jump to navigation

Το μήλο της Ανατολής (λωτός) 4 Δεκεμβρίου, 2007

Posted by μούργος in Χωρίς κατηγορία.
Tags: , , ,
trackback

l2aa.jpg
Λέγεται και έτσι ο λωτός ή διόσπυρος (Diospyros Kaki, Οικογένεια: Ebenaceae, Γένος: Diospyros), μια και μας ήρθε από την Ανατολή (Κίνα-Ιαπωνία). Τροπικό δέντρο, μόνο λίγα από τα 400 είδη που έχει το γένος μπορούν να ευδοκιμήσουν στις εύκρατες ζώνες.
Το έφεραν πρώτοι στη δύση, Ισπανοί θαλασσοπόροι από την Άπω Ανατολή.
Οι λωτοί που έφαγαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς φυτό ήταν. Πάντως σίγουρα δεν είναι οι ίδιοι που έφεραν οι Ισπανοί.
Η όχι τόσο μεγάλη εξάπλωση του, οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι τα φυτά που ήρθαν στην Ευρώπη ανήκαν στις στυφές ποικιλίες , δηλ. τρώγονται μόνο όταν ωριμάσουν πολύ καλά και μετά την πλήρη ωρίμανση συντηρούνται για πολύ λίγο χρονικό διάστημα, (υπάρχουν και μη στυφές ποικιλίες που τρώγονται όπως το μήλο).
Οργανωμένες καλλιέργειες λωτού στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, η καλλιέργεια του περιορίζεται σε μεμονωμένα φυτά μέσα σε οπωρώνες και σε μικρούς κήπους, περισσότερο ως καλλωπιστικά φυτά.
l3a.jpg
Κυρίως τρώγεται νωπός, στη δε Ανατολή ο καρπός τρώγεται πολύ και ως αποξηραμένος. Στη μεταποίηση χρησιμοποιείται για παρασκευή χυμού, αλκοολικού ποτού, (στην Ιαπωνία χρησιμοποιείται στην παρασκευή του sake).
Ο καρπός έχει πολύ βιταμίνη C, σίδηρο, δεν έχει καθόλου λιπαρά και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.
Είναι φυλλοβόλο φυτό και οι κοκκινοπορτοκαλί καρποί του, που παραμένουν για ωρίμανση πάνω στο δέντρο μετά την πτώση των φύλλων του το φθινόπωρο, κάνουν την εικόνα του πολύ εντυπωσιακή.
lotos.jpg

Σχόλια»

1. renata - 4 Δεκεμβρίου, 2007

Καλησπέρα, μούργο! 🙂

Δοκίμασα μια φορά λωτό, αλλά δε μ΄άρεσε!

Μου αρέσει!

2. μούργος - 4 Δεκεμβρίου, 2007

το μεγαλο του προβλημα ειναι η στυφαδα του.
αν ειναι παρα πολυ ωριμος, τον τρως με το κουταλι -το χυμο- και ειναι πολυ αρωματικος.

Μου αρέσει!

3. Кроткая - 4 Δεκεμβρίου, 2007

χάλια είναι, τρομερά κακή γεύση.
απορώ τι του βρήκαν οι σύντροφοι του Οδυσσέα -που, ναι, ξέρω, δεν έφαγαν λωτούς, αλλά κάτι άλλο αδιευκρίνιστο, αλλά ας είναι, κουβέντα να γίνεται, δεν είναι και κανένα σοβαρό ποστ αυτό!

Μου αρέσει!

4. μούργος - 4 Δεκεμβρίου, 2007

@3. Кроткая , χαλια δεν ειναι ο λωτος αλλα εσυ! 👿
που με ιωση και χαπακωμενη προσπαθεις να μειωσεις οτι καλυτερο εχω κανει σε ποστ.
και ισως ενα απο τα καλυτερα ποστ που εχουν γινει ποτε στη wordpress.
καλοδουλεμενο, μετρημενο στην εκφραση του , με εκπληκτικες εικονες και στρωτο κειμενο, με ωραιοτατη γραμματοσειρα και ποσα αλλα χαρισματα.
αυτο το ποστ το δουλευω 3 μηνες και , σημερα ειδα οτι η τελειοτητα , επιτελους εχει ενα οριο.
δεν γινοταν καλυτερο.
και καταλαβαινω γιατι δεν υπαρχουν σχολια!
εχουν μεινει ολοι αφωνοι! 😀
.
υ.γ. ενταξει, τωρα που το ξαναβλεπω, ισως δεν ειναι η επιτομη του περφεξιονισμου! 🙄

Μου αρέσει!

5. μούργος - 4 Δεκεμβρίου, 2007

ασε και το αλλο που ξεχασα.
προς τιμη αυτου του ποστ η wordpress απο σημερα καθιερωνει την ελληνικη σαν επισημη γλωσσα στην πλατφορμα της! 😀

Μου αρέσει!

6. νατασσάκι - 4 Δεκεμβρίου, 2007

Ααααα! προς τιμήν σου είναι, μούργο!

Κι έλεγα κι εγώ! 😆

Πάντως, εμένα ο λωτός μ’ αρέσει – αρκεί να είναι «σωστά» ώριμος, και τρώγεται με το κουταλάκι όπως λες.

Μου αρέσει!

7. renata - 4 Δεκεμβρίου, 2007

@7 Μούργο, μη γυρίσεις! Πίσω σου κάποιος φώναξε μόλις «Ψωνάάάάρα»! 😛

Μου χρωστάς την απάντηση , τώρα που το θυμήθηκααα! 😉

Μου αρέσει!

8. renata - 4 Δεκεμβρίου, 2007

Όσο για τη wp καλό είναι, αλλά άντε να συνηθίσουμε ρε γμτ! 😕

Μου αρέσει!

9. μούργος - 4 Δεκεμβρίου, 2007

@6. νατασσάκι , επεμενε ντασσακι, επεμενε!!!
αν και εγω του εκλεισα το τηλεφωνο!!!!! 😀
.
@7. renata , το ξερω ρενατα!!
ποναει η αληθεια!
ποναει! 😛
.τι απαντηση χρωσταω;
τη πασα σου;
δεν εκανα τιποτα ακομη 🙄
βρε εσυ συνηθισες το αθλιο πληκτρολογιο σου και δεν θα συνηθισεις αυτο! 😛

Μου αρέσει!

10. renata - 4 Δεκεμβρίου, 2007

Moyrgo, mh milas gia plhktrologia esy! Tsiph! 😛

Ακόμα τίποτα? Τι έκανες βρε άθλιε, αντί γι αυτό? Έγραφες το τερατούργημα για το λωτό? 😆

Μου αρέσει!

11. Ο μικρός Νικόλας - 5 Δεκεμβρίου, 2007

poly wraies foto mourgos.. 😉

Μου αρέσει!

12. ritsmas - 5 Δεκεμβρίου, 2007

καλημερα ΦΟΒΕΡΕ ΜΟΥΡΓΕ!! ανθρωπος ή σκυλος εισαι εσύ ; Με μπερδεύεις κάθε φορά και ψιλοτρομάζω.

Μου αρέσει!

13. mpampakis - 5 Δεκεμβρίου, 2007

Για να καταλάβετε το κρυφό μήνυμα του μπλόγκερ, θερμάνετε το ποστ πάνω από φλόγα κεριού για 42 δευτερόλεπτα…

Μου αρέσει!

14. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@10. renata , τρεχω ειπαμε ρενατα, απο βδομαδα 🙄
το λωτο τον δουλευω 2 χρονια (πριν τα μπλογκ, ειχα μεγαλα ονειρα γι’ αυτο).
αριστουργημα δεν ειναι; δεν συμφωνεις; 😀
(θα μου πεις υπερβολες!
μηπως τα αλλα μου ποστ πανε πισω; 😀 )
.
@11. Ο μικρός Νικόλας , εσυ μικρε για να πεις καλη κουβεντα, ιδιοτελεια βλεπω.
μηπως περιμενεις δωρο για την αυριανη γιορτη σου; 😉
.
@12. ritsmas, ριτσα μου, πολλες φορες ξεχνιεμαι και γινομαι ανθρωπος.
ειδικα οταν δεν φοραω το κολλαρο! 😀
.
@13. mpampakis, εμεινες στο πρωτο επιπεδο αναγνωσης του αξιολογοτατου 😀 αυτου ποστ, γι’ αυτο και απαντησες ετσι.
στο δευτερο επιπεδο, θερμαινουμε ολο το μπλογκ, στο τριτο επιπεδο ολη τη wordpress και στο τεταρτο καιγεσαι.
(τελικα δεν διαλεγουμε τυχαια τα αβαταρ μας.
ιδιος φελιπε στην απαντηση σου.)
α, καλως ηρθες στη λασπη! 😀

Μου αρέσει!

15. Кроткая - 5 Δεκεμβρίου, 2007

ωχ, πλάκωσε κι ο μπαμπάκης στη λάσπη…
την κάτσαμε.

οι λωτοί είναι στυφοί και έχουν απάισια γεύση.

και αυτό το ποστ είναι μια μπούρδα,όπως και όλα του Μούργου.

και τα ελληνικά στην wp είναι ΧΑΛΙΑ! Δεν καταλαβαίνω τίποτα πλέον! άκου «στατιστικά ιστολογίου»! άκου «εμφάνιση ιστολογίου»! τσκ!
εμ, δακτυλος Μούργου, τι περιμένεις?

Μου αρέσει!

16. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@15. Кроткая , κροτ, ακομη δεν σου περασε ιη ιωση;
απλα σε ενημερωνω οτι την αθλια αποψη σου για το ποστ αυτο, τι ποστ δηλ. σαν πρασινο διαμαντι λαμπει σε ολη τη μπλογκοσφαιρα 😀 , την εχεις πει ηδη.
την καταλαβαμε.
δεν ειναι και τοσο απαραιτητο για τα την ξαναδιαβασουμε.
λυπησου τα ματια μας και την αισθητικη μας 😀
.
με το μπαμπακη τι προβλημα εχεις;
μια χαρα φελιπε ειναι! (ευκολος στοχος) 😆
.
οντως λιγο περιεργα τα ελληνικα, στην αρχη τουλαχιστον.
παν που ειχα αρχισει να συνηθιζω το αξαν το αγγλικο! 😆

Μου αρέσει!

17. Кроткая - 5 Δεκεμβρίου, 2007

ΤΟ ΠΟΣΤ ΕΙΝΑΙ ΒΛΑΚΕΙΑ!

Ο Μπαμπάκης εύκολος στόχος; ΧΑ! αμ δεν τον ξέρεις καλά τι κουμάσι είναι! δεις τι θα πάθουμε -το Φελίππε τον έχει για ξεκάρφωμα!

έχεις κι εσύ αξάν μπρίτις μη χέσω?

Μου αρέσει!

18. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@17. Кроткая , καλα για το ποστ δεν το συζητω αλλο.
μαλλον εχει αρχισει να γινεται αδιεξοδη αυτη η συζητηση!!!
(και τι επιχειρηματα να βαλεις στα «μπουρδα», «βλακεια» και αλλα τετοια! 👿 )
.
παντως οι πιο πολλοι που εχουν αρνητικη γνωμη για τους λωτους κατα 99% φταιει που δεν τους εφαγαν στη καταλληλη περιοδο ωριμανσης.
.
ευκολο στοχο εγω εννοουσα το φελιπε με ενα π, το φελιππε με 2 π δεν ξερω! 😀
.
Αξαν μπριτις εχω κυριως στα ελληνικα μου, στα αγγλικα μου εχω ελληνικο αξαν! 😆

Μου αρέσει!

19. renata - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@15 Κροτάκι μου χρυσόστομοοοοοοο! 😀

Μούργε, μη σ’ ακούσει κάνας άγγλος με το αξάν. Τόσοι γκρεμοι κει κάτω. Πού να ψάχνουμε μες στο κρύο! 😛 😛 😛

Μου αρέσει!

20. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@19. renata , , δειξε λιγο ανθρωπια!!
εχει ιωση τοσες μερες, φυσικο ειναι να τα χανει και να λεει αλλα αντ’ αλλων! 😆
το αξαν μου να το αφησετε ησυχο! 👿

Μου αρέσει!

21. renata - 5 Δεκεμβρίου, 2007

Τ αξάν σου Μούργο τ΄αφήνουμε ήσυχο, εσένα όχι! 😛

Μου αρέσει!

22. Кроткая - 5 Δεκεμβρίου, 2007

δεν έχω ίωση πια! πήρα τα χαπάκια μου και έγιανα.

ΤΟ ΠΟΣΤ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΟΤΣΑΝΑ!

σόου Μούργκους, γιου σπηκ δε ενγκλαντ βερυ μπεστ, ε?

Ρενατάκι, χοχοχοχο!!

θα τον τρελάνουμε το Μούργο, σίγουρα ναιαιαιαιαιαιαι!!!

Μου αρέσει!

23. Anna - 5 Δεκεμβρίου, 2007

Το αγαπημένο μου!!!! Δεν υπάρχει καλύτερο φρούτο! Κι ας ξεχνάς το δρόμο μετά!

Μου αρέσει!

24. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@21. renata , ετσι μπραβο!!!
εγω αντεχω (το αξαν μου, ειναι λιγο ευαισθητο 😀 )
.
@22. Кроткая , δεν εχεις ιωση;
μπραβο, μπραβο βρε! 👿 (δεν πιστευω να φαινεται το σμαιλις, ειναι με συννεφακια 😀 )
.
βρε κολλημα με το αυτο στολιδι της μπλοκοσφαιρας (ο λωτος) 👿
χα!!!
οπως καταλαβατε εχω εξοντωσει πολυ κοσμο.
εσεις οι 2 ειστε οι πιο ανθεκτικες, δεν λεω!!
μετρηστε ποσοι φυγαν τρεχοντας απο τη λασπη!!
αλλα….. αντεχω!! 😀

Μου αρέσει!

25. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@23. Anna, φανταζομαι αννα , οταν λες : το αγαπημενο μου, εννοεις το εκτυφλωτικο αυτο ποστ! 😀
(γιατι μερικοι μερικοι διαφωνουν 👿 )

Μου αρέσει!

26. renata - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@24 Μούργο, είσαι εύπιστος τελικά ή μειωμένης αντίληψης (μάλλον το δεύτερο)! 😛
Δλδ αν «θάβουμε» εσένα, το αξάν σε περιμένει σπίτι άθικτο να γυρίσεις? 😆

Μου αρέσει!

27. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@26. renata, ρενατα προσεξε!!
συμβαλλεις τα μεγιστα στη τεραστια πτωση της θερμοκρασιας! 😛

Μου αρέσει!

28. Кроткая - 5 Δεκεμβρίου, 2007

για μίλα λίγο καλύτερα στη Ρενάτα μην τα πάρω!

Μου αρέσει!

29. μούργος - 5 Δεκεμβρίου, 2007

@28. Кроткая , νατος παλι ο γνωστος (ελλοχευων) ρατσισμος προς τα κορποσκυλα! 8)

Μου αρέσει!

30. Кроткая - 6 Δεκεμβρίου, 2007

ε, όχι και ελλωχεύων!
δεν προσπαθώ καν να τον κρύψω!

Μου αρέσει!

31. Anna - 6 Δεκεμβρίου, 2007

Μα δεν το συζητώ θα φάω την οθόνη. Πολύ ωραίο πόστ! Ουτε χριτουγεννιάτικο δέντρο να ήταν!

Μου αρέσει!

32. renata - 6 Δεκεμβρίου, 2007

Krot;ak imoy, smoyoyoyoyts! 😀

Μούργο, μόνο με σένα το κοπρόσκυλο-ΣΥ ΕΙΠΑΣ!- είμαστε ρατσίστριες! Τ’ άλλα τα συμπαθούμε! 😛

Μου αρέσει!

33. μούργος - 8 Δεκεμβρίου, 2007

@31. Anna, αννα, ακριβως!!
οπως τα λες ειναι!!
σαν χριστουγεννιατικο δεντρο!!!
εχεις πολυ καλο κριτηριο! 😀
.
@32. renata , δεν καταλαβα ρενατα; 👿
τα σαλονατα τα συμπαθεις και τα αδεσποτα οχι;
και αυτο δεν ειναι ρατσισμος; 👿

Μου αρέσει!

34. renata - 8 Δεκεμβρίου, 2007

Λάθος, κατάλαβες, Μούργο! Όλαα τα σκυλιά τα συμπαθώ-σαλονάτα και κόπρους-εκτός από σένα! 😛

Να διαβάζεις πιο προσεκτικά! Άντε καληνύχτα! 😛

Μου αρέσει!

35. μούργος - 8 Δεκεμβρίου, 2007

@34. renata , ρενατα δεν εχει πηγαδι εδω κοντα.
εχω να παω κοντα σε πηγαδι πολλα χρονια.
αρα, δεν ειμαι εγω που κατουρησα σε κανα πηγαδι!!! 👿
.
καληνυχτα! 😀

Μου αρέσει!

36. Hra - 14 Μαρτίου, 2008

ειναι τελειο φρουτο!!!αραγε εχει πολλες θερμιδεσ?

Μου αρέσει!

37. μούργος - 14 Μαρτίου, 2008

@36. Hra, καλως ηρθες. 🙂
για 100 γραμμαρια φρουτου , αντιστοιχουν 74 θερμιδες!

Μου αρέσει!

38. manos - 7 Νοεμβρίου, 2008

Λοιπόν, αυτό το post το βρήκα τελείως ξεκάρφωτα
αλλά παρόλα αυτά θα σας πω κάτι για τους λωτούς. Οι λωτοί δεν τρώγονται μόνο με το κουταλάκι αλλά και όταν είναι σκληροί. Τώρα το μυστικό για έναν ωραίο και γλυκό λωτό:

Πιστεύω ότι όλοι ξέρετε την φράση «Το καλό αυγό φαίνεται από την κότα» !!!
Το ίδιο και ο λωτός – όσο πιο πολλά κουκούτσια έχει τόσο πιο γλυκός είναι – εγώ τον λωτό δεν τον έχω φάει ποτέ με τον κουταλάκι – οι λωτοί που τρώω είναι σκληροί σαν τα ξινόμηλα – αλλά είναι πολλοί γλυκοί – θυμάμαι σε έναν είχα βρεί 7 κουκούτσια και ήταν σαν να έτρωγα στερεό μέλι !!!!!

Μου αρέσει!

39. μούργος - 7 Νοεμβρίου, 2008

@38. manos , Ε, καλα μανο, οι περισσοτεροι ξεκαρφωτα εχουν ερθει στη λασπη.(αλλα παρ’ ολα αυτα : καλως ηρθες 🙂 )
αν καταφερες να φας αυτο το στυφο πραγμα ωμο και δεν πνιγηκες , ε, τι να πω;
και οχι μονο αυτο αλλα σου φανηκε και γλυκος!
υπαρχουν και ποικιλιες λωτου, το γραφω και στο ποστ, -κυριως στην ανατολη, στη ελλαδα καλλιεργουνται ελαχιστα- που ωριμαζουν και τρωγονται σκληρες , δηλ. τρωγονται οπως τα μηλα.
μηπως εφαγες τετοιο λωτο;
. τωρα αυτη η θεωρια με τα 7 κουκουτσια, τι να πω;
με εκπλησσεις! (εχουμε πληροφοριες για περισσοτερα;) 😆

Μου αρέσει!

40. ποια_ειμαι? - 24 Νοεμβρίου, 2008

παιδιά ο λωτός είναι το αγαπημένο μου φρούτο, αρκεί να είναι πολύ ώριμος. Αυτο το ζελοειδές που έχει με τρελαίνει….

Υ.Γ. συγχαρητήρια για το άρθρο!!

Μου αρέσει!

41. μούργος - 24 Νοεμβρίου, 2008

@40. ποια_ειμαι. ελα μου ντε!
ποια εισαι, ε; εε; 😛
(τα συγχαρητηρια τα παραλαβαμε και ευχαριστουμε)

Μου αρέσει!

42. ΔΑΡΝΑΞ - 13 Δεκεμβρίου, 2008

Τα πουλιά τρώνε μόνο του ώριμους λωτούς. Κάτι ξέρουν. Φαίνεται πως κάποιοι έχουν λιγότερο μυαλό από τα πουλιά.

Μου αρέσει!

43. μούργος - 14 Δεκεμβρίου, 2008

@42. ΔΑΡΝΑΞ , φιλε μαλλον δεν διαβασες καλα το ποστ.
υπαρχουν ποικιλιες λωτου-που δεν ευδοκιμουν στην ελλαδα- οι οποιες τρωγονται οπως τα μηλα και οχι οταν ωριμασουν πολυ.

Μου αρέσει!

44. ΔΑΡΝΑΞ - 19 Δεκεμβρίου, 2008

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΛΩΤΩΝ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΜΗΛΑ, ΟΥΤΕ ΑΝ ΟΣΟ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙΑ ΕΧΟΥΝ (;) ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΟΙ ΕΙΝΑΙ. ΠΑΝΤΩΣ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΕΝΑ ΠΕΙΡΑΜΑ. ΒΑΛΤΕ ΕΝΑ ΜΗ ΩΡΙΜΟ ΛΩΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΨΥΞΗ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΤΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1-2 ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΑΦΟΥ ΑΠΟΨΥΧΘΕΙ ΦΑΤΕ ΤΟΝ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΥΦΟΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΣΑΝ ΜΗΛΟ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟΣ ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΩΣ ΑΝ ΩΡΙΜΑΖΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟ Ή ΑΝ ΚΟΒΟΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΩΡΙΜΟΣ ΚΑΙ ΩΡΙΜΑΖΕ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ.

Μου αρέσει!

45. μούργος - 22 Δεκεμβρίου, 2008

@44. ΔΑΡΝΑΞ, για τα κουκουτσια συμφωνω μαζι σου. δεν παιζουν κανενα ρολο με τη νοστιμια.
εγω μιλουσα μονο για τις μη στιφες ποικιλιες που τρωγονται πριν ωριμασουν πολυ. (που δεν μοιαζει η γευση τους με μηλο, απλα ειναι μια παρομοιωση με το μηλο που ειναι το φρουτο της δυσης)
οι πιο δημοφιλεις λωτοι στην ανατολη τετοιες ποικιλιες ειναι.
και για τις ποικιλιες που ευδοκιμουν στη δυση η στιφαδα ειναι ο μοναδικος λογος που δεν μπορουν να καταναλωθουν πιο αγουροι (θα πνιγει καποιος να το δοκιμασει).
.
αυτο το κολπο με την καταψυξη δεν το ηξερα (μπορει η καταψυξη να καταστρεφει τα συστατικα του λωτου που προκαλουν τη στιφαδα)

Μου αρέσει!

46. σακις38 - 24 Ιουλίου, 2009

πιος ενδιαφερεται για τονους λοτου
μαρκας χανα

Μου αρέσει!

47. κωστής - 24 Ιουλίου, 2009

Ο μουργος! Στείλτου πράμα!

Μου αρέσει!

48. μούργος - 25 Ιουλίου, 2009

@46. σακις38, εγω, στειλε πραμα!

@47. κωστής , 😆

Μου αρέσει!

49. mike - 20 Οκτωβρίου, 2009

ο λωτος δεν ειναι πολυ διαδεδομενος στην ελλαδα γιατι επικρατουν οι στυφες ποικιλιες. εγω εχω καποια δεντρα λωτων που μου τα εφερε φιλος απο εξωτερικο(δεν ξερω απο πόυ) και ειναι τοσο γλυκοι! 10 μην πω περισσοτερες φορες πιο γλυκος απο μηλο! και εχει μια υφη σαν του μανγκο! και εννοειται πως τρωγεται ελλαφρα αγουρο δλδ ωριμο αλλα σε καμια περιπτωση λυωμενο. στην περιπτωση δε που παροριμασει και λυωσει γινεται τοσο γλυκο που δεν μπορω να το φαω! ψαξτε τους λωτους σε επιλεγμενα μαναβικα και ζητηστε επιμονα τους γλυκους λωτους… θα με θυμηθητε!

Μου αρέσει!

50. μούργος - 20 Οκτωβρίου, 2009

@49. mike, σωστα μαικ (το γραφουμε στο ποστ)

Μου αρέσει!

51. jim - 28 Οκτωβρίου, 2009

ειμεθα λωτοφαγοι ,γιατι να το κρυψωμεν αραγε?
για το μονο που εχω απορια ειναι για τις αμνησιακες ιδιοτητες
του στυφου λωτου που για να τον φας πρεπει να τον αφησεις
να ωριμασει μεχρι να μεταβαλλεται το περιεχομενο με ενα πολυ ελαφρυ αγγιγμα και να ειναι βαθυ πορτοκαλι εως κοκκινο.
σε βιολογικη καλλιεργεια δεν πετυχαινει παντα (στο καλαθι)
την πληρη ωριμανση και μπορει να εχει αγουρες περιοχες η να λιωσει στα χερια
να δοκιμασω την καταψυξη-αποψυξη?
παντως το κρατω για δοκιμη
γνωριζετε οτι στην οικογενεια του λωτου ειναι και τα τζιτζιφα?

Μου αρέσει!

52. μούργος - 28 Οκτωβρίου, 2009

@51. jim , να μην εχεις καμμια απορια τζιμ για τη μνημη σου-αλλο πραγμα εφαγαν οι του οδυσσεα-
.
τα τζιτζιφα ηρθαν και αυτα απο την ανατολη αλλα μαλλον αλλη οικογενεια ειναι

Μου αρέσει!

53. Μαριάνθη - 29 Οκτωβρίου, 2009

Υπαρχουν πολλα ειδη λοτών, Εγώ εχω ενα λοτό στην αυλή μου και ειναι δωρο Θεού .– Οι πολλοι ώριμοι ειναι θαυμασιο φρουτο, Αλλα ειναι δυσκολο να το βρεις στη αγορά διοτι αμα ωριμάσει και γλυκανει δεν ειναι ευκολο να το μεταφέρεις,λιώνει . το αγουρο ειναι στυφό.
Ο λοτός μου δεν έχει σπορια, και οταν τον βλεπεις ειναι ολοιδιος με τον λοτό της φωτογραφίας.
Ο λοτός μου εχει ξετρελάνει ολη την γειτωνιά, και καθε μερα οσους γλυκανουν τους μοιράζω ,ολους, οσους περισέψουν από εμενα, Ευλογημένο δεντρο, εχει παρα πολλους λοτους.

Μου αρέσει!

54. jim - 3 Νοεμβρίου, 2009

προς ΔΑΡΝΑΞ: ΕΚΑΝΑ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ-ΑΠΟΨΥΞΗΣ
ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΓΟΥΡΟΥΣ [ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΑΝΟΙΧΤΟ]ΛΩΤΟΥΣ
ΚΑΙ ΠΕΤΥΧΕ!
ΤΟ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΠΟΨΥΞΗΣ
ΠΟΥ ΟΙ ΛΩΤΟΙ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ…ΧΙΟΝΙ
ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΦΗ 2ΦΟΡΕΣ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΩΡΙΜΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΑΝ ΜΗΛΟ. ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ , ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΗΠΙΑ ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
ΓΥΡΕΥΕ ΤΙ ΛΩΤΟΥΣ ΦΑΓΑΝΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΤΗς ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΥΤΟΣ Ο ΛΩΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΣΥΚΑ ΞΕΡΑ ΣΑΝ ΣΥΝΟΔΕΙΑ

Μου αρέσει!

55. STEF - 4 Νοεμβρίου, 2009

kanete megalo lathos o lotos eine stifos mono otan eine agouros
otan eine ginomenos arketa eine poli glikos giafto ama eine parte ena k afisteton na ginei i na agorasete ginomenous!!! eine poli glyko ksanalew

Μου αρέσει!

56. Paloukeze - 4 Νοεμβρίου, 2009

Kala les STEF,meta to stafili einai to poio glyko fruto gia mena,kai exw megalosi me autous m’aresoun polu.
Ap’oti ksero einai 2 ratses loton opws eipes miazoun polu alla stin geusi iparxei diafora i men einai agouroi oso kai na orimasoun kai oi de einai agouri stin arxi 2 mines prin orimasoun iparxei megali diafora alla kai ta 2 trogontai ginontai kai komposta.

Μου αρέσει!

57. STEF - 9 Νοεμβρίου, 2009

exeis dikio egw to kano k portokalada…k ama do oti eine ginomenoi troo 2 gt eine pl glikoi 😀 k ena allo frouto p mou aresei eine to MANGO ama eine gliko egw troo mexri k 3 ama 8elo 😛 exete dokimasei?

Μου αρέσει!

58. baryta_carbonica - 14 Νοεμβρίου, 2009

efaga entelws tyxaia lwto prosfata kai apo tote pou ton dokimasa exw kollhsei! h kaluterh stigmh ths hmeras mou einai otan erxetai h wra na faw lwto 🙂 einai magiko frouto !

Μου αρέσει!

59. lotofagos - 8 Ιανουαρίου, 2010

apo ta kalitera post poy iparxoyn gia to sigkekrimeno froyto!poli psagmeno k me katapliktiki doyleia!
oso gia ton loto, opoios den exei dokimasei xanei.einai apo ta pio glika froyta, zoymeros me idieteri k katapliktiki geysi! sta atoma poy den aresei mallon prokeite gia «stifoys» anthropoys!, vlepe krotan k reneta.mpliaaxxx..
polla mpravo k alla tosa sigxaritiria ston moyrgo!!
(sakis38 kanenan loto k gia mas?)
lotofagos-thessaloniki-

Μου αρέσει!

60. μούργος - 8 Ιανουαρίου, 2010

@59. lotofagos, λωτοφαγε, ευχαριστουμε για καλα σου λογια [δεν πιστευω να μας δουλευεις, ε; ]

Μου αρέσει!

61. lotofagos - 8 Ιανουαρίου, 2010

an prokeite gia sovaro post (etsi to katalaveno ego) giati na doulepso mia tetoia doyleia?poios o logos?

Μου αρέσει!

62. μούργος - 9 Ιανουαρίου, 2010

@61. lotofagos, οκ λωτοφαγε.
χιουμοριστικα το εγραψα γιατι στα σχολια γινεται ενας καποιος χαβαλες [εν αντιθεσει με τα ποστ που ειναι σοβαρα]
σ’ ευχαρστω και παλι 🙂

Μου αρέσει!

63. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ - 18 Αυγούστου, 2010

ΔΕΝ ΔΙΔΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΚΑΛΛΙΙΕΡΓΕΙΑ,ΩΣΛ.Χ. ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ, ΦΥΤΟΝΟΣΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ, ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ ,ΚΛΑΔΕΥΜΑ
ΣΥΛΛΟΓΗ,ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΡΠΩΝ Κ.Λ.Π.ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΙΣΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΩΣ Λ.Χ. ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΤΡΟΠΙΚΩΝ ΧΑΝΙΩΝ-Η ΓΕΩΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ -ΥΠΟΥΡΓ.ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ -ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΣ/ΝΙΚΗΣ Κ.Λ.Π.ΥΠΑΡΧΟΥΝ , ΩΣ ΦΡΟΝΩ,ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΙΚΡΟΚΛΙΜΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΩΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΤΟΠΟΚΗ ΑΝΑΔΙΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ. ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ.

Μου αρέσει!

64. LEONIDAS KALLIGERIS - 22 Αυγούστου, 2010

το ανωτέρω κείμενο

Μου αρέσει!

65. LEONIDAS KALLIGERIS - 22 Αυγούστου, 2010

Δώστε μου,αν έχετε πληροφορίες για την καλλιέργεια του λωτού.Ευχαριστώ.

Μου αρέσει!

66. μούργος - 29 Αυγούστου, 2010

@63. ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΛΛΙΓΕΡΗΣ, φιλτατε, σε ενα ταπεινο μπλογκ ηρθατε [προφανως απο το γουγλη] και οχι στη βικιπαιδεια των καλλεργειων.
δυστυχως ο χρονος μου ειναι αρνητικος για να δωσω επιπλεον στοιχεια για το λωτο.
καντε μια επισκεψη σε βιβλιοπωλεια τυπου σταμουλη αν μενετε αθηνα και θα βρειτε αυτο που θελετε.

Μου αρέσει!

67. NTANNY - 4 Νοεμβρίου, 2010

Οποιος δεν ξερει ,να μην το φαει.
Ειναι ενα υπεροχο φρουτο της εποχης με αρκετες φυτικες ινες απαραιτητες για το πεπτικο και πλουσιο σε βιταμινη C.
Αν ειναι απο την ποικιλια των στυφων, μην το φατε αγουρο γιατι η γλωσσα και τα χειλη θα γινουν σαν τσαρουχι. Αφηστε το να ωριμασει μονο του. Το καταλαβαινεις απο την αλλαγη του χρωματος που απο πορτοκαλι γινετε πιο βαθυ πορτοκαλι και μαλακωνει. Οταν φτασει στην καταλληλη ωριμανση, αφαιρεστε το κοτσανι και θα βγει μαζι με τα κουκουτσια. Μετα με ενα κουταλακι μεσα απο την οπη, μπορειτε να το φατε.
Οι ινες του πιο μακρυες απο τις ινες μιας ποικιλιας μαγκο της Βενεζουελας, αλλα πιο μαλακες και δεν μενουν πολυ αναμεσα στα δοντια. Ειναι δε πολυ λιγοτερες.
Θερμα συγχαρητηρια για το θεμα.

Μου αρέσει!

68. NTANNY - 4 Νοεμβρίου, 2010

Ξεχασα να προσθεσω και εναν πιο γρηγορο τροπο ωριμανσης.
Επειδη ωριμαζει σε κρυες συνθηκες, αν τον βαλετε στην καταψυξη θα τον φατε και πιο γρηγορα.

Μου αρέσει!

69. κωστής - 4 Νοεμβρίου, 2010

@67. ΝΤΑΝΝΥ, Σαν τσαρούχι! 😀 ΧΑχΑχαΧΑχαχΑΧΑχαΧΑχαΑ! 😯
Έγραψες!

ΥΓ. Καλή φάση το κόλπο με την κατάψυξη!

Μου αρέσει!

70. Ελεονόρα - 9 Νοεμβρίου, 2010

Όποιος δεν κατάλαβε την αξία του λωτού, δεν του αρέσει να το φάει και δεν του αξίζει κι’όλας. Εγώ τρελαίνομαι!!!!! Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Μου αρέσει!

71. κωστής - 9 Νοεμβρίου, 2010

Τι έγινε; Είναι της εποχής ο λωτός και πλακώσανε όλοι;

@70. Ελεονόρα, καλά μην τρελαίνεσαι! Και για το σουβλάκι πάντως το ίδιο θα έλεγα.. είναι υγιεινό, πλούσιο σε βιταμίνη C και σίδηρο και χωρίς λιπαρά κ.λπ.!

Μου αρέσει!

72. ΝΑΣΙΑ - 22 Νοεμβρίου, 2010

Αν λερωθεί ένα ρούχο με το χυμό από το λωτό ξέρει κανείς πως μπορεί να καθαρίσει?

Μου αρέσει!

73. λοτοΚΙΝΟτζοκερας - 22 Νοεμβρίου, 2010

ΕΓΩ ΡΕ ΜΑΓΚΙΤΕΣ ΣΗΜΕΡΙΣ ΜΑΤΣΟΥΛΙΣΑ 1 ΛΩΤΟ (ΑΠΟ ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕΡΙΑ)ΣΥΛΛΕΧΘΗΣ ΠΡΟ 10ΗΜΕΡΟΥ & ΩΡΙΜΑΣΘΗΣ ΕΝ ΚΑΛΑΘΙΩ ,ΚΑΙ ΕΝΙΩΣΑ ΕΝ ΤΗ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΙ ΜΟΥΔΙΑΣΜΑ ΟΜΟΙΩΣ ΤΗΣ ΑΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥ.
ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ 2 ΤΙΝΑ-Η ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΩΡΙΜΑΣΕΙ ΕΠΑΡΚΩΣ, Η ΜΑΠΑ ΤΟ ΛΩΤΟΥΖΙ.
ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΩ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΓΕΥΣΗ ΑΥΤΟΥ,ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΣΚΕΥΩΜΑΙ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΖΕΙΝ ΔΙΑ ΣΑΚΧΑΡΕΩΣ.ΤΙ ΛΕΓΟΥΤΕ?

Μου αρέσει!

74. Γιώργος Κατσαμάκης - 23 Νοεμβρίου, 2010

Άμα θούτε, κατεβούτε…

Μου αρέσει!

75. λοτοΚΙΝΟτζοκερας - 23 Νοεμβρίου, 2010

ΑΠΟ ΠΟΥΘΕ?ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ?
ΜΑΣ ΚΟΡΟΔΕΟΥΤΕ ΜR?

Μου αρέσει!

76. ΕΣΤΕΡ - 3 Δεκεμβρίου, 2010

ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙ Ο ΛΩΤΟΣ ΣΥΝΗΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΤΙ
ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΦΑΜΕ
ΕΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΔΕΙΞΕ ΜΙΑ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΗ
ΑΠΟ ΤΟΤΕ !!!!!!!!!!!
ΥΠΑΡΖΟΥΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΔΗΓΙΕΣ -ΜΗΝ ΤΟ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΕ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΥΥΥ ΩΡΙΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΦΑΣ
ΠΙΟ ΠΟΛΥ Κ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΤΟΠΟΙΗΣΗ !!!!!!!!
ΤΡΩΓΕΤΑΙ ΜΕ ΚΟΥΤΑΛΙ
ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΣΟ ΣΟΥΠΕΡ
ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΙΤΡΙΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΚΟΚΚΙΝΑ !!!!!!!
ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΥΠΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΑ ΨΥΓΕΙΑ Κ ΜΕΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΕΤΑΜΑ !!!

ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΩΤΟ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΚΙΤΣΑ !!!!
ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ

Μου αρέσει!

77. κωστής - 3 Δεκεμβρίου, 2010

ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΛΩΤΟΥΣ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ! ΧΟΡΤΑΣΑ!
NO MORE LOTUS, PLEASE! I ‘M STUFFED!

Μου αρέσει!

78. ILIAS GALANIS - 30 Οκτωβρίου, 2011

ΗΑΝΑ FUYU ΦΑΓΑTE?
ΤΡΩΓΩΝΤΑΙ ΑΦ ΟΤΟΥ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΣΧΟΒΟΛΟΥΝΕ!
ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ 2012 ΘΑ ΕΧΩ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ GOJI BERRY!

Μου αρέσει!

79. Eirini - 1 Νοεμβρίου, 2011

Γνωρίζω το λωτό από μικρή, είχαμε στον κήπο μας κάμποσα δέντρα. Πρέπει να σας πω ότι ο λωτός είναι δυο ειδών: το ένα σκληρό και τρώγεται όταν είναι σκληρό και μάλιστα πολύ γλυκό. Για να ξεχωρίσετε αν είναι ώριμος ή όχι, κόψτε το φρούτο και αν δείτε καφέ κουκκίδες σημαίνει ότι είναι ώριμος.
Το άλλο είδος είναι αυτό που τρώγεται όταν γίνει μαλακό και έχει έντονο πορτοκαλί χρώμα.
Πάντως είναι και τα δυο είδη πολύ νόστιμα!!!
Επίσης θέλω να σας πω ότι όταν μαζεύαμε υπερβολικά πολλά φρούτα (λωτούς δηλαδή) η γιαγιά μου και η μαμά μου τα ξεφλούδιζαν και μετά τα κρεμούσαν με ένα σχοινί για να ξηραθούν! Έτσι διατηρούνταν πολύ καιρό. Και στη γεύση ήταν φανταστικά ομολογώ! 🙂

Μου αρέσει!

80. lotofagos - 8 Νοεμβρίου, 2011

Εirini, άν δεν σε κάνει κόπο σε παρακαλώ θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες για την αποξήρανση του λωτού!Σε τί κατάσταση τους μαζεύατε (ώριμα-άγουρα), για πόσο καιρό κρεμασμένοι,σε τί συνθήκες, κτλ.
Με εκτίμηση lotofagos!

Μου αρέσει!

81. LotosRlz - 7 Δεκεμβρίου, 2011

Παιδια ο Λωτος ειναι ενα απ’ τα καλυτερα φρουτα που εχω φαει ποτε……Καλη Ορεξη!!!

Μου αρέσει!

82. Στέλλα Λ. - 9 Δεκεμβρίου, 2011

Πολύ ενδιαφέρον το ποστ, ευχαριστώ για την ενημέρωση. Μου έφεραν κάτι λωτούς από κήπο,έφαγα αυτούς που είναι σχετικά μαλακοί, μου άρεσαν πάααρα πολύ και έψαξα για πληροφορίες και ωφελιμότητα στο διαδίκτυο. Μάλλον θα πετούσα τους υπόλοιπους που θεωρούσα ότι χάλασαν γιατί έγιναν σαν παραγινωμένες ντομάτες για σάλτσα, αλλά διάβασα εδώ ότι τρώγονται πολύ ώριμοι με το κουταλάκι και γλύτωσαν την ατίμωση του σκουπιδοτενεκέ. Καλοί ήταν και πάρα πολύ ώριμοι, αλλά προτιμώ τους μέτρια ώριμους. Πιστεύω πως θα γίνεται και ωραία μαρμελάδα, με πηκτίνη και φρουκτόζη για να μη γίνει πολύ γλυκειά, υποθέτω ότι θα χρειαστεί η αναλογία που βάζω για τη μαρμελάδα ροδάκινο (1 κιλό ροδάκινα καθαρισμένος καρπός, 250 γραμ φρουκτόζη,
150 γραμ νερό, 3 κ.γ. πηκτίνη μήλου). Αν τη φτιάξει κανείς ας γράψει αποτελέσματα.
Γνωρίζει κάποιος πού μπορώ να προμηθευτώ νεαρό φυτό για να το φυτέψω στον κήπο, μετά από πόσο καιρό καρποφορεί και πόσο μεγάλο γίνεται?
Ευχαριστώ!

Μου αρέσει!

83. μούργος - 9 Δεκεμβρίου, 2011

@82. Στέλλα Λ., στελλα, φυτα λωτου μπορεις να βρεις σε ολα τα καλα φυτωρια, προσεξε μονο να ειναι πιστοποιημενα για τη ποικιλια που θα παρεις [ειτε στιφη ειτε οχι, κυκλοφορουν στην ελλαδα αρκετες]
.
καρπους θα παρεις συντομα, μπορει και σε 2 χρονια, θελει καλο εδαφος και οχι βαρυ.
.
μεγαλο θα γινει οσο εσυ το θελεις και αυτο θα το πετυχεις με το κλαδεμα

Μου αρέσει!

Στέλλα Λ. - 9 Δεκεμβρίου, 2011

Μούργο, σ’ ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Μου αρέσει!

84. καλημέρα - 10 Δεκεμβρίου, 2011

ευχαριστώ!

Μου αρέσει!

85. Τσαλαπετεινός - 10 Δεκεμβρίου, 2011

Μα πώς μου ξέφυγε ΑΥΤΟ το ποστ τόσες μέρες;;;;

Δηλώνω όψιμος αλλά μανιώδης λωτοφάγος. Αυτή την εποχή δύο τη μέρα αντί γλυκού μετά το δείπνο. Με το κουταλάκι.

Η Στέλλα μου έβαλε ιδέες για μαρμελάδα. Φαντάζομαι ότι δεν θέλει πολύ βράσιμο για να διατηρήσει το εντυπωσιακό χρώμα των λωτών.

Καλό σαββατοκύριακο Μούργο και σε ευχαριστώ για το ποστ.

Μου αρέσει!

Στέλλα Λ. - 10 Δεκεμβρίου, 2011

Τσαλαπετεινέ, σου στέλνω εδώ τη συνταγή για μαρμελάδα ροδάκινο (δικής μου εμπνεύσεως μετά από σχετικούς πειραματισμούς). Ο λωτός έχει παρόμοια υφή με το ώριμο ροδάκινο, οπότε μάλλον θα επιτύχει η μαρμελάδα. Αν τη φτιάξεις περιμένω σχόλια.

Μαρμελάδα ροδάκινο με πηκτίνη Στέλλα Ιούλιος 2008

2 κιλά ροδάκινα κιτρινόσαρκα (καθαρισμένος καρπός 2 κιλά)
500 γρ. φρουκτόζη
300 γραμ νερό
6 κ. γλυκού πηκτίνη μήλου

Κόβω τα ροδάκινα στο μίξερ να γίνουν σχεδόν πολτός (πολύ μικρά κομματάκια). Τα βάζω στην κατσαρόλα, βρεγμένη για να μην κολλήσουν, προσθέτω το νερό και αφήνω να βράση σε μέτρια φωτιά (γιατί πιτσιλάει) για 40΄ λεπτά. Εν τω μεταξύ ζυγίζω τη φρουκτόζη και την ανακατεύω πολύ καλά με την πηκτίνη (αν βάλω μόνη της την πηκτίνη κάνει σβώλους πηκτίνης). Μετά τα 40΄ λεπτά βρασμού προσθέτω τη ζάχαρη με την πηκτίνη. Ανακατεύω κάθε τόσο για να μην κολλήση, σε μέτρια φωτιά να μην πιτσιλάει. Αν δω ότι φουσκώνει και χύνεται βάζω ένα κομματάκι βούτυρο, όσο ένα ρεβύθι.

Γεμίζω τα βάζα, από πάνω βάζω μισό δάχτυλο κονιάκ να μην πιάσει μούχλα. Αφήνω να κρυώσει και αποθηκεύω στο ψυγείο.

Αυτή η δοσολογία των 2 κιλών έβγαλε σχεδόν 4 βαζάκια μαρμελάδας

Υ.Γ.
Είχα διαβάσει ότι τα φρούτα για μαρμελάδα τα βράζουμε πρώτα μόνα τους με νερό για να απελευθερωθεί ευκωλότερα η πηκτίνη του φρούτου.

Καλή επιτυχία

Μου αρέσει!

86. Στέλλα Λ. - 10 Δεκεμβρίου, 2011

@84. Ωραία η φωτο και τα σχόλια. Έχω κι εγώ τη μανία να φτιάχνω ετικέτες αυτοκόλλητες γιά ό,τι φτιάχνω όταν έχω χρόνο (γλυκό σύκο, μαρμελάδα σύκο, γλυκό σταφύλι, σάλτσα ντομάτα, αλλά και για τα μυρωδικά του κήπου που ξεραίνω. Όποιος θέλει τις μακέτες ή συνταγές ευχαρίστως να σας δώσω.

Μου αρέσει!

87. μούργος - 14 Δεκεμβρίου, 2011

@85. Τσαλαπετεινός , ελα μου ντε τσαλαπετεινε!
μα πως σου ξεφυγε αυτο το ποστ, κοντα 4 χρονια που πρωτοανεβηκε! 😛

.
κατα τ’ αλλα μια χαρα τα λετε με τη στελλα
[ζητα και τις ετικετες] 😆

Μου αρέσει!

88. Τσαλαπετεινός - 15 Δεκεμβρίου, 2011

Λέγε με χαζοπούλι…τώρα είδα ημερομηνία!
(πάντως φρεσκότατο το ποστ)

Στέλλα, σε ευχαριστώ πολύ. Ίσως, αν αύριο βρω καλούς λωτούς να το επιχειρήσω. Πηκτίνη και φρουκτόζη ε; Αν πετύχει, θα κάνω ποστ. Αν δεν θα πω ότι δεν επιχείρησα…

Μου αρέσει!

89. μούργος - 15 Δεκεμβρίου, 2011

@88. Τσαλαπετεινός, τσαλαπετεινε ολα τα ποστ της λασπης ειναι φρεσκοτατα.
ολα τα ποστ διατηρουνται σε αριστης ποιοτητας ψυγιοκαταψυκτες ωστε μολις καποιος τα επισκεφτει, αυτοματα αποψυχονται και φαινονται φρεσκα σαν ζεστες τυροπιτες
[ο μπαρμπασταθης της μπλογκοσφαιρας ειμαστε]

Μου αρέσει!

90. Τσαλαπετεινός - 15 Δεκεμβρίου, 2011

Καλησπέρα μπάρμπα Μούργο!

Μου αρέσει!

91. μούργος - 15 Δεκεμβρίου, 2011

@90. Τσαλαπετεινός , ευγε τσαλαπετεινε για τη πολυτιμη βοηθεια σου να διατηρουνται δροσερα και παγωμενα τα παλια ποστ 😆

Μου αρέσει!

92. Xristos - 18 Δεκεμβρίου, 2011

Έχει λωτούς οι οποίοι από το δέντρο μόλις κοπούν είναι ώριμοι.Έχουν καφέ κουκκίδες μέσα και είναι τέλειοι και δεν νιώθεις και το μούδιασμα στο στόμα.Αυτά έχουν τρόπο φυτεύματος τον γνωρίζει κανείς?

Μου αρέσει!

93. amareto - 19 Δεκεμβρίου, 2011

σημερα εφτιαξα κεικ με λωτους που βρηκα στο http://www.mageirikesdiadromes.gr/recipes/keik-melotoys.html και βγηκε υπεροχο Οι λωτοι πρεπει να φαινονται σαν να ειναι ετοιμοι να χαλασουν.

Μου αρέσει!

94. Στέλλα Λ. - 24 Δεκεμβρίου, 2011

Ξαναπήρα λωτούς σήμερα από το σούπερ μάρκετ, ήμουν τυχερή γιατί οι περισσότεροι ήταν σε στάδιο προχωρημένης ωρίμανσης. Ένας δεν ήταν και αποφάσισα να τον …θυσιάσω στο βωμό της ομορφιάς με πειραματόζωο την αφεντιά μου.
Όντας στυφός σκέφθηκα ότι με τον ίδιο τρόπο μπορεί να επηρρεάζει και το δέρμα και τον έκανα …μάσκα προσώπου. Έκοψα μία στρογγυλή φέτα, την καθάρισα από την φλούδα (γιατί είναι άγρια και γρατζουνάει η άτιμη) και την έτριψα το πρόσωπό μου. Άφησα να στεγνώσει τελείως (κανένα 20λεπτο) και μετά το ξέβγαλα. Αισθάνθηκα το δέρμα να τσιτώνει και μου φαίνεται ότι μάλλον κάνει δουλειά. Θα το ξανακάνω αύριο. Το καλό είναι ότι είναι αόρατη η μάσκα, μπορείς να παστωθείς και να κυκλοφορείς στο σπίτι (αντί να μετράς τα πλακάκια του μπάνιου μέχρι να στεγνώσει) χωρίς να πάθει σοκ η υπόλοιπη οικογένεια :-Ρ
Θα δοκιμάσω να τον ανακατέψω και με τη μαγιά που θα περισσέψει από τη βασιλόπιτα.
Καλά Χριστούγεννα!

Μου αρέσει!

95. μούργος - 27 Δεκεμβρίου, 2011

@94. Στέλλα Λ., στελλα το χοντραινεις!
[εγω αντιθετα θα το δοκιμαζα με εντελως ωριμους λωτους, μπορει να μη τσιτωνει το δερμα αλλα το πασαλειβει τελεια 😆 ]

Μου αρέσει!

96. demi - 2 Φεβρουαρίου, 2012

πολοι οραιοι στην γευση.

Μου αρέσει!

97. vpliatsika's blog - Το ταξίδι του Οδυσσέα - 4 Μαρτίου, 2012

[…] τους Λωτοφάγους, εκείνοι τους έδωσαν να φάνε λωτούς, που ήταν φρούτα µαγεµένα! Αµέσως ξέχασαν πατρίδα και […]

Μου αρέσει!

98. ΜΑΡΙΑ Μ - 18 Απριλίου, 2012

ΠΗΡΑ ΜΙΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΛΩΤΟΥ ΑΠΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ.ΤΖΙΡΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ.ΤΗΝ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ?ΘΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ.

Μου αρέσει!

99. Στρατος Χατζηασλανιδης - 29 Νοεμβρίου, 2012

Εδω και πολλα χρονια τρωω λωτους ολο τον χρονο γιατι μου αρεσουν
εχω πολλους στην καταψυξη και τους αφηνω παντα να μαλακωσουν
και δεν νοιωθω πολυ την στυφαδα που λετε

Μου αρέσει!

100. Kelly Memi - 8 Ιανουαρίου, 2013

Πεντανοστημο φρουτο οταν ειναι αρκετα ωριμο

Μου αρέσει!

101. E.K - 22 Φεβρουαρίου, 2013

Για να μιλάτε για στιφάδα και κουταλάκι ,σημαίνει οτι δεν έχετε φάει τον Λωτό της ποικιλίας τζιρο. Είναι σκληρός σαν το μήλο ,καθαρίζεται σαν μήλο και είναι πεντανόστημος !!!!!!!

Μου αρέσει!

102. Spiros - 20 Νοεμβρίου, 2013

Εχω ένα δένδρο λωτού που κάνει υπέροχους καρπούς, μεγάλους (περίπου 300 – 350 γραμμάρια) , με τέλειο σφαιρικό σχήμα, χωρίς κουκούτσια. Οταν οι καρποί δεν ειναι εντελώς ώριμοι ειναι στιφοί, δεν μπορεις να τους φας. Όμως εγώ τους μαζεύω ακόμη σκληρούς (νάναι όμως αρκετά γινωμένοι και να έχουν πάρει το μέγεθος και το χρώμα τους) Διατηρούνται άριστα αρκετό καιρό.
Σιγα σιγά ωριμάζουν, όμως αν κάποιος θέλει να φάει το φρούτο δεν έχει παρά να βάλει μερικά σε ένα δοχείο μαζί με ένα μήλο αφού του κάνει αρκετες τομές (χαρακιές) ή το τρυπήσει με ένα πιρούνι. Ο λωτός σε 2 το πολύ μέρες θα ειναι απόλυτα ώριμος. Δεν χρειάζεται καν ξεφλούδισμα, ειναι και η φλίδα νόστιμη και πολύ λεπτή. Η στιφάδα εξαφανίζεται απόλυτα, ούτε ίχνος…
για να μην μιλήσουμε για το άρωμα και την γεύση.
Θεϊκό φρούτο

Μου αρέσει!


Σχολιάστε