15 ευρώ! Ποιος τσεπώνει τα υπόλοιπα λεφτά;
Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω: Τι τα θελουνε τα … ακτινίδια εφόσον το κλίμα δεν τα σηκώνει; Γιατί δεν φυτεύουνε π.χ. αμυγδαλιές για να μην φέρνουνε τα μπακάλικα στην Ελλάδα αμύγδαλα από τις Η.Π.Α; (Ναι, φάρε, φρίττεις, το ξέρω, αλλά αλήθεια είναι! Το διαπίστωσα τα Χριστούγεννα που ήμουν στην Ελλάδα και ήθελα να αγοράσω αμύγδαλα για να φτιάξω βασιλόπιτα…).

Μου αρέσει!

8. dailyscene - 17 Ιανουαρίου, 2009

Ταξιδιαρικο πολύ… ωραιο πόστ!

Μου αρέσει!

9. teokaf - 17 Ιανουαρίου, 2009

Κάποτε , για να μην τα ρίχνουμε όλα στην ΕΕ, είχα βρει με κάποιους συναδέλφους μαζί, στην περιοχή της Φθιώτιδας κάτι καλλιεργητές που παραπονιόντουσαν πως τελειώνει η καλλιέργεια του καπνού και δεν έχουν τι να κάνουν.
Πως τα χρήματα που τους έδωσε η ΕΕ για να φύγουν απ την συγκεκριμένη καλλιέργεια, δεν τους φτάνουν για να παίρνουν το εισόδημα που τους έδινε ο καπνός.
Τους ρωτήσαμε γιατί δεν φυτεύουν αμπέλια μια και η περιοχή ήταν ιδιαίτερα καλή για αυτήν την καλλιέργεια. Και μου απάντησαν με μια φωνή : Μα το αμπέλι έχει δουλειά.
Τα προβλήματα στην ελληνική γεωργία οφείλονται με την σειρά που παραθέτω και ας με διαψεύσει ο Μούργος: Έλληνες Πολιτικοί (η) στον αγροτικό τομέα, Γεωπόνοι, αγρότες, και τέλος αρκετά μακριά η ΕΕ.

Μου αρέσει!

10. Кроткая - 18 Ιανουαρίου, 2009

Teo, ακριβώς το πρόβλημα ξεκινάει από το γεγονός ότι οι αγρότες υποχρεώνονται να φύγουν από καλλιέργειες που είναι δεμένες με την παράδοση, το κλίμα και τις συνήθειες του τόπου. Και αυτό είναι πολιτική της ΕΕ.

Μου αρέσει!

11. faros - 18 Ιανουαρίου, 2009

Καλημέρα σας !

Τεο και λοιποί, επιτρέψτε μου σας παρακαλώ.

Δεν είναι σωστό να βγάζουμε συμπεράσματα (γενικά) από κάποια δικά μας βιώματα, αλλά από γενικότερες αντικειμενικές εκτιμήσεις.
Η πολιτική εκπαραθύρωσης της αγροτιάς έχει ξεκινήσει από το 1980 (εγώ είμαι παλιός και τα θυμάμαι).
Θυμάστε ένα ελληνικό έργο που έδειχνε να πετάνε τα πορτοκάλια, αντί να τα μοιράζουν, στη χωματερή στα πλαίσια της πρώτης αγρανάπαυσης ;;;

Αυτά, νομίζω σας απασχόλησα αρκετά.

Και το άρθρο της Ιδιαιτέρας με τις τόσο ωραίες φωτό, ας μας οδηγήσει σε πιο αισιόδοξες ατραπούς …
Άλλωστε τόσο κόπο έκανε η … συνλασποθαμώνισσα !

(καλά καλά και ο μούργος … ) 😀

Μου αρέσει!

12. teokaf - 18 Ιανουαρίου, 2009

Διαφωνώ οριζοντίως καθέτως και διαγωνίως. Αλλά επειδή το θέμα είναι σοβαρό φοβάμαι πως θα το αποβάλει η Λάσπη σαν ξένο σώμα.
Κρότ Μερικές καλλιέργειες πρέπει να σταματήσουν ούτως ή άλλως. Για πολλούς και διάφορους λόγους ( έλλειψη αγορών βλ καπνά, ασθένειες βλ πυρηνόκαρπα , έλλειψη ανταγωνιστικότητας βλ ξινά η βαμβάκι ). Τι να κάνεις όταν άλλοι παράγουν αυτά που παράγεις και συ με την μισή τιμή; Πρέπει να αναδιαρθρώσεις τις καλλιέργειες σου. Και οι ξένοι αγρότες, λιγότερο ή περισσότερο μπόρεσαν και προσαρμόστηκαν σ αυτές τις νέες συνθήκες ( όταν είχα πάει για πρώτη φορά στην Ισπανία το 1983 φοιτητής μόλις είχαν αρχίσει την αναδιάρθρωση για την ελιά, έβλεπες μαζικές εγκαταστάσεις ελαιοδένδρων που τηρούσαν τις προδιαγραφές τις ποιότητας και παραγωγικότητας). Τι έγινε στην Ελλάδα το ίδιο διάστημα; Κανένας δεν έκανε τίποτε γιατί το ελαιόλαδο έπαιρνε επιδότηση οπότε είτε καλής ποιότητας έβγαζες είτε κατσίγαρο έπαιρνες τα ίδια λεφτά. Οι μόνοι που ασχολήθηκαν με την καλλιέργεια της ελιάς ήταν αυτοί που φτιάχναν βρώσιμη που δεν έπαιρναν επιδότηση. Το ίδιο με τα καπνά ( με εξαιρέσεις στα Ανατολικού τύπου ) τα βαμβάκια κλπ. Ξέρεις πόσες φορές η ΕΕ έχει πληρώσει γι αυτές τις ίδιες αναδιαρθρώσεις και το κύκλωμα Γεωτεχνικός- αγρότης έχει φάει τα χρήματα;
Φάρε μου δεν βγάζω συμπεράσματα απ τα δικά μου βιώματα αλλά το αναφέρω σαν παράδειγμα. Όντας στον χώρο από το 1978 και εγώ και ο γελοίος εξηνταβελόνης έχουμε ασχοληθεί με το θέμα και φυσικά έχει βάλει και η γενιά μας το λιθαράκι της ( όσο ο κομήτης που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους) σ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση.
Και κάτι άλλο, δεν θεωρώ πως η πολιτική της ΕΕ είναι λάθος. Είναι απλά μαθηματικά. Βρίσκω φρούτα από άλλες αγορές στην μισή τιμή. Τι κάνω; Φτιάχνω τα δικά μου με κόστος διπλάσιο ή τους πουλάω κάτι άλλο που έχω εγώ φτηνό ( τεχνολογία κλπ) και τα παίρνω τζάμπα απ αυτούς; Φυσικά το δεύτερο.
Εγώ σαν ΕΕ επικεντρώνομαι στην δημιουργία ειδικών αγροτικών προϊόντων που οι άλλοι δεν μπορούν να παράγουν ( βιολογικά, προϊόντα με ονομασία προέλευσης, ποιοτικά βλ ελαιόλαδο κλπ)

Όταν σκέφτομαι πως θα ξυπνήσει ο Μούργος και θα δει τι γράφουμε θα πάθει εγκεφαλικό ( το ότι είναι Κυριακή και δεν θα υπάρχει εφημερεύον νοσοκομείο με χαροποιεί ακόμα περισσότερο)

Μου αρέσει!

13. Кроткая - 18 Ιανουαρίου, 2009

Teo και Φάρε, εγώ κρίνω από αυτά που διαβάζω στις μπροσουρίτσες και την ιστοσελίδα για την αγροτική ανάπτυξη της ΕΕ σήμερα. Δεν αντιλέγω σε όσα αναφέρετε για την δεκαετία του 80, το μόνο που θυμάμαι από τότε είναι η διαφήμιση «εσύ πόσα πορτοκάλια έφαγες σήμερα;» και η άλλη περί του επιμένοντος ελληνικά.
Από κει και πέρα, το αν είναι σωστή ή όχι η πολιτική της ΕΕ, έχει να κάνει μα τον ανα ποδέχεσαι την παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου ή όχι. Για μένα είναι ΜΕΓΑ λάθος να απεμπολείς την αυτονομία σου σε είδη πρώτης ανάγκης, δλδ να εξαρτάσαι από άλλες αγορές για τα τρόφιμα, από γεωπολιτικής άποψης. Όταν εσύ δεν θα παράγεις τίποτα πια και θα έχεις καταστρέψει τη γη σου, αυτοί θα σου ανεβάσουν τις τιμές ή θα σου κλείσουν την κάνουλα και τότε την πάτησες.
Ήδη, στην Ευρώπη είμαστε εξαρτημένοι από ενεργειακές πηγές άλλων. Άμα εξαρτηθούμε και από τα τρόφιμα, την έχουμε πατήσει ομαδικώς.

_____________________________
Ενισχύω ηθελημένα δε την προσπάθειά σας να πάθει αποπληξία ο Μούργος.
Στο κάτω κάτω, η Λάσπη ανήκει στους θαμώνες της και κουβεντιάζουμε ό,τι θέμε!
Αυτο-οργάνωση ΤΩΡΑ!

😈

Μου αρέσει!

14. Кроткая - 18 Ιανουαρίου, 2009

να, εδώ, για παράδειγμα
http://ec.europa.eu/agriculture/lisbon/index_en.htm
(δυστυχώς δεν διατίθεται στα ελληνικά)

Μου αρέσει!

15. faros - 18 Ιανουαρίου, 2009

Αφού είσαι στη χώρο φίλε τεό, θα ξέρεις φαντάζομαι ότι η ΚΑΠ και γενικά οι αναδιαρθρώσεις, φέραν την αγροτιά από το 50% στο 20% και ίσως λέω και πολλά.
Αυτά και άλλα πολλά έκανε η ΕΟΚ «σου», τώρα τι να κάνουμε εμείς (εγώ) είμαστε με την Ελλάδα … πειράζει ;;;
Επίσης να σου θυμήσω ότι πριν το 1980 πουλούσαμε ειδικά λεμόνια στην Σοβιετική Ένωση τόσα πολλά που όλη η Πελοπόννησος είχε δάση από λεμονιές … τώρα μήπως ξέρεις πόσες έχει ;;; Ξέρεις … είμαι σίγουρος !

Κροτ, οι δήθεν «αναρχίες» τύπου «αυτοοργάνωσης» απλά φέρουν νερό στο μύλο του ιμπεριαλισμού.
ΤΑΞΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ χρειάζεται, ξέρω ξέρω δεν συμφωνείς και εσύ!!!

Συγνώμη Μούργε, πραγματικά δεν θα το ξανακάνω !

Την καλησπέρα μου.
Α, ρε Ιδιαιτέρα, να ήξερες που θα φτάσουν τη συζήτηση μερικές … μολόχες και λίγα χορταρικά !!! 😀

Μου αρέσει!

16. Кроткая - 18 Ιανουαρίου, 2009

Φάρε, για την αληθινή κοινωνία, εκεί έξω, συμφωνώ μαζί σου.

Αλλά για τη Λάσπη και εφόσον ο στόχος μας είναι να πάθει ο Μούργος αποπληξία, νομίζω πως η αυτο-οργάνωση θα είναι αποτελεσματικότερη!

Ιδιαιτέρα, ζητώ συγγνώμη, αλλά ο στόχος μας είναι ιερός!

Μου αρέσει!

17. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 18 Ιανουαρίου, 2009

Καλησπέρα Λάσπη!
@renata: Σπανακοτυρόπιτα ήτανε.
Για τους ζοχούς πολύ φοβάμαι ότι κι εγώ θα συμφωνήσω με το Μούργο 😉
@Κροτ 2:
Τα «μπουρεκάκια» είναι μανιτάρια.
(συγγνώμη Ρενάτα, εκ των υστέρων είδα την απάντησή σου 🙂 )
Όσον αφορά στην κεντρική και σκόπιμη πολιτική της ΕΕ, την έχουμε νιώσει στο πετσί μας.
@faros 😥
@agnira: και που να είχε ανεβάσει το αφεντικό και τις φωτογραφίες από τα χωράφια με τις πορτοκαλιές που ξερίζωσε ο πατέρας μου για να βάλει ακτινίδια…
κι έμειναν έτσι, μισοκαμμένα, χωρίς ελπίδα να γίνουν τίποτε πια. Το λάδι είναι άλλη, πονεμένη επίσης ιστορία. Λίγο πιο μακριά από αυτά τα χωράφια, υπήρχαν λόφοι κατάφυτοι με αμυγδαλιές που έβλεπαν στον Αμβρακικό.
Τα σπίτια του χωριού μου από μακριά το χειμώνα μόλις που φαινόταν ανάμεσα από τις ανθισμένες αμυγδαλιές. Πριν 30 (μόλις) χρόνια. Τώρα…..
@Teokaf: Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά, αλλά θα πω πως ο καθένας έχει σοβαρό μερίδιο ευθυνών.
@Faros 11: Εγώ τα πορτοκάλια αγαπητέ Φάρε, τα έβλεπα να μένουν στα δέντρα, να πέφτουν, να σαπίζουν κάποιες χρονιές. Άλλες χρονιές, έβλεπα τους καλλιεργητές, μεταξύ τους και τον πατέρα μου να φροντίζουν τα δέντρα, για να αυξηθεί η παραγωγή, ώστε να πάρουν μεγαλύτερη επιδότηση για να τα θάψουν.
Είναι άδικο να έρχονται από συγκεκριμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να μας παρακαλούν να μαζέψουν τα πεσμένα πορτοκάλια με φύρα 80% γιατί τα καλά πάνω στα δέντρα, δεν άφηνε η ΕΕ να τα δώσουμε.
Και να παίρνουν τα σάπια.
Και τα διαμάντια να πηγαίνουν κατ’ ευθείαν στη χωματερή.
@teokaf 12: μπήκα σε φάση εντατικής σκέψης. Μου έβαλες τα γυαλιά 🙂
@krotkaya 13: Respect:
«Για μένα είναι ΜΕΓΑ λάθος να απεμπολείς την αυτονομία σου σε είδη πρώτης ανάγκης, δλδ να εξαρτάσαι από άλλες αγορές για τα τρόφιμα, από γεωπολιτικής άποψης.»
@faros 15: Πού να το ήξερα???
Φάρε, αγαπητέ Φάρε τσάμπα νομίζετε ότι έβαλα το «Φάρε, δικό σου!!!» στο τέλος του κειμένου??? 😉
@Krotkaya: Μη ζητάτε συγγνώμη φιλτάτη, εάν είναι ποτέ δυνατόν, (χε, χε, χε) 😆

Μου αρέσει!

18. μούργος - 18 Ιανουαρίου, 2009

να ζητησω ενα ταπεινο σορυ απο την ιδιαιτερα γιατι τις ανεβασα τις μισες φωτο.
ενα μειλ (απο τα δεκαδες που εστειλε ) μου ξεφυγε, ετσι το ποστ ηταν μισο.
ανεβασα και αλλες φωτο
(τρεχω ασχημα αυτες τις μερες.
μαλλον επαθα μια πολυ σοβαρη ζημια στο αυτοκινητο μου)

Μου αρέσει!

19. renata - 18 Ιανουαρίου, 2009

Χαμός γίνεται! χεχεχε! 😈 😈

Μου αρέσει!

20. teokaf - 18 Ιανουαρίου, 2009

Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι για τον μύλο του ιμπεριαλισμού. Θα διαφωνήσω ως προς το νερό διότι δεν είναι νερόμυλος αλλά μύλος που αλέθεις πιπέρι. Οπότε η σωστή έκφραση ( να ξεφύγουμε απ την ορολογία της 3ης διεθνούς) είναι ρίχνεις πιπέρι στον μύλο του ιμπεριαλισμού. Και όποιος φτερνίστηκε φτερνίστηκε ( λες να με συλλογάτε κανένας; )

Τέλος τα πολιτικά, δεν θέλω να ασελγώ στο ήδη σάπιο πτώμα του Μούργου.

Μου αρέσει!

21. faros - 18 Ιανουαρίου, 2009

Μούργε, ξέρεις, … πουλάνε και … καινούργια !!!

Τί τα κάνεις τόσα … μπικικίνια που μαζεύεις καθημερινά … τα θάβεις στη … λάσπη ;;;;;;;;;; 😆

Καλησπέρα σας !

Μου αρέσει!

22. μούργος - 18 Ιανουαρίου, 2009

@4. Кроткая , ισα ισα κροτ που δεν το λογοκρινα καθολου.
θα δεις! 😛
.
@5. renata , γιατι της απαντας ρενατα; 👿
αν διαβαζε το ποστ θα το μαθαινε!
.
@6. faros , αστα φαρε, μισο το ανεβασα.
σημερα εχει και αλλλες φωτο το ποστ
.
@7. αγκνιρα, δυστυχως το προβλημα της διαθεσης και εμποριας των αγροτικων προιοντων ειναι μια πολυσυνθετη ιστορια που ξεπερνα το ποστ και το μπλογκ αυτο.
απλα να πω οτι οι ελληνες αγροτες ηταν και ειναι παντελως ανετοιμοι να κατανοησουν και να συμμετεχουν σε αυτη την παγκοσμια αγορα.
.
@8. dailyscene, αννα και μισο ποστ επισης (σημερα ανεβασα και αλλες φωτο)
.
@9. teokaf , σε πολυ γενικες γραμμες συμφωνω μπαρμπα αλλα τους αγροτες θα τους εβαζα σε παραπανω κλιμακα (μια ζωη παντα οι αλλοι φταινε για την καταντια μας)
.
@10. Кроткая , τι δεμενοι βρε κροτ.
με τα κπνα ειχαν εξασφαλισμενη τη διαθεση (μονοπωλιακη πολιτικη) και την τιμη αλλα καποια στιγμη τα πραγματα αλλαξαν.
τα τσιγαρα ανατολικου τυπου επεσαν κατακορυφα σε πωλησεις οταν μπηκαν στην αγορα τα δυτικου τυπου καπνα.
ε, οι ελληνες αγροτες δεν το καταλαβαιναν με τιποτα και ηθελαν σωνει και καλα να παραγουν τα ιδια καπνα.
να τα καπνισει ποιος;
,
ο ΕΕ φταιει και παρα πολυ αλλα τουλαχιστον η πολιτικη της ηταν γνωστη (ή θα επρεπε να ηταν γνωστη, αν ειχαμε εντιμοτερους πολιτικους στην ελλαδα) για τα ελληνικα προιοντα (κυριως ξεπαστρεψε τα ελληνικα προιοντα που συναγωνιζοταν τα ευρωπαικα, μηλα, αχλαδια κ.λ.π. )
.
@11. faros , φαρε εχεις δικιο. απο τη δεκαετια του 80 αρχισε (ναι, τοτε που μοιραζαν τα πολλα λεφτα, τα οποια δεν ηταν τιποτα αλλο παρα σταχτη στα ματια) .αλλα η κοινοτητα ηταν αυτη που ηταν και με επισημη πολιτικη γι’ αυτο.
οι ελληνες οι γκρινιαριδες και καλοπερασακηδες τι εκαναν;
προτιμησαν ολοι το δολωμα με τις επιδοτησεις και εγιναν ζητιανοι.
.
@12. teokaf , μπαρμπα ψιλοσυμφωνω σε αυτα που λες.
μονο δεν μας λες ποιος πολιτικαντης τα εκανε αυτα; 😛
.
@13. Кроткая , κροτ, οταν απο το 81 η πολιτικη ειναι κατευθυνομενη απο καρεκλοκενταυρους ασχετους και απο συμφεροντα, τοτε το ερωτημα ειναι: εσυ τι κανεις; (εννοω τον ελληνα αγροτη)
φυσικα τιποτα και το μονο που τον απασχολουσε ηταν οι επιδοτησεις.
υπ’ οψιν η ευρωπαικη ενωση και οι ηνωμενες πολιτειες εχουν σε ολο τον πλανητη τετοια ελεγχομενη και προστατευτικη πολιτικη στη γεωργια.
.
π.χ. να παρει ο ελληνα τα τρελλα λεφτα στο βαμβακι, τα οποια ουδεμια σχεση ειχαν με την τιμη στην αγορα και ο αιγυπτιος (που βγαζει και καλυτερο προιον) να πεθανει.
.
@14. Кроткая, αυτη ειναι η νεα της πολιτικη εν οψει απελευθερωσης της παγκοσμιας αγορας (εχει δεσμευτει στον παγκοσμιο οργανισμο εμποριου, κατι που δεν εκαναν οι αμερικανοι. καλιο αργα.. παρα ποτε.
και οταν αλλαξει παλι ο παγκοσμιος χαρτης οι ελληνες θα κλαινε τη μοιρα τους με τις γ@μημενες (και πολυ φτωχες πλεον) επιδοτησεις
.
@15. faros, φαρε, δεν ηταν καποιος κρυφος στοχος αυτος.
πολιτικη επισημη ηταν (αλλο που ελληνες πολιτικαντηδες ποτε δεν την μετεφεραν σωστα στην ελληνα αγροτη)
.
@16. Кроткая , χα! σοβαρεψα και γω σημερις 😛
.
@17. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ιδιαιτερα οπως ειπα και παραπανω εχασα ενα μειλ και το βρηκα τωρα, οποτε το ποστ συμπληρωθηκε.
.
και να σου πω γι’ αυτο που λες στην κατακλειδα σου, ο ελληνας εδω και πολλα χρονια δεν ειναι (και δεν μπορει πλεον) να ειναι υγιως παραγωγικος (και ειδικα ο αγροτης).
πλην ελαχιστων εξαιρεσεων.
εχει γινει τεμπελης και σωματικα και στο μυαλο.
δεν επιθυμει να βγαζει μεροκαματο ή να κανει δικη του δουλεια.
ετσι ειναι και οι νεοι σημερα που προτιμουν να υποαπασχολουνται σε προγραμματα του οαεδ ανασφαλιστικα αντι να να τσακιστουν να πανε για μεροκαματο . οτι να ειναι αυτο.
απο οικοδομη, γκαρσονι, μαστορας κο.κ.
γι’ αυτο ολα τα τεχνικα επαγγελματα πλεον τα κανουν μονο αλλοδαποι
(εχω ζησει κοντα 3 δεκαετιες την ελληνικη γεωργια σχεδον σε ολη την ελλαδα)
οταν καποιος παει να σου βγαλει το ματι δενη φταει μονο αυτος που θα στο κανει αλλα και συ που δεν παιρνεις προφυλαξεις.

Μου αρέσει!

23. μούργος - 18 Ιανουαρίου, 2009

@19. renata , γιατι το λες αυτο ρενατα;
ολα ειναι αντερ κοντρολ 😆
.
@20. teokaf , σε φορμα σε βρισκω τεο (μολις σου εκαναν το κλυσμα, ε; 😆 )
.
@21. faros , το ξερω φαρε, το ξερω.
τα καινουργια δεν με ξερουν ομως!
.
ξερεις τι ειναι να βρισκεις το ψυγειο του αυτοκινητου γεματο λαδια μηχανης; (εκτος του οτι η μηχανη εξωτερικα βρεθηκε με περισσοτερο λαδι και απο μια χωριατικη.)
μαλλον παω για καινουργιο, οποτε οι τιμες για ενα διαστημα στη λασπη θα εχουν προσαυξηση 49% )
ισως ανοιξω και λογαριασμο
για να καταθεσετε το κατι τι σας 😀

Μου αρέσει!

24. faros - 18 Ιανουαρίου, 2009

Μέχρις εδώ … δεν κάνω τον έξυπνο σε θέμα που δεν ήταν ποτέ της αρμοδιότητάς μου και άρα δεν κάνω ότι τα ξέρω όλα …

Εμ Μούργε τόσα λεφτά πήρες από τις επιδοτήσεις του … τεό, εσύ τα έτρωγες στα μπουζούκια, κράτα και καμιά πισινή …
Θα είχε λεφτά τώρα για καινούργιο …
Εν πάσει περιπτώσει το … τρακτέρ σου δεν δουλεύει ;;;
Είναι και της … μόδας 😀
(βέβαια αν δυσκολεύεσαι ζήτα του … τεό, τι να το κάνει αυτούνος … θα του στείλει καινούργιο η … εοκ !!! 😆

Μούργε απορώ πως δεν θύμωσε η Ιδιαιτέρα !
Τις καλύτερες έκοψες !!!
Πράγματι τώρα το ποστ έχει γίνει υπέροχο !
Θερμά συγχαρητήρια και στην Ιδιαιτέρα και σε σένα που το ανέβασες !

Την καληνύχτα μου !

Μου αρέσει!

25. Kwlogria - 19 Ιανουαρίου, 2009

Βλέπεις τέτοιες εικόνες τυχερέ, αχ, πάλι καλά που είσαι και συ μας τις μεταδίδεις! Όσο για την πίτα, δεν ζήλεψα γιατί φτιάχνουμε κι εμείς. ..Ίσως όχι με τόσο καλά υλικά, αλλά το παλεύουμε! Φιλάρες γλύκα 🙂

Μου αρέσει!

26. teokaf - 19 Ιανουαρίου, 2009

Όπως βλέπει ο αναγνώστης ο Φάρος είναι συνετός άνθρωπος. Μόλις είδε πως έρχεται σε αντιπαράθεση με ανθρώπους που γνωρίζουν το ζήτημα σε βάθος ( ο υπογράφον διατέλεσε στενός φίλος του Μ Αντύπα, ο δε Μούργος είχε κάποια ερωτική περιπέτεια με την Δήμητρα, την Θεά, ) έκανε πίσω.
Δεν είναι όπως κατάλαβες αγαπητέ Φάρε οι γνώσεις μας , αλλά ο κόσμος που γνωρίζουμε.

Μου αρέσει!

27. teokaf - 19 Ιανουαρίου, 2009

Πάνω στην πάλη των τάξεων και της μάχης του Αούστερλιτς που έχασε τα μισά του μαλλιά ο Μούργος ξέχασα να συγχαρώ την Ιδιαιτέρα για το ποστ της. ( Καλά ο άντρας σου τόσες ώρες στο πι σι δεν στην έχει πέσει μήπως έχεις σαιμπερ λοβερ; Και με τα καλημέρα, καληνύχτα και καλή βδομάδα του Φάρου τον βλέπω κατά Αλεξανδρούπολη μεριά)

Μου αρέσει!

28. faros - 19 Ιανουαρίου, 2009

Ο,τι πεις τεο, ο γιατρός σου, μου είπε να σου λέω πάντα … ναι 😆

Ιδιαιτέρα μην ακους κανέναν, στον σωστό δρόμο που ήδη ακολουθείς, εσύ !

Μούργε ελπίζω να έλυσες το … λαδοπρόβλημα του car σου !
(από χθες μέχρι … σήμερα, ντε 😀 )

Πολύ Καλημέρα σας και Καλή σας Εβδομάδα !

Μου αρέσει!

29. Кроткая - 19 Ιανουαρίου, 2009

Φάρε 24, ΚΛΑΠ ΚΛΑΠ ΚΛΑΠ!
Μακράν από τα καλύτερα σχόλια που έχουν γραφτεί ποτέ στη Λάσπη. Πρόσεξε τώρα γιατί θα σε γδύσει ο Μούργος!!!

Μούργε, περιμένω να δω ΤΙ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ στο θαυμάσιο ποστ μου!

Ιδιαιτέρα, 1. το ποστ είναι όντως τέλειο και οι φώτος σούπερ!
2. Αυτά τα μπουρεκοειδή μανιτάρια, τρώγονται; Μα, πώς είναι έτσι? Που είναι τα κόκκινα καπελάκια με τις άσπρες βούλες?!
3. Χάσαμε μια μάχη -με το Μούργο- αλλά δεν χάσαμε τον πολεμο!
Συνεχίζουμε ακάθεκτες!

Μου αρέσει!

30. αγκνιρα - 19 Ιανουαρίου, 2009

Καλημέρα σ’ όλους!
Ιδιαιτέρα, τώρα που μπήκαν όλες οι φωτογραφίες μου λύθηκαν ορισμένες μικροαπορίες (π.χ. που πήγε το πρώην χωράφι με τις πορτοκαλιές). Λυπάμαι που ο πατέρας σου ξερρίζωσε τις πορτοκαλιές και τις αμυγδαλιές… Μήπως η βιολογική καλλιέργεια θα μπορούσε να βγάλει περισσότερο εισόδημα; Απλή καταναλώτρια είναι, αλλά έχω την εντύπωση ότι πρόκειται και στην Ελλάδα για αναπτυσσώμενη αγορά.
Φάρε, οι λεμονιές στην Πελοπόννησο καήκανε όλες πριν δύο χρόνια τον Φλεβάρη με το φοβερό κρύο που έκανε. Τουλάχιστον έτσι ακούω να λένε οι ντόπιοι. Βρήκαν ευκαιρία λοιπόν τα σουπερ-μαρκετ να εισάγουν λεμόνια Αργεντινής….
Τέο, σίγουρα δεν «φταίει» μόνο η Ε.Ε. Το συμφέρον της κοιτάει. Το θέμα είναι, αν το συμφέρον της Ε.Ε. είναι και το συμφέρον της Ελλάδας! Η Ισπανία μπορεί να έχει το περισσότερο λάδι στην Ε.Ε. έχει όμως χοντρό πρόβλημα άρδευσης με την οικολογικά ασύμφορη γεωργική πολιτική που ακολουθεί. Γιατι η Ελλάδα να μην φανεί πιο έξυπνη και να πουλάει π.χ. λίγο μόνο αλλά εκλεκτό βιολογικό λάδι «μέιντ ιν γκρις»;
Μούργο, συμφωνώ ότι το κακό άρχισε το 80 και ότι οι αγρότες βολεύτηκαν με τις επιδοτήσεις αντί να μάθουν σιγά-σιγά να γίνονται μικροεπιχειρηματίες για να ανταποκριθούν στις αλλαγές στην ζήτηση . Αλλά κάποιος δεν θάπρεπε να τους βοηθήσει σ’ αυτό; Πώς να τα καταφέρουν μόνοι τους;
Λοιπόν, το βουλώνω και δεν λέω πια τίποτα αλλο, για να μην με πετάξει έξω από την λάσπη ο Μούργος….

Μου αρέσει!

31. faros - 19 Ιανουαρίου, 2009

Μούργε εκείνο (λίγο πριν) το ποστ που είχες βάλει μια … ακαταλαβίστική εικόνα που εγώ έλεγα ότι είναι … πλακάκι μπάνιου (καμπινέ εννοούσα) τι ήταν τελικά ;;;
Δεν απάντησες !!!
Λοιπόν δεν το περίμενα αλλά η Λάσπη έχει εξελιχθεί σε μεγάλο σχολείο !
Έχει περάσει και τα … καναλοπαράθυρα !!!
Όλοι οι … ειδήμονες εδώ είμαστε !!!
Και ώ τι κρίμα, κανένας μας δεν πήρε θέση στον προχθεσινό … ανασχηματισμό (τς τς τς) !!!

Καλή σας όρεξη (άραγε η κροτ τι θα φάει ;;;) 😀

Μου αρέσει!

32. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 19 Ιανουαρίου, 2009

@ Μούργο 18:
Κι εγώ που νόμιζα ότι έφταιγε το ότι είχε «κρεμάσει» η σύνδεση με το internet στο σπίτι… 😆
τις είδα όλες μαζί σήμερα και χάρηκα!
@Μούργο 22/17:
Έχω χρόνια που τα λέω κι εγώ αυτά, αλλά μάλλον σε ώτα μη ακουόντων απευθυνόμαστε.
Πιθανολογώ ότι φταίει και το γεγονός ότι, έχουμε πάρει φόρα εδώ και μια γενιά και θέλουμε όλοι, μα όλοι, να γίνουμε επιστήμονες. Και να κάνουμε και τα παιδιά μας το ίδιο, θεωρώντας αρκετά επαγγέλματα «παρακατιανά».
@ Φάρο 24: Ευχαριστώ Φάρε! 🙂
@ Teokaf 27: Merci Teokaf! (βαριόμουν να γυρίσω στα ελληνικά το πληκτρολόγιο)
Και δεν κάθομαι ώρες στο πι-σί, είμαι γρήγορη λέμε. Άσε που έρχομαι καμιά ώρα νωρίτερα στη δουλειά το πρωί για να προλάβω την κίνηση και βεβαίως – βεβαίως βρίσκω ευκαιρία. 😆
@Κροτ 29: Ευχαριστώ πολύ.
Τα μπουρεκοειδή μανιτάρια δε νομίζω να τρώγονται, αν μη τι άλλο, εξαιτίας των φυτοφαρμάκων. Πάντως, αν ήταν κόκκινα με άσπρες βούλες μόνο για εικονογράφηση παραμυθιών θα έκαναν.
Στρατηγική υποχώρηση κάναμε. Θα επανέλθουμε δριμύτερες!!!
@Agnira 30:
Δυστυχώς δεν είναι θέμα αλλαγής τρόπου καλλιέργειας. Θα έβαζε ακτινίδια, αλλά λόγοι υγείας υπαγορεύουν τη ματαίωση των σχεδίων που είχε ο μπαμπάς μου για τα χωράφια. Κρίμα γιατί είναι το πάθος της ζωής του.
Αυτή η ανάρτηση είναι γι’ αυτόν κι ας μην το ξέρει, κι ας μην μπορεί να τη δει.

Μου αρέσει!

33. Кроткая - 19 Ιανουαρίου, 2009

Φάρε, δλδ να μην πούμε την γνώμη μας?

[η Κροτ έφαγε σάντουιτς με μορταδέλα και έμενταλ! και ήπιε κι ένα ποτήρι πορτοκαλάδα! άλλη απορία; 👿 ]

Μου αρέσει!

34. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 19 Ιανουαρίου, 2009

Φυσική πορτοκαλάδα (που λένε και στις καφετέριες)???
Από πορτοκάλια???
🙂

Μου αρέσει!

35. Кроткая - 19 Ιανουαρίου, 2009

Ναι, ναι, από πορτοκάλια! Υγιεινή και γεμάτη με βιταμίνη C!!!
Ιδιαιτέρα, άναψε νέα μάχη εναντίον του Μούργου!
Περιμένω υποστήριξη βέβαια ε!

Μου αρέσει!

36. μούργος - 19 Ιανουαρίου, 2009

@24. faros , φαρε, θα ξερεις οτι τη χρυση δεακετια του 80 οι γυναικες που κανανε κονσομασιον σε επαρχιακα μπαρ, ξερανε πρωτες ποτε μπαινουν οι επιδοτησεις σε καθε περιοχη της ελλαδας, για να πανε εκει να τους τα φανε.
φοβερες σκηνες!
.
ε, οχι και ν αθυμωσει η ιδιαιτερα.
400 μειλ εστειλε (καποιο θα ξεφευγε)
.
@25. Kwlogria, κωλογριουλα, δεν ειναι δικο μου ΟΥΤΕ αυτο το ποστ.
καταληψη εχει γινει στη λασπη απο τους αθλιους θαμωνες της.
.
@26. teokaf, μπραβο ρε τεο.
400 χρονια περασαν και θυμασαι.
πολυ γερη μνημη εχεις.
.
@27. teokaf, τεο τους χαιρετισμους μου στον κολλητο σου τον πηλιο γουση (και μη μου πεις οτι τα τιναξε τα πεταλα. οπου ναναι θα τον συναντησεις )
.
@28. faros , αστα φαρε, δεν το ελυσα.
ηταν οπως φοβομουνα, πολυ σοβαρο.
η μηχανη μου εφυγε πρωτη (και πριν ) τον τεο.
αδικια δεν ειναι;
.
@29. Кроткая, τετοια ιδιοτελεια δεν την περιμενα.
καλοπιανεις το φαρο για το ποστ σου που ερχεται;
.
@30. αγκνιρα, αγκνιρα συμφωνω σε ολα εκτος του οτι θελαν βοηθεια οι αγροτες και οτι μονοι τους δεν μπορουσαν
η μονιμη επωδος των ελληνων.
.
@31. faros , φαρε, θα γινει ποστ αλλα τρεχω πολυ τον τελευταιο καιρο (+ αναποδιες, οπως αυτοκινητο, +μαζεμα ελιας ,πρεπει να βγαλω κανα φραγκο για το αυτοκινητο)
.
@32. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς , , ετυχως βρεθηκε το μειλ ( το εψαξα οταν ανεφερες οτι δεν ανεβασα τις φωτο απο τον κρανιου τοπο και τετοιες φωτο δεν τις θυμομουν)
.
@35. Кроткая , τα ιδια παντελακη μου , τα ιδια παντελη μου.
μια ζωη τα ιδια κανεις (θυμηθηκα την λαχαναγορα του ρεντη)

Μου αρέσει!

37. Aura Voluptas - 19 Ιανουαρίου, 2009

Αδυνατώ να παρακολουθήσω την οικονομικοπολιτικογεωργική συζήτηση λόγω κούρασης … Συνεπώς :

Ιδιαιτέρα μου, χαρά στο κουράγιο σου να ανοίγεις τέλειο φύλλο ( και τ’αυγουλάκια σου φρεσκότατα φαίνονται ), να πηγαίνεις μετά βόλτα και να βγάζεις και φωτογραφίες από πάνω . Άξια ! Άξια ! 🙂

Και τα ακτινίδια σούπερ φαίνονται και τα μανιταράκια επίσης . Τα ξερά και τα υπόλοιπα μια μελαγχολία τη βγάζουν . Αλλά αυτό με τα προβατάκια να το ψάξετε . ΤΙ τρώνε τα πρόβατα και τρέχουν σαν παλαβά ???? Αυτοί που θα τα φάνε μετά να δούμε τι θα πάθουν .

Και εις ανώτερα και πάντα τέτοια !

( Αμάν βρε Μούργε με αυτή την επίδειξη γνώσεων !! Τς, τς, τς … Άσε τον κόσμο να εκφραστεί ελεύθερα ! ) 👿

Μου αρέσει!

38. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 20 Ιανουαρίου, 2009

@Aura Voluptas: 😉
Μάλλον από τα ραδιενεργά ραδίκια- ζοχούς είναι 😆
Πρόβατα τούρμπο!

Μου αρέσει!


Σχολιάστε