jump to navigation

Ωρίων, Ο κυνηγός του Δία (by Teo) 17 Νοεμβρίου, 2007

Posted by μούργος in Χωρίς κατηγορία.
Tags: ,
trackback

orion-a.jpg

Ο Ωρίων ήταν γιος της Γης, ξακουστός για την ομορφιά του και μεγάλος κυνηγός που γυρνούσε τα βουνά με το χάλκινο ρόπαλό του και σκότωνε αγρίμια.
Μια φορά στα βουνά της Βοιωτίας είδε την Πλειόνη με τις 7 κόρες της που όλες ήταν τόσο όμορφες όσο και η μητέρα τους. Ο Ωρίων όμως ερωτεύτηκε παράφορα την Πλειόνη και θέλησε να την κάνει δικιά του με την βία. Η Πλειόνη και οι κόρες της το έβαλαν στα πόδια και αυτός τις κυνηγούσε για 5 χρόνια. Οι Θεοί τις λυπήθηκαν και της έκαναν αστέρια. Τις γνωστές Πλειάδες ( Πούλια).
Όταν είχε πάει στην Κρήτη και αφού κυνηγούσε ότι έβρισκε, η Γη φοβήθηκε πως δεν θα αφήσει τίποτε ζωντανό, οπότε έστειλε ένα μεγάλο σκορπιό και τον σκότωσε. Ο Δίας τον λυπήθηκε και τον έκανε αστερισμό.
Έτσι ο Ωρίων είναι μαζί με τα δύο σκυλιά του στον ουρανό ( τον αστερισμό του μικρού και του μεγάλου Κυνός ) , δίπλα στις Πλειάδες που ποτέ δεν μπορεί να φτάσει και έτσι που όταν βγαίνει αυτός την νύχτα ο άλλος αστερισμός του Σκορπιού να δύει για να μην ανταμωθούν ποτέ ξανά.
Για τους Αρχαίους Αιγύπτιους ο αστερισμός του Ωρίωνα ήταν ο ίδιος ο Όσιρις που αφού πέθανε έγινε ο συγκεκριμένος αστερισμός. Πιστεύεται πως όλη η διάταξη των πυραμίδων στην Γκίζα είναι απλά μια απεικόνιση του μέρους του ουρανού που περιλαμβάνει τον αστερισμό του Ωρίωνα ( με τα 3 αστέρια στην ζώνη του Ωρίωνα να είναι οι 3 μεγάλες πυραμίδες της Γκίζας και ο Νείλος να είναι ο γαλαξίας μας). Οι ψυχές των Φαραώ όταν πέθαιναν πήγαιναν στον Όσιρι , δηλαδή στον αστερισμό του Ωρίωνα.

osiris.jpg

Ο Ωρίωνας είναι ο πιο όμορφος αστερισμός από όλους και ο πλέον εύκολα αναγνωρίσιμος. Αυτή την εποχή βλέποντας ΝΑ θα τον δείτε αργά την νύχτα. Τα τρία αστέρια της ζώνης του Ωρίωνα είναι εκείνα που σε κάνουν να τον βρεις πολύ εύκολα. Αυτά τα τρία αστέρια προς Νότο σε οδηγούν στον Σείριο (του μεγάλου Κυνός) και προς Βορά στον Αλδεβαράν ( του Ταύρου) . Τα μεγάλα αστέρια του είναι ο Μπέτελγεξ και Ρίγκελ. Ο πρώτος είναι ένας υπερ-γίγας με διάμετρο που αν είχε την θέση του Ήλιου η διάμετρός του θα ξεπερνούσε την τροχιά της γης γύρω απ τον Ήλιο.

orion.jpg

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

από πιό κοντά

orion_.jpg

Σχόλια»

1. Кроткая - 17 Νοεμβρίου, 2007

ενδιαφέρον.
απερίγραπτα ασύντακτο όμως.
είναι προφανές πως είναι δημιούργημα του Τέο.

Μούργε, δε μπορούσες να το χτενίσεις λιγάκι, να μη ρεζιλεύεται στην ηλικία του;

Μου αρέσει!

2. renata - 17 Νοεμβρίου, 2007

Τι βλέπω? Ποστ απ΄τον Τεο ! 😀
Ενδιαφέροοον!

Καλησπέρα, Κροτάκι μου! 🙂

Μου αρέσει!

3. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Αίσχος που είναι το ποστ μου για το κλαμπ ( κατ ευφημισμόν) Ωρίων της Συγγρού. Μούργο είπαμε να κάνεις παρεμβάσεις αλλά το παράκανες. Ούτε την Ωριάνα την γκαβή ρε αθεόφοβε. Ωραίες φωτό βρήκες μπράβο Μούργο. ( μεταξύ μας η Θεογκόμενα του κλάμπ η Χριστίνα θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρων πάντως)

Μου αρέσει!

4. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

@1. Кроткая, πας καλα; 👿
να σου πω πως στην αρχη ξεκινησα να το «χτενιζω», αλλα μετα σκεφτηκα, γιατι να το κανω;
αφου μονο η ρενατα θα το διαβασει και οτι και να γραφει ο τεο, τα σχολια της θα ειναι εγκωμιαστικα! 😛
.
@2. renata , τι σου ελεγα βελγα; 😆
.
@3. teokaf , teo το μονο ενδιαφερον στο ποστ σου ειναι οι εγχρωμες φωτο που σου προσθεσα εγω.
να μη πω πως μετα απο ενα προχειρο ψαξιμο βργηκα τελειως διαφορετικα πραγματα απο αυτα που λες!

Μου αρέσει!

5. renata - 17 Νοεμβρίου, 2007

Μούργε 😛 😛 😛

Παλιοζουλιάρη, και τα δικά σου «πονήματα» δεν τα παινεύω, όταν αξίζουν (σπάνιαα δλδ) ? ε? ε? ε?

Μου αρέσει!

6. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

@ Μούργο: Να σε δω να μου την βγαίνεις και στην αστρονομία την ιστορία τον κινηματογράφο την τέχνη την πολιτική κλπ . Τι θές να με πεθάνεις τέλος πάντων; Γιατί πρέπει να έχεις γνώμη γι όλα αγόρι μου Γιατί; Αλλά επειδή σε εμπιστεύομαι πες μου αν συμφωνείς με τις μεταγραφές των Σελτιξ φέτος.

Μου αρέσει!

7. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

@5. renata , ρενατα, εχεις κολλησει απο το μπαρμπα μου φαινεται!!
δεν ειπα αυτοοοοοοο!!! 👿
ειπα, οτι και να εγραφε ο τεο , εσυ τα ιδια σχολια θα εκανες!!!
σωστο; 😛

Μου αρέσει!

8. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

@6. teokaf, ρε τεο, το εχουμε ξανασυζητησει αυτο!!!
εσυ ξαδερφος του Οριωνα εισαι και δικαιουσαι να ομιλεις γι’ αυτον;
ή μηπως εισαι συνεγρατης της νασα σε θεματα αστερισμων ; 😆
θα τρελλαθουμε τελειωςςςςςςςς!!! 👿

Μου αρέσει!

9. renata - 17 Νοεμβρίου, 2007

Μούργο, όχι τα ίδια!

Αντίθετα με σένα εγώ ξέρω να παινέψω κάτι με διαφορετικές εκφράσεις! 😉
Έχω κι ένα α’ γλωσσικό πλούτο! Tι με πέρασες? Σαν τα μούτρα σου? 😛 😛

Μου αρέσει!

10. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Ρενάτα μου μην δίνεις σημασία από τότε που αγόρασε ο Μούργος Πι σι νομίζει πως εχει γίνει και σοφός. Το Google δεν σε κάνει σοφό αγόρι μου. ( Η Χριστίνα όμως θα σε έκανε σοφότερο πίστεψέ με)

Μου αρέσει!

11. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

@ Μούργο: Οχι αγόρι μου απλά εγώ ασχολούμαι και συ οχι είναι απλό. Τόσο απλό. Για να μην μιλήσουμε για την ευκολία ή όχι συνειρμών που είναι ένα θέμα ταμπού που σε πληγώνει και δεν θα το αγγίξω καθόλου για να δεις τι καλός που είμαι.

Μου αρέσει!

12. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Και αλήθεια τι μπορείς βρε υποπροϊον του προανθρώπου να αμφισβητήσεις; Λες και έκανα εγώ τις αστρονομικές παρατηρήσεις. Αγόρασε και κανένα βιβλίο, όχι όλο Νιτρο και 7 ημέρες TV. Λες και λέω τις μεγάλες σοφίες. Αυτά σε όποιο βιβλίο και να ανοίξεις τα ίδια γράφουν. Πάλι Λιακό έβλεπες;

Μου αρέσει!

13. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

teo μη με αγριευεις,ε; 👿
εψαξα προχειρα γιατι το βρηκα ενδιαφερον το θεμα.
βρηκα -σε σοβαρα σαιτ- αρκετες παραλλαγες απο αυτα που εγραψες μεγαλε αστρονομε!!!

Μου αρέσει!

14. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Βρε τι παραλλαγές άσχετε ( αν εννοείς στον μύθο αυτή είναι η πλέον δεκτή άποψη, αυτή τουλάχιστον λεει ο Κακριδής στην Ελληνική Μυθολογία την Εκδοτικής Αθηνών) Στα άλλα δεν υπάρχουν παραλλαγές. Τελεία και παύλα. Εκτός και αν έχεις δικιές σου απόψεις οπότε νομίζω πως πρέπει να τις υποβάλεις στου παραγωγούς του Δελφινάριου ( το καλοκαίρι αργεί ακόμα).

Μου αρέσει!

15. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

για το μυθο λεω ρε βλακα!!
δεν αμφισβητησα τα αλλα που γραφεις!!! 👿

Μου αρέσει!

16. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Το κακό με τους άσχετους είναι πως με το ίντερντετ έχουν πληθύνει επικίνδυνα. Ξέρεις υπάρχουν και βιβλία. Πρέπει όμως να τα διαβάζεις. Δεν μπορείς να σερφάρεις στις σελίδες είναι επικίνδυνο, το χαρτί κόβει πολύ.

Μου αρέσει!

17. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Στον μύθο πανάσχετε αν έχεις διαβάσει έστω και μια γραμμή μυθολογίας θα έπρεπε να ξέρεις πως υπάρχουν πάντα διαφορετικές απόψεις που τις περισσότερες φορές είναι τοπικιστικές. Η εκδοτική αναφέρει τουλάχιστον άλλες 4 για τον Ωρίωνα.

Μου αρέσει!

18. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

και λιγες αστρονομικκες πληροφοριες που βρηκα ενδιαφερουσες:
Πηγή: Hubble News, 11 Ιανουαρίου 2006
Χιλιάδες άστρα αποκαλύφθηκαν στο Νεφέλωμα του Ωρίωνα με τη βοήθεια του Hubble

Αυτή η ταραχώδης περιοχή σχηματισμού νέων άστρων είναι ένα από τα πιο όμορφα και φωτογενή ουράνια αντικείμενα της αστρονομίας. Μοιάζει περισσότερο με πίνακα μοντέρνας ζωγραφικής και αποκαλύφτηκε πριν λίγες ημέρες στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας.
Το 1993, όταν ερεύνησε το νεφέλωμα του Ωρίωνα, το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble για πρώτη φορά, οι εικόνες του έδωσαν μια ουσιαστική ώθηση στο επιχείρημα ότι τα αστέρια με πλανητικά συστήματα είναι συνηθισμένα στον Γαλαξία
Το νεφέλωμα αυτό είναι ένα τεράστιο σύννεφο αερίων και σκόνης που βρίσκεται σε απόσταση 1.500 ετών φωτός από εμάς, ενώ στον ουρανό φαίνεται ακόμη και με γυμνό μάτι, κάτω ακριβώς από το κεντρικό άστρο της ζώνης του αστερισμού του Ωρίωνα.
Είναι δε το Νεφέλωμα του Ωρίωνα το λαμπρότερο και το πιο γνωστό απ’ όλα τ’ άλλα παρόμοια νεφελώματα στον ουρανό με διάμετρο μερικών ετών φωτός. Ανάμεσα στις νέες ανακαλύψεις περιλαμβάνεται και ο εντοπισμός άστρων με φωτεινότητα ενός εκατοστού της φωτεινότητας των άστρων που είχαμε εντοπίσει σε προηγούμενες παρατηρήσεις, όπως επίσης και η καταγραφή αρκετών καφέ νάνων.
Οι νέες φωτογραφίες του Μ42 μας αποκαλύπτουν επίσης και τους ενεργούς πίδακες υλικών που εκτινάσσονται από νεογέννητα άστρα όπως στα θεωρητικά μας μοντέλα. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι νέες φωτογραφίες μας επιτρέπουν να υπολογίσουμε ακόμη και την ταχύτητα με την οποία εκτοξεύονται τα υλικά των πιδάκων αυτών. Τα νεαρά άστρα ακόμα καλύπτονται από ένα στρώμα σκόνης και αερίου σε σχήμα δίσκου. Πιστεύεται ότι εκεί μπορεί να βρίσκονται οι δομικές μονάδες των μελλοντικών πλανητικών συστημάτων.
Στο κέντρο του νεφελώματος βρίσκεται μια ομάδα τεσσάρων άστρων που σχηματίζουν ένα γεωμετρικό τραπέζιο. Ένα απ’ αυτά εκπέμπει μεγάλες ποσότητες ενέργειας ώστε μπορεί και φωτίζει ολόκληρη αυτή τη σφαίρα αερίων που βρίσκεται στην άκρη ενός μεγαλύτερου σκοτεινού νέφους.
Ένας από τους στόχους μάλιστα του Hubble ήταν να ανακαλύψει σε τέτοια νεφελώματα την ύπαρξη αντικειμένων τα οποία θα ταίριαζαν στις θεωρητικές μας εκτιμήσεις για τη γέννηση των άστρων. Και πράγματι, το νέο αυτό φωτογραφικό μωσαϊκό μας βοήθησε να εντοπίσουμε 3.000 άστρα διαφόρων μεγεθών και ηλικίας. Μ* αυτόν τον τρόπο μπορούμε να περιγράψουμε όλη εκείνη τη σειρά των διαδικασιών που χρειάζονται να γίνουν στη διάρκεια της κυοφορίας και της γέννησης ενός άστρου.
Μεταξύ των άστρων που επεσήμανε το Hubble για πρώτη φορά στο ορατό φως στον Ωρίωνα ήταν νέοι καφέ νάνοι και ένας μικρός πληθυσμός πιθανών δυαδικών συστημάτων από καφέ νάνους (δύο καφέ νάνοι που ο ένας είναι σε τροχιά γύρω από τον άλλον). Οι καφέ νάνοι αποκαλούνται «αποτυχημένα αστέρια», είναι δε πολύ ψυχρά και πολύ μικρά αντικείμενα για να είναι συνηθισμένα αστέρια, επειδή δεν μπορεί να ξεκινήσει η πυρηνική σύντηξη στους πυρήνες τους, όπως στον ήλιο. Η σύγκριση των χαρακτηριστικών των νεογέννητων αστεριών και των καφέ νάνων στο γενέθλιο περιβάλλον τους μας δίνει μοναδικές πληροφορίες για το πώς σχηματίζονται.

Ο Ωρίωνας είναι ένα τέλειο εργαστήριο για να μελετήσει κανείς γεννιούνται πώς τα αστέρια, επειδή είναι 1.500 έτη φωτός μακριά, μια σχετικά σύντομη απόσταση μέσα στο Γαλαξία μας που έχει μήκος 100.000 έτη φωτός. Οι αστρονόμοι έχουν μια καθαρή εικόνα για αυτόν τον χώρο αστρικών γεννήσεων, επειδή τα μεγάλα αστέρια στο κέντρο του Νεφελώματος που έχουν εκραγεί, δημιούργησαν το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης και του αερίου από τα οποία σχηματίζονται τα νέα αστέρια. Ο) ήλιος μας πριν 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια κάπως έτσι ξεκίνησε κι αυτός τη ζωή του, μέσα σε ένα τέτοιο σύννεφο.

Μου αρέσει!

19. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Να σερφάφεις στις σελίδες. Καλό μου άρεσε. 😀

Μου αρέσει!

20. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Η φωτό που έχεις από κάτω είναι αυτό το νεφέλωμα.

Μου αρέσει!

21. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

και μια πολυ ωραια παρουσιαση απο το σαιτ του hubble
http://hubblesite.org/gallery/album/tours/tour-orion/
(μπορειτε να την κατεβασετε και να τη δειτε με τον real player

Μου αρέσει!

22. teokaf - 17 Νοεμβρίου, 2007

Ο Ωρίωνας πέρα απ την πλάκα είναι πολύ ωραίος αστερισμός. Μια φορά αν τον δεις θα μαγευτείς. Απλά στην Ελλάδα επειδή βγαίνει τον Χειμώνα δεν τον ξέρουμε όπως ξέρουμε τους αστερισμούς του καλοκαιριού ( μικρή μεγάλη άρκτο. τρίγωνο του καλοκαιριού κλπ) Νομίζω πως στην Αγγλία δεν τον βλέπουν έτσι κι αλλιώς. Δεν είναι τυχαίο πως σε όλους τους λαούς έχει μεγάλη θέση στις μυθολογίες τους. Οι Αιγύπτιοι τον συνέδεαν με τον Σείριο που για αυτούς είχε μεγάλη σημασία ( η ανατολή του ήταν η αρχή του έτους τους και της πλημμυρίδας του Νείλου). Ψάξε να βρείς για τον όσιρι και θα δεις μια απ τις πιο τρελές και όμορφες ιστορίες που έχουν γραφτεί.

Μου αρέσει!

23. Кроткая - 17 Νοεμβρίου, 2007

Teo said: «Τι θές να με πεθάνεις τέλος πάντων;»

ναι, αλλά δεν χρειάζεται να προσπαθήσει και πολύ.
στην ηλικία και την κατάστασή σας, Τεο, αυτό είναι θέμα ημερών.

Καλησπέρα Ρενάτα. Πήγες στην πορεία και εξιλεώθηκες για μένα -κι ας έχεις πάθει αυτή την άνια με τον Τεο…

Μου αρέσει!

24. renata - 17 Νοεμβρίου, 2007

@ Μούργε, φοβερή η παρουσίαση.
Δεν την πάιζει όμως ο real player! 😐

@ Τεο, δίκαια ασχολείσαι! Είναι φανταστικός ο Ωρίωνας!
Όσο γι τον Σείριο πάντα μου θυμίζει τον άλλο, του Μάνου 😉

Μου αρέσει!

25. renata - 17 Νοεμβρίου, 2007

Κροτάκι μου 😀

Μου αρέσει!

26. μούργος - 17 Νοεμβρίου, 2007

@22. teokaf, ρε τεο εχουν μεγαλη θεση στη μυθολογια γιατι ειναι πολυ εντυπωσιακοι στον ουρανο!!!
.
@24. renata , ανεβασε την καινουργια του εκδοση.

Μου αρέσει!

27. teokaf - 18 Νοεμβρίου, 2007

@ Μούργος: Είσαι απύθμενα χαζός και για να σε δει κάποιος πρέπει να είναι ή τυφλός ή πτωματοφάγος στον Γάγγη. Παρ όλα αυτά καμιά φορά κάνεις και κάτι καλό. Το κείμενο του Αναγνωστάκη.
Αλλά όχι αυτό.
Τα κλειστά σχόλια.
Αυτό.

Μου αρέσει!

28. μούργος - 18 Νοεμβρίου, 2007

@27. teokaf, τα σχολια τα εκλεισα για ενα και μονο λογο.
δεν με ενδιεφερε να γινει συζητηση για τα κειμενα του Αναγνωστακη.
δεν ειναι αυτο η λασπη!
(απλα κετεθεσα μια αλλη αποψη για τις γιορτες και τα πανηγυρια του πολυτεχνειου)

Μου αρέσει!

29. teokaf - 18 Νοεμβρίου, 2007

Για άλλη μια φορά με δικαιώνεις πως είσαι απύθμενα χαζός. Είναι προφανές γιατί το έκλεισες, δεν χρειάζεται να το λες. ( Βέβαια θα μου πεις πως κυκλοφορούν κ Βέλγοι, σωστό κι αυτό)

Μου αρέσει!

30. teokaf - 18 Νοεμβρίου, 2007

μπράβο πάντως.

Μου αρέσει!

31. teokaf - 18 Νοεμβρίου, 2007

Α ναι και άντε και γ@μ΄΄σο! ( πρέπει να βγάλουμε και το ψωμί μας)

Μου αρέσει!

32. μούργος - 18 Νοεμβρίου, 2007

@29, 30, 31 teokaf, ρε μπαρμπα πολυλογεις!!!
θα μπορουσες να κανεις μονο το σχολιο 31!

Μου αρέσει!

33. aa-duck - 18 Νοεμβρίου, 2007

Ωρίων, Ωρίων, Ωρίων… Δεν θυμάμαι να μου έχει διδάξει κάτι σχετικό η θεία Λίτσα του πατέρα. Ποια είναι ακριβώς η επιρροή του στον γενέθλιο χάρτη;

Μου αρέσει!

34. Research: Αστερισμός Ωρίων – Eva's Nous - 20 Ιανουαρίου, 2018

Σχολιάστε