test: τι ειναι αυτα που κρεμονται; 7 Μαρτίου, 2007
Posted by μούργος in Χωρίς κατηγορία.Tags: Κηπουρικη, Παράδοση, Συνταγές, Φωτογραφία, Photo
trackback
βρειτε πριν πατησετε το more, τι χορτα ειναι αυτα που κρεμονται; (και δεν θελω εξυπναδες, ε;)
τα χορτα που ειδατε προηγουμενως , ειναι το δημοφιλες, νοστιμοτατο και πολυτιμο χορτο, το αγριοραδικο.
Και αυτη ειναι μια πολυ ενδιαφερουσα τεχνικη συντηρησης αγριων χορτων που βρηκα στη Λακωνια (την τεχνικη αυτη την ονομαζουν «σανό«).
Ας πουμε οτι μαζεψατε αρκετα χορτα (λεμε τωρα….) και βαρεθηκατε να τρωτε καθε μερα επι βδομαδες τα χορτα σε ολες τις παραλλαγες (βραστα, πιτα και παλι βραστα και παλι πιτα), δεν εχετε καταψυκτη (ή τουλαχιστον , οχι μεγαλο), αλλα θελετε να τα απολαυσετε και σε εποχη που δεν τα βρισκετε.
Τι μπορουμε να κανουμε;
- τα καθαριζουμε καλα
- τα πλενουμε καλα
- τα αφηνουμε να στραγγισουν καλα
- τα περναμε με μια βελονα και χοντρη κλωστη και τα κανουμε οπως φαινονται στη φωτο.
Κανουμε φυσικη ξηρανση ,οχι σε απ’ ευθειας εκθεση στον ηλιο, γιατι μαυριζουν και χανουν πολυτιμα συστατικα, αλλα σε σκια, η οποια μπορει να υποβοηθηθει απο θερμοτητα που διοχετευουμε εμεις (εδω γινεται το σοφο, να τοποθετουνται ψηλα και πανω απο τη μασινα ή αλλιως στοφα – σομπα με ξυλα ειναι, η οποια χρησιμοποιειται για θερμανση αλλα και ως κουζινα – και ετσι σε συντομο χρονο αποκτουμε αρκετη ποσοτητα αριστα αποξηραμενων χορτων .
Κατα και μετα την αποξηρανση, θελει λεπτους χειρισμους , γιατι τα φυλλα θραύονται ευκολα.
Τα στοιβαζουμε προσεκτικα μεσα σε βαμβακερο υφασμα και τα αποθηκευουμε σε καθαρα ξυλινα ή χαρτινα κιβωτια και οταν θελησουμε να τα χρησημοποιησουμε ακολουθουμε παρομοια διαδικασια με τα φρεσκα.
Αφου βρασουμε καλα το νερο, ριχνουμε την πλεξουδα με τα χορτα μεσα στην κατσαρολα και συγχρονως τραβαμε την κλωστη που τα ενωνει.
Ξερω, δυστυχως οτι μαλλον αυτο το σημειωμα δεν θα αφορα σχεδον κανενα, αλλα εγω αυτες οπως παρα πολλες τεχνικες, που εχουν σχεση και με την καθε περιοχη και που εχουν ιστορια εκατονταδων χρονων τις βρισκω μαγικες!
(αυτη η τεχνικη δεν συνανταται στην Ηπειρο και Βορεια Ελλαδα, προφανως γιατι λογω κλιματος εχουμε χρονικα, περισσοτερο κρυο και υγρασια, ετσι τα αγρια χορτα στην κανονικη τους μορφη, φρεσκα δηλ., ειναι σε πολυ μεγαλυτερο χρονικο διαστημα διαθεσιμα).
Τρόμαξα από το τίτλο…! (είπα κι εγώ…)
Τέλος πάντων, ενδιαφέρον το άρθρο -αν και, τώρα που το ξανασκεύτομαι θα ήταν καλύτερα να το έδινες σε συνέχειες {Δευτέρα η ερώτηση, Πέμπτη η απάντηση} ενδεχομένως και να μας χώριζες σε ομάδες κλπ (ξέρεις κι εσύ από ekepiz-rulz)
Με μια πρώτη (το τονίζω για να μη λες μετά ότι θέλεις: ΠΡΩΤΗ) ματιά μου φάνηκε για ρίγανη. Συγκρίνοντας όμως το μέγεθός τους με τη κατσαρόλα κατάλαβα ότι κάτι άλλο είχε ετοιμάσει ο γεω-(μεγάλος)-πόνος.
Δε μου λες βρε μούργο, πώς τα μαγειρεύεις τα εύθραυστα? Ρωτάω γιατί ως καθηγητής μαγειρικής αυτός είναι ο ρόλος μου…
Μου αρέσει!Μου αρέσει!
κανοντας update, ηδη σου απαντησα, σεφ
Και συ στο μπλογκ με μια ΠΡΩΤΗ ΜΑΤΙΑ, (το τονίζω για να μη λες μετά ότι θέλεις: ΠΡΩΤΗ) ….φαινεσαι για σεφ……..
Μου αρέσει!Μου αρέσει!