jump to navigation

Μπορείτε να ξεχωρίσετε το κουτόχορτο από το διαβολόχορτο; (Αν όχι, κακώς! Πολύ κακώς!) 8 Αυγούστου, 2008

Posted by μούργος in Garden herbs, φύση, Αυτοφυή φυτά, Κηπευτικά, Περιβάλλον, Φωτογραφία, nature, Photo.
trackback

Ένα εδώδιμο, ένα επικίνδυνο και ένα πολύ δηλητηριώδες χόρτο. Και όμως κάνουν καλή παρέα μεταξύ τους.
Και τα τρία είναι σοβαρά ζιζάνια για τις καλλιέργειες . Και τα τρία είναι αυτοφυή και πολλαπλασιάζονται εύκολα. Η ελληνική γη τα περιέχει σε αφθονία.
Αν δεν τα ξέρετε, πρέπει να τα μάθετε να τα ξεχωρίζετε αν δεν θέλετε να την πάθετε σαν τους περσινούς καταναλωτές που ανύποπτοι αγόρασαν βλήτα από σούπερ μάρκετ και σε dt χρόνο βρέθηκαν στο νοσοκομείο. Και πάλι τυχεροί ήταν γιατί κάλλιστα θα μπορούσαν να βρεθούν στο νεκροτομείο.

To γνωστό και αγαπητό μας βλητο




1. Οικογένεια: Amaranthaceae
Γένος: Amaranthus spp.
Είδος: βλήτο άσπρο Amaranthus albus , βλήτο πλαγιαστό Amaranthus blitoides,
βλήτο πολυετές Amaranthus deflexus, βλήτο άγριο, βλήτο καλλιεργούμενο Amaranthus hybridus , βλήτο τραχύ Amaranthus retroflexus, βλήτο λεπτό Amaranthus viridis.

Μονοετές φυτό, συνηθισμένο και αγαπημένο χορταρικό της μεσόγειου. Γνωστό και στους αρχαίους Έλληνες . Το βλήτο, από το οποίο μαζεύουμε τις τρυφερές κορφές, λαχανεύεται από το τέλος της άνοιξης μέχρι το φθινόπωρο.
Υπ’ όψιν ότι πρέπει να αποφεύγουμε να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες και ειδικά το ζουμί γιατί περιέχει ουσίες, μη ακριβώς προσδιορισθέντες ακόμη, που μπορεί να προκαλέσουν παροδική μείωση στη αντίληψη μας , εξ ου και ο χαρακτηρισμός « βλήτο» για κάποιους ανθρώπους. Ο χαρακτηρισμός «δεν τρώω κουτόχορτο» , στο βλήτο αναφέρεται.
Επίσης είναι τοξικό για πολλά ζώα όπως πρόβατα, γουρούνια κ.α.

——————————————————————————————
Στην περίφημη οικογένεια των σολανιδών (Solanaceae) ανήκουν τα δυο χόρτα που βλέπετε στις φωτο, ο τάτουλας και η αγριοντοματιά, τα οποία θέλουν πολλή προσοχή μια και είναι δηλητηριώδη και θα τα βρείτε στις ίδιες ακριβώς περιοχές που αναπτύσσεται και το βλήτο.
Η οικογένεια Solanaceae είναι σπουδαία γιατί εκτός των παραπάνω, ανήκουν και μερικά από τα σπουδαιότερα φυτά της διατροφής μας, όπως η ντομάτα, η πιπεριά, η πατάτα, η μελιτζάνα κ.α. των οποίων, σημειωτέον, εκτός από τους καρπούς που τρώγονται, τα φύλα είναι δηλητηριώδη.
Ακόμη στην ίδια οικογένεια ανήκουν ο καπνός και τα φαρμακευτικά: μπελαντόνα, μανδραγόρας κ.α. Ιδιαίτερα δηλητηριώδη φυτά με παραισθησιογόνες ιδιότητες, (ελάχιστη ποσότητα είναι ικανή να σας στείλει οριστικά).
2. Οικογένεια: Solanaceae
Γένος: Solanum
Είδος: Solanum nigrum ή αγριοντομάτα ή στύφνος.

Ετήσιο φυτό.
Περιέχει αλκαλοειδή, την σολανίνη, η οποία δηλητηριώδη για τον άνθρωπο και τα βοοειδή και η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στους καρπούς (όταν γίνονται μαύροι).

Αγριοντοματιά μικρή


Άνθος αγριοντοματιάς

Αγριοντοματιά ανεπτυγμένη

Καρποί αγριοντοματιάς

Μερικοί το προτιμούν και το λαχανεύουν αλλά μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες μαζί με άλλα χόρτα. Μαζεύουμε τις τρυφερές κορφές και μόνο όταν είναι τρυφερό το φυτό.
Οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν για φαρμακευτικούς σκοπούς όπως και σε πολλές χώρες της Αφρικής και της Ανατολής.
3. Οικογένεια: Solanaceae
Γένος: Datura
Είδος: Datura stramonium ή δατούρα το στραμμώνιο ή τάτουλας ή βρωμόχορτο ή διαολόχορτο.

Είναι πολύ δηλητηριώδες φυτό σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του, μια και περιέχει τοξικές ουσίες για τον άνθρωπο και τα ζώα ακόμη και στο νέκταρ των ανθέων.
Περιέχει τα πολύ επικίνδυνα αλκαλοειδή υοσκυαμίνη, ατροπίνη και σκολοπαμίνη.

Ο περίφημος τάτουλας

Εδώ, δεξιά ο τάτουλας και αριστερά το βλήτο

και εδώ, δεξιά ο τάτουλας και αριστερά το βλήτο

Καρπός τάτουλα


Έχει φαρμακευτική αξία ενώ παράλληλα είναι ένα πολύ ισχυρό ναρκωτικό με παραισθησιογόνες ιδιότητες (δημιουργεί ψευδαισθήσεις), ενώ αν συλλεχθεί κατά λάθος μαζί με άλλα χόρτα είναι ένας λόγος τουλάχιστον σοβαρής δηλητηρίασης σε αυτόν που θα το καταναλώσει. Λίγα φυτά σε στέλνουν στον Άδη.
Κάποιοι λαοί το χρησιμοποιούν ως αφροδισιακό ενώ σε άλλους λαούς είχε εξέχουσα θέση σε τελετές μαγείας. Στη αρχαία Ελλάδα, στο μαντείο των Δελφών, οι ιέρειες το μασούσαν και βέβαια μετά άρχιζαν να λένε άλλα αντ’ άλλων.

Σχόλια»

1. Anna - 8 Αυγούστου, 2008

Δεν τα ξεχωρίζουμε γιατί πολύ απλά δεν τα τρώμε!

Μου αρέσει!

2. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 9 Αυγούστου, 2008

Καλημέρα!
Τα βλήτα τα τσακίζουμε, δεν τα τρώμε απλώς!
Ήρθε η ώρα για συνταγή σαλάτας:
Βλήτα
Κολοκυθάκια
Κολοκυθοανθοί
φασολάκια
πατάτες
Βράσιμο με λίγο λάδι στο νερό
Στράγγισμα
Λάδι μπόλικο, λεμόνι και αλατοπίπερο
+
Φέτα σκληρή
+
Ψωμί ζυμωτό μαύρο από τα χέρια μας γιατί είμαστε και προκομμένες.

Τσακίζουμε κατά βούληση.

Πεινάω…….

Μου αρέσει!

3. glarenia - 10 Αυγούστου, 2008

Τρελαίνομαι για βλήτα με κολοκυθάκια και πατάτες. Θα δομιμάσω και τη συνταγή της «γραμματέως».
Δε μας είπες όμως πιό είναι το δηλητηιώδες που μοιάζει.

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλές

Μου αρέσει!

4. glarenia - 10 Αυγούστου, 2008

Τώρα που τα ξαναβλέπω η αγριοντοματιά μοιάζει με τα στίφνα…
Αν οι καρποί της γίνονται μαύροι ίσς μιλάμε για το ίδιο φυτό

Μου αρέσει!

5. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 11 Αυγούστου, 2008

@ glarenia:

Ο τάτουλας είναι που του μοιάζει (νομίζω).

Τη σαλάτα αυτή την τσακίσαμε οικογενειακώς στις Μηλιές στο Νομό Χανίων για πρώτη φορά πριν δύο χρόνια.
Έκτοτε τη φτιάχνω συχνά και μάλιστα για κυρίως πιάτο.
(Για τους ενήλικες, τα μικρά είναι σαρκοφάγα και την έχουν μόνο για συνοδευτικό.)
Καλή όρεξη!

Μου αρέσει!

6. Кроткая - 12 Αυγούστου, 2008

εμ…. βλήτα…

εκεί με το δεξιά και το αριστερά, εγώ διαφορά δεν είδα!

Μου αρέσει!

7. renata - 12 Αυγούστου, 2008

Δε φτάνει που έχει τα χάλια ο κήπος σου (ζιζάνια) αλλά μας τα δείχνεις κιόλας? 😛 😛

Μου αρέσει!

8. μούργος - 22 Αυγούστου, 2008

@1. Anna , αννα, για τα αλλα χορτα πολυ καλα κανεις , αλλα για τα βλητα γιατι;
ειναι ωραιοτατατη σαλατα για το καλοκαιρι
.
@2. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ιδιαιτερα , σαν τη βεφα μιλατε;
ωραια μου ακουγετε η συνταγη σας! 🙂
.
κανετε και ψωμι ζυμωτο μονη σας; 😯
με προζυμι;
εισαι αξια θαμωνας της λασπης! 😀
.
@3. glarenia, γλαρενια μου, αααααααα! 👿
μα, τελος παντων κανεις δεν διαβαζει τα εκπληκτικα μου κειμενα;
ειπαμε, δηλητηριωδες ειναι ο τατουλας, το διαβολοχορτο.
λιγο δηλητηριωδες ειναι η αγριοντοματια, γι’ αυτο και θελει φαγωμα με μετρο!
.
@4. glarenia , ναι, τα στιφνα ειναι.
αλλα θελουν , ειπαμε, φαγωνμα με μετρο.
δεν ειναι για χορταση!
.
@5. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ιδιαιτερα, μια και φαινεστε ταλεντο στη μαγειρικη, δεν φτιαχνετε κανα κειμενο με συνταγες να τις ανεβασουμε στη λασπη;
εδω ολο ανεπροκοποι και ανεπροκοπες συχναζουν.
στην αρχη θα τις δινουμε δωρεαν και μετα θα βαλουμε μια μικρη συμβολικη χρεωση (για τα εξοδα) 😀
για στειλε υλικο !
.
@6. Кроткая , κροτ, να ευχεσαι να ειναι καλος ο μαγειρας που θα μαγειρεψει τα βλητα που θα φας. και να μπορει να ξεχωρισει τον τατουλα απο τα βλητα.
αλλιως σε βλεπω να ανεβαζεις ποστ οπου θα λες οτι βλεπεις συνεχεια κιτρινες ροζ και μπλε πεταλουδες 😆
.
@7. renata , καλη και γλυκομιλητη ρενατα μου, τον τατουλα δεν τον βρηκα στον κηπο μου! 👿
υ.γ.
παει ο κηπος μου φετος. ρημαδιο! 👿
μονο κρεμμυδια θα μαζεψω

Μου αρέσει!

9. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 23 Αυγούστου, 2008

Καλημέρα (ξανά)

Μη με πιέζεις άλλο αφεντικό.
Ομολογώ.
Όχι μόνο ζυμώνω, αλλά ανοίγω και φύλλο.
(Ηπειρώτισσα είμαι και ως γνωστόν, στην Ήπειρο φτιάχνουν πίτες με τα πάντα 🙂 )
Όχι τα κινέζικα αρκούδια, τα άλλα πάντα.
Συνταγές έρχονται (σιγά σιγά όμως)

Μου αρέσει!

10. μούργος - 24 Αυγούστου, 2008

@9. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς , ιδιαιτερα στο λεω σοβαρα και δεν κανω πλακα.
φτιαξε ενα κειμενο με συνταγες σου ή και περισσοτερα αν θες και αν ειναι δυνατον βγαλε και μια φωτο το ταψι και το πιατο (το ταψι μετα θα πρεπει να ελθει στη λασπη το συντομοτερο δυνατον 😀 ) και στειλτα στο μειλ της λασπης για να γινουν ποστ.

Μου αρέσει!

11. Μελίτης - 25 Αυγούστου, 2008

χαίρες τε ,ακριβώς ότι χρειάζεται.

Μου αρέσει!

12. μούργος - 25 Αυγούστου, 2008

@11. Μελίτης, φιλε μελιτη γιατι εχω την εντυπωση οτι το σχολιο αυτο ηθελες να το βαλεις στο ποστ με τη μελισσα στον τατουλα;
μελισσοκομος εισαι οποτε…….. 🙂

Μου αρέσει!

13. γιαννης - 19 Οκτωβρίου, 2008

σε προσλαμβάνω για ιδιαιτέρα γραμματέα, αν ειναι να μου φτιάχνεις τέτοιες σαλάτες
🙂

Μου αρέσει!

14. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 20 Οκτωβρίου, 2008

Γιάννη καλημέρα,
πήγαινε στο ποστ με τη σπανακόπιτα (πιο πρόσφατο από αυτό εδώ).
Έχει κι άλλη σαλάτα.
Θα πρέπει να ξεπεράσεις την ομολογουμένως γενναιόδωρη αμοιβή που μου δίνει ο Μούργος κι αυτό είναι μάλλον αδύνατον.
Δεν ξέρω πού να βάλω το χρήμα εδώ μέσα.
Για νησιά Κέυμαν με βλέπω.
Άντε, προσωρινά Ελβετία που είναι και κοντά. 😆

Μου αρέσει!

15. Кроткая - 20 Οκτωβρίου, 2008

Ιδιαιτέρα, έχετε βλέπω μάθει καλά τα διδάγματα του Μούργου: δεν χάνετε ευκαιρία να συνάψετε μπίζνες με όποιον προσφέρεται!

Μου αρέσει!

16. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 20 Οκτωβρίου, 2008

Μ’ όποιο δάσκαλο καθήσεις….

Μου αρέσει!

17. μούργος - 23 Οκτωβρίου, 2008

@13. γιαννης , βρε γιαννη, ιδιαιτερα μαγειρισσα ψαχνεις εσυ οχι γραμματεα 😛
.
@14. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς 😯 😯
κοιτα τι γινεται κατω απο τα αθωα ματια μου.
οι θαμωνες ξυπνησαν
πανε σε παλια ποστ -για ν αμη τους παρω χαμπαρι- και κανουν συμφωνιες 👿
(τελος παντων , θελω 50% ποσοστα αν καταληξει η συμφωνια 😛 )
.
@15. Кроткая, αστα κροτ, μιλαμε για φιδι κολοβο! 😆
.
@16. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς , αυτα ιδιαιτερα ειναι για τη διευθυνση της λασπης, οχι για τους θαμωνες 👿

Μου αρέσει!

18. agnira - 14 Νοεμβρίου, 2008

Γεια χαρά, τυχαία βρήκα αυτή την σελίδα γιατί έψαχνα φωτογραφίες από χόρτα. Χαίρομαι που υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που ξέρουν και που ενδιαφέρονται για τα χόρτα (όσο υπάρχουν ακόμα…). Μένω εδώ και 28 χρόνια στο εξωτερικό, αλλά είμαι από την Κρήτη. Έμαθα τα χόρτα από τον πατέρα μου, αλλά δυστυχώς όχι όλα, μόνο αυτά που μας άφηνε να μαζεύουμε εμείς! Τα τσιγαρολάχανα π.χ. δεν τα ξέρω καλά, και πότε τα αναγνωρίζω, πότε όχι. Μήπως έχεις καμιά φωτογραφία από τον αρχατζίκο (αγριοκάροτο); Το μπερδεύω με το …. κώνιο, τα δοκιμάζω λίγο, αλλά πάντα είναι λάθος! Ένα άλλο που μπερδεύω είναι η αγριοαγκινάρα με ένα άλλο που μοιάζει πολύ, αλλά είναι και αυτό δηλητηριώδες.

Μου αρέσει!

19. μούργος - 15 Νοεμβρίου, 2008

@18. agnira, καλως ηρθες στη λασπη 🙂
.
υπαρχουν αρκετοι στη ελλαδα , αλλα ειναι μια γνωση που χανεται σιγα σιγα.
εδω πλεον οι περισσοτεροι δεν αναγνωριζουν τα κηπευτικα στη φυση, σε κηπο. τα ξερουν μονο σε συσκευασιες στα σουπερ μαρκετ ή κομμενα.
.
πολυ σοφα ο πατερας σου σε αφηνε να μαζευεις λιγα χορτα. βασικος κανονας : ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ 100% ΣΙΓΟΥΡΟΙ οτι ειναι βρωσιμα.
.
αλλιως, ποτε μη μαζευεις αγριοκαροτο αν το μπερδευεις με το κωνειο. ενα λαθος μπορει να τον στειλει καποιον, αν και το κωνειο εχει αποκρουστικη μυρωδια.
και θα ελεγα μη τα δοκιμαζεις, η οσφρηση μετα απο τριψιμο του φυτου ειναι καλος δεικτης ή να μυριζεις τη ριζα του.
.
το μονο φυτο που «μοιαζει» με την αγριοαγγιναρα και ειναι δηλητηριωδες ειναι η ατρακτυλιδα .(βεβαια η δευτερη ειναι πολυ πιο κοντο φυτο και εχει αρκετες διαφορες.)
ειναι ισχυρα δηληρητηριωδες φυτο
.
αληθεια, λες οτι δεν μενεις ελλαδα, αρα που τα βρισκεις ολα αυτα τα φυτα;

Μου αρέσει!

20. agnira - 17 Νοεμβρίου, 2008

γεια σου, μούργο!
Σ’ ευχαριστώ για τις υποδείξεις; θα σου στείλω τα Χριστούγεννα καμιά φωτογραφία από ένα δυο χόρτα για τα οποία έχω αμφιβολίες. Στην Ελλάδα τα βρίσκω τα χόρτα, όλες τις σχολικές διακοπές του γιου μου τις περνάμε στην Ελλάδα, κυρίως στην Μεσσηνία!
Μην ανησυχείς, δεν πρόκειται να πάω από αγριόχορτο ;-), δοκιμάζω πολύ λίγο και το φτήνω αμέσως. Άσε που στο περίπου ξέρω ποια είναι τα δηλητηριώδη χόρτα. Αλλά από την άλλη, αφού στην Ελλάδα τρώμε ορίσμένα δηλητηριώδη, όπως ο στίφνος και οι αβρωνιές, ο όρος «δηλητήριο» είναι μάλλον σχετικός.
Και εδώ βέβαια έχει χόρτα. Και βρίσκεις και σπόρους, άμα ξέρεεις τον λατινικό όρο. Μάραθο ας πούμε έχω βάλει στον μικρό κήπο που έχουμε, πιάνει μια χαρά (τους σπόρους τους βούτηξα από τον βοτανικό κήπο, σε μια από τις ατελείωτες βόλτες που έκανα με τον γιο μου σε βρεφική ηλικία…). Άσε που υπάρχουν στις λαϊκές διάφορες καλλιεργημένες μορφές ραδικιών, τσιμούλια καθώς και άλλα που δεν ξέρω πως τα λένε, όμως τα αγοράζω και κάνω χορτόπιτα.
Αυτά. Συγχαρητήρια για το ωραίο σου μπλογκ και καλή σου μέρα!

Μου αρέσει!

21. μούργος - 18 Νοεμβρίου, 2008

@20. agnira, γεια σου και σενα αγκνιρα.
κοιτα, κανω τον ξερολα στο μπλογκ αλλα και μενα οι γνωσεις μου στα χορτα ειναι περιορισμενες .
στην ηπειρο ξερω 10-15 χορτα να ξεχωριζω-απο εκει ειμαι- και εδω οχι πανω απο δεκα.
απλα κοιταω συνεχεια τα σκονακια μου-βιβλια-.
.
για τα δηλητηριωδη υπαρχει μια κλιμακωση. (εχει σχεση με την περιεκτικοτητα και το ειδος της δραστικης)
π.χ. τατουλα και ελαχιστο να φας, κινδυνευεις πολυ.
στιφνο και οβριες οταν καποιος τρωει με μετρο δεν κινδυνευει, αλλα αν φαει μεγαλες ποσοτητες , θα εχει προβλημα.
ακομη και τα βλητα ειναι επικυνδινα σε μεγαλες ποσοτητες.
.
ευχαριστουμε για τα καλα λογια για το μπλογκ (αυτη ειναι η μια πλευρα του γιατι υπαρχει και η σκοτεινη του. τα σχολια, οπου δεν περισευουν και πολυ οι ευγενειες και οι αβροτητες 😀 )
υ.γ.
αληθεια για ποια χωρα μιλας;

Μου αρέσει!

22. agnira - 19 Νοεμβρίου, 2008

Γεια σου, μούργο. Και γω περίπου τόσα ξέρω, και προσπαθώ να θυμηθώ και τα υπόλοιπα και να μάθω κι άλλα. Και γω κοιτώ τα σκονάκια μου 🙂
Ελβετία μένω, όχι Αγγλία (και εδώ έχει πολλή ομίχλη…;-)). Έχει πολλούς Ιταλούς και Ισπανούς εδώ (γιαυτό βρίσκω στις λαικές χόρτα καλλιεργημένα, φαίνεται ότι τα χρησιμοποιούν και αυτοί).
Παρεπιπτώντως, έχω σκοπό να δοκιμάσω την σπανακόπιτά σου, όταν βρω καιρό. Τόσο απλά και σταράτα δεν μου έχει εξηγήσει ποτέ κανείς, πώς φτιάχνεται το σπιτίσιο ζυμάρι! Το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής! Απ’ την γιαγιά μου δεν μπόρεσα δυστυχώς να μάθω πολλά πράγματα. Οι οδηγίες της ήταν πάντα του στιλ: «ποσο λάδι να βάλω, γιαγιά;» «Όσο πάρει, παιδί μου, θα δεις…» 🙂
Αυτά. Εν τω μεταξύ βγήκε και λίγο ο ήλιος… Σε χαιρετώ
Υ.Γ. με συγχωρείς αν πολυφλυαρώ. κατά διαστήματα με πιάνει 😉 Και γενικά δεν πολυμιλώ ελληνικά εδώ!

Μου αρέσει!

23. μούργος - 19 Νοεμβρίου, 2008

@22. agnira , α, ελεβετια. (αλλος ενα μυθος καταριπτεται στη λασπη.
η ελβετια εκτος απο τραπεζες και θυριδες εχει και λαικες με χορτα 😆
.
ta συγχαρητηρια για τη σπανακοπιτα στην ιδιαιτερα.
θαμωνας της λασπης ειναι και αυτη και μας εχει στειλει ηλεκτρονικα πολλες συνταγες για ανεβασμα (δυστυχως κανα ταψι δεν εστειλε ακομη 👿 )
.
αχ αυτες οι απιστευτες γιαγιαδες.
κλασσικη φραση το «οσο παρει» 😆
.
η φλυαρια δεν απαγορευεται στη λασπη (απλα πληρωνεται λιγο παραπανω απο τα απλα σχολια 😆 )

Μου αρέσει!

24. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 20 Νοεμβρίου, 2008

Τι νούμερο ταψί να στείλω? 🙂

Καλημέρα!

Μου αρέσει!

25. μούργος - 20 Νοεμβρίου, 2008

@24. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς ,
το μεγαλυτερο ιδιατερα, το μεγαλυτερο! 😀

Μου αρέσει!

26. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - 20 Νοεμβρίου, 2008

Ανοξείδωτο ή αντικολλητικό?
και το κυριότερο, γεμάτο το θέτε το ταψί ή να έχει ακόμη την ετικέττα πάνω?
Τα ‘χω χάσει τα κατσίκια από την κούραση αφεντικό…. 😦

Μου αρέσει!

27. μούργος - 20 Νοεμβρίου, 2008

@26. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς,
κουρασμενη κουρασμενη, αλλα η ειρωνια προς ενα πεινασμενο μουργο καλα κρατει!
γεματο ιδιαιτερα, γεματο. 👿
(μολις βρητε τα κατσικια)

Μου αρέσει!

28. maria verivaki - 28 Νοεμβρίου, 2008

στην Κρήτη τρώμε πολ΄θ τα βλήτα σε συνδυασμό με το στίφνο, αλλα οχι τον τατουλα. στην νεα ζηλανδια οπου γεννηθηκα θυμαμαι που η μητερα μου εβαζε 1/3 στιφνο/βλητα μαζι στο πιατο, οποτε ποτε δεν τρωγαμε πολυ στινο, οπωσ γραφετε

Μου αρέσει!

29. μούργος - 28 Νοεμβρίου, 2008

@28. maria verivaki , μαρια, καλως ηρθες στη λασπη 🙂
νεα ζηλανδια-κρητη , ενα τσιγαρο δρομος, ε; 😆
.
και παλι -νομιζω- πολλοι ειναι οι στιφνοι (πολλοι κανουν ενα βρασιμο πρωτα, πετανε το πρωτο νερο και μετα τους μαγειρευουν κανονικα)

Μου αρέσει!

30. μούργος - 28 Νοεμβρίου, 2008

@28. maria verivaki , α, μαρια πολυ ενδιαφερον μπλογκ εχεις.
συγχαρητηρια!
πολυ (και καλη) δουλεια!

Μου αρέσει!

31. ενας που επεσε καταλάθος εδω - 10 Νοεμβρίου, 2009

γουστάρω βλήτα με σκορδάκι φουλ

και ενίοτε καπνίζω και λίγο διαβολόχορτο

στυφνο δεν έχω φάει αλλά το αναγνωρίζω , κοινοτατο ζιζάνιο

Μου αρέσει!

32. μούργος - 11 Νοεμβρίου, 2009

@31. ενας που επεσε καταλάθος εδω, καπνιστο διαβολοχορτο πρωτη φορα ακου, αλλα περι ορεξεως…… 😛

Μου αρέσει!

33. Το διαβολόχορτο « FUGAZI.gr - 25 Σεπτεμβρίου, 2011

[…] Πηγή: https://laspistasteria.wordpress.com/ […]

Μου αρέσει!

34. ξιμ - 17 Δεκεμβρίου, 2012

λοιπον αν καθως τρωτε τετοια χορτα ξαφνικα νιωσετε μια πικρη- καυστικη γευση κι λιγα λεπτα αργοτερα μια … περιεργη διαφορα στη γευση… τοτε σταματηστε να τρωτε οτιδηποτε κι απολαυστε ενα ελαυρη τριπακι, αλλα προσοχη, καλα ειναι να πειτε σε καποιον να σας προσεχει, αν παλι δε το καταλαβετε εγγερα τι τρωτε, χμμμ τι ναπω, καλη τυχη…. 🙂
😉

Μου αρέσει!

35. μούργος - 17 Δεκεμβρίου, 2012

@34. ξιμ, παιζεις με την υγεια σου [αν δεν κανεις πλακα]

Μου αρέσει!

36. stayroyla - 20 Ιουνίου, 2013

Είστε απίστευτοι όλοι!Μπήκα στο μπλοκ το δικό σου μούργο για να ενημερωθώ ,γιατί με φιλέψανε λίγο στίφνο.Συγκεκριμένα ο γείτονας :)Γράφεις κάτι για δηλητηριώδες φυτά και για λίγο πίστεψα ότι είμαι στην ζούγκλα ??που να φανταστώ ότι τόσο καιρό που τρώμε τα βλήτα ανήκουν σε αυτή την οικογένεια.Ειδικά στον Κάλαμο Ιονίου τα τσακίζουν.Η δε πεθερά μου κάθε καλοκαίρι μου καμαρώνει για την σοδειά της.Λες να έχει περίεργες σκέψεις και για αυτό επιμένει να τα τρώω?Πάντως τις πληροφορίες της πήρα και σε ευχαριστώ:)

Μου αρέσει!

37. Bolko - 2 Ιουλίου, 2013

Το βρίσκω πολύ δύσκολο κάποιος να μπερδέψει τη νττούα με το βλίτο. Το πρώτο είναι πολύ σκληρότερο με χαρακτηριστικές ταξίανθίες, η δεύτερη πρώτο απ’όλα μυρίζει έντονα. Τώρα αυτό για την τοξικότητα του βλίτου πρ΄τη φορά το ακούω, έχει κάποιος καμία μελέτη για απόδειξη? Πάντως τα κουνέλαι δεν το πολυθέλουν, αι το περισσότερο το αφήνουν. Προφανς είναι τοξικό γι’αυτά, γι’αυτό και δεν το δίνω συνήθως στην κουνελίτσα μου.
Όσο για τη νττούρα, είναι πραγματικά τρομακτικές οι συνέπειες της κατανάλωσής της. Πολλοί την έχουν πάρει δήθεν για αν βιώσουν τις παραισθησιογόνες ιδιότητές της, αλλά στην πραγματιότητα δεν πρόκειται γαι κανονικό παραισθησιογόνο. Είναι πάνω απ’όλα δηλητήριο, με σοβαρά σωμτικά συμπτ΄ματα, αλλά και οι παραισθήσεις που προκαλεί είναι πολύ επικίνδυνες. Κατατάσσεται στα παραληρηματογόνα, δηλαδή προκαλεί παραλήρημα ή αλλι΄ς πλήρη αποσύνδεση του χρήστη απ’την πραγματικότητα. Κάποιος μπορεί να κάνει πράγματα σε λάθςο μέρη ή στον αέρα, να μιλάει με ανθρώπους που δεν υπάρχουν, να τρέχει γυμνός στους δρόμους νομίζοντας πως είναι σπίτι του κλπ, έχοντας μόνο μικρή μνήμη τω γεγονότων. Δύσκολο να πεθάνεις με μικρές ποσότητες, αλλά σίγουρα οι μεγαλύτερες είναι επικίνδυνες. Μπορείτε να ψάξετε εμπειρίες ντατούρας κυρίως σε σελίδες του εξωτερικού, και σας εγκυώμαι πως θα τορμάξετε με ο,τι διαβάσετε. Μακριά απ’αυτό το φυτό. Εγώ καλλιεργώ μια μπρουγκμάνσια Βρθγμανσια αθρεα, πρώην κατασσόμενη στο γένος της ντατούρας, η γνωστή σάλιπιγγα του αγγέλου του Περού.

Μου αρέσει!

38. Bolko - 2 Ιουλίου, 2013

Λοιπόν, το προηγούμενο σχόλιο για κάποιον λόγο δημοσιεύθηκε πριν προλάβω να το διορθώσω, και σας παρακαλώ να μη συμπεράνεται απ’τα παραπάνω πως είμαι υπό την επίρροια ντατούρας, απλώς έγραφα βιαστικά. Εάν ήμουν, σίγουρα θά’τρεχα τώρα γυμνός στο δρόμο πιστεύοντας πως κάνω μπάνιο σε διαστημικό λεωφορείο. Ήθελα απλώς να πω λίγα λόγια κι εγώ, και να εφιστήσω την προσοχή στην επικινδυνότητα της χρήσης αυτού του φυτού ως παραισθησιογόνου.

Μου αρέσει!

39. kostas - 4 Οκτωβρίου, 2015

Γεια σας απο Κρητη…λοιπον καταρχην το πρασινο βλητο και οχι το κοκκινο οπως λετε ειναι το αγριο και φυτρωνει μονο του .Το κοκκινο ειναι πιο νοστιμο και αντεχει περισσοτερο χωρις να βγαζει σταχυ..οσο αφορα την αγριοντοματια η στυφνο η στρουφιγκας,τρωγετε κανονικοτατα και χωρις φοβο αρκει να μαζευουμε μονο τις κορυφες χωρις να εχουν τα μικροσκοπικα τοματακια..ειναι λιγο πικρος σε συγκριση με τα βλητα ,αλλα εδω στη Κρητη συνιθιζεται να βραζονται και μαζι…το αξιοσημειωτο ειναι οτι θεωρειτε δηλητηριωδες σε ολη την υπολοιπη Ελλαδα εκτος απο εδω.. δειτε και εδω σχετικα http://www.ftiaxno.gr/2015/07/stifnos-farmakeutikes-idiotites.html

Μου αρέσει!

40. μούργος - 5 Οκτωβρίου, 2015

@36. stayroyla, σταυρουλα τα βλητα ειναι μια χαρα, ο στυφνος θελει προσοχη [δεν ειναι για χορταση]
.
@37. Bolko, ευχαριστω για τις πληροφοριες για την επικινδυνοτητα της ντατουρας. τοτε που εψαχνα για το βλητο βρηκα υλικο για την «τοξικοτητα» του ζωμου του, το οποιο σημειωτεον κανεις δεν το πινει [οπως κανουμε δηλ. με τα αγριοχορτα] αλλα δεν μπορεσα να βρω δημοσιευμενη επιστημονικη εργασια για τη συνθεση του ζωμου του.
.
@39. kostas, για τα βλητα σωστα τα λες [δεν εγραψα κατι αλλο], οσο για τον στυφνο, εν μερει εχεις δικιο και δεν το τρωνε μονο στην κρητη αλλα σε ολη την ελλαδα. απλα τονισα οτι τρωγεται μονο οταν ειναι τρυφερο [οι κορυφες του] και οχι σε μεγαλη ποσοτητα [η πικραδα ειναι το δηλητηριο]. οι καρποι του οταν ωριμασουν και μαυρισουν ειναι εξαιρετικα δηλητηριωδεις.

Μου αρέσει!

41. Το διαβολόχορτο – Λυκαων - 27 Δεκεμβρίου, 2017

[…] Πηγή: https://laspistasteria.wordpress.com/ […]

Μου αρέσει!


Σχολιάστε