jump to navigation

Ελιές καλαμών χαρακτές. (Η ελιά!) Νοεμβρίου 28, 2008

Posted by μούργος in Φωτογραφία, Photo.
Tags: , , , , , ,
trackback

olive2

Η καλυτερότερη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς. Εκλεκτή και τραγανή. Πέρυσι έφτιαξα 25 με 30 κιλά ελιές και τελείωσαν πριν το καλοκαίρι. Έτσι φέτος έκανα τα κουμάντα μου, κοντά 50 κιλά ελιές.
Εδώ σας δίνω τη συνταγή, όπως μου την έδωσε μια κύρια σε ένα χωριό που την εφάρμοσα από πέρυσι και έγιναν αριστούργημα.
• Βρίσκουμε εξαιρετικής ποιότητας ελιές καλαμών (σκληρές, μέτρια ώριμες)
• Πλύσιμο και διάλεγμα (αφαιρούμε πολύ ώριμες, χτυπημένες)
• Χαράκωμα
• Στο νερό για 2 περίπου μήνες με αλάτι χωρίς αλλαγές νερού (αυτό κρατάει τη σάρκα τραγανή). Για τη δόση του αλατιού, πολλοί κάνουν το κόλπο με το φρέσκο αυγό. Μόλις το αυγό επιπλέει και φαίνεται μόνο η κορυφή του έξω από το νερό, σημαίνει ότι το αλάτι είναι στη σωστή δόση. Εγώ το έβαλα στην τύχη και πέτυχε.
• Μετά, αφού δοκιμάσουμε αν ξεπίκρισαν, κάθε τρεις μέρες κάνουμε αλλαγή στο νερό (3-4 φορές).
• Τέλος, εκεί που θα αποθηκευθούν (προτιμήστε γυάλινα δοχεία αποθήκευσης), βάζουμε νερο+10% αλάτι +ξύδι και στο τέλος δυο δάχτυλα λάδι ίσα που να σκεπάζει τις ελιές.
Έχουμε ένα γυάλινο μικρό δοχείο μόνο με λάδι όπου τοποθετούμε τις ελιές λίγες μέρες πριν τις καταναλώσουμε (γίνονται πιο γλυκές).

olive3

Οι ελιές περιέχουν:
• Νερό (50-60%)
• Λιπαρές ουσίες (12-20 %)
• Σάκχαρα 1,5-4% (γλυκόζη, φρουκτόζη)
• Πρωτεΐνες 1,5 %
• Ελευρωπαΐνη ή ελαιοευρωπεΐνη (σε αυτή οφείλεται η πικράδα της ελιάς και το κάψιμο στη γεύση στο λάδι, (κυρίως στο εκλεκτής ποιότητας αγουρέλαιο). Είναι πολυφαινόλη και έχει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Αυτή περιέχεται και στα φύλλα της ελιάς, θυμάστε την υστερία με τα φύλλα ελιάς, ε;)
• Χρωστικές ουσίες
• Ταννίνες (άνευ σημασίας)
• Οργανικά οξέα, ανόργανα συστατικά και άλλους υδατάνθρακες

olive

Αυτές είναι άλλη συνταγή: Ελιές τσακιστές

olive1

About these ads

Σχόλια»

1. Aura Voluptas - Νοεμβρίου 28, 2008

Βαριέμαι . Πόσο πάει το κιλό ?

[ Μα καλά … 50 κιλά ελιές ?? Jesus !! ( and Mary Chain ) Τις θερμίδες γιατί δεν τις γράφεις ???? Λαοπλάνε ! )

2. faros - Νοεμβρίου 29, 2008

Α γι αυτό χάνεσαι συνέχεια και μας λες ότι έχεις δουλειές !!!

Μαζεύεις ελιές από τα … δημόσια δέντρα και φτιάχνεις μόνος σου τις ελιές για να μην τις … αγοράζεις και ξοδεύεσαι !!! :lol:

Άσε που τις φτιάχνεις και λάθος !!! :P

Αν έρθεις ποτέ κατά Έβρο μεριά, ζήτα να φας ελιές Μάκρης ή ελιές Σαμοθράκης, για να καταλάβεις τι θα πει εκλεκτή ελιά !

Με την ευκαιρία, γνωρίζει κανείς γιατί στη νηστεία απαγορευέται το λάδι ενώ επιτρέπονται οι … ελιές ;;; :mrgreen:

υ.γ. πως το έπαθες και γράφεις με σύστημα … τονικό

Πολύ πολύ καλημέρα σας !

3. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Νοεμβρίου 29, 2008

Ένα κιλό ελευρωπαϊνη στο δύο παρακαλώ.
Μην τον ακούει κανείς.
Μπορείς ως άνθρωπος να περιμένεις δύο μήνες για να φας ελιά? :shock:
Πώς μπορείς? :shock:
Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα Μούργο.
Η ελιά πρέπει να τρώγεται στη μια, άντε βία δύο εβδομάδες από τότε που μπαίνει στην αλμύρα.
Φρέσκια, να μοσχοβολάει. (Αν υπήρχει φατσούλα που να έδειχνε την απόλυτη ευδαιμονία, εδώ θα την είχα βάλει.)
Σκληροπυρηνικές γεύσεις, έως και δωρικές θα μπορούσα να πώ.

(Έχω αρχίσει να ακούγομαι σαν κριτικός πολύ ποιοτικού κινηματογράφου μιας κάποιας ηλικίας, με τον ίδιο τετράγωνο μαύρο σκελετό γυαλιών από τότε που βγήκε η τηλεόραση στην Ελλάδα, και πολύ χαρακτηριστικό, αργό τρόπο ομιλίας).
Δεν λέμε το όνομα, για να μην του κάνουμε διαφήμιση. :lol:
Και εν κατακλείδι:
Αυτά κάνατε τόσες μέρες Μούργο, που μας παραπλανούσατε τους αθώους θαμώνες τάχαμου δήθεν ότι είχατε τραχανά απλωμένο!!!
Ζηλεύω :mrgreen:

@Aura Voluptas: Γύρω στις 25 με 30 η μία…… (θερμίδες) αλλά μην το διαδώσουμε κιόλας. :lol:

Και τώρα θα αρχίζει να φωνάζει το αφεντικό γιατί του τρομάζω τους πελάτες :razz:

Bonjour!

4. teokaf - Νοεμβρίου 29, 2008

Για να κάνουμε μερικούς υπολογισμούς:
Ο μέσος άνθρωπος του ανεπτυγμένου κόσμου τρώει ημερησίως 6-7 ελιές το πολύ. Έχουμε λοιπόν και λέμε: 3 γρ που είναι η ελιά επί 7 = 21 γρ ημερησίως δηλαδή 21 επί 365 = 7665 γραμμάρια τον χρόνο αν τρώει ανελλιπώς κάθε μέρα ελιές. ήτοι 8 κιλά βαριά βαριά.
Ο Μούργος καταναλώνει περίπου 50 κιλά.
Φοβάμαι πως ο δύστυχος άθελά του ( ε όταν απ την καθημερινή δίαιτα εκλείπει σε τόσο εξοργιστικό βαθμό η ζωική πρωτεΐνη λογικό είναι να ο εγκέφαλος να έχει ρετάρει προ πολλού) αποκάλυψε την πλήρη ένδεια στην οποία ζει ( που εγώ προ πολλού φωνάζω μέσα απ αυτό το μπλόγκ αλλά πολλοί με θεωρούσατε υπερβολικό).
Καθημερινά ( όπως σωστά μάντεψε ο οξυδερκής Φάρος) εδώ και 2 μήνες σαν άλλος Σπάιντερμαν ή Μπάτμαν σκαρφαλώνει στις ελιές που βρίσκονται στις δημοσιές και μαζεύει τον πολύτιμο καρπό για την χρονιά που έρχεται.
Θα έλεγα πως οι ρακοσυλλέκτες στις τριτοκοσμικές χώρες έχουν πολύ καλύτερη διατροφή αλλά φοβάμαι πως έτσι θα υποτιμούσα τις χώρες του τρίτου κόσμου. Ίσως οι Παπούα ή ακόμα και οι Αβορίγινες να μπορούν να συγκριθούν με το επίπεδο ζωής του Μούργου ( αν και νομίζω πως οι πτωματοφάγοι του Γάγγη είναι πιο κοντά στο καθημερινό σιτηρέσιο του φίλου μας ).

Κι ένα πολιτικό σχόλιο.
Αλήθεια κε Υπουργέ της δημόσιας υγείας πως ανέχεστε να υπάρχουν συνάνθρωποι μας οι οποίοι να ζουν όχι απλώς στο περιθώριο της ζωής και του καταναλωτικού μας κόσμου αλλά στις χωματερές και στον ΧΥΤΑ αυτής της χώρας;
Και ένα Γεωπονικό σχόλιο.
Αγαπητοί γεωπόνοι του υπουργείου γεωργίας του νομού Λακωνίας, αλλά και γεωτεχνικοί που δουλεύεται στον δήμο της Σπάρτης. Μάταια ψάχνετε την βιβλιογραφία τόσα χρόνια για να βρείτε ποιο έντομο είναι αυτό που προκαλεί τις καταστροφές στα ελαιόδενδρα του νομού σας. Αντί για ψεκασμούς και παγίδες εντόμων θα πρότεινα να πιάσετε κανένα δίκαννο και να στήσετε καραούλι όταν βραδιάζει ή πολύ νωρίς το πρωί. Όλο και κάτι σε μορφή Μούργου θα κατεβάσετε.

5. sevial - Νοεμβρίου 29, 2008

Είναι καλαμών αλλά εμένα μου μύρισε Ζάκυνθος…ειδικά όταν αντίκρισα τις τσακιστές…θυμάμαι που πηγαίναμε στη θάλασσα με τη γιαγιά για να βρούμε την κατάλληλη πέτρα για να σπάσουμε ελιές πράσινες μεγάλες…
Ουφ νοστάλγησα…
Καλημέρες νησιώτικες :)

6. Anna - Νοεμβρίου 29, 2008

Ε πατρίδα! Μπραβό μούργο

7. μούργος - Νοεμβρίου 30, 2008

@1. Aura Voluptas , αν δεν εχεις φρεσκες ελιες να χαρακωσεις, καλα κανεις και δεν το διαβαζεις.
δεν πουλαμε, λεμεεεεεεεε! (δεν φτανουν ουτε για μενα)
.
(για τις θερμιδες τις αποριες σου τις ελυσε η ιδιαιτερα)
.
για το Jesus !! ( and Mary Chain ) : :lol:
.
@2. faros, φαρε, πας καλα;
ποτε απο δεντρα του δρομου (γεματα καυσαερια και βαρεα μεταλλα)
μονο εκλεκτα προιοντα εχουν θεση στην καβα του μουργου :D
.
Φαρε καθε ποικιλια εχεις και διαφορετικο τροπο επεξεργασιας.
ακομη και οι καλαμων εχουν 2-3 διαφορετικους τροπους.
.
οποτε ερθω προς τα μερη σου θα το εχω υπ’ οψιν μου, αλλα αν ξερεις πως γινεται γιατι δεν το καταθετεις στη λασπη;
.
για τη θρησκευτικη νηστεια μη ρωτας εμενα (δεν την εχω σε ιδιαιτερη εκτιμηση).
αλλωστε ακομη χρησιμοποιει δεδομενα 2000 ετων πριν
.
οσα ποστ γραφονται στο word εχουν τονους (ας ειναι καλα ο ορθογραφος)
.
@3. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς,ιδιαιτερα, δεν αντεχω καθολου, ηδη εχω στερητικο συνδρομο.
ειναι η τριτη χρονια που κανω μονος μου ελιες και σε αυτα δεν ειμαι και πολυ καλος.
στειλε αμεσα τον τροπο που μπορει να φαει κανεις ελιες σε 2 βδομαδες
(αλλαγη νερου καθε μερα; τις λεμε μπινελικια για να ξεπικρισουν; περιμενω εναγωνιως τη συνταγη , υπ’ οψιν μου αρεσουν και ελαφρα πικρες , οχι πολυ)
.
@4. teokaf :lol:
.
ρε μπαρμπα τι λες παλι;
ηδη το ειπα και στον φαρο, σιγα μην εμπαιναν στο σπιτι του μουργου ελιες απο το πεζοδρομιο -εν αντιθεσει με σενα που μονο οτι στεκεται στο πεζοδρομιο μπαινει στο σπιτι σου-καταλαβες τι λεω , ε; :lol: )
.
και ελιες αν δεν φας πανω απο -τουλαχιστον- 30 ελιες στην καθησια σου δεν λεει.
εγω σαν ξηρους καρπους τις τρωω !
(ενω εσυ ρε αχρειε τις τρως μονο και μονο για να εχεις την απολαυση να φτυνεις τα κουκουτσια στους περαστικους απο το μπαλκονι σου. και να βαζεις και στοιχημα με τους αλλους για το ποιος θα πετυχει τους περισσοτερους διαβατες :lol: )
.
@5. sevial, σεβιαλ, καλα επρεπε να πατε θαλασσα να βρειτε πετρα;
τοσο κοντα στη θαλασσα μενεις; (τυχερηηηηηηη)
.
υ.γ.
διαβασα μια ατακα στο μπλογκ σου και γελασα αλλα δεν ειχα χρονο για σχολιο , σχετικα με το κρυο που βρηκες στην κοζανη που εισαι τωρα “στη ζακυνθο εμεις τετοιο κρυο μονο στο ψυγειο το εχουμε ” :lol: :lol: )
.
αντε, φανταζομαι σε λιγες μερες θα εισαι στο νησι σου :)
.
@6. Anna, γεια σου βρε αννα ! :)

8. faros - Νοεμβρίου 30, 2008

Ααααααααα, κατάλαβα, sorry, εσύ μαζεύεις ελιές μόνο από τον … Ταύγετο !!! :lol:

Έχεις … ανοιχτή πρόσκληση !

Σιγά μην αφήσω τις … πολύτιμες γνώσεις μου (για τις ελιές μόνο λέμε) στη Λάσπη :lol: :lol: :lol:
Άντε να σου πω μία : 7 ελιές ισοδυναμούν με ένα αυγό !!!!!!!!!!!!
(κατάλαβες, εσύ που τρως καμια 35αριά είναι σαν να τρως … 5 αυγά στην καθησιά – πρόσεχε την χολιστερίνη σουουουουου !!! )

Το σχετικό ανέκδοτο λέει: Είχαν και … κουκούτσια ;;;;;;;;;;;; :P

Την πιο θερμή μου Καλημέρα !

9. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Νοεμβρίου 30, 2008

@Λάσπη:Καλό κυριακάτικο μεσημέρι!

@Μούργο:
Να πω το σημαντικό: εμείς έχουμε τις παχουλές ελιές τις στρογγυλές στα μέρη μας, όχι τις αεροδυναμικού σχήματος Καλαμών.

Στο δικό μου σπίτι, η γιαγιά, μάνα (η όποια γυναίκα με μαντήλι ή χωρίς, τέλος πάντων) που ήταν επιφορτισμένη με το υψηλό καθήκον της συντήρησης του ιερού καρπού, ενώ οι άντρες ήταν στο καφενείο, έκανε (και κάνει) τα εξής:

άλφον: διαλέγει τις ελιές κατά τα γνωστά.

βήτον: τις τρυπάει με πηρούνι και βάφει χέρια, ρούχα, το σύμπαν.

Το σημαντικότερο αυτό βήμα δεν επιδέχεται αρίθμηση:

Τις βάζει σε άλμη φτιαγμένη από νερό και χοντρό αλάτι, μαζί με ξύδι, και τις σκεπάζει με λάδι.
Αν είναι μερακλού η γιαγιά, ρίχνει μέσα στην άλμη και τίποτε καρότα χοντροκομμένα φέτες (1 δάχτυλο) και κομμένα κομμάτια κοτσανιού από….. σέλινο. :)
Σαν τουρσί ένα πράμα.

Γίνονται σχετικά πιο γρήγορα, σαφώς δεν χρειάζεται ο γκουρμέ ανυπόμονος τύπος να περιμένει δίμηνο, και :

Είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη πιο νόστιμες φρέσκες, οπότε μπορεί ο γνωστός γκουρμέ τύπος να φτιάξει μερικές για να τις απολαύσει στη διάρκεια της δίμηνης αναμονής, χωρίς στερητικά σύνδρομα και τέτοια. Μπορεί επίσης να φάει και τα καρότα και τα σέλινα όσο θα περιμένει, ή και αργότερα.

Επίσης μπορεί να βγάλει μερικές στο μαγαζί να κεραστούν και οι θαμώνες που δεν έχουν ακόμη πρόβλημα με χοληστερίνες και τέτοια εξωτικά. :lol:

10. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Νοεμβρίου 30, 2008

Εντάξει τα κομμάτια κομμένα θα ΄ναι.

11. renata - Νοεμβρίου 30, 2008

Μμμμ.. Μια χαρά φαίνονται. Για στείλε κάνα κιλό κατά δω! :P

12. sevial - Νοεμβρίου 30, 2008

φίλτατε μούργε η θάλασσα είναι just a stone’s throw από το σπίτι μου που λένε κ οι εγγλέζοι :D

13. alekaki - Νοεμβρίου 30, 2008

καλησπερα…αν και δε μου αρεσουν οι ελιες ετσι οπως τις βλεπω αυτες καλες φαινονται…καλο βραδυ λασπη…

14. Καναλιώτης - Νοεμβρίου 30, 2008

Φτιάχνω και εγώ κάθε χρόνο από λίγα κιλά ελιές. Τις χρονιές που έχουν τα 2 δέντρα που έχω κάνω απο αυτά. Την επόμενη χρονιά αγοράζω.

Τις κάνω με διάφορους τρόπους ένας είναι και ο αναφερόμενος μόνο που τις 3 πρώτες μέρες τις αφήνω σε νερό χωρίς αλάτι.

Πέρυσι έκανα για δοκιμή ένα κιλό με την επόμενη μέθοδο που την έβγαλα απο το μυαλό μου. Το αποτέλεσμα ήταν πάρα πολύ νόστιμο.
Πέστε μου αν είναι γνωστός τρόπος και αν σηκώνει βελτίωση.

Μετά την επιλογή και το πλύσιμο χωρίς να τις χαράξω τις τοποθετώ σε ένα βάζο μια στρώση χοντρό-αλάτι μια στρώση ελιές μια στρώση χοντρό-αλάτι μια στρώση ελιές, μέχρι να γεμίσει το βάζο. Όταν γεμίσει τοποθετώ από επάνω αρκετά απορροφητικά χαρτιά (πχ από χαρτί κουζίνας) και το γυρίζω ανάποδα ώστε τα υγρά που θα βγάζουν οι ελιές να κατεβαίνουν και να τα αποροφάει το χαρτί. Κάθε εβδομάδα αλλάζω το χαρτί. Τις αφήνω να «ψηθούν» για 1-2 μήνες έως ότου χάσουν σχεδόν όλα τα υγρά τους.

Πολύ νόστιμες…

15. 100 TOP POST WORDPRESS 30/11/2008 « Kopanakinews’s Weblog - Νοεμβρίου 30, 2008

[...] Ελιές καλαμών χαρακτές. (Η ελιά!) Η καλυτερότερη ποικιλία επιτραπέζιας ελιάς. Εκλεκτή και [...] [...]

16. renata - Νοεμβρίου 30, 2008

Καναλιώτη, θρούμπες δλδ?

17. μούργος - Νοεμβρίου 30, 2008

@8. faros, φαρε, οποτε ανεβω βορεια και ανατολικα θα σου πω!
.
αστα φαρε τα παιξα!
αν ερθει ξαφνικα η αγορανομια σπιτι μου , θα νομιζει οτι βρηκε λαυρακι.
θα γινω πρωτοσελιδο.
παρανομο εργοστασιο επεξαργασιας ελιων λειτουργουσε σε οροφο πολυκατοικιας.
ο εγκεφαλος της υποθεσης αρνηθηκε να πει οτιδηποτε και συνεχεια γαυγιζε :lol:
.
@9. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, ιδιαιτερα γιατι τα ανακατευεις τα ποτα αφου δεν τα αντεχεις;
συνταγη για ελιες ζητησα οχι για τουρσι! :evil:
που να το πω και να μη με περασουν για τρελλο;
ακου καροτα κια σελινο!
εχουμε λαλησει τελειως !
.
καλυτερα να μου παρουν τα βιβλιαρια καταθεσεων παρα τις ελιες μου!
ακου ν ατις φερω στη λασπη
(my precious !! :evil: )
.
να μη πω και αλλο που μου ετυχε σημερα.
ανεβηκα 1000 μετρα υψομετρο για βολτα και χορτα.
κατα το τελος , βρισκω ενα μικρο κοπαδι με γιδες.
ε, παρα λιγο να με ξυλοφορτωσουν για ν αμου παρουν τα χορτα.
με ειχαν κυκλωσει και με απειλουσαν του στυλ δεν φευγεις ζωντανος απο εδω αν δεν μας δωσεις τη σακουλα
μιλαμε για θρασος.
βεβαια εβγαλα μια κραυγη που ακουστηκε σε ολο τον ταυγετο: μονο πανω απο το πτωμα μου και ετσι εφυγαν.
αλο το βουνο δικο τους ειναι καθε μερα τα δικα μου καλοκαθαρισμενα χορτα ηθελαν (οι bitches) :lol:
.
@11. renata, χα! ρενατα δεν καταλαβες καλα.
αυτες ειναι οι περσινες μου.
απο πριν το καλοκαιρι τους εκανα το μνημοσυνο! :lol:
.
@12. sevial, σεβιαλ σε λυπαμαι.
κριμα . θα σας τρωει η αρμυρα της θαλασσας ε, ; :lol:
.
@13. alekaki, αλεκακι τι λες;
οι ελιες δεν σου αρεσουν;
αυτες σαν σοκολατακια πολυτελειας ειναι.
.
@14. Καναλιώτης , καλως ηρθες κατ΄αρχην στη λασπη.
χμμμμ……. θρουμπιζουν λιγο οι ελιες σου ε;
(δεν γινονται ολες οι ποικιλιες με αυτο τον τροπο. π.χ. οι καλαμων οχι)
συμφωνα με τα σκονακια μου αυτες ειναι οι θρουμπες “σταφιδες” μεγαρων και απαιτουνται ωριμες ελιες.
αυτοι χρησιμοποιουν καλαθι ή ξυλινο τελαρο (κατι που εμεσα κανεις και συ με το χαρτι)
καλοφαγωτες!
.
@16. renata, θρουμπες ειναι αλλα μη του το πεις.
ηδη ετοιμαζεται να κατοχυρωσει την διαδικασια! :lol:

18. Aura Voluptas - Νοεμβρίου 30, 2008

Χαρά στην όρεξη σας και το κουράγιο σας !

Ιδιαιτέρα μου καλή, εντάξει με τις θερμίδες ( τις ήξερα κι εγώ πάνω κάτω ) .

ΔΕΝ υπολόγισες όμως και τις θερμίδες του λαδιού μέσα στο οποίο κολυμπάνε οι βασανισμένες επί δίμηνο, ελιές του Μούργου .
Αν τις προσθέσουμε ( ΔΕ θέλω να λάβω υπόψη μου και την ΨΩΜΑΡΑ που έχει δήθεν ανέμελα αφήσει στο πιατάκι στην τελευταία φωτό ) και τις πολλαπλασιάσουμε με τα πενήντα κιλά που αναφέρει μπορούμε κάλλιστα ( με τρόμο ) να υπολογίσουμε τις διαστάσεις του Μούργου και να τις φανταστούμε ( πολύ επικίνδυνο το τελευταίο αυτό στάδιο, απομακρύνετε τα παιδιά από την οθόνη, don’t try this at home ) . :shock:

Οι πιο light ελιές είναι του Καλαμιώτη . Κλαπ κλαπ συγχαρητήρια .:-D

19. Aura Voluptas - Νοεμβρίου 30, 2008

Και στις κατσίκες ( συγχαρητήρια ) . Τους εύχομαι καλύτερη τύχη την επόμενη φορά . :-)

20. agnira - Δεκεμβρίου 1, 2008

Καλησπέρα στην λάσπη!
Έχω λιγάκι ζαλιστεί από όλες αυτές τις συνταγές…. Και όλες βρε παιδί μου επιτυχείς… Δεν υπάρχει και κανένας εδώ που αναγκάστηκε να τις πετάξει τις ελιές του; Μόνο εμένα δηλαδή μου συνέβη δυο συνεχή χρόνια στη συνέχεια να γίνουν οι ελιές τόσο χάλια που να μην τις τρώει κανένας; :-( Την πρώτη χρονιά γίνανε μιαμιά, την δεύτερη θεόπικρες! Ο καθένας που ρωτάω λέει το μακρύ του και το κοντό του! Όποιος μου δώσει συνταγή εγγυημένη θα του χαρίσω ένα ταξίδι δωρεάν στην Ελβετία… ;-).
ΥΓ. Οι ελιές μου καλαματιανές.
ΥΓ @Μούργος: Οι κατσίκες μας έχουν αφανήσει τα χόρτα… Καλά έκανες και τις έκραξες!

21. Καναλιώτης - Δεκεμβρίου 1, 2008

@Ρενάτα και @λάσπη
Δεν είναι θρούμπες μάλλον. Οι θρούμπες είναι υγρές μέσα έξω (νομίζω). Επίσης οι θρούμπες μετά το αλάτι διατηρούνται σε λάδι με θρούμπι απο επάνω (νομίζω). Αυτό που κάνω έχει αφαιρέσει σχεδόν όλη την υγρασία τους μέσα έξω.
Η ιδέα με το καλάθι καλή μου ακούγεται αλλά όχι για την πόλη :)

Αυτό που κάνω μοιάζει πολύ με εκείνο που είχα γευτεί για πρώτη φορά στο “Αλάτσι” του δημοσιογράφου Θεοδωράκη, που κάνει Κρητική κουζίνα.

Πέρυσι τις έκανα με Καλαμών και έγιναν μια χαρά.

Φέτος κάνω το πείραμα με Άμφισσας (ναι εκείνες τις τεράστιες).
Επίσης έχω κάνει και μια παρτίδα την συνταγή που λές με Καλαμών (με την διαφορά των 3 ημερών σε σκέτο νερό).

Ίδωμεν

22. Λάκης Φουρουκλάς - Δεκεμβρίου 1, 2008

Σαν κυπριακές ελιές “τσακκιστές” μοιάζουν, αλλά είναι διαφορετικές. Δυστυχώς δεν είμαι στην Κύπρο για να δοκιμάσω τη συνταγή, αλλά θα στείλω μήνυμα στη θεία… αν δεν είναι αργά

23. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς - Δεκεμβρίου 1, 2008

Καλημέρα και καλό μήνα!
@ Μούργο:
17/9:
Η θεία έτσι τις φτιάχνει.
Η μάνα πάλι, έτσι, αλλά χωρίς τα καροτοσέλινα.

“Ψήνονται” με το αλατο-λαδό-ξυδο σχετικά γρήγορα.

Σε δύο-τρεις εβδομάδες είναι άψογες για τα δικά μου γούστα.
Μετά παλιώνουν. :)

24. teokaf - Δεκεμβρίου 1, 2008

@ Αura: Πόσο λίγο ξέρεις τον Μούργο καλή μου Αούρα.

1) Το λάδι και το ψωμί ως γνωστόν κοστίζουν. Άρα δεν είναι του Μούργου. Τα δανείστηκε για την φωτογράφιση και ο γελοίος ακόμα να τα επιστρέψει στην σπιτονοικοκυρά του.

2) Παρ ότι είναι προσωπικά δεδομένα ( τώρα όμως κοιμάται οπότε μέχρι να ξυπνήσει τα γράφω) πρέπει να πληροφορήσω εσένα όπως και την εκλεκτή πελατεία αυτού του άθλιου μπλόγκ πως ο Μούργος τρέφετε αποκλειστικά με ελιές, χόρτα και ότι τέλος πάντων βρίσκει τζάμπα στην φύση ( ή στα χωράφια άλλων). Η εμφάνισή του απέχει μακράν απ αυτήν που η φαντασία σου γέννησε.
Έχεις δει ποτέ τον Άι Γιάννη τον θεονήστικο; Ναι ναι αυτόν που έγραψε την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ. Αν θυμάσαι καλά απ τα θρησκευτικά έτρωγε μόνο μέλι και ακρίδες ( πως θα έγραφε για τα σημεία και τα τέρατα αν ήταν λιγδωμένο το αντεράκι του) Είναι φτυστός ο Μούργος ( Φτού σου ρε , σιγά μην έχανα την ευκαιρία).

Κράτα σημειώσεις και κάνε υπολογισμούς και θα καταλάβεις.
1.80 ύψος, 50 κιλά βάρος. Απ τα 50 κιλά αν αφαιρέσουμε τα 5 κιλά που ζυγίζουν τα πατομπούκαλα που φοράει μένουν 45 αφαίρεσε και τα 25 που ζυγίζει το κεφάλι του ( δεν είναι γεμάτο δυστυχώς, μην βιαστείς να χαρείς, έχει μόνο νερό , βαρύ ύδωρ για την ακρίβεια) μας μένουν 20.
Παιδί απ το Νταρφούρ ή την Μπιάφρα είναι μπροστά του ένας καλοζωισμένος άνθρωπος.

Αυτά γιατί είμαι άνθρωπος που θέλεις να λάμπει η αλήθεια.

25. faros - Δεκεμβρίου 1, 2008

Γεια σας Καλή σας Βδομάδα και Καλό Μήνα – άντε να φύγει ο παλιός ο χρόνος να έρθει ο νέος με τα … “δώρα” !!!

26. μούργος - Δεκεμβρίου 1, 2008

@18. Aura Voluptas , αουρα, μουργος ειμαι δεν ειμαι ο οβελιξ! :evil:
εμ, εισαι και ασχετη (εν αντιθεσει με τα μουσικα), εμ κανεις και κριτικη.
ποιο λαδι αουρα;
στη σαλαμουρα ειναι 2 μηνες οι ελιες.
στη σαλαμουρα! :evil:
υ.γ.
το “don’t try this at home” καλοοοο :lol:
@19. Aura Voluptas, μη μου τις θυμιζεις λεμεεεε.
μου ανεβαινει η πιεση.
τετοιο πραγμα δεν το εχω ξανα ματαδει.
(μα να με ληστεψουν γιδες; 8O )
.
@20. agnira, καλη και χρυση μου (γλυψιμο ειναι αυτο) αγκνιρα, τι στεναχωριεσαι.
κανε εσυ το δωρο που λες και θα σου φερω εγω εκλεκτες ελιες χειροποιητες. :D
.
ακολουθησε τη συνταγη που γραφω και θα με θυμηθεις (να μου στειλεις το εισητηριο :lol: )
για το πικρο, τις δοκιμαζεις και αν ειναι τις αφηνεις και αλλο χρονο στο νερο με το αλατι.
οι ελιες πρεπει να ειναι ωριμες αλλα σκληρες και χωρις αρρωστιες, χτυπηματα κ.λ.π.
.
@21. Καναλιώτης, πολυ σοφες οι παρενθεσεις σου (αν και εισαι μαλλον σιγουρος οτι δεν ειναι θρουμπες , ε; :lol: )
.
λοιπον τα σκονακια μου λενε οτι υπαρχουν 2 ειδων θρουμπες
οι θρουμπες οι πατητες (αμφισσης) , αυτε ςπου διατηρουνται σε λαδι και μυρωδικα και οι θρουμπες-σταφιδες μεγαρων που γινονται σαν σταφιδες.
οι δευτερες γραφουν οτι ακριβως λες και εσυ μονο που προτεινουν καλαθι η ξυλινο τελαρο (γιατι δεν γινεται στην αθηνα; βαζεις απο κατω ενα πλαστικο ή κατι αλλο ν αμαζευει τα υγρα )
πνατως εξυπνο το κολπο με το αναποδο δοχειο.
στο τελος οταν σταφιδιασουν τελειως -χασουν ολα τα υγρα δηλ.- μπορει αν θελει καποιος να τις πλυνει για να φυγει το πολυ αλατι
.
οσο για το κολπο με τις 3 μερες στο νερο , (αν το ιδιο εχω κανει και εγω, που να προλαβω σε μια μερα να τις χαρακωσω και να τις βαλω στο αλατονερο) δεν ξερω αλλα νομιζω οτι γενικα δεν κανει καλο.
το σκετο νερο τις μαλακωνει
.
καλη επιτυχια, παντως!
.
@23. Ιδιαιτέρα Γραμματεύς, χμμμμμ….. δεν πειστηκα.
θα το δοκιμασω χωρις τα σελινα και τα αλλα ζαρζαβατικα
.
@24. teokaf , ρε μπαρμπα γιατι με αποκαλυψες;
ναι. ειμαι ενα monster! :?
το κωσταλεξι μου ειναι αυτο το μπλογκ
(μου θυμιζει μια φοβερη παιδικη σειρα το ανοιξε σουσαμι, οπου ενας τυπο-τερας μια φορα εκανε διαφορα στους αλλους και αρχισαν ολοι να του φωναζουν : εισαι ενα τερας, εισαι τερας
και αυτος απαντα με μια χαρα στο προσωπο του, κουνοντας σαν τρελλος το κεφαλι του: ναι. ναι. ειναι ενα τερας , εναα τερααας! (γραπτα δεν γελαει κανεις αλλα η ατακα του ηταν φοβερη) :lol:
.
@25. faros, φαρε, με τις ευχες σου αυτες μολις εχασες το δωρο χριστουγεννων σου! :lol:

27. μούργος - Δεκεμβρίου 1, 2008

αντε, αργοτερα εχει γλυκο
η ιδιαιτερα μας “εστειλε” ενα ταψι με κεικ
.
μπαρμπα, εσυ κοντα τα ξερα σου (δεν ειναι για τα δοντια σου)
δεστο οπως βλεπεις τα ντοκυμανταιρ στο σκαι :lol:

28. Καναλιώτης - Δεκεμβρίου 1, 2008

Συμφωνούμε σε όλα νομίζω (παράξενο). :)

29. teokaf - Δεκεμβρίου 1, 2008

Τι λες βρε τέρας; ( ακου δεν είναι τέρας)

30. faros - Δεκεμβρίου 1, 2008

Δεν το πήρα … ακόμα ! :mrgreen:

Ούτε κέϊκ θέλω, να το φας όλο μόνος σου να … μάθεις ! :lol:

31. μούργος - Δεκεμβρίου 1, 2008

@28. Καναλιώτης, η λεξη “συμφωνουμε” γενικα ειναι ξενη λεξη για τη λασπη (την εχουμε για χρουσουζια), αλλα δεν βαριεστε! :D
.
@29. teokaf, ρε μπαρμπα λες γι΄αυτο μου προτειναν να παιξω τον σρεκ τον 4ο ; :lol:

(μπαρμπα στειλε κατεπειγοντως κειμενο για την σημερινη συντροφια της σεληνης.
το εβγαλα φωτο-οχι πολυ καλες- αλλα λεω πριν ανεβασω το γλυκο της ιδιαιτερας να την ανεβασω αυτη)
.
@30. faros , φαρε, μη το παιρνεις καθολου στα χερια σου. στειλτο κατ΄ευθειαν στη λασπη :D
.
φαρε για το κεικ και εγω μια απο τα ιδια ειμαι.
φωτο εστειλε μονο η ιδιαιτερα
(μαλλιασε η γλωσσα μου μπας και στειλει κανα ταψι κατα δω αλλα τιποτα……)

32. alekaki - Δεκεμβρίου 1, 2008

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΛΑΣΠΗ……..

33. teokaf - Δεκεμβρίου 1, 2008

Τι λες οι αναθυμιάσεις από τις τόσες ελιές που φτιάχνεις σε έχουν πειράξει; ( ασε που εδώ έχει σύννεφα). Χτες πάντως που έβλεπα κάτι στον ουρανό μου φάνηκε πως είχε σύνοδο ο Δίας με την Αφροδίτη και πιθανόν να είναι το ίδιο σήμερα και με την Σελήνη. Πολύ σπάνιο φαινόμενο να είναι 3 ουράνια σώματα σε σύνοδο ( εδώ εγώ δεν βρίσκω συνοδό ούτε για καφέ) .

34. teokaf - Δεκεμβρίου 1, 2008

Υπάρχει περίπτωση πάντως να ήταν και σύνοδος του Δία με τον Κρόνο ( αν δεις να δύει νωρίς το πιο λαμπρό αστέρι σημαίνει πως είναι η Αφροδίτη αυτό που δύει, αν όχι είναι ο Δίας και το άλλο ο Κρόνος)

35. μούργος - Δεκεμβρίου 1, 2008

@32. alekaki , αλεκακι , καλο μηνα!
.
@33. teokaf , αστα μπαρμπα, ακομη χαρακωνω και τελειωμο δεν εχουν.
βρε ηλιθιε στη φαβα το ειδα
αυτο ειναι, συνοδος δια, αφροδιτης και σεληνης.
θα το κανω ποστ σε λιγο αν θελεις γραψε κατι να το “συνοδευσω”
οταν το φωτογραφησα δεν ηξερα τι ηταν
μετα το διαβασα
ξανακατεβηκα να δω αλλα ο ουρανος πλεον ηταν γεματος συννεφα

36. teokaf - Δεκεμβρίου 1, 2008

το βρήκα στο Αστεροσκοπείο : Διας Αφροδίτη Σελίνη. στον αστερισμό του Τοξότη.

37. teokaf - Δεκεμβρίου 1, 2008

Λες ο μπαμπάς της φάβας να είναι μεγαλύτερος από εμάς ( μόνο όσοι περάσουν τα 315 ασχολούνται με τέτοια πράγματα)

38. renata - Δεκεμβρίου 1, 2008

Καναλιώτη, εδώ στη Δυτ.Αττική τις Μεγαρίτικες θρούμπες έχω δει να πωλούνται, εξ ου…

Τόσες μέρες, Μούργο ,το ΄χουν πει βρεεεε, για τ’ αστέρια. Εσένα ο νους σου (λέμε τώραα :P ) στο χαράκωμα.Ξεκόλλα…

39. teokaf - Δεκεμβρίου 1, 2008

Πάντως τώρα που το ανέφερες για τον Δία έχω να πω μονάχα πως
Γ@μιέτ@ ο Δίας με τις ελιές φέτος γιατί τις χτύπησε όψιμος δάκος και είναι μαύρα χάλια.

40. μούργος - Δεκεμβρίου 1, 2008

@36. teokaf , ευγε μπαρμπα!
.
@37. teokaf , μπααααα, μικροτερος πρεπει να ειναι.
τεο, τα καπη της μπογκοσφαιρας ειναι ΕΔΩ! (στο σωστο μερος ηρθες) :lol:
.
@38. renata , αμαν βρε ρενατα, μη του το χαλας του ανθρωπου.
εχει οραμα για τις ελιες του (και καλα κανει) :lol:
.
@39. teokaf , μπα; εδω στη λακωνια παντως οχι!
μαλλον εγινε καλη δουλεια με τους δολωματικους ψεκασμους

41. μούργος - Δεκεμβρίου 1, 2008

@38. renata , ρενατα, εχω χαθει απο τα εγκοσμια λεμεεεεεε!
(πενθω για το αδικο στον οσιο εφραιμ :lol: )

42. agnira - Δεκεμβρίου 1, 2008

@20. μούργος: Πρώτα θα φτιάξω τις ελιές (δηλαδή τουχρόνου πια), μετά θα τις φάω όλες (για να δω αν όντως γίνανε καλές και αν η συνταγή σου αξίζει) και ΜΕΤΑ θα γίνει αποστολή του δώρου, Μούργε! Και μη μου δίνεις δικές σου εκλεκτές χειροποίητες ελιές γιατί θα τις φάω μεν αλλά δώρο δεν έχει! Τις ελιές από το δικό μου το δεντράκι (για την ακρίβεια δύο δεντρακια είναι) θέλω επιτέλους να απολαύσω….

43. Aura Voluptas - Δεκεμβρίου 1, 2008

Σαλαμούραααα ???? Δλδ η σαλαμούρα ΔΕΝ περιέχει λάδι ??? Και στην πρώτη φωτό ΔΕΝ είναι λάδι αυτό ? Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς ??

Και πάνω που θα’λεγα ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΕΛΙΕΣ – ΕΛΕΟΟΟΟΣΣΣ , ήρθε το επιδόρπιο !

Προτού πάω όμως στο γλυκό ας κάνω μια μικρή σύνοψη του προφίλ του Μούργου μετά ΚΑΙ από τις χρήσιμες πληροφορίες του Τεο για να δω αν τα έχω εμπεδώσει .

Λοιπόν ! Ο Μούργος είναι 1.80, μοιάζει με τον Άγιο Ονούφριο ( το Άη Γιάννης δε μ’ αρέσει ) το Χορτοφάγο στα χειρότερα του ( μετά από δέκα Σαρακοστές ) και πάσχει από υδροκεφαλισμό . Ζει στην άγρια φύση κι έχει γίνει διάσημος από την πολύχρονη βεντέτα που έχει ξεκινήσει με τις κατσίκες της περιοχής του για την κατανομή του χόρτου και επίσης για το γεγονός ότι οι κατσίκες εδώ και χρόνια αρνούνται να τον συμπεριλάβουν στην οικογένεια των μηρυκαστικών ( παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του ) . Δεν ξοδεύει φράγκο αλλά έχει τεράστιους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία με τις μυθικές καταθέσεις των λασποθαμώνων . Του αρέσουν οι ελιές . Που και που τραβάει και ωραίες φωτογραφίες . Τέλος, ακούει ωραίες μουσικούλες στο τσακίρ κέφι .

44. renata - Δεκεμβρίου 2, 2008

Το τι είδους χόρτα ήταν αυτά που έκοψε δε μας λέει. Κι οι κατσίκες ήταν όντως κατσίκες ή τίποτις άλλοι φύλακες χωραφιών με καλλιέργειες? :P :P :P

45. teokaf - Δεκεμβρίου 2, 2008

@ Aura: Κοίτα Αούρα δεν θέλω να θίξω κανέναν εκτός απ τον Μούργο, οπότε τον θίγω.

Πρέπει να προσθέσεις ακόμα πως πλένεται μόνο όταν βρέχει ( γι αυτό εξ άλλου και η εσωτερική μετανάστευση από τα Γιάννενα στην Σπάρτη ώστε να έχει τις μίνουμουμ δυνατές βροχοπτώσεις).
Το βρακί του έχει να το αλλάξει απ τον β παγκόσμιο πόλεμο ( και μάλιστα πριν απ τον βομβαρδισμό του Πειραιά , που χ#στηκ2 πάνω του).
και άλλα πολλά που μπορείς ανατρέχοντας στο σακατεμένο αυτό μπλόγκ να τα βρεις.
Α ναι και κάτι ακόμα, αν τον ρωτήσεις ποια 4πλέτα βγάζει μάτια στην επίθεση του Θρύλου δεν θα ξέρει ( μιλάμε για απείρως χαμηλό επίπεδο)

46. μούργος - Δεκεμβρίου 2, 2008

@42. agnira , αγκνιρα δεν μας τα λες καλα!
εδω στη λασπη, το λαμογιο ειμαι εγω και τα θυματα εσεις.
αυτο το εχουμε ξεκαθαρισει. :evil:
.
καλα ολη αυτη τη φασαρια την κανεις για τα 2 δεντρακια σου; 8O
(αυτοι οι μεταναστες ολοι ιδιοι ειναι. η κροτ χτυπιεται για μια ντοματα που εβαλε σε μια γλαστρα.
αν την διαβασει κανεις χωρις να δει τις φωτο θα νομισει οτι μιλαει ο μεγαλυτερος παραγωγος υπαιθριας ντοματας στην ευρωπη) :lol:
.
@43. Aura Voluptas , η σαλαμουρα περιεχει νερο αλατι και ξυδι (προεραιτικο)
οι ελιες στη φωτο ειναι οι περσινες μου και ειναι φτιαγμενες , μαλιστα στο πιατο ειναι μονο λαδι πρασινο (δηλ. εξαιρετικο παρθενο αγουρελαιο, φρεσκο δηλ.)
ποσες φορες θα το πω :evil:
.
oso για το προφιλ μου :μπινγκο
βρε σε ολα μεσα επεσες βρε θηριο! (οσιε εφραιμ , συγχωραμε αλλα τι να πω; ).
.
@44. renata, ρενατα ηταν τετοιο το σοκ με τις γιδες που ουτε φωτο δεν τις εβγαλα.
καμορα λεμεεεεεεεεεεε!

47. μούργος - Δεκεμβρίου 2, 2008

@45. teokaf, κοιτα που πηρε θαρρος και ο μπαρμπας και μιλαει!
τεο, εκπλησσομαι.
πρωτη φορα σε ακουω να μιλας ετσι! :lol:

48. Aura Voluptas - Δεκεμβρίου 2, 2008

Μούργος @ Ε, τώρα έρχεσαι στα λόγια μου ! Για ΑΥΤΕΣ τις θερμίδες λέω λέμεε !!

Είμαι καλή ψυχολόγα γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε … :-)

Τεο @ Το ψυχολογικό προφίλ του ασθενούς ολοκληρώθηκε . Αμφιβάλλω σοβαρά αν θα γίνει δεκτός σε οποιοδήποτε ίδρυμα ( πέραν ίσως του Γουόρντπρες ) . Ας προσευχηθούμε δια την σωτηρίαν του ( όχι τίποτ’άλλο, για να μην έχουμε τύψεις ότι δεν το κάναμε ) . I rest my case . :-P

49. μούργος - Δεκεμβρίου 4, 2008

@48. Aura Voluptas, βρε αουρα, κανεις διαλογο με τον τυχαρπαστο τεο που δεν του μιλαει ουτε ο χαρος (γι΄αυτο και επιβιωνει) και λες κιολας οτι εισαι καλη ψυχολογα.
ακυρα τα λογια σου! :P

50. Έφη - Μαρτίου 20, 2009

καλησπέρα! είναι κανείς από Μεσσηνία που να φτιάχνει χαρακωτές ελιές ; έχω εργασία και θέλω περιγραφή απο άτομα που φτιάχνουν για το σπίτι τους . (μαμά, γιαγιά, θεία…)

51. μούργος - Μαρτίου 21, 2009

@50. Έφη, και η συνταγη που αναφερω στο ποστ ειναι απο μια κυρια σε χωριο που φτιαχνει σπιτικες ελιες

52. Βαγγελης Χρυσαφιδης - Δεκεμβρίου 8, 2010

Εσεις τα γνωριζετε πανω-κατω και παιζετε τις κουμπαρες. Εβγαλα φετος καμια 20ρια κιλα Χαλκιδικης. Τις εχω μαυρες, τσιτομενες και θελω να τις φτιαξω αλλες λιγο ξυδατες και αλλες γλυκες. Να μην ειναι χαραγμενες. Και να παραμεινουν ντουρες. Σαν πανασχετος πρεπει να εχω ενα,δυο,τρια ολα τα βηματα. Please…,kontevo na saltaro. Ολοι αφηνετε κενα στις συνταγες και που να περιμενω αλλον ενα χρονο. Και τις εχω και αραντιστες…Αν ειστε καλα παιδια θα σας πω και ιστοριουλες.

53. μούργος - Δεκεμβρίου 13, 2010

@52. Βαγγελης Χρυσαφιδης, ειτε χαρακτες γινουν ειτε οχι θελουν την ιδια διαδικασια.
δηλ. φανταζομαι ηδη τις εχεις σε δοχειο με νερο και αλατι σκεπασμενες [το αλατι το βαζεις σε ενα τουλπανι για να διαλυθει και μολις διαλυθει αφαιρεις το τουλπανι].
εκει τις αφηνεις τουλαχιστον ενα μηνα και τις ελεγχεις τακτικα πως ειναι. θα βγαλει μια ασπρη εξανθηση απο πανω αλλα μην ανησυχεις.
να ανησυχησεις μονο οταν μυριζει το περιεχομενο του δοχειου. τοτε θελουν καλο πλυσιμο σε νερο και εκ νεου σε νερο και αλατι.
μετα τον μηνα τις δοκιμαζεις και οποτε θες αφου πρωτα τις πλυνεις, τις βαζεις σε οριστικο γυαλινο δοχειο με νερο και αλατι και για τις ξυδατες προσθετεις και ξυδι. τις σκεπαζεις με 2 δαχτυλα λαδι και ειναι ετοιμες.
καλη ορεξη.
[οι ιστοριουλες ειναι προστυχες; :P ]

54. Βαγγελης Χρυσαφιδης - Δεκεμβρίου 21, 2010

Κυριε μουργο σε ευχαριστω
Μεχρι στιγμης ειναι μονο σε νερο, το οποιο αλλαζω καθημερινα, και εχουν σχεδον ξεπικρισει. Ειναι 12 μερες αλλα δεν μαλακωσαν. Λες λοιπον οτι:
- Βαζω τωρα νερο και αλατι (και ξυδι για ξυδατες).
- Απο επανω δυο δαχτυλα λαδι
Ποσο καιρο αυτο;
Μετα τις βγαζω λιγες λιγες (οσες ειναι για φαγωμα) και τις βαζω σε λαδι?
Ή τις βγαζω ολες μαζι και πως τις συντηρω?
Εχω μπερδευτει γιατι ειμαι ασχετουκος εντελως. Τα απλα τα δικα σου για μενα ειναι κινεζικα.
Αντε μια προσπαθεια ακομη να φυγει ο στοκος και θα σας μαθω, αν θελετε, να κανετε απιθανα τσουρεκια.

55. Βαγγελης Χρυσαφιδης - Δεκεμβρίου 21, 2010

Μμμμμμ…Για τις ιστοριουλες ξεχασα. Ηταν μια φορα τρεις θεές. Μια Ελληνιδα, μια βραζιλιανα και μια Τσεχα…Η ιστορια εχει σχεση με την ελια, τη χελωνα καρετα-καρετα και τη θέα….
Τωρα ομως πρεπει να φυγω αλλα θα τα πουμε συντομα.

56. μούργος - Δεκεμβρίου 22, 2010

@54.55 Βαγγελης Χρυσαφιδης
λοιπον εχουμε και λεμε:
αφου οι ελιες ξεπικρισαν ειναι ετοιμες για αποθηκευση.
τις βαζεις σε ενα γυαλινο δοχειο, γεμιζεις με νερο, ριχνεις αλατι και οσο θες ξυδι.
συμπληρωνεις στην κορυφη δυο δαχτυλα λαδι το κλεινεις το δοχειο και ειναι ετοιμες για συντηρηση.
απο εκει βγαζεις και τρως κατα βουλησην
[εγω ετσι κανω]
αν θες να τις γλυκανει λιγο εχεις ενα μικρο γυαλινο και τις χωνεις εκει λιγες λιγες μεσα σε σκετο λαδι
[αυτο προαιρετικο]
εγινα σαφης τωρα βαγγελη;
[καλοφαγωτες]
.
ωραια η ιστορια σου.
λιτη και περιεκτικη.
σαν χαικου ενα πραγμα :lol:

57. Το τραπεζακι της Καθαρης Δευτερας « Ι Shot The Cook! - Μαρτίου 7, 2011

[...] φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε την Καθαρή Δευτέρα:  ελιές, χαλβάς, ταραμάς,  λαγάνα,  θαλασσινά και ρετσίνα. [...]

58. Το τραπεζακι της Καθαρης Δευτερας | I shot the Cook - Οκτωβρίου 21, 2011

[...] φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε την Καθαρή Δευτέρα:  ελιές, χαλβάς, ταραμάς,  λαγάνα,  θαλασσινά και ρετσίνα. [...]

59. Marios Mosxakis - Οκτωβρίου 2, 2012

Nistia ladiou kai oxi elias:Sto Bizantio ypirxe provlima me tin diaxirisi tou ladiou,oi emporoi zitousan perisotero ladi gia eksagogi ,oi aftokratores fovountousan tin orgi tou laou eksetias tis elipsis tou ladiou kai tis afkisis tis timis.Kai etsi otan apofasistikan oi nisties giro sto 800m.x. mpike kai to ladi se aftes oste na meiothei h katanalosi kai na yparxoun perisoteres posotites gia eksagogi se makrines xores opou oi times itan poli ypsiles

60. Το τραπεζακι της Καθαρης Δευτερας | Gastroporn - Δεκεμβρίου 10, 2012

[...] φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε την Καθαρή Δευτέρα:  ελιές, χαλβάς, ταραμάς,  λαγάνα,  θαλασσινά και ρετσίνα. [...]

61. Το τραπεζακι της Καθαρης Δευτερας | Gastroporn - Μαρτίου 3, 2014

[…] φαγητά που συνηθίζουμε να τρώμε την Καθαρή Δευτέρα:  ελιές, χαλβάς, ταραμάς,  λαγάνα,  θαλασσινά και ρετσίνα. […]


Υποβολή απάντησης

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

WordPress.com Logo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Log Out / Αλλαγή )

Twitter picture

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Log Out / Αλλαγή )

Facebook photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Log Out / Αλλαγή )

Google+ photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Log Out / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 92 other followers

%d bloggers like this: