jump to navigation

Αποκάλυψη ΤΩΡΑ! Ο Βίος και η Πολιτεία ενός Σεφ. 31 Μαρτίου, 2007

Posted by μούργος in Χωρίς κατηγορία.
Tags:
trackback

(ο σεφ-γκρέκο όπως δεν τον είχατε δει ποτέ!)

Δεν το ήθελα να το κάνω, αλλά με αφορμή τα κατάπτυστα awards που διοργάνωσε για μια άλλη φορά μόνος του ο ομελέτας, χωρίς να ρωτήσει κανένα (ούτε καν την έρμη τη κυρα-Ντάκενα), αποφάσισα σιγά-σιγά να βγάζω προς τα έξω, στιγμιότυπα από τα έργα και της ημέρες του σεφ-γκρέκο.

sef1a.jpg

Διαβάστε και δείτε και τα συμπεράσματα δικά σας.
Τα παρακάτω στιγμιότυπα αφορούν μια συγκεκριμένη επαγγελματική περίοδο του σεφ (γι’ αυτό και ο αόριστος που χρησιμοποιώ). Τα περισσότερα σχόλια, από αυτά που κάνω, ισχύουν στο ακέραιο και σήμερα.

1.Δεν ήταν λίγες οι φορές που ρωτούσαμε με φανερή αγωνία το σεφ να μας αποκαλύψει τη συνταγή από το φαγητό που είχαμε φάει. Και ξέρετε γιατί;













image001.jpg

2. Δεν φαντάζεστε τη χαρά μας όταν κάποια Χριστούγεννα μαζί με το εξαίσιο φαγητό του με κρέας, μας πρόσφερε και ένα εξαίσιο γλυκό. Δυστυχώς όμως, το γλυκό δεν ήταν για να το φάμε.











image003.jpg

3.Πολλές φορές για τελείως ανεξήγητους λόγους όταν είχε πρώτο πιάτο κοτόπουλο συνέβαιναν αξιοπερίεργα φαινόμενα.











image005.jpg

4. Όταν έφτιαχνε αυτόν τον μοναδικό πουρέ γινόταν χαμός. Πάντα όλοι παραγγέλναμε διπλές και τριπλές μερίδες . Μέσον βάζαμε για να πάρουμε επιπλέον μερίδα.











image008.jpg

5. Ο σεφ είχε παρά πολλά χαρίσματα, πέρα από το μαγειρικό του ταλέντο . Μόνο αυτό σας λέω, ήξερε τα ζώδια από όλα τα ζώα.











image010.jpg

6.Οταν μας έδειχνε το εμπόρευμα του που θα μαγείρευε, γινόταν άλλος άνθρωπος, τρυφερός, συναισθηματικός…και εμείς το καταλαβαίναμε καλά αυτό.











image011.jpg

7. Οι οικολογικές του ανησυχίες ήταν γνωστές. Πάντα σκεφτόταν για το μεγάλο πρόβλημα λειψυδρίας που θα αντιμετωπίσουμε ως ανθρωπότητα, (άρε σεφ, 100 χρόνια μπροστά ήσουνα!)











image012.jpg

8.Ηταν οικολόγος χωρίς βέβαια να είναι καταστροφολόγος. Και αυτό ήταν προς τιμή του .
Ένα πολύ χαρισματικός , αλλά ψύχραιμος σεφ.












image014.jpg

9.Με πόση καλοσύνη, πάντα έβγαινε από την κουζίνα και μας ανακοίνωνε όταν για κάποια πολύ πετυχημένα φαγητά του υπήρχαν ακόμη μερίδες , ώστε να τρέξουμε άμεσα στην κουζίνα.











image016.jpg

10. Ήταν ένα άνθρωπος που ποτέ δεν δίσταζε να δοκιμάζει καινούργια πράγματα.
Κύριο χαρακτηριστικό ενός χαρισματικού μάγειρα.












image018.jpg

11. Για να καταλάβετε τη σπουδαία του δουλειά , ρίξτε μια ματιά στις πολύ προσεγμένες και προσεκτικά διαλεγμένες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούσε, για να κάνει τα αριστουργήματα του.











image019.jpg

12 Όσο πρέπει ευαίσθητος και όσο πρέπει ρεαλιστής. Το μεγάλο μυστικό ενός πολύ σπουδαίου και πολύ επιτυχημένου σεφ.











image020.jpg

13. Αγαπούσε τις παραδόσεις και γι’ αυτό τις μεγάλες γιορτές τις τιμούσε δεόντως.











image021.jpg

14.Παντα καλοσυνάτος και με το γνωστό σπινθηροβόλο (ιοβόλο θα έλεγα ) χιούμορ αντιμετώπιζε τους πελάτες του.
Και αυτό όλοι το εκτιμούσαμε.












image023.jpg

(συνεχίζεται;)

κάθε ομοιότης με τα σκίτσα από τον Ισοβίτη του ΑΡΚΑ, εκδόσεις «γράμματα», είναι εντελώς συμπτωματική

Σχόλια»

1. Ο μικρός Νικόλας - 31 Μαρτίου, 2007

να ρωτήσω κάτι; μήπως κολυμπάει και ο Μοντεχρήστο στις σούπες του σεφ;

Μου αρέσει!

2. μούργος - 31 Μαρτίου, 2007

εισαι σοβαρος μικρε νικολα;
ο Μοντεχρηστο τη θελει τη ζωουλα του.!

Μου αρέσει!

3. Σεφ Greco - 31 Μαρτίου, 2007

Μούργο, μπορεί να γλύτωσες από τα φαγητά μου, μπορεί να δραπέτευσες από τη φυλακή, αλλά να θυμάσαι ότι η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο· κι αυτό το πιάτο θα το γευτείς.

Σεφ Greco – 31 / 3 / 2007

Μου αρέσει!

4. σεφ-γκρέκο - 31 Μαρτίου, 2007

ΥΓ. Κάτι ξέρει ο μικρός Νικόλας…

Μου αρέσει!

5. μούργος - 31 Μαρτίου, 2007

Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΣΕΦ!!!!!!!!!
(και συγχρονως δικαιολογια, αφου μονιμως τα «εξαιρετικα» εδεσματα του ειναι ΚΡΥΑ, μονο τα παγωτα σερβιρει ζεστα 😀

Μου αρέσει!

6. σεφ-γκρέκο - 31 Μαρτίου, 2007

Δεν μπορώ να καθίσω πολύ σε αυτό το ποστ για να δώσω τη δέουσα απάντηση, γιατί από τις κρυάδες κοντεύω να πλευριτωθώ. Πάω να φτιάξω μια καυτούρα να γειάνω… 😉

Μου αρέσει!

7. μούργος - 31 Μαρτίου, 2007

τι σας ελεγα;
οτι ο σεφ ειναι ευαισθητος και ντελικατος.
τι να λεμε τωρα; χαρισματικος επαγγελματιας!

στο νερο αμα βρασει , μη ξεχασεις να ριξεις τα δεοντα.
(το λεω, γιατι μια φορα μας εφερε σκετο βραστο νερο. το συνοδευε βεβαια με λεμονι και ενα κλαρακι σγουρο μαιντανο, αλλα πινεται αυτο το πραγμα; δεν πινεται!) 😆

Μου αρέσει!

8. alagrecque - 31 Μαρτίου, 2007

Το μονο που δεν συγχωρειται σε εναν σεφ και λερωνει το μαγειρικο του μητρωο, ειναι το σοβαρο ολισθημα του καψιματος του φαγητου. Ολα τα αλλα εγκεινται στην ελλειψη φαντασιας ταλεντου και ιδεων. Δεν μπορουμε να τα ζηταμε ολα. Για φαντασου να τα σερβιριζε ολα «Φλαμπε» φωναζοντας «Μπουρλοτο» ως αλλη αξεχαστη κι αειμνηστη Σαπφω Νοταρα… 🙂

Μου αρέσει!

9. Σεφ Greco - 31 Μαρτίου, 2007

@alagrecque:
πραγματικά σε ευχαριστώ για την επαγγελματική σου απάντηση και την ειλικρινή σου υποστήριξη. Αν ποτέ χρειαστεί να δουλέψεις σε φυλακές κολαστήρια σαν τη παραπάνω -δεν αναφέρομαι στα κολλέγια τύπου Κορυδαλός, αγροτικές Τρίπολης κλπ- στείλε ένα email και θα σου πω πώς να ξεφορτωθείς τους ρουφιάνους τύπου μούργου (έχω πάθει κι έχω πλεον μάθει…)

@μουργος:
η κρητική καυτούρα για την οποία μιλώ γίνεται με ρακί και μέλι (στη λακωνία με κρασί). Το νερό είναι για να βράσεις τα χορταράκια που μαζεύεις (βέβαια υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να τα μαγειρέψεις)…

Μου αρέσει!

10. Ποπίτα - 1 Απριλίου, 2007

Σεφ για να μας αποδείξεις ότι ο μουργάκος λέει ψεμματάκια,να μας καλέσεις όοοοολους μαζί σ’ένα τραπέζι και να σχηματίσουμε γνώμη αντικειμενική 🙂

Σεφ,την «καυτούρα»ομολογώ ότι την ακούω πρώτη φορά.
Aπό χορταράκια προτιμώ τα τσιτσιριστά ή άλλως τσιγαριαστά!

Μου αρέσει!

11. μούργος - 1 Απριλίου, 2007

@alagrecque, κατ’ αρχην -τωρα το ειδα-σε εχαριστω για την τιμη που μου κανεις με την πασα σου, για τις προτεραιοτητες της ζωης μου (χμμμ.. θα σκεφτω και θα δουμε ), κατα δευτερον συμφωνω απολυτα για το σχολιο σου περι μαγειρικης τεχνης.
επι τη ευκαιρια «μπουρλοτο», ως την αειμνηστη Σαπφω Νοταρα, ανακραζουμε ολοι , αμα τη εμφανισει των πιατων του σεφ-γκρεκο.
@σεφ-γκρεκο, το χοντραινεις πολυ.
ΕΓΩ ρουφιανος; (ARE YOU TALKING TO ME?)
χειροτερο δεν εχω, για καντο πιο λιανα, για να μη δημιουργουνται και εντυπωσεις για πραγματα που δεν ισχυουν.
(αν και τωρα που θυμαμαι , αλλοι κατηγορουνταν για μαυρες κουκουλες κ.λ.π., νοσοκομα και αφαντε για παρτε θεση. ο σεφ αρχιζει να πετα πραγματικη λασπη.).

επι τη ευκαιρια, το γαντι το πεταξε η ποπιτα.
σηκωσε το.
(εγω θα φροντισω να υπαρχουν αδειες κλινες στο νοσοκομειο, και το νοσοκομειακο με τον οδηγο, να κοβει νευρικες βολτες στον περιξ χωρο οση ωρα θα τρωμε)

Μου αρέσει!

12. σεφ-γκρέκο - 2 Απριλίου, 2007

@Ποπίτα:
αυτά τα οργανώνει ο μούργος. Όποτε νιώθετε ψυχολογικά έτοιμοι (εσύ και οι υπόλοιποι αναγνώστες) ενημερώστε τον και ειδοποιήστε με… και ‘γω θα κάνω το χρέος μου (ο courier οδηγός το δικό του, η excel νοσοκόμα το δικό της κλπ…). Αν αργήσω …φάτε. Μόνο θα σε παρακαλέσω, αγαπητή Ποπίτα να το ξανασκεφτείς -κι αυτό ΔΕΝ έχει να κάνει με την μαγειρική μου· δεν μπορείς να φανταστείς τι ζητάς…

@μούργο:
δε φαντάζομαι να θέλεις να απαντήσω σοβαρά στα πρωταπριλιάτικα ψέματά σου. Και δεν θέλω να το χοντρύνω το πράγμα μεγαλοβδομαδιάτικα (γι’ αυτό και δεν ομολόγησα το ρόλο σου στο υποθετικό «τσιμπούσι» που ζητάει η Ποπίτα, γράφοντας ένα ΓΕΝΙΚΟ και ΑΟΡΙΣΤΟ κλπ).

Omerta…

Μου αρέσει!

13. σεφ-γκρέκο - 2 Απριλίου, 2007

@Ποπίτα:
Η καυτούρα είναι γνωστή και πέραν της Κρήτης σαν ρακόμελο, ή ψημένη ρακή κλπ. Παρασκευάζεται εξαιρετικά απλά: ένα φλυτζάνι του καφέ δυνατή ρακή, ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, βράσιμο και πόση όσο είναι καυτή (εξού και καυτούρα). Οι γέροι κι οι γριές της Κρήτης λένε ότι η καυτούρα έχει απίθανες ιαματικές ιδιότητες. Προσωπικά, την έχω χρησιμοποιήσει σε κρυώματα, φλέματα κλπ. και επιβεβαιώνω την θεραπευτική της αξία.

Μου αρέσει!

14. μούργος - 2 Απριλίου, 2007

αυτο στη Ηπειρο το λεμε ποντς* (τσιπουρο + ζαχαρη ή μελι)
οποιος θελει να το δοκιμασει να αποφυγει να το μυρισει οταν το φερνει στο στομα του για να πιει (θα πεσει κατω απο το οινοπνευμα)

*Hot Punch ή καλυτερα Ponche λενε οι μεξικανοι ενα ποτο που βραζεται (ρουμι+χυμοι απο φρουτα+μαυρη ζαχαρη+νερο+κομματια απο πρασινα μηλα και μανταρινια+σταφιδες+αποξηραμενα βερυκοκα) και σερβιρεται ζεστο!

Μου αρέσει!

15. Ποπίτα - 2 Απριλίου, 2007

Σεφ γκρέκο,τώρα είναι που το σκέφτομαι σοβαρά!.Θεωρώ την έμμεση «απειλή» σου πρόκληση,κι εγώ είμαι γεννημένη να ρισκάρω!

Το ρακόμελο το γνωρίζω,δεν ήξερα την δεύτερη ονομασία του,έμαθα κάτι καινούργιο!ευχαριστώ 🙂

Moυργάκο πές στον Σεφ ότι η ψυχολογία μου ποτέ δεν ήταν καλύτερη!Ήλεγξε και την δική σου και οργάνωσε το.Και πές του επίσης ότι εγώ για πραγματικό τσιμπούσι «μίλησα»κι όχι για υποθετικό !
Φιλιά

Μου αρέσει!

16. Ποπίτα - 2 Απριλίου, 2007

Χμμ..εγώ στις 3 Απριλίου το έγραψα το παραπάνω.Γιατί εμφανίζει 2;Κλέβουμε,κλέβουμε;πλασματικούς χρόνους,όπως πλασματικές δημοσκοπήσεις;(άσχετο αλλά τώρα παρακολουθώ μία 🙂

Μου αρέσει!

17. σεφ-γκρέκο - 3 Απριλίου, 2007

Ποπίτα, στο wordpress ισχύει η διεθνής ημερομηνία/ώρα (γκρίνουιτς! – πόσο μ’ αρέσουν τα γκρίκλις), οπότε αν ένα σχόλιο ή ποστ γίνει μέχρι 2:00 τα ξημερώματα καταχωρείται ως σχόλιο της προηγούμενης ημέρας. Μια άλλη πιθανότητα είναι να είναι λάθος ρυθμισμένη η ημερομνία του server της wordpress στον οποίο φιλοξενείται η «λάπση».

(Μια τρίτη πιθανότητα είναι το να έχει χακέψει την ώρα ο μούργος για να τον δείχνει νεώτερο, πράγμα που τον έχω ικανό να το σκεφτεί αλλά ανίκανο να το κάνει…).

Κάτσε να δούμε τι συμβαίνει… Τώρα είναι 3 Απρλίου ώρα 9:00 το πρωί (ακρίβεια 5λεπτου). Στέλνω το σχόλιο…

Μου αρέσει!

18. σεφ-γκρέκο - 3 Απριλίου, 2007

Το σχόλιο καταχωρήθηκε με ημερολογιακά στοιχεία:
Apr 3, 6:02 AM

Συμπεράσματα:
– 1. ο μούργος ΔΕΝ χάκεψε την ώρα…
– 2. αν ένα σχόλιο ή ποστ γίνει μέχρι 3 τα ξημερώματα καταχωρείται ως σχόλιο της προηγούμενης ημέρας.
– 3. δεν ενημερώθηκε ο server που φιλοξενεί τη «λάσπη» με την αλλαγή της ώρας…

Άσχετη απάντηση: Οι δημοσκοπήσεις -όπως και η στατιστική είναι εξ’ ορισμού πλασματικές (στατιστική είναι η επιστήμη που αν ο Κώστας φάει ένα κοτόπουλο και δεν δώσει στο Γιώργο, θα ανακοινώσει ότι το φάγανε από μισό -και μη πει κανείς ότι το παράδειγμα είναι υπερβολικό…). Μάλιστα, οι κατά παραγγελία δημοσκοπίσεις αποτελεούν τη πιο διαδεδομένη εφαρμογή της στατιστικής επιστήμης και είναι από τα καλύτερα αμοιβόμενα προϊόντα της εποχής μας. (ένυ-μπάντι το ντιζαγκρίι? που ρωτάν και στο χωριό του μούργου…)

Μου αρέσει!

19. μούργος - 3 Απριλίου, 2007

@sef, «(Μια τρίτη πιθανότητα είναι το να έχει χακέψει την ώρα ο μούργος για να τον δείχνει νεώτερο, πράγμα που τον έχω ικανό να το σκεφτεί αλλά ανίκανο να το κάνει…).»

😆 😳

Μου αρέσει!

20. μούργος - 3 Απριλίου, 2007

τωρα καταλαβαινετε ολοι γιατι δεν τρωγονται τα φαγητα του σεφ;
ενα σχολιο να αφησει , μετα θελει 3 ωρες για να ψαξει να βρει το ιχνος του.
στελνει μειλ στη γουορντπρες, παιρνει τηλ. το ΙΝΚΑ, τη γιαγια του.
στο τελος παντα καθαριζει η γιαγια του.
τους αρχιζει στα κρητικα και τρελλαινονται.
εννοειται,
οτι ξεχναει τις κατσαρολες, άλλα υλικα βαζει, άλλα οχι, καιει το φαι κ.α.

Μου αρέσει!

21. μούργος - 3 Απριλίου, 2007

ποπιτα οπως καταλαβες, ο σεφ εφαρμοσε την τεχνικη «στριβειν δια του αρραβωνος»
για το «τσιμπουσι» του ελεγες , για τις δημοσκοπησεις σου απανταει.
εγω τον ξερω και δεν με ενοχλει πλεον,οσοι δεν τον ξερετε….

Μου αρέσει!

22. σεφ-γκρέκο - 3 Απριλίου, 2007

@μουργος:
δεν «έστριψα δια του αρραβώνος», εξάλλου είμαι παντρεμένος. Ok στο τραπέζι… οργάνωσέ τα μούργο και ειδοποίησέ με -το είπα και παραπάνω (αν δεν κάνω λάθος εσύ είσαι ο οργανωτικός υπεύθυνος και εγώ εκτελεστικό όργανο).

Και κάτι τελευταίο… αν και με προκαλείς όσο δεν παίρνει, εγώ καρφί δεν γίνομαι… Τ’ ακούς; ΚΑΡΦΙ ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΙ…

Μου αρέσει!

23. μούργος - 3 Απριλίου, 2007

αχ θεε μου, γιατι με εκανες προφητη;

Μου αρέσει!

24. Charles Chic Thompson - 9 Απριλίου, 2007

Αν όλοι λένε πως κάνεις λάθος, τότε είσαι ένα βήμα μπροστά.
Αν όλοι γελάνε μαζί σου, τότε είσαι δύο βήματα μπροστά.

If everyone says you are wrong, you’re one step ahead. If everyone laughs at you, you’re two steps ahead

(Sef-greco, thank you so much for translating my quote to Greek)
😉

Μου αρέσει!

25. Σεφ - 9 Απριλίου, 2007

Σε παρακαλώ Σαρλ… η τιμή είναι δική μου. Και είμαι διπλά χαρούμενος γιατί αυτά τα λόγια ακούγονται από ένα «σεφ» του επιπέδου, της κλάσης και της ειδικότητάς σου.

Μμπαάααϊιι…

Μου αρέσει!

26. μουργος - 10 Απριλίου, 2007

…….βαδιζω και παραμιλωωωωωω……

σπυρος ζαγοραιος (;)

Μου αρέσει!

27. σπήλιος - 27 Ιουλίου, 2007

μήπως εχεις τη συνταγη για ψημενη ρακη Αμοργού

Μου αρέσει!


Σχολιάστε