jump to navigation

Τεχνητή αναδάσωση; 25 Μαΐου, 2008

Posted by μούργος in clouds, φύση, Βουνά, Περιβάλλον, Σύννεφα, Ταΰγετος, Φωτιά, Φωτογραφία, Mountains, nature, Photo.
trackback

Μήπως η φύση ξέρει να το κάνει καλύτερα;
Περιοχή στον Ταΰγετο που κάηκε πριν 9 χρόνια και δεν εφαρμόστηκε τεχνητή αναδάσωση.

Σχόλια»

1. faros - 25 Μαΐου, 2008

Κα – τα – πλη – κτι – κό !!!

Α – πί – στευ – το !!!

Φαν – τα – στι – κό !!!

Υ.Γ. Εννοώ και την «δουλειά» της Μητέρας Φύσης,αλλά και το ποστ σου.

Μου αρέσει!

2. μούργος - 25 Μαΐου, 2008

@1. faros , φαρε, εισαι πολυ απροσεκτος!!
αυτα τα επιφωνηματα θαυμασμου τα χρεωνουμε λιγο ακριβα!!
ετσι οπως πας θα πρεπει να ξαναρχισεις τη δουλεια για να ξεχρεωσεις τη λασπη! 😆

Μου αρέσει!

3. beniamin - 25 Μαΐου, 2008

μαιευτήριο.. 🙂

Μου αρέσει!

4. faros - 26 Μαΐου, 2008

Καλημέρα σας και καλή σας εβδομάδα.

Χρέωσέ με όσο θες, τυχαίνει να είμαι από μικρό παιδί «θαυμαστής» της Φύσης, οπότε …

Υ.Γ. Αλήθεια την πρώτη φωτό την έχεις εδώ και 9 χρόνια;; Προφανώς έχεις ένα πολύ σοβαρό αρχείο.

Μου αρέσει!

5. Кроткая - 26 Μαΐου, 2008

φυσικά και ξέρει καλύτερα η φύση…
απλά εμείς είμαστε υπερφίαλοι.

γειααα!

Μου αρέσει!

6. Ιδιαιτέρα γραμματεύς - 26 Μαΐου, 2008

Τι ‘ν τούτα?
Χαλέπιος πεύκη, μαύρη πεύκη, τι?
Επειγόντως διευκρινίσεις!!!
Διότι, από το ράδιο επληροφορήθην ότι η χαλέπιος πεύκη είναι είδος λέει παρασίτου και όσο τα δάση αποτελούνται σχεδόν αποκλειστικά από αυτή, τόσο θα συνεχίσουν να καίγονται με χαρακτηριστική ευκολία.
Επίσης, λέει (το ράδιο) ότι τα δάση που έχουν και άλλα δέντρα εκτός από αυτά, όταν καούν, χάνουν τα υπόλοιπα είδη δέντρων που προϋπήρχαν και τα οποία αντικαθίστανται από αυτή.
Που είναι ανθεκτικότερη και μεγαλώνει πιο εύκολα στερώντας από τα υπόλοιπα είδη δέντρων ζωτικό χώρο.
Αυτάαααα.
Μέχρι και στη γουικιπέδια το έψαξα το θέμα, αφού δεν φιλοτιμείται κανείς άλλος… 🙂

Μου αρέσει!

7. teokaf - 26 Μαΐου, 2008

Για δώσε συντεταγμένες που τράβηξες τις φωτό γελοίε γιατί δίνουν αρκετά € οι γνωστοί άγνωστοι για να το ξανακάψουν. Αφού θα καεί που θα καεί γιατί να μην βγάλουμε και μεις κανένα φράγκο ( ευρώ εν προκειμένω)

Μου αρέσει!

8. Lardigos - 26 Μαΐου, 2008

Οι αυτοσχέδιες από την ιδιωτική πρωτοβουλία αναδασώσεις, αλλά -πολλές φορές- και οι οργανωμένες αντίστοιχες από δημόσιους φορείς, προκαλούν ευθυμία (όσο μπορείς να ευθυμήσεις δηλαδή με μια ανασούμαπλη παρέμβαση στο οικοσύστημα)!
Ακόμη Θυμάμαι εκστρατεία, που είχε διοργανωθεί από γνωστό ραδιοσταθμό, που καλούσε τους ευαισθητοποιημένους πολίτες να συνδράμουν στην αναδάσωση του (προσοχή!) Αμυγδαλεώνα!!! Πώς λέμε τώρα πρασινίστε (με γκαζόν και φοινικοειδή κυρίως) τον -πάλαι ποτέ- Ελαιώνα; Κάτι ανάλογο. Αλλά και σε περιπτώσεις όπου είχαμε όντως δασική έκταση (άλλο δάσος, άλλο δασική έκταση) η αναδάσωση βγάζει μάτι! Παρατεταγμένα, στοιχισμένα, σαν στρατιωτάκια σε παρέλαση, τα δενδράκια φωνάζουν από μακριά «Σύνθημά μας είναι ένα : Συμμετρία παντού!»

Μου αρέσει!

9. μούργος - 26 Μαΐου, 2008

@3. beniamin , 🙂
καλοοοοο!
.
@4. faros , φαρε, εχε χαρη που τρεχω πολυ αυτο τον καιρο και δεν προλαβαινω να σε χρεωσω. 🙂
.
oxi ρε φαρε, ολες φρεσκες ειναι, σαν ζεστες τυροπιτες (χθεσινες)
απλα στο μακρινο πλανο δεν φαινονται καθαρα τα δεντρα.
ο ταυγετος εχει πολλα σημεια «γυμνα»
.
@5. Кроткая , παλι γεια; 😕
παλι την κανεις;
ουτε εμπορικος αντιπροσωπος να ησουν!
.
@6. Ιδιαιτέρα γραμματεύς , ααααα, τι τα ηθελα εγω αυτα τα ποστ. 👿
αφου δεν το ξερω καλα το θεμα!
ιδιαιτερα, δεν ειμαι δασολογος.
ψαχνωντας και γω προχειρα, ειδα οτι η χαλεπιος πευκη βγαινει σε μικρα υψομετρα , ενω η μαυρη σε ψηλοτερα.
ο ταυγετος κυριως εχει μαυρη πευκη και ελατη.
(η χαλεπιος πευκη καιγεται ευκολα αλλα αναγενναται και ευκολα)
αντιγραφω απο μια ενδιαφερουσα συνεντευξη του καθηγητη δασολογιας του ΑΠΘ με αφορμη τη φωτια της παρνηθας και ελπιζω να σου λυσει τις αποριες:
Χαλέπιος και μαύρη πεύκη
Το δεύτερο πρόβλημα αφορά την αποκατάσταση του καμένου δάσους. Στην περίπτωση της Πάρνηθας, τα καμένα δάση ανήκουν σε δύο κλιματικές ζώνες. Στη μεσογειακή ζώνη, η οποία καλύπτεται από δάση χαλεπίου πεύκης, και στη ζώνη των ορεινών μεσογειακών κωνοφόρων της μαύρης πεύκης και της ελληνικής (κεφαλληνιακής) ελάτης.
Σε ό,τι αφορά τη χαλέπιο πεύκη, είναι ένα είδος προσαρμοσμένο στις πυρκαγιές και αναγεννάται εύκολα έπειτα από αυτές. Η χαλέπιος πεύκη ανθοφορεί σχεδόν κάθε έτος και οι κώνοι της ωριμάζουν την τρίτη άνοιξη, μετά τη γονιμοποίησή τους. Μετά την ωρίμανση οι κώνοι δεν ανοίγουν, αλλά παραμένουν κλειστοί για 10, 15 ή και περισσότερα έτη με φυτρώσιμους σπόρους. Οι κλειστοί κώνοι δεν καίγονται και ούτε ανοίγουν κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς. Αν όμως επισκεφθεί κανείς ένα καμένο δάσος χαλεπίου πεύκης 2 ημέρες (48 ώρες) μετά την πυρκαγιά θα διαπιστώσει μια βροχή από σπόρους που πέφτουν στο έδαφος. Οι σπόροι αυτοί φυτρώνουν το φθινόπωρο και αφού έχουν πέσει τουλάχιστον 25 mm βροχής, που σημαίνει ότι υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της φυσικής αναγέννησης της χαλεπίου πεύκης παίζει η λαδανιά, η οποία εμφανίζεται σε αφθονία μετά την πυρκαγιά. Η λαδανιά αφενός προστατεύει τα νεαρά φυτάρια από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και αφετέρου, καθώς ο μύκητας που δημιουργεί μυκόρριζα στη λαδανιά δημιουργεί επίσης μυκόρριζα στη χαλέπιο πεύκη, αυξάνεται μέχρι και 100 φορές η ικανότητα πρόσληψης νερού από τις ρίζες και συνεπώς η δυνατότητα επιβίωσης των φυταρίων.
Εφόσον λοιπόν τα δένδρα που κάηκαν έχουν μια ηλικία μεγαλύτερη των 15 ετών, η φυσική αναγέννηση της χαλεπίου πεύκης είναι εξασφαλισμένη και δεν χρειάζεται καμία αναδάσωση. Σε ό,τι αφορά τα πλατύφυλλα είδη, είτε είναι αυτά αείφυλλα όπως ο πρίνος, η αριά κ.λπ. είτε είναι φυλλοβόλα όπως τα πλατάνια, οι λεύκες, οι δρύες κ.λπ., ανανεώνονται πολύ γρήγορα μετά την πυρκαγιά. Στην Πάρνηθα ήδη έχουν πρεμνοβλαστήσει δίνοντας το πρώτο ελπιδοφόρο μήνυμα. Εχουν επίσης βλαστήσει τα πρώτα φθινοπωρινά βολβογεώφυτα όπως τα κυκλάμινα, οι διώχτρες, οι κρόκοι.
Διαφορετικά όμως είναι τα πράγματα στα δάση των ορεινών μεσογειακών κωνοφόρων, όπως της μαύρης πεύκης και της ελάτης. Η μαύρη πεύκη με τον χονδρό φλοιό της είναι προσαρμοσμένη σε έρπουσες πυρκαγιές οι οποίες διευκολύνουν τη φυσική αναγέννησή της, αλλά δεν αντέχει σε επικόρυφες πυρκαγιές και δεν αναγεννάται φυσικά έπειτα από αυτές. Η ελάτη δεν είναι προσαρμοσμένη ούτε στις έρπουσες ούτε στις επικόρυφες πυρκαγιές. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε τεχνητά με αναδασώσεις.
Για τη μαύρη πεύκη, το εγχείρημα είναι σχετικά εύκολο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σπορές ή φυτεύσεις με μονοετή ή διετή φυτάρια, γυμνόρριζα ή βωλόφυτα (με ριζόχωμα). Εκεί που πρέπει να δοθεί προσοχή είναι στην επιλογή της περιοχής προέλευσης του υλικού σποράς που πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά προς τις καμένες επιφάνειες.
Κεφαλληνιακή ελάτη
Για την ελάτη τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, γιατί είναι ένα είδος που δημιουργεί τελικές φυτοκοινωνίες και συνεπώς είδος με μικρότερο εύρος οικολογικής ανοχής. Μπορεί όμως και εδώ να χρησιμοποιηθούν φυτεύσεις τετραετών φυταρίων, τα οποία έχουν σκληρυνθεί τα 2 τελευταία χρόνια (τρίτο, τέταρτο) πριν από τη φύτευση. Δεν χρειάζεται πάντοτε προδάσος και εξηγώ γιατί. Υπάρχει διαφορά μεταξύ δασικού εδάφους, το οποίο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε χούμο, και ορυκτού εδάφους, έπειτα από πυρκαγιά, γιατί η ελάχιστη ποσότητα υγρασίας που απαιτείται για την επιβίωση των φυταρίων ανέρχεται στο μισό μέχρι και το ένα τρίτο στο ορυκτό έδαφος από ό,τι στο χουμώδες δασικό έδαφος. Αν επισκεφθεί κάποιος ένα δάσος ελάτης θα δει ότι ακόμα και τα ηλιαζόμενα πρανή των δασικών δρόμων είναι γεμάτα από φυτάρια ελάτης. Στον Ταΰγετο βλέπει κανείς την ελάτη να εγκαθίσταται σε εγκαταλειμμένους αγρούς. Συνεπώς μπορούμε να εγκαταστήσουμε την ελάτη και χωρίς προδάσος και εδώ παίζει μεγάλο ρόλο η περιοχή προέλευσης των σπόρων.
.
@7. teokaf , ο τεο βγηκε απο ταφο του και γινεται ο στρατηγος ανεμος του φετεινου καλοκαιριου! 😆
.
@8. Lardigos, κατ΄αρχην καλως ηρθες! 🙂
εχεις απολυτο δικιο, αλλα στη χωρα που ανθει η φαιδρα πορτοκαλεα, αναμενομενο ειναι.
δεν ειμαι ειδικος, γεωπονος ειμαι αλλα εχω ακουσει και γω απιστευτες ανοησιες.
τους δασολογους τους εχουν φαινεται για αλλες δουλειες!
αυτο με τον αμυγδαλεωνα παρα ειναι κουφο!
μου θυμιζει με το μεγαλο συνθημα για το περιβαλλον: καθαριζω τις ακτες απο τα σκουπιδια (που ριχνουμε εμεις οι ανθρωποι) , αρα εκανα το καθηκον μου για το περιβαλλον!

Μου αρέσει!

10. μούργος - 26 Μαΐου, 2008

ο καθηγητης ειναι ο Σ. Νταφης.

Μου αρέσει!

11. faros - 27 Μαΐου, 2008

Απλά είπα πως αν ήταν έτσι όπως στην πρώτη φωτό, και έγινε όπως στις υπόλοιπες, τότε δεν μιλάμε απλά για θαύμα της φύσης αλλά για ΤΟ ΘΑΥΜΑ !

Την Καλημέρα μου σε όλους !

Μου αρέσει!

12. Ιδιαιτέρα γραμματεύς - 27 Μαΐου, 2008

Καλημέρα!
Το διαβολάκι είναι όλα τα λεφτά!!!
Ααααχ, χόρτασα πληροφορία
Merci

Μου αρέσει!

13. fvasileiou - 27 Μαΐου, 2008

Τι όμορφα!
Μέσα σε 9 μόλις χρόνια…
Τελικά ο καλλίτερος τρόπος είναι να αφήσουμε ήσυχα τα βουνά μας.

Μου αρέσει!

14. μούργος - 27 Μαΐου, 2008

@11. faros , φαρε, αν θελεις να σου βγαινουν κανονικα τα ποστ και τα σχολια ΠΟΤΕ μη ξαναβαλεις ελληνικο τιτλο στο Permalink που ειναι κατω απο τον τιτλο του ποστ, οταν επιλεγεις δημιουργια νεου ποστ.
πατας επεξεργασια και γραφεις οτι θελεις ΜΕ ΑΓΓΛΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ και μετα πατας save.

aντε, τριτωσε το κακο απο βοηθειες. 🙂
.
@12. Ιδιαιτέρα γραμματεύς, Ιδιαιτερα, αρχισαμε διαιτα; 😛
εεεε, αμα χορταινετε με πληροφοριες…… 😆
.
@13. fvasileiou , η φυση σιγουρα ξερει καλυτερα, απλα θελει τον χρονο της, φωτη. (και περισσοτερους υπευθυνους ανθρωπους να σχολουνται με αυτη και λιγοτερο οι διαφοροι οικολογουντες)

Μου αρέσει!

15. ελένη - 27 Μαΐου, 2008

Αχ! βρε μούργο κάτι τέτοια κάνεις και με ζουρλαίνεις
Ο Ταυγετάρας( ετσι τον αποκαλώ στα παιδιά μου) παρότι αρσενικό βουνό αντιβαίνει τους κανόνες της φύσης και
θαυματουργεί, βλαστάνει ιερότητα
Και κάτι προσωπικό, η ματιά μου έχει φωτογραφίσει για σχεδόν 20 χρόνια αυτήν την ομορφιά(απο το πατρικό μου τον κεντράρω )
με ζουρλαίνεις καμάρι μου (για να μιλήσω λίγο σπαρτιάτικα)
Φιλιά κι αγάπες

υ.γ Ζήτω για την Καλομοίρα Είμεθα τοπικά υπερήφανοι!!!!!!!!!!!!!!!
δρέψαμε δάφνας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Ω ξείν, αγγέλειν Λακεδαιμονίοις, ότι τήδε κείμεθα, τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι

συγνώμη για την αβλεψία

Μου αρέσει!

16. fvasileiou - 27 Μαΐου, 2008

@μούργος
«Οικολογούντες»: Δόκιμος ο νεολογισμός!…

Μου αρέσει!

17. ελένη - 27 Μαΐου, 2008

Την ειρωνεία για την κακομοιρα δεν την κατάλαβες;
Τόσο λίγο με μετράς…θα λυποθυμήσω
Μόνο εντεχνο έθνικ μουσικες και κλασική ακούω
Με έκανες λιώμα μεσημεριάτικα
Α πα πα πα πα!!!!!!!

Τώρα για να σοβαρευτούμε πολιτιστικά έχουμε γίνει σούργελο
κρίμα την μουσική παραδοση ογκόλιθους πραγματικά έχουμε βγάλει… άσε γιατί θυμώνω

Μου αρέσει!

18. liakada - 27 Μαΐου, 2008

κι όμως Μουργο μου ..
υπήραΑν πλευρές του <Ταυγετου που είχαν αναδασω8εί και ήταν καταπράσινες ! Μι αμαγεία λέμε ..
μιλω σε χρόνο παρατατικό γιατί περυσι καηκαν ΄-((((
Αν 8ες δες μια ματιά ποστ μου περισινα εκείνων των ημερών..
υπαρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα απο πριν και μετά τη φωτιά ..
Τωρα τι κάνουμε είναι το 8έμα ..

Μου αρέσει!

19. μούργος - 27 Μαΐου, 2008

@15. ελένη , μια και το εγραψες και και εδω το σχολιο απο τους μουργους , κανω και γω κοπι την απαντηση που αφησα εκει(για να βγει και νοημα στα σχολια):
……………………………………………………………………………………..
-@26. ελένη , αχ βρε ελενη, ειναι τοση η συγκινηση σου που ειδες τον ταυγετακια σου που εκανες σχολια στους μουργους και οχι στον ταυγετο. 😆 (που να ανεβασω και ποστ για το αφισσου 😆 )
,
εγω δεν ειμαι λακωνας αλλα το σωστο να λεγεται.
ειναι παρα πολυ ομορφο βουνο. περιεργα ομορφο!
υ.γ.
αυτο για την καλομοιρα τι τοθελες!!
(ενταξει πατριωτισσα, αλλα θελει πολυ κουραγιο καποιος να την ακουσει να τραγουδαει)
.
το “ζουρλαινεις” το λενε και οι ηπειρωτες! 😀
……………………………………………………………………………………..
και συνεχιζω
@17. ελένη, ελενη, γραψε λαθος!!!
βιαστικη αναγνωση εκανα! (ο ελευθερος χρονος μου αυτο τον καιρο ειναι ελαχιστος)
ειπα και γω!!! 😀
.
σουργελα δεν γιναμε καθολου.
ολος ο διαγωνισμος ειναι σουργελο, οποτε………….
.
@16. fvasileiou, φωτη, μη περιμενεις και πολλα απο μενα.
με τη γλωσσα την ελληνικην και δεν ειμαι και ο καλυτερος φιλος. (εν αντιθεσει με σενα)
.
@18. liakada , λιακαδα , εσυ ξερεις πολλα απο λακωνια.
πως; 😕
δεν διαφωνω με τις τεχνητες αναδασωσεις, αρκει να εχουν τον πρωτο λογο αυτοι που ξερουν να την κανουν.

Μου αρέσει!

20. Anna - 27 Μαΐου, 2008

Παρουσιάζεις τα πράγματα λιγο πιο όμορφα από ότι είναι… Η φωτογραφίες σου αυτή τη φορά είναι γλυκιές. Απλώς την τελευταία φορά που πήγα εκεί, μόνο θυμό ένιωσα….
φιλιά

Μου αρέσει!

21. μούργος - 27 Μαΐου, 2008

@20. Anna , αννα, μαλλον δεν διαβασες το σχολιο μου στο ποστ.
ειναι απο μια περιοχη που δεν καηκε περυσι, αλλα πριν 9 χρονια.
για τις περιοχες που καηκαν περυσι……………………… οτι και να πεις εχεις δικιο.
μονο οποιος ειδε με τα ματια του αυτα τα μερη(πριν και μετα) μπορει να καταλαβει…………..

Μου αρέσει!

22. White Filly - 30 Μαΐου, 2008

η φύση ξέρει ΠΑΝΤΑ πολύ καλύτερα από εμάς! αλλά εμείς… νομίζουμε ότι είμαστε ανώτεροι 😦

Μου αρέσει!

23. μούργος - 30 Μαΐου, 2008

@22. White Filly , τοχει το ανθρωπινο ειδος φοραδιτσα!
θελει να μεγαλοπιανεται! 🙂

Μου αρέσει!

24. agorafoviagr - 7 Ιουνίου, 2008

Πολύ όμορφες φωτογραφίες!! Η φύση φίλε μου, σίγουρα ξέρει καλύτερα από εμάς. Όμως ο εγωισμός μας, η απληστία μας και η αδιαφορία μας, απέναντι στη φύση και στον κόσμο που περιβάλει μέσα της, την έχουν καταστρέψει……Πολλοί αγαπάμε τη φύση, όμως ταυτόχρονα, όταν πάμε για να περάσουμε καλά, αφήνουμε τα σκουπίδια μας εκεί, πολύ αγαπάμε τη φύση, όμως αγοράζουμε διαμερίσματα σε καμένες περιοχές, κλείνοντας έτσι το ματάκι, στους εμπρηστές των δασών, που όταν καίγεται το δάσος τους αφορίζουμε (όχι όλοι μας, αλλά πολλοί). Αγαπάμε τη φύση, όσο μας συμφέρει. Αυτό όμως δε λέγεται αγάπη, αυτό λέγεται υποκρισία….Εύχομαι να αλλάξει η νοοτροπία μας, γιατί όσο η φύση καταστρέφεται, τόσο και ο άνθρωπος χάνει μια μεγάλη όμορφη παρέα. Καλό Σαββατοκύριακο να έχουμε φίλε μου και φίλοι μου
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

Μου αρέσει!

25. μούργος - 7 Ιουνίου, 2008

@24. agorafoviagr , κατ’ αρχην καλως ηρθες! 🙂
.
δικιο εχεις, αλλα…….. ετσι ειναι ο ανθρωπος.
απληστος , αχαριστος και αμορφωτος! (για τη σχεση του με τη φυση μιλαω, οχι πως δεν ισχυει και στα αλλα)
.
καλο σου σαββατοκυριακο!

Μου αρέσει!

26. agorafoviagr - 7 Ιουνίου, 2008

Καλώς σας βρήκα φίλε μου 🙂
Με αγάπη πάντα
Agorafoviagr

Μου αρέσει!


Σχολιάστε